Interessante onderwerpen, nieuwtjes uit de regio Noord-Brabant en Zeeland
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌
Nieuwsbrief van de Nederlandse Vereniging van Autisme regio Noord-Brabant / Zeeland
  Lees online  |  Afmelden
Autinieuwsbrief
Autinieuwsbrief
Beste lezer,
De tijd gaat hard, soms te hard. Hebben we net weer een succesvolle autismeweek achter de rug, en de mei vakantie staat al weer voor de deur. Dit betekend dat onze hardwerkende vrijwilligers een welverdiende pauze in gaan lassen en daardoor wellicht niet zo goed bereikbaar zijn. Wij vragen dan hier ook begrip voor.

Maar vorige maand heb ik geschreven dat we naar de Efteling dat we de afgelopen tijd, de Efteling hebben bezocht in het diepste geheim. In deze editie van de nieuwsbrief is een verslag terug te vinden van de belevenissen van onze vrijwilligers die we hebben beleeft tijdens ons laatste bezoek. Daar hebben we ook meegewerkt aan een videotraining. Erg bijzonder om dat mee te mogen maken, maar ook om aan mee te werken.

Ook tijdens de paasperiode hebben we aan al onze vrijwilligers gedacht. De paashaas heeft overuren moeten maken, om bij alle vrijwilligers, bijna 80 stuks, iets lekkers af te leveren. En dat hebben ze verdient.  Wij zijn van mening dat je vrijwilliger in het zonnetje moet zetten, door ze van tijd tot tijd eens te verrassen.

Maar wij zijn ook zoek naar nieuwe enthousiaste vrijwilligers voor diverse locaties binnen Noord-Brabant en Zeeland. Wil je graag een steentje bijdragen aan een autisme vriendelijkere wereld, meld je dan snel aan als vrijwilliger bij NVA Noord-Brabant / Zeeland, want er is geen mooier werk dan vrijwilligerswerk bij onze regio. Meer is terug te lezen in deze nieuwsbrief.
 
Voor nieuwe leden uit de regio Noord-Brabant /Zeeland hebben we een speciale aanbieding.

Een dvd naar keuze bij een nieuw lidmaatschap.

Klik hier voor de  aanbieding.








lees meer >
     Evenementen AIC De Kempen mei 2023
AIC De Kempen organiseert op dinsdag 9 mei 2023 een avond rondom het thema meisjes en autisme. Autisme kan bij meisjes minder duidelijk zichtbaar en moeilijker te herkennen zijn dan bij jongens. Het sociaal gedrag is vaak bij meisjes meer ontwikkeld dan bij jongens. Het gedrag van deze overwegend stille, maar soms ook actieve en bijzondere meisjes, wordt vaak op de
basisschool als minder belemmerend ervaren dan op het voortgezet onderwijs.
Wel is er sprake van verlegen gedrag en problemen met vriendschappen. De behoefte aan contact met leeftijdsgenoten is aanwezig maar het kost deze meisjes moeite om adequate vriendschappen aan te gaan of te behouden. Veel ouders geven aan dat hun dochters bijzonder hechten aan overzicht en duidelijkheid.

Zij tonen zich weinig flexibel en zijn snel van slag bij veranderingen. Ook hebben deze meisjes veel ondersteuning nodig van hun ouders bij het aangaan van sociale contacten en het plannen en organiseren van reguliere
ontwikkelingstaken zoals invulling van een dagprogramma, voorbereiding op dingen die gaan komen, lichamelijke veranderingen en persoonlijke verzorging.
Een autisme spectrumstoornis is niet het eerste waar ouders, school en hulpverlening aan denken bij stress- en angstklachten bij meisjes. Een opmerkelijk feit is dat je de meisjes veel moeilijker opmerkt, omdat zij goed zijn in het maskeren van hun stoornis.

Welke belemmerende verschillen vallen ouders op tussen hun dochter en leeftijdgenoten? Wat kan ik als ouder doen wanneer mijn dochter geen hulp wil?
Wat heeft mijn dochter nodig? Chrisje Karsmakers-Scheepers

De thema-avond wordt verzorgd door Chrisje Karsmakers- Scheepers.
Chrisje heeft een onderwijsachtergrond en is specialist in autisme en coach.

Locatie:
Cultureel Centrum Den Herd
Emmaplein 4
5531 HM Bladel
                                                                                                        
Deuren open om: 19:15 uur
Aanvang 19:30 uur
Eindtijd: 21:15 uur

Kosten: 5 euro voor niet leden (NVA leden gratis)

Uiterste inschrijfdatum: 5 mei 2023 16:00 uur



AIC De Kempen locatie Reusel-De Mierden Thema-avond Cathelijn vond leven te moeilijk 25 mei 2023








Cathelijn vond leven te moeilijk, maar ze heeft ons een waardevolle kijk op het
leven gegeven.

   ‘Ik ben zo moe, ik wil dat het stopt. Het gaat maar door, er is nooit rust.’

Deze avond is een persoonlijk portret van Cathelijn. Autisme, angst en dwang maakte het leven voor haar te zwaar. Ze voldeed aan de voorwaarden voor hulp bij levensbeëindiging.

In de laatste weken van haar leven vertelde ze wat het leven zo moeilijk maakte. Van deze gesprekken is een filmportret gemaakt. Dit geeft een heel persoonlijke inkijk in haar gedachten.

