Interessante onderwerpen, nieuwtjes uit de regio Noord-Brabant en Zeeland
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌
Nieuwsbrief van de Nederlandse Vereniging van Autisme regio Noord-Brabant / Zeeland
  Lees online  |  Afmelden
Autinieuwsbrief
Beste lezer,
Als deze nieuwsbrief in de digitale brievenbus valt, is het ook de start van de jaarlijks terugkerende autismeweek. In deze week zijn er diverse evenementen te bezoeken, en niet alleen in onze eigen regio, maar door heel het land heen. Kijk voor veel evenementen op www.autismeweek.nl

Maar dat is niet het enigste, ook mogen we “groot” nieuws naar buiten brengen. De afgelopen jaren heeft de NVA in het diepste geheim de Efteling diverse keren bezocht. En dit alles was op uitnodiging van de Efteling. Deze heeft een 5-tal organisaties uitgenodigd om te kijken, hoe kunnen we de Efteling nog meer toegankelijk maken. En namens de regio Noord-Brabant / Zeeland was onze eigen secretaris van af het begin er bij betrokken. We hebben diverse keren het park bezocht, onder cover, geen medewerker wist van onze komst af, en hebben samen met diverse vrijwilligers het park onderzocht op autisme vriendelijkheid. Meer hierover is terug te lezen in de nieuwsbrief.

Natuurlijk hebben we meer dan genoeg evenementen in deze regio de komende maand.
De roadtour van Anke van Wijk is een groot succes, vele mensen hebben de weg al weten te vinden naar een AIC in de buurt, maar er zullen nog veel meer AIC’s worden bezocht door Anke, dus je hebt altijd de mogelijkheid om deze interessante lezing te bezoeken. Een echte aanrader. De reacties die we hebben mogen ontvangen zijn lovend, iedereen vond het een inspirerende avond.

Dus er is weer meer dan reden genoeg om en van onze AIC’s te gaan bezoeken de komende maand.
 
Met vriendelijke groet,
namens het bestuur NVA Noord-Brabant / Zeeland

Richard de Witte
secretaris
 
Voor nieuwe leden uit de regio Noord-Brabant /Zeeland hebben we een speciale aanbieding.

Een dvd naar keuze bij een nieuw lidmaatschap.

Klik hier voor de  aanbieding.








                             alb goes 13 april 2023
Algemene Leden Borrel locatie Goes 13 april 

Op 13 april van 19:30 uur tot 21:30 uur is er een Algemene Leden Borrel voor de regio Zeeland. Tijdens deze bijeenkomst, voor NVA leden van de regio Zeeland, gaat het bestuur van de regio NVA Noord-Brabant / Zeeland met de leden in gesprek. Welke behoefte is er in de regio, en waar kan het bestuur in voorzien.

Na een korte voorstelling van het bestuur gaan we samen met elkaar in gesprek, om te zien wat er leeft in de regio. En hoe kan dat beter door samen met elkaar in gesprek te gaan, in een ongedwongen sfeer, om zo samen van gedachten te wisselen? Dit alles onder het genot van een kopje koffie, thee of ander drankje.

Tijdens deze bijeenkomst zullen er géén cijfers e.d. worden besproken, daar is de Algemene Leden Vergadering (ALV) voor, in het najaar. Helaas is het niet mogelijk om op individuele vragen in te gaan deze avond, wel gaan we algemene
vragen inventariseren om zo te bekijken welke behoefte er is in de regio Zeeland.

Vragen over deze avond? Neem dan contact op met onze secretaris via de mail: secretaris@nva-nb.nl

Locatie:
Wijkhuis de Spinne
Joseph Lunslaan 7
4463 CV Goes

Deuren open om: 19:15
uur Aanvang: 19:30 uur
Eindtijd: 21:30 uur

Uiterste inschrijfdatum: 12 april 2023 16:00 uur

Aanmelden alleen mogelijk via de website i.v.m. de juist registratie van de aanmeldingen.

 
                               music is my first love
Muziekschoolplus

Dit is de kern van dit stuk. De Muziekschool Plus in Rijen onder de inspireerde leiding van Wilma van der Draaij geeft al jaren muziekonderwijs aan jong en oud. Haar methode wijkt in positieve zin af van het reguliere muziek onderwijs dat doorgaans klassikaal of in groepjes wordt gegeven. Nee, hier staat de persoonlijke begeleiding van de leerling voor op. Gedurende die jaren van lesgeven kwam zij erachter, dat ook mensen met een beperking (o.a. autisme) graag een instrument willen bespelen om muziek te maken. Dat werd haar uitdaging en zij ontwikkelde een aanpak, waarbij deze leerlingen ook tot hun recht komen in het maken van muziek. Daarbij is vooral belangrijk om een leerling die rust te geven om zich te kunnen concentreren. De 1 op 1 begeleiding en de geborgen omgeving doet wonderen. Tegen die achtergrond ontstond het idee om 1x in de twee jaar een optreden voor publiek te organiseren waarbij leerlingen met of zonder beperking hun muzikale gave aan een breed publiek kunnen laten zien en horen. Zo ontstond "Cantus Autismus". Het werd een groot succes en inmiddels zijn we toe aan de 4e editie van dit muzikale evenement. Dit jaar is het thema: "Music is my first love" en wordt op 2 april as. Opgevoerd in CC De Boodschap in Rijen. Het begint om 13.30 uur.
 
