Interessante onderwerpen, nieuwtjes uit de regio Noord-Brabant en Zeeland
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌
 Nieuwsbrief van de Nederlandse Vereniging van Autisme regio Noord-Brabant /Zeeland
  Lees online  |  Afmelden
Autinieuwsbrief
Beste lezer van deze nieuwsbrief,
De decembermaand breekt weer aan, en dat is traditioneel een hele drukke maand voor ons allemaal. Maar het is ook een stressvolle maand voor vele van ons. Deze maand zullen een aantal AIC’s aandacht besteden aan deze drukke maand en hoe je deze goed door kunt komen. Maar ook als je daar geen last van hebt, kun je natuurlijk altijd een bezoekje brengen aan een van onze AIC’s, de vrijwilligers zitten klaar om je te ontvangen. Dat kan zijn voor een thema of een lotgenotencontact. Maar er zijn ook diverse inloopmomenten de komende maand. 

En dan is het ineens nieuwjaar, 2024, een nieuw jaar met nieuwe evenementen van onze AIC’s. In 2023 hebben we een roadtour gehouden met Anke van Wijk. En dat is zo goed bevallen dat we dit nogmaals gaan doen, niet met Anke van Wijk maar, met een andere interessante lezing, daarover later meer. Houdt hiervoor onze website goed in de gaten, voor meer informatie


Wat staat er nog meer op het programma in 2024? Een hele hoop, we willen graag onze activiteiten binnen de diverse AIC’s gaan uitbreiden. Maar we kunnen dit niet zonder nieuwe vrijwilligers. Heb je een aantal uurtjes over in de week/ maand. Neem dan snel contact op met een AIC in de buurt, of stuur een mailtje naar secretaris@nva-nb.nl  

Natuurlijk wens ik iedereen alvast een rustige decembermaand en een goed 2024 
 
Richard de Witte 
Secretaris NVA Noord-Brabant/Zeeland 
 
 
lees meer >
activiteiten AIC weert thema-avond autisme en de feestdagen 4 december 2023
AIC Weert thema-avond autisme en de feestdagen 4 december 2023



Voor iedereen geven de komende feestdagen van Sinterklaas, Kerst en oud en nieuw wel wat spanning.
Voor mensen met autisme, broers/zussen en ouders kunnen de feestdagen extra lastig zijn omdat er veel dingen anders zijn.

* Kan ik de cadeautjes vinden?
* Krijg ik wat ik heb gevraagd?
* Heb ik genoeg budget?
*Wat gaan we koken?

* Moet ik echt iedereen gelukkig nieuw jaar wensen?

In deze avond gaan we samen op zoek naar de stressvolle aspecten van de feestdagen, aan het einde van de avond hebben we een concreet lijstje met aandachtspunten. Zodat ieder voor zijn eigen situatie ideeën heeft over hoe de feestdagen voor de persoon met autisme wat makkelijker kunnen verlopen.
Anke van Wijk leidt ons inhoudelijk door deze avond. Ze is autismespecialist/logopedist en verzorgt al vele jaren thema-avonden voor AIC’s. Thema-avonden met Anke als gespreksleider zijn altijd interactief, ontspannen, en inspirerend.

Klik hier om de flyer te downloaden   Anke van Wijk, autismeconsulent-logopedist - NVLF

Locatie:
Bibliotheek Weert
Wilhelminasingel 250
6001 GV Weert

Deuren open om: 19:15 uur
Aanvang 19:30 uur
Eindtijd: 21:00 uur

Kosten: 5 euro voor niet leden (NVA leden gratis)
Uiterste inschrijfdatum: 3 december 2023 16:00 uur



 
voorlopige laatste nieuwsbrief



Beste leden,

Zoals ik al aangaf in de vorige nieuwsbrief zijn we trots op het feit dat er steeds meer activiteiten worden georganiseerd door onze vrijwilligers. Deze groei heeft echter ook een keerzijde: de werkzaamheden voor de secretaris breiden zich daardoor ook steeds meer uit.

Met name het maken van de nieuwsbrief neemt veel tijd van Richard in beslag. We hebben ons als bestuur beraden over een structurele oplossing en hebben besloten een vacature uit te zetten voor iemand die zich alleen  bezig gaat houden met het maken van de nieuwsbrief. Laatste nieuwsbrief...
Richard kan zich dan helemaal richten op de overige secretariaatswerkzaamheden, die al erg veel van zijn tijd in beslag nemen. Tot de vacature is ingevuld zal er dan helaas geen nieuwsbrief meer verschijnen.

Wel kunt u alle activiteiten van de AIC’s in Brabant/Zeeland zoals altijd op onze website en social media vinden. Ik hoop dat u begrip kunt opbrengen voor dit besluit en wens u allemaal alvast een goed 2024.