Tijdens deze thema avond bekijken we de film (15 minuten) en gaan we in gesprek over wat we van haar kunnen leren. Want ze heeft, ook nu nog, veel waardevols te bieden door haar kijk op de wereld. De zus van Cathelijn zal bij de avond aanwezig zijn. Anke van Wijk heeft Cathelijn begeleid en zal de avond inhoudelijk leiden.
Anke van Wijk is autisme consulent-logopedist. Ze heeft ruim 30 jaar werkervaring met mensen met autisme en hun familie. 

Wanneer: Donderdag 25 mei 2023Anke van Wijk, autismeconsulent-logopedist - NVLF

Deuren open om: 19:00 uur
Aanvang: 19:30 uur
Eindtijd: 21:30 uur

Locatie:
Zaal Het Drieske,
Huysacker 1                                                                       Anke van Wijk
5096 BW Hulsel

Uiterste inschrijfdatum: 24 mei tot 16:00 uur
Kosten: € 5,00 voor niet leden NVA, leden NVA gratis


 
               SMWO cursus oudergroep autisme 18+ 
Heb je een volwassen kind met autisme en ben je op zoek naar mensen die écht begrijpen hoe het is?

De oudergespreksgroep autisme is een groep waar je als ouder(s) herkenning en nieuwe ideeën kunt vinden in je dagelijks leven met je kind met autisme.

De oudergespreksgroep komt 8 keer bij elkaar, onder leiding van twee professionals. We spreken met elkaar over wonen, werken, relaties, vrije tijd , voorspelbaarheid, begeleidingsmogelijkheden en voorzieningen. Ook is er aandacht voor de mogelijke gevolgen voor het gezinsleven.

Er is aandacht voor de dingen die lastiger zijn door het autisme, maar ook voor de kwaliteiten van iemand met autisme. De nadruk ligt op leren van elkaar en herkenning vinden, maar de aanwezige professionals zijn ook voor aanvullende informatie, tips en adviezen. 

Voor wie?
Voor ouders/verzorgers van een volwassen kind met autisme.

Praktische informatie
Startdatum: vrijdag 12 mei
Tijd: 9.30 tot 11.00

Locatie: SMWO
’s Heer Elsdorpweg 12
 Goes

Aantal bijeenkomsten: 8

Vragen of meer informatie
1. Aanmelden of informatie opvragen kan via cursussen@smwo.nl of
0113 277111
2. Na aanmelding volgt een korte telefonische intake




 
                           evenementen aic Den Bosch mei

           Wandeling 10 mei

Op woensdag 10 mei organiseren we een wandeling van ongeveer 5 kilometer. De wandeling gaat door het landgoed De Pettelaar in Den Bosch. Het is een mooie manier om op een ontspannen en ongedwongen manier met elkaar in gesprek te gaan en herkenning te vinden.
Je kunt natuurlijk ook gewoon meegaan om fijn te wandelen en van de natuur te genieten.

Heb je zelf autisme? Ben je ouder, familielid of partner van iemand met autisme?
Dan ben je van harte welkom om mee te wandelen!
Na afloop is er de gelegenheid om samen nog wat te drinken bij Grand Café Moeke bij de Pettelaarse Schans. (Hier zijn geen kosten aan verbonden.)

We vertrekken vanaf de parkeerplaats bij Grand Café Moeke om 10.00 uur

Wanneer:  10 mei 2023

Locatie:

Grand Cafe Moeke                                              Pettelaarse Schans 1                                              5216 CG Den Bosch

Aanvang:
Verzamelen 09:45 uur
Vertrek: 10:00 uur                                                                                   
Eindtijd: ongeveer 12:00 uur



                              Inloopmoment avond 16 mei 2023

Welkom bij het AIC Den Bosch!

Algemene informatie:

Door het AIC Den Bosch, worden verschillende activiteiten georganiseerd, waaronder inloop momenten. Bij deze inloop momenten ben je welkom om zonder afspraak langs te komen, voel je dus vooral vrij om te komen!

Wat kun je verwachten?: Wanneer je besluit om langs te komen, zul je op de locatie onze vrijwilligers ontmoeten, zij zijn allemaal ervaringsdeskundig met autisme. Dit kan betekenen dat de vrijwilliger zelf autisme heeft, maar het kan bijvoorbeeld ook zo zijn dat de vrijwilliger een ouder of partner van iemand met autisme is. Zo is er altijd wel iemand bij wie je aansluiting zult vinden voor een fijn gesprek!

Dus: Als je het fijn vindt om in een vertrouwelijke omgeving te praten of informatie te krijgen over autisme, ben je bij ons op de goede plek! Maar je bent natuurlijk ook altijd welkom om gewoon voor de gezelligheid langs te komen! :)

Wanneer zijn er inloop momenten?: Kijk hiervoor op onze website www.nva-nb.nl

Locatie: Buurthuisje "De Guido"                                                                   
Guido Gezellelaan 85                                             5216 TG 's-Hertogenbosch

Aanvang: 19:30 uur                                             
Eindtijd: 21:00 uur

Het Autisme Informatie Centrum (AIC) Den Bosch is onderdeel van de Nederlandse Vereniging voor Autisme. (NVA) Je hoeft geen lid te zijn om kosteloos langs te komen op onze inloopmomenten.