Stichting de Muzikale Octopus
 
Naast of in het verlengde van Muziekschool Plus is een stichting in het leven geroepen die ten doel heeft de bevordering van de muzikale ontwikkeling van met name mensen met een beperking. De stichting tracht haar doel te bereiken door het organiseren van concerten en repetities; kennismaking met andere cultuuruitingen; samenwerking met andere gelijksoortige organisaties alsmede overheden, onderwijsveld en ondernemers.
 
Ten slotte
 
Wilt u meer informatie? Kijk dan op www.muziekschoolplus.nl
Instagram en facebook Muziekschool Plus

Klik hier om de flyer te downloaden
 
            Drukte bij AIC tilburg de afgelopen periode
Afgelopen periode was het druk bij het AIC Tilburg.
Allereerst hebben wij 24 februari met een speciale lotgenotenbijeenkomst met lunch onze 15-jarig bestaan gevierd. De wethouder van Tilburg, mevrouw Esmah Lahlah, was onze speciale gast. Ze was onder de indruk van de verhalen van onze lotgenoten over wat de bijeenkomsten voor hen betekend. Daarna was er een gezamenlijke lunch. De aanwezigen hebben ervaringen uit kunnen wisselen tijdens het eten. Als aanvulling op ons 15-jarig bestaan heeft er in de Brabantse kranten een tweepagina groot artikel gestaan.  Klik hier om het stuk te lezen.
 
En op 16 maart heeft Ad van Korven bij ons een lezing gegeven over Autisme en werk. Hij legde uit hoe je naar geschikt werk(-plek) kunt kijken als je autisme hebt. Waar moet je aan denken om een juiste keuze te maken en wat is je werkprofiel.
Omdat de hersenen de wereld anders interpreteren hebben mensen met autisme vaak problemen op o.a. de werkplek vanwege het ontbreken van begrip en ondersteuning voor de verschillen.
Om tot een juiste werkplek te komen is het van belang om een uitgebreid werkprofiel te maken. Voor dit profiel kun je onderzoeken wat je nodig hebt  op het gebied van werkruimte, communicatie, werkzaamheden, ondersteuning e.d. om op deze manier een ideale baan en ideale werkplek te vinden.
Tegenwoordig zijn werkgevers zich steeds meer bewust van het feit dat mensen met autisme ook een hele aanwinst voor het bedrijf kunnen zijn.
 
Op 12 april hebben wij een lotgenotencontactbijeenkomst met als thema ‘Onderhouden van Contacten’. Wij willen dan aandacht besteden aan het feit dat mensen met autisme moeite hebben met het aangaan van sociale contacten. We zoeken antwoorden bij de volgende vragen: Waarom is dit? Wat is communicatie? Wat kan hieraan gedaan worden. Hoe kun je contacten onderhouden.
 
Onze bijeenkomsten worden gehouden in MFA De Symfonie, Eilenbergstraat 250 te Tilburg. Deuren open om 19:20 uur; aanvang 19:30 uur; einde avond 21:00 uur. Er is voldoende gratis parkeergelegenheid.
 
autismeweek vlag wordt gehesen in de gemeente roosendaal  31 maart
     
 
De gemeente Roosendaal heeft ons AIC in Roosendaal benaderd om mee te gaan denken om meer inclusiviteit te krijgen in Roosendaal en zeker om autisme meer bespreekbaar te maken.

Dit heeft geresulteerd dat we op 31 maart om 13 uur een speciale autismeweek vlag gaan hijsen in de gemeente Roosendaal. De vlag zal gehesen worden bij het oude raadhuis op de markt in Roosendaal. In de volksmond heeft het de oude markt, vlak bij de Sint Jankerk.

Natuurlijk zijn wij daar ongelooflijk trots op. Buiten een aantal vrijwilligers van AIC Roosendaal zal ook het dagelijks bestuur van onze regio erbij aanwezig zijn, net als een afgevaardigde van het Landelijk buro. Van de gemeente Roosendaal zal er de wethouder en andere gemeente ambtenaren aanwezig zijn.

We hopen dat we een hoop mensen mogen begroeten tijdens dit jaarlijks terugkerend evenement. Natuurlijk is er tijd en ruimte om met de aanwezige in gesprek te gaan, graag zelfs.

Maar als kers op de spreekwoordelijke taart wordt op 2 april ( wereld autisme dag) de iconische televisietoren blauw verlicht.

Zien we je op 31 maart om 13 uur, om samen met ons dit heugelijke feit te vieren??
                  activiteiten AIC goes april
AIC Goes inloopmoment ochtend   21 april 2023


21 april is er een inloop ochtend bij AIC Goes. Ik wil naar een inloop, kan ik zo maar binnen lopen? Ja, wij willen geen drempel opwerpen voor mensen die graag willen komen praten met onze vrijwilligers die allemaal ervaringsdeskundige zijn. Alles wat er besproken wordt gebeurt in het volste vertrouwen, en blijft binnen de muren van het gebouw.

Wat kun je verwachten van een inloop moment? Onze vrijwilligers zitten klaar om met je in gesprek te gaan. De gesprekken kunnen over allerlei zaken gaan, die met autisme te maken hebben. Deze vrijwilligers hebben in hun persoonlijk leven en/of hun werk met autisme te maken en kunnen je hierdoor praktijkgericht advies geven.

Voor advies of informatie ben je bij ons op de juiste plaats Maar ook als je gezellig wilt langs komen voor een praatje, ben je van harte welkom bij ons. Je bent van harte welkom bij ons AIC.