Els Brommet


 
activiteiten AIC Tilburg inloop momenten december 

AIC Tilburg inloopmomenten december






AIC Tilburg inloop momenten  1, 15 en 29 december 2023

Het Autisme Informatie Centrum (AIC) is een onderdeel van de Nederlandse Vereniging voor Autisme (NVA). De ervaringsdeskundige vrijwilligers kunnen uw vragen rondom autisme beantwoorden en zij bieden een luisterend oor. Zij hebben in hun persoonlijke leven en/of werk met autisme te maken en
worden regelmatig bijgeschoold.

Op vrijdagmorgen 1, 15 en 29 december zijn de vrijwilligers aanwezig in de Symfonie te Tilburg. Van 9.30 tot 11.30 uur kunt u binnenlopen en hen om uitleg vragen over wat autisme is, hoe je ermee om kunt gaan en waar je terecht kunt met uw hulpvraag. U kunt vrijblijvend binnenlopen.

Vindt u het prettiger om telefonisch contact met een vrijwilliger te hebben, dat kan. Tijdens bovenstaande uren en op woensdagavond van 19:30 tot 20:30 uur zijn wij te bereiken op nummer 06 344 07 680. U kunt ook altijd een boodschap inspreken of een bericht sturen naar aic-tilburg@nva-nb.nl. Wij nemen dan contact met u op.

Locatie:P
MFA de Symfonie
Eilenbergstraat 250
5011 EC Tilburg

Deuren open om: 9:25 uur
 Aanvang: 9:30 uur
Eindtijd: 11:30 uur

                                                     Aanmelden NIET nodig

lees meer >
 
 
gezocht medecoordinator voor eindhoven en roosendaal


Vacature mede coördinator AIC Eindhoven / Roosendaal


Voor ons Autisme Informatie Centrum in Eindhoven en Roosendaal, die samen met de huidige coördinator de verantwoordelijkheden voor het reilen en zeilen van het AIC op zich wil nemen.

De taken van een coördinator bestaan o.a. uit het begeleiden en aansturen van een enthousiast team vrijwilligers en het onderhouden van het contact met het regiobestuur.

Taken zijn o.a.:
-Plannen activiteitenprogramma.
-Rooster maken met de vrijwilligers.
-Begeleiden/aansturen van de vrijwilligers.
-In samenwerking met de vrijwilligers de thema - bijeenkomsten leiden.
-Contact onderhouden en samenwerken met het NVA regiobestuur
-Steun en vraagbaak voor de vrijwilligers.

Wat vragen wij van jou:
-Enthousiasme, geduldig, creatief en overzicht kunnen bewaren.
-Goede contactuele vaardigheden.
-Gemiddeld 5 uur per week.
-Woonachtig in de regio Eindhoven en Roosendaal

Wat bieden wij jou:
-Het werken met een enthousiast team
-Deskundigheidsbevordering middels cursussen
-Ondersteuning vanuit het regionaal bestuur
-Reiskostenvergoeding tegen de normaal geldende tarieven, €0,21 per km, of volgens de tarieven van het openbaar vervoer
-Overige kosten gemaakt voor de NVA worden natuurlijk ook vergoed

Horen wij snel iets van je?

Meer informatie over AIC Eindhoven en AIC Roosendaal of NVA regio Noord Brabant / Zeeland, kijk dan op onze website: www.nva-nb.nl of volg ons op de diverse social media kanalen zoals Linkedin, Facebook, Instagram, Twitter en YouTube.

Stuur je reactie naar: secretaris@nva-nb.nl

Klik hier om de flyer voor AIC Eindhoven te downloaden
Klik hier om de flyer voor AIC Roosendaal te downloaden

Het betreft vrijwilligerswerk waar geen vergoeding tegenover staat, maar er is geen mooier werk dan vrijwilligerswerk bij NVA Noord Brabant / Zeeland !!!


 
AIC Terneuzen inloopmoment 14 december 2023
AIC Terneuzen inloopmoment 14 december 2023




Het Autisme Informatie Centrum (AIC) is een onderdeel van de Nederlandse Vereniging voor Autisme (NVA).
De kracht van het AIC ligt in het lotgenoten contact, leren en delen van elkaars
ervaringen en het zoeken naar de juiste hulp. Bovendien kan men terecht voor
informatie en documentatie. Praten met lotgenoten. Het is mogelijk om voor informatie en vragen elke tweede donderdag van de maand
van 14.00 – 16.00 uur binnen te lopen.

Voorbeelden van vragen zijn: “wat is autisme?”, “Mijn kind/man heeft waarschijnlijk autisme, wat moet ik nu doen?” of “Welke school zou goed zijn voor mijn kind?”, enzovoorts.