Meer informatie over AIC Den Bosch of de NVA regio Noord-Brabant / Zeeland, kijk op www.nva-nb.nl

 

klik hier voor meer evenementen >
 
 
                         column marianne

 Vrij
In mijn, toch best drukke, leven heb ik vaak behoefte aan een vrije dag. Ieder mens wel denk ik. Alleen door mijn autisme beleef ik een vrije dag of vrije tijd toch anders dan ‘de rest’. Het plannen van een vrije dag heb ik echt nodig. Het is al heel wat dat ik mezelf tegenwoordig een vrije dag gun. Vroeger ging dat toch anders. Ik kon lastig nee zeggen en daardoor ging ik vaak over mijn eigen grenzen heen. Het was niet dat ik het niet wilde, maar het ging dan simpelweg gewoon niet. Teveel sociale dingen, teveel prikkels, te weinig batterij over. Dat resulteerde vaak in een meltdown, op een moment dat het eigenlijk ook niet uit kwam natuurlijk. Net voordat ik weg moest bijvoorbeeld.
 
Bij een meltdown, in mijn geval, stapelen alle prikkels/signalen/geluiden etc. zich op. Op een gegeven moment hoeft er maar iets kleins te gebeuren of gezegd worden tot de bom barst. Ik kan dan mijn emoties niet meer de baas. Die schieten gelijk het extreme in, kan niet meer bedenken wat ik doe of wil. Vaak gaat het ook gepaard met heftige agressie die ik dan botvier op wat ik dan ook maar tegenkom. Zo zit er dus al een aantal jaren flinke deuken in de afvalbak in de keuken… Een soort levend bewijs van de meltdowns die voorbij komen. Iets wat men niet verwacht bij mij overigens. Ik ben normaal gesproken heel rustig, kalm, nuchter en juist vrolijk. Toch is dit ook een kant van mij die er bij hoort.  

lees hier verder >
 
 
                           evenementen aic Den tilburg mei

avond lotgenotencontact 10 mei 2023

Het Autisme Informatie Centrum (AIC) is een onderdeel van de Nederlandse Vereniging voor Autisme (NVA). De ervaringsdeskundige vrijwilligers kunnen uw vragen rondom autisme beantwoorden en zij bieden een luisterend oor. Zij hebben in hun persoonlijke leven en/of werk met autisme te maken en
worden regelmatig bijgeschoold.

In een lotgenotengroep ontmoet je mensen die hetzelfde hebben meegemaakt en deel je ervaringen met elkaar. Ook zij hebben rondgelopen met vragen als: Wat betekent autisme voor mij en mijn omgeving? Hoe moet het nu verder? Waar vind ik goede hulp? Hoe gaan anderen hiermee om?

Op woensdagavond 10 mei is er van 19.30 tot 21.00 uur een lotgenotenbijeenkomst voor iedereen die zelf kenmerken van autisme heeft of iemand kent met kenmerken van autisme.

De avond wordt begeleid door onze ervaringsdeskundige vrijwilligers.
Tijdens deze bijeenkomst worden ervaringen uitgewisseld en vragen gesteld.
Dit alles onder het genot van een kopje koffie of thee.

Vind je het lastig om langs te komen, wij zijn ook telefonisch bereikbaar op vrijdagmorgen van 9.30-10.30 uur en op deze avond van 19.30 – 20.30 uur. Ons telefoonnummer is 06 34 40 76 80.

Wanneer: 10 mei 2023

Locatie:
MFA de Symfonie
Eilenbergstraat 250
5011 EC Tilburg

Deuren open om: 19:25 uur
Aanvang: 19:30 uur
Eindtijd: 21:00 uur

Uiterste inschrijfdatum: 9 mei 2023 16:00 uur

Graag aanmelden via de website, en geen mail sturen naar AIC Tilburg. Dit i.v.m. met de juiste registratie van de aanmeldingen
 


                         lotgenotencontactochtend 12 mei 2023

Op vrijdagmorgen 12 mei 2023 is er van 10.00 tot 11.30 uur een lotgenotenbijeenkomst voor iedereen die zelf kenmerken van autisme heeft of iemand kent met kenmerken van autisme.

Tijdens deze bijeenkomst worden ervaringen uitgewisseld en vragen gesteld.
Dit alles onder het genot van een kopje koffie of thee.

Vind je het lastig om langs te komen, wij zijn ook telefonisch bereikbaar op vrijdagmorgen van 9.30-10.30 uur en op woensdagavond van 19.30 – 20.30 uur. Ons telefoonnummer is 06 34 40 76 80.

Locatie:
MFA de Symfonie
Eilenbergstraat 250
5011 EC Tilburg

Deuren open om: 9:45 uur
Aanvang: 10:00 uur
Eindtijd: 11:30 uur

Uiterste inschrijfdatum: 11 mei 2023 16:00 uur

Graag aanmelden via de website, en geen mail sturen naar AIC Tilburg. Dit i.v.m. met de juiste registratie van de aanmeldingen


klik hier voor meer evenementen >
 
 
                   vlag hijsen gemeente Roosendaal
Een tijdje geleden is onze coördinator van AIC Roosendaal benaderd om mee te denken om aandacht te geven aan de autisme week in de gemeente Roosendaal. Natuurlijk heeft het bestuur hier ook aan meegewerkt, met als resultaat dat we  op vrijdag middag in de regen, de NVA autismeweek vlag hebben mogen hijsen. De wethouder van Roosendaal, mevrouw Evelien van der Star, heeft de vlag gehesen, voor het “oude Raadhuis”.  Dit was natuurlijk een memorabel moment.