Je hoeft geen lid te zijn van de NVA, maar mag natuurlijk wel. Er zijn geen kosten aan verbonden.

Locatie:                                                                     Wijkhuis de Spinne                                                      Joseph Lunslaan 7
4463 CV Goes

Tijd:
Aanvang: 9:30 uur
Eindtijd: 11:30 uur

                                               Aanmelden NIET nodig!!!
 
                                             de kempen specials
Welkom op de homepage van Stichting De Kempen Specials (DKS)
Zondag 2 april 2023
Chill: pizza's maken

Van 13.30 - 16.00 uur in d'n Achterum, Voortseweg 9 in Eersel.
 
Zondag 16 april 2023
Activiteit: handboogschieten
Van 14.00 - 16.00 uur
 
Zondag 7 mei 2023
Chill: spellen spelen
Van 13.30 - 16.00 uur in d'n Achterum, Voortseweg 9 in Eersel

 
 
Voor meer informatie over de chill en de activiteiten verwijzen wij je naar onze website: www.dekempenspecials.nl
Hier tref je informatie aan over de tijden, waar het georganiseerd wordt en de kosten. Via de website kun je je voor de activiteiten aanmelden.
 
De leukste club voor jongeren met autisme met een normale begaafdheid!!
Hou je van avonturen? Bij DKS kan dit altijd binnen je eigen grenzen. Wij zijn er voor vriendschap, gezelligheid en leuke activiteiten.
 
                  activiteiten AIC terneuzen april
A IC Terneuzen lotgenotencontact  13 april 2023

Op 13 april van 19:30 uur tot 21:30 uur is er een lotgenoten bijeenkomst voor iedereen die zelf
kenmerken van autisme heeft.

Tijdens deze bijeenkomst worden ervaringen uitgewisseld en kunnen er vragen worden gesteld. Dit alles onder het genot van een kopje koffie of thee.
We willen je vragen om je op te geven als je wilt komen, zo weten wij hoeveel mensen er belangstelling hebben voor het lotgenotencontact. Er is plaats voor 10 personen.

Wanneer het vol is word je op een reservelijst geplaatst. Mocht er iemand zich afmelden, dan nemen wij contact met je op om te vragen of je nog interesse hebt. Als er meerdere mensen op de reservelijst staan, dan zullen wij bekijken of het mogelijk is om een extra bijeenkomst te organiseren. Het is mogelijk om voor informatie en vragen elke tweede donderdag van de maand van 19.00 – 19.30 uur binnen te lopen.

Het is altijd mogelijk om uw vragen via e-mail te stellen. U krijgt dan zo spoedig mogelijk antwoord. Info over lotgenoten: lotgenotenterneuzen@nva-zeeland.nl

NVA leden gratis toegang, niet leden € 2,50 per deelname.

Ons adres is:De Kameleon in Terneuzen krijgt levendiger schoolplein, buurt gevraagd mee te denken | Zeeuws-Vlaanderen | pzc.nl
Buurthuis De Kameleon
Leliestraat 30
4537RJ Terneuzen

Deuren open om: 19:15 uur
Aanvang: 19:30 uur
Eindtijd: 21:30 uur

Uiterste inschrijfdatum: 12 april 2023 16:00 uur
Aanmelden alleen mogelijk via de website i.v.m. de juist registratie van de aanmeldingen.


 

 
                          Samenwerking NVA met de Efteling
De Efteling wil de Wereld van de Efteling nóg toegankelijker maken. Het park heeft aan vijf organisaties met verschillende expertises gevraagd om hierbij te helpen, waaronder de NVA.

Om te kijken of er elementen zijn die autismevriendelijker kunnen, hebben een medewerker en diverse ervaringsdeskundige vrijwilligers uit onze eigen NVA regio het attractiepark een paar keer bezocht. Vanuit onze regio waren wij hier natuurlijk nauw bij betrokken. In het begin in het aller diepste geheim, maar nu mogen we er eindelijk over praten.

Ondanks dat het een "dagje" Efteling was, zijn er deze dagen hard gewerkt door onze vrijwilligers. Het testen van vele attracties valt nog niet mee... Maar we hebben vele attracties beoordeeld en hier ook aangegeven hoe prikkelgevoelig het was. Doordat het voor iedereen met en ook zonder autisme verschillend is, hebben we een gemiddelde er van genomen.

Uiteindelijk is een advies geformuleerd, waarmee de Efteling aan de slag gaat. 
‘Sommige mensen met autisme hebben behoefte aan prikkels, anderen juist weer niet. Toch hebben we wel wat tips kunnen geven.
- Waar kan je naar toe om te ontprikkelen?
- Is er een aparte wachtrij? Denk hierbij aan een faciliteitenkaart, daar heb je ook recht op als je autisme hebt. Deze kun je aanvragen op de website van de Efteling.
- Duidelijkheid over de route naar een stilteruimte is bijvoorbeeld belangrijk’, 

Ergens in maart hebben we het park weer bezocht met een aantal ervaringsdeskundigen, vrijwilligers van onze regio. Tijdens deze dag hebben we weer een aantal attracties in kaart gebracht, welke prikkels bezoekers met autisme kunnen ervaren.’ En langzaam maar zeker brengen we letterlijk alle attracties in kaart, van de baron tot aan de stoomtrein. Ook hebben we trainingsvideo's opgenomen voor de personeelsleden van de Efteling.