Het is altijd mogelijk om uw vragen via e-mail te stellen. U krijgt dan zo spoedig mogelijk antwoord.
Info over lotgenoten lotgenotenterneuzen@nva-zeeland.nl

AIC (Autisme Info Centrum) Terneuzen is onderdeel van de Nederlandse Vereniging voor Autisme. Meer informatie over autisme en lidmaatschap van de NVA: www.autisme.nlof mail naar info@nva-zeeland.nl

Ons nieuwe adres is:
Bibliotheek Terneuzen Bellevue 1
4531 DD Terneuzen
Tijd: 14.00-16.00 uur

                                        Aanmelden NIET nodig !!!

 
website nva noord-Brabant zeeland
Op onze eigen website www.nva-nb.nl staat alle actuele informatie over alle AIC's in onze mooie regio.


Hier is de mogelijkheid tot het bekijken van de activiteiten die gaan plaats vinden in de regio, en de mogelijkheid tot aanmelden voor de activiteit.

De website wordt (bijna) dagelijks up to date gehouden, en wekelijks komen er nieuwe activiteiten bij op de diverse pagina's van onze AIC's.

Maar ook nieuwtjes uit de regio, columns, folders en nog veel meer is terug te vinden op onze eigen website www.nva-nb.nl 

Houd dus onze website goed in de gaten voor het laatste actuele nieuws/


10 jarig jubileum voorzitter NVa noord-brabant /zeeland

Onze voorzitter heeft afscheid genomen en onze nieuwe beoogde voorzitter moet afhaken vanwege belangenverstrengeling. Daardoor zijn er nog slechts 2 bestuursleden (Frans Vinken en ondertekende) over in onze mooie regio.
 
We schrijven het jaar 2012.
Het is een cruciaal jaar omdat er beslist gaat worden of de NVA regio Brabant omvalt of juist toch door kan gaan. We besluiten uiteindelijk om de bestuurswerkzaamheden stil te leggen totdat er weer een voltallig bestuur staat. Met z’n tweeën alle bordjes omhoog houden gaat niet meer.
De zoektocht begint.
 
We gaan gesprekken aan met zo’n 10 mensen. Daar bleven er 8 van over waarmee we een eerste bestuursvergadering beleggen. Onder deze mensen bevindt zich een dame die in onze ogen wel eens voorzitter zou kunnen worden. En die het ook zou kunnen doen. Doordat ze op de drempel van haar pensioen staat zou ze wel eens tijd hebben om deze omvangrijke klus op zich te nemen.
We besluiten om voorlopig met deze 8 mensen  te starten. Ook besluiten we om juist niet per direct mensen op een specifieke post neer te zetten maar te wachten totdat er automatisch een voorzitter, secretaris en een penningmeester komen bovendrijven.
Na 2 intensieve cursusdagen o.l.v. Frans Coolen, kwam er door een natuurlijke selectie uiteindelijk 2 mensen naar voren die bijzonder geschikt leken om voorzitter te worden.
 
We schrijven het jaar 2013.
Els Brommet is haar naam. Zij is de nieuwe voorzitter van onze regio.
Er zijn nog wat bestuurswisselingen, de ene gaat, de andere komt en vanaf midden 2013 staat er een stabiel bestuur.
Omdat bestuurlijk alles stil had gelegen was dit dé gelegenheid om met een compleet schone lei te beginnen.
 
Onder leiding van Els gaat het bestuur aan de slag.
Er wordt stap voor stap gewerkt aan een stevige fundering die ervoor gaat zorgen dat de regio staat waar ze nu staat. Als autisme specialist, met haar ervaring in het onderwijs en haar netwerk, is Els een zeer waardevolle voorzitter gebleken.
Ze heeft verstand van zaken en spreekt gedurende de jaren regelmatig op AIC thema-avonden in onze regio.
Na 10 jaren als voorzitter is de binding met de vrijwilligers als nooit tevoren. Els is het cement tussen de stenen en dat zien we ook terug bij het bestuur. In de 10 jaar zijn er slechts enkele wisselingen geweest. Het stabiele
bestuur dat er nu staat, staat er ook alweer 8 jaar in de huidige vorm.

Het is ook niet voor niets geweest dat het landelijk buro gevraagd heeft of wij, als bestuur Brabant, er ook regio Zeeland bij wilden doen.
Kortom, we hebben veel te danken aan Els. Als er weer een project succesvol is opgestart roept ze steeds weer dat dat toch weer zoveel energie oplevert.
En jazeker, dat doet het.

  Els, we willen je van harte danken voor alles wat je gedaan hebt en nog steeds doet voor ons en onze doelgroep. Je bent meelevend, empathisch en doortastend. Je hebt oog voor de medemens en onze vrijwilligers, waar de bestuursleden ook onder vallen. Dat we er nog zeker 10 jaar van mogen genieten!
 

Ron Wilting (en ook uit naam van alle bestuursleden NVA Noord Brabant/Zeeland)

 
AIC eindhoven activiteiten december 2023
AIC Eindhoven thema-ochtend autisme en de Decembermaand 29 november 2023




Op woensdag 29 november organiseert het AIC Eindhoven een thema-ochtend over autisme en de Decembermaand. De laatste maand van het jaar met al zijn feestdagen kan heel leuk zijn, maar brengt ook drukte, verplichtingen en veranderingen met zich mee. Voor veel mensen met autisme is dat niet gemakkelijk.