De gemeente Roosendaal wil meer aandacht gaan besteden aan diversiteit, en dat is alleen maar een heel mooi gebaar. Dit jaar was het nog kleinschalig, maar met het dagelijks bestuur van onze regio, onze Regiocoordinator Ellen en een aantal vrijwilligers van AIC Roosendaal, waren we toch goed zichtbaar. Allemaal in een blauwe NVA jas. Maar ook theaterwerkgroep Tiuri en MEE waren aanwezig bij het hijsen van de vlag. De 2e vlag, die aan de andere kant van het “oude raadhuis”  werd gehesen, is gebeurd door enkele leden van deze theater werkgroep.

We kunnen terug kijken op een leuk evenement, en volgend jaar gaat de gemeente Roosendaal het nog groter aanpakken. Daar houden we je zeker van op de hoogte.

Maar hierbij willen we natuurlijk tijdens de autismeweek van 2024 in alle gemeente waar we een AIC hebben de autismevlag zien wapperen.

Dus wilt je als gemeente ook volgend jaar deze autisme vlag in de top hijsen, neem dan contact op met onze secretaris via secretaris@nva-nb.nl
                           evenementen aic eindhoven mei

Inloopmomenten 10 mei (ochtend) en 22 mei (avond)

 Ik wil naar een inloop, kan ik zo maar binnen lopen?

Ja, wij willen geen drempel opwerpen voor mensen die graag willen komen praten met onze vrijwilligers die allemaal ervaringsdeskundige zijn.
Alles wat er besproken wordt gebeurt in het volste vertrouwen, en blijft binnen de muren van het gebouw.

Wat kun je verwachten van een inloop moment?
Onze vrijwilligers zitten klaar om met je in gesprek te gaan. De gesprekken kunnen over allerlei zaken gaan, die met autisme te maken hebben. Deze vrijwilligers hebben in hun persoonlijk leven en/of hun werk met autisme te maken en kunnen je hierdoor praktijkgericht advies geven.

Voor advies of informatie ben je bij ons op de juiste plaats Maar ook als je gezellig wilt langs komen voor een praatje, ben je van harte welkom bij ons AIC.
Je hoeft geen lid te zijn van de NVA, maar mag natuurlijk wel. Er zijn geen kosten aan verbonden.

Wanneer: Woensdag 10 mei 2023
 
Deuren open om: 9:30 uur  “Verdiruimte”
Aanvang: 9:30 uur
Eindtijd: 11:30 uur

Maandag 22 mei 2023 "Cavalliruimte"
Deuren open om: 19:30 uur
Aanvang: 19:30 uur
Eindtijd: 21:30 uur

Locatie:
Wijkcentrum De Dommel
Bennekelstraat 131
5654DD Eindhoven
                                        Aanmelden NIET nodig !!!



  Eindhoven lotgenotencontact voor volwassenen met autisme 17 mei 2023

Op woensdag 17 mei van 9:30 tot 11.30 uur organiseert Autisme Info Centrum (AIC) Eindhoven een lotgenotenbijeenkomst voor volwassenen die (kenmerken van) autisme hebben.
Tijdens deze bijeenkomst kunnen ervaringen uitgewisseld worden en vragen gesteld. Ook kan het fijn zijn om herkenning en een luisterend oor te vinden bij elkaar.

Onze ervaringsdeskundige vrijwilligers begeleiden de bijeenkomst. De koffie en thee staan natuurlijk voor je klaar.

Je bent van harte welkom!

Wanneer: Woensdag 17 mei 2023
9.20 ontvangst
9.30 aanvang
11.30 eindtijd

Locatie:
Wijkcentrum de Dommel “Verdiruimte”
Bennekelstraat 131
5654 DD Eindhoven

Uiterste inschrijfdatum: 16 mei 2023 16:00 uur

klik hier voor meer evenementen >
 
 
                   Werkbezoek Efteling
20 maart mochten we weer op werkbezoek naar de Efteling. Samen met Sandra de Jong namens het Landelijk en Richard de Witte als afgevaardigde van de regio Noord-Brabant / Zeeland. Natuurlijk waren dat niet de enigste vrijwilligers, we hebben op deze dag een 5-tal vrijwilligers van de regio Noord-Brabant / Zeeland meegenomen. Een mooi gezelschap was het weer.

Sandra en Richard, onze secretaris van Noord-Brabant / Zeeland zijn er de afgelopen periode al vaker geweest, maar deze keer was het toch wel specialer. Normaliter gaan we gewoon via de hoofdingang naar binnen, en gaan dan beginnen aan het werkbezoek. Deze keer werden we ontvangen op het ‘Ravelijn’ kantoor ontvangen. Dat is al een belevenis op zich, om samen met Kees en Frank van de Efteling te bespreken wat we gaan doen. Het in kaart brengen van de prikkelverwerking bij onze doelgroep. De Efteling heeft van alle attracties in kaart gebracht welke prikkels er kunnen zijn, en hoe sterk deze aanwezig zijn. Aan ons de nobele taak om dit te checken en eventueel aan te passen. Dit hebben we vorig jaar ook al gedaan, en nu zijn we verder gegaan met dit project.
Wat houdt het precies in?? De aanwezige vrijwilligers hebben diverse attracties bezocht en daar hun mening over gegeven, welke prikkels kwam en er binnen, en in hoever komt dit overeen hoe de Efteling  dit ziet. En dan komen er verrassende zaken naar boven, die wij toch anders zien. Na een evaluatie kan dit worden aangepast.