Er is er een training gegeven aan supervisors van de Efteling wat is nu eigen autisme, en hoe ga ik daar mee om. Deze was zeer waardevol voor de supervisiors.

Om de samenwerking tussen de Efteling en de NVA te bezegelen is de Efteling samenwerkingspartner van het Autismefonds geworden. Iets waar we natuurlijk alleen maar trots op kunnen zijn.

Maar heb je zelf tips over hoe de Efteling nog autisme vriendelijker kan worden, stuur dan een mailtje naar onze secretaris, dan zorgt hij ervoor dat het op de juiste plaats terecht komt. Zowel bij onze contact persoon van de NVA maar ook bij de Efteling!!!


 
                  evenementen AIC den Bosch april

AIC Den Bosch inloopmomenten April:

 Ochtend inloop: 4 april 2023                             Avond inloop: 18 april 2023


Welkom bij het AIC Den Bosch! Algemene informatie: Door het AIC Den Bosch, worden verschillende activiteiten georganiseerd, waaronder inloop momenten. Bij deze inloop momenten ben je welkom om zonder afspraak langs te komen, voel je dus vooral vrij om te komen!

Wat kun je verwachten?: Wanneer je besluit om langs te komen, zul je op de locatie onze vrijwilligers ontmoeten, zij zijn allemaal ervaringsdeskundig met autisme. Dit kan betekenen dat de vrijwilliger zelf autisme heeft, maar het kan bijvoorbeeld ook zo zijn dat de vrijwilliger een ouder of partner van iemand met autisme is. Zo is er altijd wel iemand bij wie je aansluiting zult vinden voor een fijn gesprek!

Dus: Als je het fijn vindt om in een vertrouwelijke omgeving te praten of informatie te krijgen over autisme, ben je bij ons op de goede plek! Maar je bent natuurlijk ook altijd welkom om gewoon voor de gezelligheid langs te komen! :) 
Locatie: 

Buurthuisje "De Guido"                                         Guido Gezellelaan 85                                        5216 TG 's-Hertogenbosch                             

Aanvang ochtend: 9:30 uur                                                                      Eindtijd ochtend: 11:30 uur
Aanvang Avond: 19:30 uur
Eindtijd avond: 21:00 uur
                                                                                                                  

Het Autisme Informatie Centrum (AIC) Den Bosch is onderdeel van de Nederlandse Vereniging voor Autisme. (NVA) Je hoeft geen lid te zijn om  kosteloos langs te komen op onze inloopmomenten.
Meer informatie over AIC Den Bosch of de NVA regio Noord-Brabant / Zeeland, kijk op www.nva-nb.nl
          


       AIC Den Bosch bordspelen middag 22 april 2023

Speel jij ook graag een bordspel, maar je weet niet goed met wie, of je hebt niemand om samen mee te spelen? Kom dan zaterdagmiddag 22 april naar AIC Den Bosch. We organiseren dan een bordspelen middag.

Wat kun je verwachten?
Samen maken we er een gezellig middag van. We hebben natuurlijk diverse bordspelen liggen, maar je mag natuurlijk ook je eigen bordspel meenemen als je daar enthousiast over bent, of dat je het graag aan anderen wilt uitleggen hoe dat het spel werkt.

We spelen volgens de officiële regels, zodat we daar geen meningsverschil over kunnen krijgen. Maar alle bordspelen zijn welkom, maar houdt er wel rekening mee dat we maar een beperkte speeltijd hebben.

Lijkt het je leuk om maandelijks dit te gaan doen, kom dan zaterdagmiddag 22 april naar ons toe.
Zien we je dan.

Wel graag aanmelden via onderstaande aanmeld button, zodat we weten hoeveel mensen er gaan komen.

LET OP: er zijn maar een beperkt aantal plaatsen beschikbaar, dus geef je snel op!!

Wanneer: 22 april

Locatie: Buurthuisje "De Guido"                             
Guido Gezellelaan 85                                              5216 TG 's-Hertogenbosch                                                                   

Tijd:
Aanvang: 14:00 uur
Eindtijd: 16:30 uur

 

 
                                   Column marianne
Onduidelijkheid

Is het al eens opgevallen, hoe onduidelijk mensen zijn? Vaag in omschrijvingen, onduidelijk in verwachtingen, in kleine dingen maar ook in belangrijke zaken. Vroeger wist ik niet zo goed hoe ik ermee moest omgaan. De grote mensenwereld leek een grote vage grijze massa. Vol aannames, vaagheden, ongeschreven regels en onduidelijkheid. Vreselijk vond ik het, en dat vind ik nu nog. Als mijn vriendin een date had, belde ze naderhand op en stak ze een enthousiast verhaal af over hoe het was. Om dan vaak zuchtend te eindigen met, hij geeft signalen, hij zei dit en dat, dus ik denk dat hij nu twijfelt. Ik was dan altijd heel verbaasd, want waarom vraagt ze dat dan niet even? Ik weet dat ze zo niet in elkaar steekt, dat is prima. Ik ben wat directer, ik vraag tegenwoordig om duidelijkheid.
 