Tijdens deze bijeenkomst is er een presentatie waarbij we ingaan op de spanning die dit met zich meebrengt en hoe je hiermee om kan gaan zodat de feestmaand ook voor jou zo prettig mogelijk verloopt. Natuurlijk is er ook alle ruimte om hierover met elkaar in gesprek te gaan en tips uit te wisselen.

Je bent van harte welkom om deze ochtend bij te wonen!

Klik hier om de flyer te downloadenBLOG - 5 tips voor een ontspannen decembermaand - The Daydream Company

Wanneer: Woensdag 29 november 2023
Ontvangst 9.20 uur
Vanaf 9.30 uur tot 11.30 uur

Locatie: Wijkhuis De Dommel
Bennekelstraat 131
5654 DD Eindhoven

Uiterste inschrijfdatum: 28 novembe
r2023 16:00 uur

                                     
lees meer >
 
 
nieuwe mail adressen voor regio Zeeland
Voor de regio Zeeland hebben we nieuwe mail adressen, de oude mailadressen zijn NIET meer in gebruik.

Op de onderstaande mailadressen zijn de AIC's te bereiken.

Algemene informatie:  Infozeeland@autisme.nl
Lotgenotencontact Goes:  lotgenotengoes@autisme.nl
Lotgenotencontact Middelburg: lotgenotenmiddelburg@autisme.nl
Lotgenotencontact Terneuzen: lotgenotenterneuzen@autisme.nl
AIC-Goes: aic-goes@autisme.nl
Coordinator AIC Goes: coordinator-goes@autisme.nl 
                                  
 
de kempen specials

Welkom op de homepage van Stichting De Kempen Specials (DKS)
Stichting De Kempen Specials is een Stichting die activiteiten en bijeenkomsten organiseert voor jongeren tussen de 10 en 18/20 jaar met autisme met een normale begaafdheid. Een diagnose is niet nodig.

Tijdens de chill bijeenkomsten is het mogelijk om van alles te doen, knutselen, puzzelen, gamen. Het maakt niet uit. Je mag zelfs helemaal niets doen als je geen zin hebt om iets te ondernemen.
Er zijn altijd minimaal 2 vrijwilligers aanwezig aan wie je van alles kunt vragen. Zij zullen je bijstaan daar waar mogelijk.

Wil je komen, dan vragen we wel om jezelf aan te melden via onze website. Je hoeft geen lid te worden en we vragen dan ook geen contributie. Wel vragen we voor de chill bijeenkomst 2,50 euro. Wij zorgen dan voor wat drinken en iets lekkers. Ook gaan we vaak iets lekkers bakken en dat wordt daar dan ook van betaald.
 
Voor de activiteiten vragen we wel wat meer. Het ligt eraan hoeveel de activiteit zelf kost. Daar zijn wij ook van afhankelijk. We proberen het wel altijd heel betaalbaar te houden.
Is het niet mogelijk voor je om deel te nemen in verband met de kosten, kijk dan even op onze website. Daar staat informatie over de Stichting Leergeld en hoe zij je dan eventueel hierbij kunnen helpen: www.dekempenspecials.nl
 
Wil je onze flyer elke keer ontvangen? Meld je dan aan via de website en dan krijg je op tijd alle informatie over de activiteiten door.
 
Zondag 10 december 2023 chill-bijeenkomst
Voedertouw voor vogels maken. 
13.30 - 16.00 uur, Voortseweg 9 in Eersel
 
Zondag 17 december 2023 activiteit
Dan gaan we bowlen en eten. De onkosten zijn nog niet bekend. Ook de tijd is nog niet bekend, maar dat zal wat later op de middag plaatsvinden. Hou onze website in de gaten zodat je je op tijd aan kunt melden.
 
Zondag 7 januari 2024
Nieuwjaarsbijeenkomst voor de kinderen, de ouders en alle vrijwilligers.
13.30 - 16.00 uur, Voortseweg 9 in Eersel
 
Zondag 21 januari 2024
's middags Poolen of popart. Op dit moment is er nog weinig informatie over bekend, maar hou onze website in de gaten.
 
Zondag 4 februari 2024
13.30 - 16.00 uur uitleg van spelletjes.
Voortseweg 9, Eersel.
 
Zondag 18 februari 2024
14.00 - 16.00 uur Schaatsen
 
Zondag 3 maart 2024
13.30 - 16.00 uur Quiz, Voortseweg 9 in Eersel
 
Al met al weer een heel leuk programma!