Ook zijn er diverse vrijwilligers gefilmd met vragen. Deze vragen gingen over hoe onze vrijwilliger de attractie heeft ervaren, hoe behulpzaam de medewerker was, enz. Dit was natuurlijk alleen maar positief. Maar deze film wordt gebruikt om de medewerkers van de Efteling te trainen hoe om te gaan met onze doelgroep, de mensen met autisme.

Het was weer een zeer waardevolle dag, en we zijn trots op onze vrijwilligers dat ze hier aan mee hebben willen werken. Maar ook trots dat wij als NVA een van de 5 pijlers zijn die aan de inclusiviteit  van de Efteling hebben mogen meewerken.
Ben je zelf recentelijk bij de Efteling geweest en heb je ook op en of aanmerkingen, stuur deze dan naar ons op. Dan gaan wij er mee aan de slag. Je kunt een mail sturen naar: secretaris@nva-nb.nl

                        inloomomenten Aic breda mei 
                                                Inloopmomenten AIC Breda mei 2023
Tijdens onze laagdrempelige inloop op vrijdagochtend kun je bij AIC Breda terecht voor een luisterend oor van onze vrijwilligers. De vrijwilligers staan open voor wat jou bezighoudt. Ook als je specifieke vragen hebt of behoefte aan een gesprek hebt. We luisteren en geven eventueel adviezen.

Onze inloop wordt door de bezoekers altijd hoog gewaardeerd. Er worden ervaringen uitgewisseld. Er is ook tijd en ruimte voor je eigen verhaal.
We nodigen je uit om langs te komen. Je hoeft je hiervoor niet op te geven, loop gewoon binnen.

De koffie en thee staat voor je klaar.

Wanneer: 12 mei en 19 mei 2023

Locatie:
Ontmoetingscentrum De Vlieren
Monseigneur Nolensplein 1
4812 JC Breda

Tijd:
9.30 uur: Deuren open
10.00 uur: Aanvang
11.30 uur: Einde

Meer informatie via: aic-breda@nva-nb.nl

                                            Opgeven NIET nodig

Zomerse wandeling in het Mastbos 26 mei 2023 

Op vrijdagochtend 26 mei gaan we weer samen wandelen in het mooie Mastbos.
Tijdens de wandeling genieten we van de frisse lucht en de prachtige natuur.
Onderweg is er volop gelegenheid om een goed gesprek te voeren.

Onze wandelingen zijn altijd erg gezellig en ontspannen. Wandelen is een ongedwongen manier om in contact te komen met lotgenoten en ervaringen uit te wisselen. Heb je zelf een vorm van autisme? Ben je ouder/familielid of partner van iemand met autisme?

Je bent van harte welkom om mee te wandelen!
Na de wandeling is er gelegenheid om samen koffie te drinken bij De Kogelvanger.

Uitsluitend op de ochtend van de wandeling zijn we voor afmeldingen en andere dringende zaken bereikbaar op: 06-20275250.

Wie zin heeft, kan nog gezellig wat drinken bij de Kogelvanger.

Let op: Ook bij minder weer gaat deze activiteit door.

Locatie: De Kogelvanger
Galderseweg 55
4836 AC Breda

Tijd:
09:45 uur Verzamelen
10:00 uur Aanvang wandeling
11:30 uur Einde wandeling

Uiterste inschrijfdatum: 25 mei tot 16:00 uur



                       De kempen specials
               
Op zondag 2 april jl, Wereld Autisme Dag, kregen we bij onze chillbijeenkomst bezoek van de burgemeester en de wethouder van de gemeente Eersel. Zij waren zeer benieuwd hoe een chill loopt op zondagmiddag. Ze werden door het bestuur ontvangen met een kopje koffie en een heerlijke appelflap. Daarna zijn ze in gesprek gegaan met de jongeren die al volop bezig waren met allerlei activiteiten. Enkelen waren aan het gamen, weer een paar jongeren waren aan het knutselen en als activiteit binnen de chill waren er een paar volop bezig om pizza's te maken.
Alle aanwezige jongeren kregen een tasje met allerlei leuke dingen, waaronder ook een heerlijke appelflap. De appelflappen waren geschonken door de lokale bakker Van Heeswijk. En ze waren heerlijk.

Al met al was het een zeer geslaagde middag en de burgemeester en wethouders hebben een voortreffelijke indruk gekregen hoe ontspannen onze jongeren deelnemen aan allerlei activiteiten. Heel fijn dat ze Stichting De Kempen Specials in hun hart hebben gesloten.

De volgende activiteiten voor de Stichting staan gepland.


Zondag 7 mei 2023
Chill: spellen spelen
Van 13.30 - 16.00 uur in d'n Achterum, Voortseweg 9 in Eersel

Zondag 21 mei 2023
Activiteit: Klimrijk Waalre
Van 14.00 - 16.00 uur.