Soms kan ik vragen om duidelijkheid maar dat vervolgens niet krijgen. Zoals bijvoorbeeld in de vele sollicitaties, dan moest ik echt wachten op antwoord. Ik stond er zo in, het is graag of niet. Wil iemand mij hebben, super fijn dan ga ik er voor 100% voor. Wil iemand me niet, maar is daar heel wazig over, dan geef ik wel aan dat het graag of niet is. Even goeie vrienden, maar wil het wel weten. Kan na een week wachten op antwoord, echt ongeduldig worden. Ik bel dan nog eens op om te vragen of alles goed ontvangen is. Als ik dan nog iets langer moest wachten en ik hoorde niks, zakte de moed in mijn schoenen. Zie je wel, dacht ik dan, ze willen me niet. Teleurstelling, geen vertrouwen meer in de juiste afloop. Daarna eigenlijk ook boos, want waarom zeggen ze dat dan niet gewoon even? Gewoon recht voor z’n raap. Duidelijk, voor iedereen. Het patroon van onduidelijkheid
 
Op school kwam dat heel bitchy over, zeiden ze dan wel eens. Vooral in groepsopdrachten was dat een probleem. Niet iedereen had zin in opdrachten doen, sterker nog, niemand had er zin in. Ik voorzag dan wel het probleem dat we aan het eind van de rit niks konden inleveren. Ik nam dan het voortouw en de controle, deelde taken uit, zat iedereen achter z’n broek aan en zorgde ervoor dat alles compleet was en op tijd. Gevolg was wel dat ineens iedereen met mij in de groep wilde. Ik vond het prima, ik was de bitchy nerd, ook goed. Alles voor een goed cijfer. Al weet ik nu ook dat ik daar echt voor gebruikt werd.
 
Onduidelijkheid, ik kan er nachten van wakker liggen. Situaties die onduidelijk waren, komen dan in films nog eens voorbij. Het zal altijd blijven spelen, vragen om duidelijkheid. Veel mensen zijn het niet zo gewoon, draaien om de hete brij heen. Ik niet, probeer zoveel mogelijk eerlijk te zijn. Natuurlijk, niet in elke situatie kan dat. Het is wel fijn, ik werk eigenlijk het liefst met mensen die zo lekker recht door zee zijn. Geen gedoe, direct duidelijkheid. Kunnen ze van mij ook verwachten. Het is echt ‘what you see, is what you get’. Ik kan het niet mooier maken dan het is.
 
                    Evenementen AIC Breda maart / april
Inloopmomenten maart / april

   Op onderstaande data zijn er weer                     inloopmomenten bij AIC Breda.

Tijdens onze laagdrempelige inloop op vrijdagochtend kun je bij AIC Breda terecht voor een luisterend oor van onze vrijwilligers. De vrijwilligers staan open voor wat jou bezighoudt. Ook als je specifieke vragen hebt of behoefte aan een gesprek hebt. We luisteren en geven eventueel adviezen.
Onze inloop wordt door de bezoekers altijd hoog gewaardeerd. Er worden ervaringen uitgewisseld. Er is ook tijd en ruimte voor je eigen verhaal.
We nodigen je uit om langs te komen. Je hoeft je hiervoor niet op te geven, loop gewoon binnen. De koffie en thee staat voor je klaar

Wanneer:  31 maart, 14 april, 21 april en 28 april 2023

Locatie:
Ontmoetingscentrum De Vlieren
Monseigneur Nolensplein 1
4812 JC Breda

Tijd:
9.30 uur: Deuren open
10.00 uur: Aanvang
11.30 uur: Einde

Meer informatie via: aic-breda@nva-nb.nl

                                             Opgeven NIET nodig

                      AIC Breda thema-ochtend "Goed te doen" 7 april

Tijdens deze themaochtend wordt de film “Goed te doen" vertoond. Deze film gaat over 3 jongvolwassenen met autisme in het hoger onderwijs en op de universiteit. Deze jongvolwassenen vertellen wat hun ervaringen zijn en hun persoonlijk verhaal.
Voor mensen met ASS is een overgang van een levensfase zoals naar het hoger onderwijs of universiteit gaan een hele grote verandering.

De film kan een eyeopener zijn voor jou als ouder of als oud-student. Je krijgt inzicht in waar je kind of jijzelf als kind mee te maken krijgt. Dat is heel prettig want dan kan je als ouder erop voorbereiden. Ook kan je wellicht dingen plaatsen die je vroeger zelf ook hebt meegemaakt. We wisselen ook ervaringen of wellicht tips uit.
Deze ochtend is bedoeld voor iedereen, die in haar of zijn dagelijkse leven of werk te maken heeft met autisme. Je bent deze ochtend van harte welkom en zien je graag op de thema-ochtend.

Deze ochtend is bedoeld voor iedereen, die in haar of zijn dagelijkse leven of werk te maken heeft met autisme. Je bent deze ochtend van harte welkom en zien je graag op de thema-ochtend.

Wanneer: 7 april 2023

Locatie:
Ontmoetingscentrum De Vlieren
Monseigneur Nolensplein 1
4812 JC Breda

Tijd:
9.30 uur: Deuren open
10.00 uur: Aanvang
11.30 uur: Einde

Opgeven voor 6 april 16:00 uur


 
                  activiteiten autismeweek 2023


Met het verschijnen van deze nieuwsbrief is ook de aftrap van de autismeweek. Door heel het land, maar ook in onze eigen regio worden er diverse activiteiten georganiseerd. Het motto is:

                   Hoe uniek ben jij?