 
AIC Bergen op zoom activiteiten december 2023
ladies only morning 1 december 2023





Op vrijdagochtend 1 december organiseert het Autisme Info Centrum (AIC) Bergen op Zoom een Ladies only morning (lotgenotencontact voor vrouwen)
Deze ochtend is alleen bedoeld voor vrouwen met autisme of een vermoeden hiervan. Tijdens de bijeenkomst worden ervaringen gedeeld en kunnen vragen worden gesteld. Het kan fijn zijn om herkenning te vinden bij elkaar en tips te geven en te krijgen.

* Vind je het fijn om contact te hebben met andere personen met autisme?
* Loop je tegen obstakels aan in het dagelijks leven en wil je hierover ervaringen uitwisselen of tips ontvangen?
* Heb je wellicht moeite met de acceptatie van jouw autisme diagnose en hoor jij graag ervaringen van andere over hun acceptatieproces?
* Heb je ergens hulp bij nodig, maar weet je niet hoe je dat moet regelen?

Tijdens deze bijeenkomst worden ervaringen uitgewisseld en vragen gesteld tussen de deelnemers van deze ronde. Dit alles onder het genot van een kopje koffie of thee.

Klik hier om de flyer te downloaden

Locatie:
de Wittenhorst
Lindelaantje 1
4661 JK Halsteren

Tijd:
Deuren open om: 9:45 uur
Aanvang 10:00 uur
Eindtijd 12:00 uur

Uiterste inschrijfdatum: 30 november 2023 16:00 uur


                                     
lees meer >
 
 
Vacature PR medewerker



De NVA Regio Noord-Brabant/Zeeland is één van de actiefste regio’s van de NVA in Nederland. Door de grootte van de provincies, en het aantal leden (± 2800) is er veel werk te verzetten. Tevens heeft Noord Brabant / Zeeland de meeste
regionale AIC’s, namelijk 9.

Wij zijn op zoek naar een enthousiaste vrijwilliger die een van de PR taken gaat overnemen van onze secretaris; het maken van de regionale nieuwsbrief. In de toekomst is het mogelijk om dit takenpakket uit te breiden. 
De nieuwsbrief verschijnt 11 x per jaar, in de zomervakantie wordt de nieuwsbrief niet verzonden. De vaste verzenddatum is iedere 25e van de maand, met uitzondering van december.

Als verantwoordelijke zorg je ervoor dat alles netjes in de nieuwsbrief staat, en dat er eventueel nieuwe items worden toegevoegd aan de bestaande items.
Maandelijks stuur je naar externe vaste inzenders een herinneringsmail dat de deadline eraan komt. 

Wij werken met het programma Spotler. Ken je dit programma niet dan is dat geen probleem. We gaan je daarin begeleiden, zodat je zelfstandig kunt gaan werken. Er is ook een handleiding. Je werkt samen met onze secretaris, hij zorgt voor standaard input elke maand van onze AIC's.
De tijd die je aan het maken van de nieuwsbrief besteed kun je helemaal zelf inrichten, en het kan vanaf elke gewenste werkplek, je logt namelijk in bij het programma.

Wij vragen:
• Hart voor en ervaring met mensen met autisme.
• Kennis van het programma Spotler is een pro, ken je het niet maar heb je wel talent om nieuwsbrieven te maken, reageer dan ook!
• Je hebt tijd! Het maken en verzenden van de nieuwsbrief kost best wel een aantal uurtjes per maand, maar deze zijn naar eigen inzicht in te richten.

Wij bieden:
• Een enthousiast, gedreven en collegiaal team,
• NVA nog meer op de kaart zetten (beter vindbaar, meer leden),
• Voldoening en energie omdat je wezenlijk iets betekent voor de doelgroep.
• Flexibele werktijden en werkplaats.

Voor informatie en aanmelding kunt u contact opnemen met onze met onze secretaris, Richard de Witte, via richarddewitte@nva-nb.nl

Klik hier om de flyer te downloaden

Het betreft een vrijwilligersfunctie en daardoor een niet betaalde functie  maar er is geen mooier vrijwilligerswerk, dan vrijwilligerswerk bij NVA Noord-Brabant / Zeeland !!!

AIC Breda inloop moment december 2023
Inloopmomenten 1 en 15 december





Tijdens onze laagdrempelige inloop op vrijdagochtend kun je bij AIC Breda terecht voor een luisterend oor van onze vrijwilligers. De vrijwilligers staan open voor wat jou bezighoudt. Ook als je specifieke vragen hebt of behoefte aan een gesprek hebt. We luisteren en geven eventueel adviezen.

Onze inloop wordt door de bezoekers altijd hoog gewaardeerd. Er worden ervaringen uitgewisseld. Er is ook tijd en ruimte voor je eigen verhaal.
We nodigen je uit om langs te komen. Je hoeft je hiervoor niet op te geven, loop gewoon binnen.

De koffie en thee staat voor je klaar.