Zondag 3 juni 2023
Chillen
Van 13.30 - 16.00 uur in d'n Achterum, Voortseweg 9 in Eersel

Zaterdag 17 juni 2023
Activiteit: Chocoladeworkshop
Van 14.00 - 16.00 uur.

Voor meer informatie over de chill en de activiteiten verwijzen wij je naar onze website: www.dekempenspecials.nl
Hier tref je informatie aan over de tijden, waar het georganiseerd wordt en de kosten. Via de website kun je je voor de activiteiten aanmelden.

De leukste club voor jongeren met autisme met een normale begaafdheid!!
Hou je van avonturen? Bij DKS kan dit altijd binnen je eigen grenzen. Wij zijn er voor vriendschap, gezelligheid en leuke activiteiten.


               wandeling aic bergen op zoom 19 mei 2023
 Wandeling AIC Bergen op Zoom 19 mei                
 De vrijwilligers van AIC Bergen op Zoom gaan de wandelschoenen weer aantrekken. Deze keer gaan we wandelen over het landgoed Mattemburgh.
Dit landgoed kent een schitterende tuin en een mooi bos. Er is bijna geen hoogte verschil en de
wandelpaden zij er goed te bewandelen.

Tijdens de wandeling genieten we van de frisse lucht en de prachtige natuur.
Onderweg is er volop gelegenheid om een goed gesprek te voeren.
Onze wandelingen zijn altijd erg gezellig en ontspannen. Wandelen is een ongedwongen manier om in contact te komen met lotgenoten en ervaringen uit te wisselen.

Heb je zelf een vorm van autisme? Ben je ouder/familielid of partner van iemand met autisme?
Je bent van harte welkom om mee te wandelen!

We starten om 10:00 uur, voor de deur van de Orangerie.
Parkeren kan langs de Antwerpsestraatweg.

Het staat met borden aangegeven evenals de route naar de orangerie.

Wanneer: 19 mei 2023

Locatie:
landgoed Mattemburgh
Antwerpsestraatweg 181
4631 PN Hoogerheide

Tijd:
Aanvang 10:00 uur
Eindtijd 12:00 uur

Uiterste inschrijfdatum:18 mei 2023 16:00 uur

                         

                       spelletjes avond AIC goes 15 mei
  Op maandagavond 15 mei organiseren we een spelletjesavond voor jongeren met (vermoedens van) autisme.

We starten de avond met een algemeen welkom.
Daarna kan iedereen in kleine groepjes met elkaar gezelschapsspelletjes kan spelen.

Naast het gezellig spelen van gezelschapsspelletjes, kun je deze avond ook leuk in contact komen met andere jongeren met (vermoedens) van autisme.
Er zullen korte spelletjes aanwezig zijn maar je mag natuurlijk ook zelf een spelletje meenemen. Graag zelfs!

Locatie: Wijkcentrum de Spinne
Joseph Lunslaan 7
4463 CV Goes

Tijd:
19.30 uur: Deuren open
20.00 uur: Aanvang
21.30 uur: Eindtijd

Uiterste inschrijfdatum: 12 mei 2023 tot 16:00 uur

                                   


 Coordinator gezocht voor AIC De peel
 NVA Noord-Brabant/Zeeland zoekt per direct een coördinator die AIC De Peel  wil leiden op vrijwillige basis. 

Het NVA-regio bestuur Noord-Brabant streeft naar een zo groot mogelijk vangnet voor mensen met autisme en hun omgeving. De provincie Brabant is inmiddels 10 Autisme Informatie Centra (AIC) rijk.

Het AIC biedt informatie aan mensen die op diverse manieren te maken hebben met autisme. De kracht en eigenheid van het AIC ligt in het lotgenotencontact begeleid door ervaringsdeskundigen.

AIC De Peel organiseert inloop ochtenden/avonden en themabijeenkomsten.

De taken van een coördinator bestaan o.a. uit het begeleiden en aansturen van een enthousiast team vrijwilligers en het onderhouden van het contact met het regiobestuur.

Taken zijn o.a.:
- Plannen activiteitenprogramma.
- Rooster maken met de vrijwilligers.
- Begeleiden/aansturen van de vrijwilligers.
- In samenwerking met de vrijwilligers de thema - bijeenkomsten leiden.
- Contact onderhouden en samenwerken met het NVA-regiobestuur
- Steun en vraagbaak voor de vrijwilligers.

Wat vragen wij van jou:
- Enthousiasme, geduldig, creatief en overzicht kunnen bewaren.
- Goede contactuele vaardigheden.
- Gemiddeld 5 uur per week.
- Woonachtig in de regio Helmond
- NVA-lidmaatschap (of bereid lid te worden).