          Diversiteit binnen het spectrum van autisme

Sommige zijn wel heel speciaal en verdienen dan ook extra aandacht. Het is traditioneel dat er diverse gebouwen in het blauw verlicht worden , zo ook in Roosendaal dit jaar. Daar wordt het "oude" raadshuis blauw verlicht, maar zeker zo speciaal is een logo op de wel bekende TV toren van Roosendaal. Deze is vanaf de A 17 vanuit de richting Bergen op Zoom naar Breda / Rotterdam zeer goed te zien in de sky line van Roosendaal. Nieuw is dat er bij diverse gelegenheden er een groot logo op geprojecteerd wordt. En deze keer prijkt het logo van de NVA er op.

Wil je weten wat er allemaal gebeurd, kijk dan op de website van de autismeweek.
 
                    Evenementen AIC Tilburg april
                 AIC Tilburg lotgenotencontactochtend 31 maart 2023 

Op vrijdagmorgen 31 maart 2023 is er van 10.00 tot 11.30 uur een lotgenotenbijeenkomst voor 
iedereen die zelf kenmerken v an autisme heeft of iemand kent met kenmerken van autisme.

Tijdens deze bijeenkomst worden ervaringen uitgewisseld en vragen gesteld.
Dit alles onder het genot van een kopje koffie of thee. Ons adres is: MFA De Symfonie, Eilenbergstraat 250 – 5011 EC Tilburg (noord). Er is een grote parkeerplaats en een bushalte in de buurt.

Vind je het lastig om langs te komen, wij zijn ook telefonisch bereikbaar op vrijdagmorgen van 9.30-10.30 uur en op woensdagavond van 19.30 – 20.30 uur. Ons telefoonnummer is 06 34 40 76 80.

Locatie:
MFA de Symfonie
Eilenbergstraat 250
5011 EC Tilburg

Deuren open om: 9:45 uur
Aanvang: 10:00 uur
Eindtijd: 11:30 uur

Uiterste inschrijfdatum: 30 maart 2023 16:00 uur





               AIC Tilburg avond lotgenotencontact 12 april 2023
Op woensdagavond 12 april is er van 19.30 tot 21.00 uur een lotgenotenbijeenkomst voor iedereen die zelf kenmerken van autisme heeft of iemand kent met kenmerken van autisme. De avond wordt begeleid door onze ervaringsdeskundige vrijwilligers en heeft als thema ‘contacten onderhouden’.

Tijdens deze bijeenkomst zal er informatie gedeeld worden en is er gelegenheid voor het stellen van vragen en het uitwisselen van ervaringen. Dit alles onder het genot van een kopje koffie of thee.

Ons adres is: MFA De Symfonie, Eilenbergstraat 250 – 5011 EC Tilburg (noord).
Er is een grote parkeerplaats en een bushalte in de buurt. Vind je het lastig om langs te komen, wij zijn ook telefonisch bereikbaar op vrijdagmorgen van
9.30-10.30 uur en op deze avond van 19.30 – 20.30 uur. Ons telefoonnummer is 06 34 40 76 80.

Locatie:
MFA de Symfonie
Eilenbergstraat 250
5011 EC Tilburg

Deuren open om: 19:25 uur
Aanvang: 19:30 uur
Eindtijd: 21:00 uur

Uiterste inschrijfdatum: 11 april 2023 16:00 uur




Klik hier voor meer evenenten van AIC Tilburg >
 
 
INFORMATIEMARKT OVER WONEN, WERKEN EN VRIJETIJDS- BESTEDING 1 april
Veel mensen met autisme beschikken over positieve eigenschappen, zoals oog voor detail, eerlijkheid, loyaliteit en het vermogen om systemen te analyseren. Ook hebben zij vaak waardevolle ‘speciale interesses’, onderwerpen waar zij álles van weten. Mensen met ASS ondervinden dagelijks op hun eigen manier problemen in hun leven, vaak gaat dit gepaard met beperkte sociale contacten.
Veel mensen met autisme staan dan ook werkloos aan de kant, met desastreuze gevolgen voor hun psychische gezondheid. Dit moet en kan anders!
 
Daarom organiseren wij in de week van autisme een informatiemarkt over WONEN, WERKEN EN VRIJETIJDSBESTEDING 
Deelnemende partijen zijn: 

Rensis: Dagbesteding en Wonen
Werkzin: Dagbesteding voor volwassenen met een bijzondere hulpvraag       Thof Wonen: Ouder/Wooninitiatief
Iris van Deventer: Met haar boek “Mie ma mekkerland”
Jeroen Spapens: Muziek en verhalen
Anders van Smaak: Een fijne werkplek voor mensen met een bijzondere hulpvraag
Join Us: Voor jongeren die zin hebben in meer sociaal contact
GetPraut: Dagbesteding om zinnig bezig te zijn met je dag en je computer
De Kempen Specials: Voor vriendschap, gezelligheid en leuke activiteiten
Iets Drinken: Landelijke netwerkborrel voor normaal tot hoogbegaafden met een vorm van autisme
AIC De Kempen: informatie- en documentatiecentrum voor (ouders en partners van) mensen met autisme

Wanneer: Zaterdag 1 april

Waar: Aquinohuis
Dr. Rauppstraat 52
5571CH Bergeijk

Tijd: 18:30 tot 20:00 uur

Entree is gratis en iedereen is welkom
     
 
                   coordinator gezocht aic den bosch
NVA Noord-Brabant zoekt per direct een coördinator die AIC Den Bosch wil leiden. Het NVA-regio bestuur Noord-Brabant streeft naar een zo groot mogelijk vangnet voor mensen met autisme en hun omgeving. De regio Noord-Brabant Zeeland is inmiddels 10 Autisme Informatie Centra (AIC) rijk.