Wanneer: 1 en 15  december 2023

Locatie:
Ontmoetingscentrum De Vlieren
Monseigneur Nolensplein 1
4812 JC Breda

Tijd:
9.30 uur: Deuren open
10.00 uur: Aanvang
11.30 uur: Einde


Meer informatie via: aic-breda@nva-nb.nl


                              Aanmelden NIET nodig

 
autisme steunpunt zuid oost brabant
Autismesteunpunt  
De Feestdagen komen eraan! Bereid ze goed en op tijd voor!
 
De feestdagen komen er weer aan! De Sint is al weer in het land, dus het feest kan beginnen. Maar zijn de feestdagen voor alle kinderen zo feestelijk? Kinderen, onder andere die met autisme, kunnen last hebben van de ‘verrassingen’ en drukte die die dagen met zich meebrengen. Verrassingen zijn onbekend, onverwacht en dus onvoorspelbaar. Veel van deze kinderen worden daar onrustig of angstig van, wat het plezier minder maakt. Het is mogelijk om in deze periode structuur en voorspelbaarheid aan te brengen, zodat ook deze kinderen kunnen genieten van deze tijd.

Te denken valt aan:
  • Via een kalender duidelijk maken wanneer Sint komt, maar vooral ook wanneer Sint gaat, zodat die periode duidelijk voorbij is
  • Vertellen wat de cadeautjes gaan zijn; dan is het voorspelbaar, maar nog steeds spannend
  • Uitleggen wat de idee is achter surprises en zorgen voor duidelijke verlanglijstjes bij de lootjes
  • Afspreken wanneer de kerstboom komt en gaat
  • Bewust zijn wat er allemaal in de klas verandert als de Sint- en Kerstversiering wordt aangebracht en wat dat voor sommige kinderen betekend qua onrust, verandering, geuren en kleuren
  • Maak een foto van de ruimte hoe deze er normaal uitziet en een foto hoe de ruimte er versierd uit ziet zodat het kind leert dat ruimtes kunnen veranderen.
  • Afstemming tussen school en ouders, zodat de kinderen ook thuis kunnen worden voorbereid.
 
Na de kerstvakantie, op 17 januari, geven wij de lezing ‘Autisme en gesprekken voeren’.
Op woensdag 10 en 15 januari organiseren we een ‘Autisme Belevings Circuit’
Bezoek onze site voor meer info en aanmelding.
 
Team Autisme Steunpunt Zuidoost-Brabant
www.autismesteunpunt.nl
 
 
AIC Goes activiteiten december
Inloopmoment avond 4 december





4 december is er een inloop avond bij AIC Goes.

Wat kun je verwachten van een inloopmoment?

Onze vrijwilligers zitten klaar om met je in gesprek te gaan. De gesprekken kunnen over allerlei zaken gaan die met autisme te maken hebben. Deze vrijwilligers hebben in hun persoonlijk leven en/of hun werk met autisme te maken en kunnen je hierdoor praktijkgericht advies geven. Alles wat besproken wordt, gebeurt in het volste vertrouwen en blijft binnen de muren van het gebouw.

Wie mogen er allemaal komen?

Iedereen is welkom, met of zonder autisme. Je hoeft geen lid te zijn van de NVA, maar dit mag natuurlijk wel. Aan het inloopmoment zijn geen kosten aan verbonden. Maar ook als je gezellig wilt langs komen voor een praatje, ben je van harte welkom bij ons AIC.

Ik wil naar een inloop, kan ik zo maar binnenlopen?

Jazeker, je bent vrij om binnen de openingstijden binnen te lopen. Je bent vrij om te komen en gaan wanneer je maar wilt. Je hoeft geen lid te zijn van de NVA, maar mag natuurlijk wel. Er zijn geen kosten aan verbonden.

Wil je vrijwilliger worden, neem dan contact op met ons. Stuur een mailtje naar aic-goes@nva-nb.nl

Locatie: Wijkhuis de Spinne
Joseph Lunslaan 7
4463 CV Goes

Tijd: Aanvang: 19:30 uur Eindtijd: 21:00 uur

                                       
    Aanmelden NIET nodig

 

lees hier verder >
 
 
Geleveris probeerprojecten autisme

                                 
Voorbereidingen 11e FringeL Festival  op 10 maart a.s. in volle gang!
 
Na de succesvolle viering van de jubileumeditie in 2022 staat de 11e editie van het Fringel Festival weer in de steigers. Voor de 2e keer en wel op zondag 10 maart 2024 brengt het barOKorkest weer een gevarieerd programma van zowel klassiek als moderne muziek, zowel solo als ensemble met zang, gitaar, saxofoon, klarinet, dwarsfluit, (alt)viool, cello, toetsen, harp. met als thema ‘Verbinden’.