Wat bieden wij:
- Een geweldig team om mee en in te werken.
- Deskundigheidsbevordering, training, cursus en ondersteuning vanuit het regionaal bestuur en het landelijk bureau NVA.
- Reiskostenvergoeding tegen € 0,21per km of volgens de tarieven openbaar vervoer.
- Gemaakte onkosten worden natuurlijk vergoed door ons

Voor meer informatie kunt u mailen naar Richard de Witte via: secretaris@nva-nb.nl onder vermelding van: Vacature coördinator AIC De Peel 

Het betreft een vrijwilligers functie en daardoor een niet betaalde functie, maar er is geen mooier werk dan vrijwilligerswerk bij NVA Noord-Brabant / Zeeland

Klik hier om de vacature te downloaden

                                        
                   lotgenotencontact Aic Terneuzen mei
lotgenotencontact 11 mei 2023
Op 11 mei van 19:30 uur tot 21:30 uur is er een lotgenoten bijeenkomst voor iedereen die zelf
kenmerken van autisme heeft.


Tijdens deze bijeenkomst worden ervaringen uitgewisseld en kunnen er vragen worden gesteld. Dit alles onder het genot van een kopje koffie of thee.
We willen je vragen om je op te geven als je wilt komen, zo weten wij hoeveel mensen er belangstelling hebben voor het lotgenotencontact. Er is plaats voor 10 personen.

Wanneer het vol is word je op een reservelijst geplaatst. Mocht er iemand zich afmelden, dan nemen wij contact met je op om te vragen of je nog interesse hebt. Als er meerdere mensen op de reservelijst staan, dan zullen wij bekijken of het mogelijk is om een extra bijeenkomst te organiseren.

Het is mogelijk om voor informatie en vragen elke tweede donderdag van de maand van 19.00 – 19.30 uur binnen te lopen.

Het is altijd mogelijk om uw vragen via e-mail te stellen. U krijgt dan zo spoedig mogelijk antwoord.

Info over lotgenoten: lotgenotenterneuzen@nva-zeeland.nl

NVA leden gratis toegang, niet leden € 2,50 per deelname.

Ons adres is:
Buurthuis De Kameleon
Leliestraat 30
4537RJ Terneuzen

Deuren open om: 19:15 uur
Aanvang: 19:30 uur
Eindtijd: 21:30 uur

Uiterste inschrijfdatum: 10 mei 2023 16:00 uur

 
                  gleveris probeerprojecten


Fringel Festival muzikanten nemen deel aan Talentenjacht Guts & Glory/Special Edition.
Veel mensen dromen ervan eens op het podium te staan en te laten zien waar ze goed in zijn. Dansen, zingen, muziek maken, een gedicht voorlezen, een goocheltruc, een verhaal vertellen, een schilderij presenteren of een ander bijzonder talent. Voor mensen met een beperking is het niet altijd vanzelfsprekend dat je talent het podium bereikt. Daarom organiseert theater De Lievekamp op zaterdag 13 mei de talentenjacht Guts & Glory | Special Edition.
Drie van onze vaste Fringel Festival muzikanten: Bas Jansen (akoestisch gitaar), Hester van Vugt (saxofoon) en Luuk Verheijden (piano) gaan zaterdag 13 mei met veel plezier het Guts & Glory podium op. Geen wedstrijdelement dus, maar wel een jury met vak-professionals die over elk optreden wat zeggen én tips geven hoe je nog beter kunt worden in jouw kunstvorm.

Een talentenjacht speciaal voor mensen met een beperking, met alleen maar winnaars!
Ondanks dat ze er altijd voor openstaan hun een podium te geven, bereikte De Lievekamp bij eerdere talentenjachten helaas niet altijd deze doelgroep. De drempel lijkt te hoog, terwijl zij met de programmalijn Theater van de Stad nu juist wil inzetten op toegankelijkheid en inclusie. Daarom deze speciale middag met alle tijd en aandacht voor de deelnemers om zo de veilige sfeer te creëren die nodig is om te laten zien waar jij in uitblinkt.
 
Guts & Glory | Special Edition op zaterdag 13 mei, aanvang 14.00 uur, De Lievekamp Oss
Toegangskaarten zijn voor 5 Euro te koop via www.lievekamp.nl en aan de Theaterkassa. Telefonisch reserveren is mogelijk tijdens openingstijden via (0412) 64 89 22.
Guts & Glory wordt mede mogelijk gemaakt door Rotary Club Oss en Gleveris. Meer info over Gleveris, probeerprojecten autisme vind je op: www.gleveris.nl. Of stuur een e-mail naar info@gleveris.nl.
 

                  enthousiaste vrijwilligers gezocht 
Voor diverse Autisme Informatie Centrum in onze regio hebben we dringend behoefte aan nieuwe, energieke vrijwilligers. Wij willen namelijk onze activiteiten voor mensen met autisme en hun netwerk behouden
en waar mogelijk uitbreiden.

Er worden met enige regelmaat bijeenkomsten georganiseerd. Denk hierbij aan inloopmomenten, lotgenoten contacten, thema-ochtenden en thema-avonden, wandelingen e.d.. Daarnaast onze AIC's ook te vinden met een informatiestand bij diverse info-markten en geven op verzoek informatie aan belangstellende. Je ziet
het, taken genoeg.

Daarnaast willen we ook nog graag onze activiteiten uitbreiden met lotgenoten
contactgroepen, onze PR en social media uitbreiden en nieuwe initiatieven ontwikkelen. Helaas ontbreekt het ons aan voldoende vrijwilligers om onze activiteiten te behouden en nieuwe te ontwikkelen en zo komen wij bij jou terecht!