Het AIC biedt informatie aan mensen die op diverse manieren te maken hebben met autisme. De kracht en eigenheid van het AIC ligt in het lotgenotencontact begeleid door ervaringsdeskundigen.

De taken van een coördinator bestaan o.a. uit het begeleiden en aansturen van een team vrijwilligers en het onderhouden van het contact met het regiobestuur.

Taken zijn o.a.:Coördinator gezocht
-Plannen activiteitenprogramma.
-Rooster maken met de vrijwilligers.
-Begeleiden/aansturen van de vrijwilligers.
-In samenwerking met de vrijwilligers de thema - bijeenkomsten leiden.
-Contact onderhouden en samenwerken met het NVA-regiobestuur
-Steun en vraagbaak voor de vrijwilligers.

Wat vragen wij van jou:
-Enthousiasme, geduldig, creatief en overzicht kunnen bewaren.                        -Goede contactuele vaardigheden.                                                                    -Gemiddeld 5 uur per week.                                                                            -Woonachtig in de regio.                                                                                  -NVA-lidmaatschap (of bereid lid te worden).

Wat kunnen wij je bieden.:
-Een geweldig team om mee en in te werken.                                                    -Deskundigheidsbevordering, training, cursus en ondersteuning vanuit het regionaal bestuur en het landelijk bureau NVA.                                                  -Reiskostenvergoeding tegen € 0,21 per km of volgens de tarieven openbaar vervoer.

Voor meer informatie kun je mailen naar onze secretaris Richard de Witte via:  secretaris@nva-nb.nl onder vermelding van: Vacature coördinator AIC Den Bosch

Klik hier om de vacature tekst de downloaden

Het betreft een vrijwilligers functie en daardoor een niet betaalde functie, maar er is geen mooier vrijwilligerswerk dan vrijwilligerswerk bij de NVA regio Noord-Brabant / Zeeland!!!
 
Chasse cinema en autisme netwerk komen met speciale film vertoning ' here we are' 2 april
Autisme Netwerk West Brabant Op zondag 2 april is het Wereld Autisme Dag en organiseren het Autisme Netwerk samen met Chassé Cinema in Breda een speciale vertoning van de tragikomedie 'Here we are'. In deze film uit 2020 vertelt de Israëlische regisseur Nir Bergman een pakkend en hartverwarmend verhaal over een vader-zoon relatie, ouder worden en leren loslaten.

Met deze speciale vertoning zetten Chassé Cinema en het Autisme Netwerk de traditie voort om in de Autisme Week samen een film of documentaire rondom autisme te draaien. De film wordt kort ingeleid door iemand van het netwerk. Na afloop is er voor de bezoekers alle gelegenheid om in de foyer van de bioscoop elkaar (weer) te ontmoeten en na te praten.Chassé Theater

Over de film zelf: de gescheiden vijftiger Aharon is gestopt met werken en wijdt zich volledig aan de zorg voor zijn autistische zoon Uri. Samen leiden ze een harmonisch leven, ver van de boze buitenwereld. Uri is echter bijna volwassen en zijn moeder vindt dat het tijd is dat hij begeleid gaat wonen om onafhankelijker te leren leven. Aharon gelooft niet dat een ander zijn zoon beter zal begrijpen en wil zelf zijn fulltime voogd blijven. Onder toenemende druk van zijn ex-vrouw en een maatschappelijk werker stemt hij uiteindelijk toch in.

Op weg naar het instituut krijgt Uri echter een driftbui, waardoor Aharon besluit er samen vandoor te gaan. Uri is immers duidelijk nog niet klaar voor een scheiding. Of is het Aharon die zijn zoon niet kan loslaten?
 
Kaarten zijn te koop via de website van het Chassé en aan de kassa.

Klik hier om de flyer te downloaden

 
              Evenementen AIC Eindhoven maart/ april
AIC Eindhoven ladies night 3 april 

Op maandagavond 3 april organiseert AIC Eindhoven weer een Ladies Night! Deze avond is bedoeld voor vrouwen met autisme of een vermoeden hiervan.


Tijdens deze bijeenkomst worden ervaringen uitgewisseld en vragen gesteld.

Het kan fijn zijn om herkenning te vinden bij elkaar en tips te krijgen. Bij vrouwen uit autisme zich vaak anders dan bij mannen en ook daar kunnen we het met elkaar over hebben.
Waar loop jij tegenaan?
Wat helpt jou om met je autisme om te gaan?
Dus heb je behoefte aan contact met andere vrouwen met autisme? Je bent van harte welkom!

De koffie en thee staan voor je klaar!

Wanneer: Maandag 3 april 2023
19.20 ontvangst
19.30 aanvang
21.30 eindtijd

Locatie:
Wijkcentrum de Dommel “Cavalliruimte”
Bennekelstraat 131
5654 DD Eindhoven

Uiterste inschrijfdatum: 31 maart 2023 16:00 uur




AIC Eindhoven thema-ochtend autisme en verslaving         5 april 

Op woensdag 5 april organiseert het AIC Eindhoven een themaochtend over autisme en verslaving. Mensen met autisme hebben meer kans op een verslaving. Als je autisme hebt, heb je vaak veel stress. Je moet je steeds aanpassen. Daarom gaan autistische mensen soms alcohol of drugs gebruiken. Daardoor voelen ze zich vaak ook beter in sociale situaties.