Het barOKorkest (het orkest waarin autisme en barok- t/m barmuziek helemaal oké zijn) bestaat uit onze vaste Fringel Festival deelnemers en vrienden spelen samen met het kamerorkest KamerOsso. Onder leiding van dirigente Ellen Vogel worden onze talentvolle muzikanten nog meer uitgedaagd om de gearrangeerde werken, die op het programma staan, samen te repeteren en uit te voeren. Intussen staan er al drie repetitiedagen door het land gepland.
Ben je artiest? Dan kun je je nog opgeven om mee te spelen in het barOKorkest als je minimaal 2 jaar een instrument bespeelt en autisme hebt/autist bent. Wil je meedoen of heb je vragen hierover?  Stuur dan een mail naar info@gleveris.nl
 
Het 11e FringeL Festival op zondag 10 maart 2024 is in Muzelinck centrum voor de kunsten in Oss (dichtbij station). Het concert is van 11 tot 13 uur, de deur is open vanaf 9 uur. Iedereen is hierbij welkom. De entree is gratis, maar een donatie wordt zeer op prijs gesteld (geen pin aanwezig).
Medio 2024, dat is ruim 12.5 jaar na de oprichting, zal Stichting Gleveris stoppen met het organiseren van probeerprojecten autisme. We nodigen je dus hierbij uit om op zondag 10 maart 2024 naar het 11e Fringel Festival te komen voor een mooie, gezellige afsluiting!

Meer info over Gleveris, probeerprojecten autisme: www.gleveris.nl.
 
 
AIC den bosch activiviteiten december 2023

Inloo pmoment avond 19 december 2023





Welkom bij het AIC Den Bosch!

Algemene informatie:
Door het AIC Den Bosch, worden verschillende activiteiten georganiseerd, waaronder inloop momenten. Bij deze inloop momenten ben je welkom om zonder afspraak langs te komen, voel je dus vooral vrij om te komen!

Wat kun je verwachten?:

Wanneer je besluit om langs te komen, zul je op de locatie onze vrijwilligers ontmoeten, zij zijn allemaal ervaringsdeskundig met autisme. Dit kan betekenen dat de vrijwilliger zelf autisme heeft, maar het kan bijvoorbeeld ook zo zijn dat de vrijwilliger een ouder of partner van iemand met autisme is. Zo is er altijd wel iemand bij wie je aansluiting zult vinden voor een fijn gesprek!

Dus:
Als je het fijn vindt om in een vertrouwelijke omgeving te praten of informatie te krijgen over autisme, ben je bij ons op de goede plek!

Maar je bent natuurlijk ook altijd welkom om gewoon voor de gezelligheid langs te komen! :)

Wanneer zijn er inloop momenten?: Kijk hiervoor op onze website www.nva-nb.nl

Locatie:
Buurthuisje "De Guido"                                       Gui
do Gezellelaan 85                                          5216 TG 's-Hertogenbosch

Aanvang: 19:30 uur
Eindtijd: 21:00 uur

Het Autisme Informatie Centrum (AIC) Den Bosch is onderdeel van de Nederlandse Vereniging voor Autisme. (NVA) Je hoeft geen lid te zijn om kosteloos langs te komen op onze inloopmomenten. Meer informatie over AIC Den Bosch of de NVA regio Noord-Brabant / Zeeland, kijk op www.nva-nb.nl


                              Aanmelden NIET nodig

lees meer >
 
 
activiteiten aic de Kempen

AIC De Kempen locatie Eersel inloopmoment 1 december 2023

Ik wil naar een inloop, kan ik zo maar binnen lopen?
Ja, wij willen geen drempel opwerpen voor mensen die graag willen komen praten met onze vrijwilligers die allemaal ervaringsdeskundige zijn. Alles wat er besproken wordt gebeurt in het volste vertrouwen, en blijft binnen de muren van het gebouw.

Wat kun je verwachten van een inloop moment?
Onze vrijwilligers zitten klaar om met je in gesprek te gaan. De gesprekken kunnen over allerlei zaken gaan, die met autisme te maken hebben. Deze vrijwilligers hebben in hun persoonlijk leven en/of hun werk met autisme te maken en kunnen je hierdoor praktijkgericht advies geven.

Voor advies of informatie ben je bij ons op de juiste plaats Maar ook als je gezellig wilt langs komen voor een praatje, ben je van harte welkom bij ons AIC.
Je hoeft geen lid te zijn van de NVA, maar mag natuurlijk wel. Er zijn geen kosten aan verbonden.

Wanneer: vrijdag 1 december 2023
Van 9.30 tot 11.30 ontvangen wij jullie graag.

Locatie:
SCC De Muzenval
Dijk 7
5521 AW Eersel

                                             Aanmelden NIET nodig !!!


lees hier verder
>
 
 
column marianne

Druk
Ik zit aan de tafel in de kamer en kijk om me heen. Het is echt herfst zie ik, als mijn ogen naar het raam dwalen. Het regent en er zitten talloze regendruppels op het raam. Het waait flink en de blaadjes worden al slingerend meegenomen door de wind. Ik merk aan mezelf dat ik maar een beetje doelloos uit het raam staar. Ik had me bedacht deze vrije dag heel nuttig te besteden. Mijn huishouden moest weer aandacht en de tuin eigenlijk ook al weken. Ik kom maar moeilijk op gang. Ik ben eigenlijk gewoon moe.
 