Heb je zelf, je partner, kind, of een van je ouders bijvoorbeeld autisme en wilt je eigen ervaringen graag delen met anderen, dan is vrijwilliger bij het AIC wellicht iets voor jouw!
Er zijn diverse mogelijkheden om
als vrijwilliger te helpen bij het AIC, dus heb je  belangstelling, laat het ons weten via een bericht.

Stuur een mail naar onze secretaris, secretaris@nva-nb.nl 

Wij zoeken ervaringsdeskundigen die al lid zijn, of willen worden van de NVA. (Nederlandse Vereniging voor Autisme). Wij bieden ondersteuning door middel van cursussen. Je krijgt natuurlijk reiskostenvergoeding en komt in een enthousiast team met mede-vrijwilligers terecht om mee samen te werken.

Ook als je maar "beperkt" inzetbaar bent, neem ook dan gerust contact met ons op. Weet je niet goed wat we wilt doen, geen probleem, daar komen we samen vast uit.

Wat bieden wij :
· Het werken met een enthousiast team
· Deskundigheidsbevordering middels cursussen
· Ondersteuning vanuit het regionaal bestuur
· Reiskostenvergoeding tegen de normaal geldende tarieven, €0,21 per km,
of volgens de tarieven van openbaar vervoer

Horen wij van je ??

Wilt u meer informatie over  NVA regio Noord Brabant / Zeeland, kijk dan op onze website: www.nva-nb.nl  of volg ons op de diverse social media kanalen zoals Linkedin, Facebook, Instagram, Twitter en YouTube.

Het betreft vrijwilligerswerk waar geen vergoeding tegenover staat, maar er is geen mooier werk dan vrijwilligerswerk bij NVA Noord-Brabant / Zeeland !!

                   lotgenotencontact Aic roosendaal 12 mei
lotgenotencontact ouders overprikkeling door school 12 mei 2023





Herken je het? Je kind met autisme gaat naar school en als het thuiskomt, is het totaal overprikkeld. Hij/zij gaat helemaal los en flipt of schiet juist in zijn/haar eigen cocon en is een tijd absoluut niet bereikbaar.

Op school doet het heel hard zijn/haar best om “normaal” te zijn en zo goed mogelijk mee te doen. Alle prikkels van zo’n schooldag stapelen zich op en pas thuis komt alles eruit. Bij gesprekjes op school, met leerkracht of intern begeleid(st)er vraag je je af of je over hetzelfde kind praat. Zulk gedrag als thuis, laat je kind op school nooit zien.

Deze ochtend komt Belinda Berghuis vertellen over haar ervaringen met zulke kinderen. Belinda werkt in het onderwijs, waar zij o.a. onderwijzend personeel coacht in de omgang met kinderen met autisme. Als je kind in de klas niet opvalt, maar wel overprikkeld thuis komt, zal de leerkracht dat moeten weten en er iets mee moeten doen. Belinda geeft tips over hoe je met school in gesprek kunt gaan.
Natuurlijk is er deze ochtend weer genoeg gelegenheid om vragen te stellen en ervaringen te delen.

Let op: Mocht u verhinderd zijn verzoeken wij u vriendelijk doch dringend dit zo snel mogelijk aan ons door te geven zodat wij eventueel een ander kunnen toelaten.
Aanmelden kan via onderstaande button, via de QR code of via onze website www.nva-nb.nl

Wanneer: 12 mei 2023

Locatie:
Wijkhuis de Wieken
Gezellelaan 45
4707 CC Roosendaal

Tijden: Deuren open om: 9:15 uur
Aanvang: 9:30 uur en Einde: 11:30 uur

Uiterste inschrijfdatum: 11 mei 2023 16:00 uur


 

AIC Roosendaal thema-ochtend begrip voor autisme en hoe leg ik dat uit? 26 mei 2023

Rondom autisme is vaak veel onbegrip. Mensen zonder autisme begrijpen mensen met autisme vaak niet of andersom. Hoe komt dat? Hoe kun je proberen hier verbetering in te brengen.
Hoe leg je bijvoorbeeld, om te beginnen, (jouw) autisme uit?

Deze ochtend zullen we twee korte filmpjes tonen waarin iemand met autisme uitlegt wat autisme (voor hem/haar) betekent. Aan de hand van deze ervarings filmpjes willen we het met elkaar hebben over hoe je (jouw) autisme kunt uitleggen aan de omgeving en hoe je er mogelijk voor kunt zorgen dat meer
begrip voor elkaar ontstaat.

Heb je zelf autisme? Of heeft iemand op je werk of in jouw familie- of vriendenkring autisme? Iedereen met ervaringen met autisme is welkom!

Aanmelden kan via onderstaande button, via de QR code of via onze website www.nva-nb.nl

Let op: Mocht u verhinderd zijn, verzoeken wij u vriendelijk doch dringend dit zo snel mogelijk aan ons door te geven, zodat wij eventueel een ander kunnen toelaten.

Wanneer: 26 mei 2023

Locatie:
Wijkhuis de Wieken
Gezellelaan 45
4707 CC Roosendaal

Tijden: Deuren open om: 9:15 uur
Aanvang: 9:30 uur en Einde: 11:30 uur

Uiterste inschrijfdatum: 25 mei 16:00 uur



 
Website  |   Contact  |  Doorsturen
 
|  Mijn gegevens   |   Aanmelden  |  Afmelden
 
Deze e-mail is verzonden met Spotler.
Spotler