Het is een soort altijd blijvende strijd in mij. Ik ben eigenlijk moe van alle dagelijkse beslommeringen. Werk, sociale contacten, vrijwilligerswerk en hobby’s. Eigenlijk gewoon alles behalve thuis niksen. Alles kost energie. Ik vind nog steeds zoveel leuk, ik doe alles nog steeds zo graag ondanks dat ik weet dat ik er ook heel moe van word. Toch vind ik dan, als ik dan moe ben en thuis ben, dat ik wel gewoon nog andere dingen moet doen. Zoals bijvoorbeeld stofzuigen, dweilen, de was. De blijvende strijd om de juiste balans te vinden.


lees meer >
 
 
AIC Roosendaal activiteiten december 2023

AIC Roosendaal lotgenotencontact partners “Help, mijn partner heeft autisme”, waar loop jij tegenaan? 8 december 2023



Elke relatie kent een eigen dynamiek met ups en downs, onverwachte situaties die soms goed en soms minder goed uitpakken. Hoe gaat dat als jouw partner autisme heeft (en/of jij misschien ook)?

Deze ochtend delen we ervaringen over o.a. communicatie en emoties. Denk hierbij aan bijvoorbeeld verwachtingen en hoop; hoe reageren jij en je partner op elkaar; wat doet dat met jou en hoe ga jij hiermee om; welke strategieën heb jij in de loop der tijd ontwikkeld; welke dingen zijn leuk of grappig; …

Naast herkenning kan het delen van ervaringen leerzaam zijn. We kunnen er namelijk vaak tips uithalen. Wij nodigen jullie uit om deel te nemen in dit interactieve gesprek.

Let op: Mocht u verhinderd zijn verzoeken wij u vriendelijk doch dringend dit zo snel mogelijk aan ons door te geven zodat wij eventueel een ander kunnen toelaten.

Aanmelden kan via onderstaande button, via de QR code of via onze website www.nva-nb.nl

Wanneer: 8 december 2023

Locatie:
Wijkhuis de Wieken
Gezellelaan 45
4707 CC Roosendaal

Tijden: Deuren open om: 9:15 uur
Aanvang: 9:30 uur en Einde: 11:30 uur

Uiterste inschrijfdatum: 7 december 2023 16:00 uur


 
nar presenteert onderzoeksresultaten in eindhoven
28 november
Nederlands Autisme Register (NAR) | Nederlands Autisme Register (NAR) Welke gemeente is het meest autismevriendelijk? Hoe wonen mensen met autisme het liefst? En hoeveel procent van de mensen met autisme heeft een relatie of een baan? Het Nederlands Autisme Register (NAR) geeft antwoord op dit soort vragen. Je leest er alles over bij NAR in Cijfers (nederlandsautismeregister.nl)

Dit najaar organiseert de Nederlandse Vereniging voor Autisme (NVA) in samenwerking met het Nederlands Autisme Register (NAR) drie bijeenkomsten om een aantal resultaten van dit onderzoek te presenteren. De eerste bijeenkomst, op 5 oktober in Hilversum, is erg positief ontvangen.

Waar:
De derde bijeenkomst is op dinsdag 28 november in Eindhoven.
Zaal:  Seats2Meet, Torenallee 24 (Strijp S) 5617 BD Eindhoven

De bijeenkomst bestaat uit 3 delen:

16.00-18.00 uur met name gericht op professionals, beleidsmakers, etc.

18.00-19.00 uur    soep en broodjes, met muzikaal intermezzo

19.00-21.00 uur    met name gericht op mensen met autisme en hun naasten

De resultaten van het onderzoek worden gepresenteerd door Anke Scheeren. Er is ruimte om op verschillende manieren te reageren op de uitkomsten van het onderzoek. Daarnaast is er een panelgesprek, en kun je vragen stellen.
We nodigen je van harte uit om deel te nemen aan de bijeenkomst.
Je kunt aangeven bij welk deel van de bijeenkomst je wilt aansluiten.
Deelname aan de bijeenkomst is gratis.

Mocht je, na aanmelden, alsnog verhinderd zijn wil je dit dan op tijd aan ons doorgeven? Mail dan naar homeproject.nva@autisme.nl zodat we hier met de catering rekening mee kunnen houden. Ook als je vragen hebt, kun je naar dit adres mailen.

Tijdens de bijeenkomst worden foto’s gemaakt, die door de NVA gebruikt kunnen worden om over de bijeenkomsten te publiceren.

                                   
 
 
Website  |   Contact  |  Doorsturen
 
|  Mijn gegevens   |   Aanmelden  |  Afmelden
 
Deze e-mail is verzonden met Spotler.
Spotler