Maar gebruiken, gokken of gamen zorgt voor meer problemen. Je weet niet meer hoe je overkomt op anderen. Dus je kunt je gedrag niet bewust aanpassen.
Ook raak je de grip en controle over je leven kwijt. En grip en controle zijn voor mensen met autisme vaak heel belangrijk. 

Tijdens deze bijeenkomst willen we over dit onderwerp met elkaar in gesprek gaan.
Het kan zijn dat je zelf autisme hebt en hiermee te maken hebt (gehad).
Maar het kan ook zijn dat je kind, partner, broer, zus of vriend(in) hier tegenaan loopt. Iedereen is welkom om mee te komen praten over dit onderwerp.

De bijeenkomst wordt begeleid door onze ervaringsdeskundige vrijwilligers.
De koffie en thee staan voor je klaar. Je bent van harte welkom!

Wanneer: Woensdag 5 april 2023

9.20 ontvangst
9.30 aanvang
11.30 eindtijd

Locatie:
Wijkcentrum de Dommel “Verdiruimte”
Bennekelstraat 131
5654 DD Eindhoven

Uiterste inschrijfdatum: 4 april 2023 16:00 uur




Klik hier voor meer evenementen van AIC eindhoven >
 
                      Gleveris probeerprojecten


Ben jij die ontwerper/creatieveling die ons aan een nieuwe poster voor het 11e FringeL Festival helpt? Doe dan mee en meld je aan voor onze ontwerp’wedstrijd’!


Tijdens de succesvolle 10e jubileumeditie van het FringeL Festival speelden onze muzikanten samen met KamerOsso voor de eerste keer in het nieuw gevormde barOKorkest.

Inmiddels zijn wij begonnen met de voorbereiding van editie 11 op zondag 10 maart 2024 met als motto ‘Verbinden’. Omdat het barOKorkest weer een belangrijke rol in het programma gaat spelen zijn we toe aan een nieuwe blikvanger. De huidige prent is natuurlijk iconisch en doen we niet weg, maar op het FringeL Festival is veel meer te beleven dan alleen pianomuziek.

Ontwerp’wedstrijd’
Wil je meedoen met onze ontwerp’wedstrijd’ of weet je iemand met autisme die dat zou willen doen? Stuur dan je aanmelding en contactgegevens naar Gleveris. Je ontvangt dan van ons de criteria waaraan de nieuwe poster moet voldoen en als voorbeeld de oude poster in pdf. De deadline voor het insturen van je ontwerp is 25 juni 2023.

De meest originele gepaste inzending wordt beloond met 500 EUR (incl. voor de overname van alle rechten).

Doe je mee? Of aanvullende informatie nodig?
Stuur dan een e-mail naar info@gleveris.nl.
Meer info over Gleveris, probeerprojecten autisme: www.gleveris.nl


 
                            Evenementen AIC Bergen op Zoom
 Lotgenotencontact partner van mensen met autisme 21 april

 De lotgenotenochtenden zijn voor mensen met autisme en voor mensen die in hun familie of in hun omgeving te maken hebben met autisme.

Op deze ochtenden bieden wij iedereen die aanwezig is de gelegenheid om ervaringen uit te wisselen. Deze ochtend gaan we samen in gesprek met partners van mensen met autisme.

Een relatie gaat gepaard met emoties, zowel positieve als negatieve. Als je partner autisme heeft, kan dat voor een extra dimensie zorgen en heftige emoties veroorzaken.
Het is niet altijd mogelijk dit met je directe omgeving te bespreken.

• Hoe ga je er mee om?
• Hoe verloopt de communicatie?
• Welke uitdagingen kom je tegen?
• Hoe zorg je voor voldoende tijd voor jezelf?

Samen gaan we in gesprek. Waar loop je zelf tegen aan, en hoe los je dat op. Of heb je je eigen er bij neer gelegd, dat je partner nu eenmaal zo is. Of zijn er toch mogelijkheden om samen kunnen leven op een goede en leuke manier. En hoe doe je dat dan.

Wil je hier samen met ons over mee komen praten, geef je dan snel op.

Wanneer: 21 april 2023

Locatie:
de Wittenhorst
Lindelaantje 1
4661 JK Halsteren

Tijd:
Deuren open om: 9:45 uur
Aanvang 10:00 uur
Eindtijd 12:00 uur

Uiterste inschrijfdatum: 20 april 2023 16:00 uur



                                             hapje&drankje


Ben jij de online dating apps ook helemaal beu? Maar zou je wel een keer gezellig met iemand op date willen?

Meld je dan aan voor Hapje&Drankje

Wat moet ik mij erbij voorstellen?

Wanneer jij je aanmeldt voor Hapje&Drankje gaan wij voor jou op zoek naar een leuke date die bij jou zou kunnen passen. Als deze gevonden wordt, krijg je bericht. Vervolgens ga je op date met deze persoon door ’s avonds na etenstijd een hapje en een drankje te doen.

Tijdens deze avond zullen ook andere stelletjes op date gaan. De matchmakers zijn aanwezig om mee te helpen waar nodig.

Aanmelden

Meld je aan via: ursula.paulides@amarant.nlof karen.wilthagen@amarant.nl

Voor wie?

Mensen met een normale begaafdheid en autisme of andere psychische kwetsbaarheid.

En voor iedereen die openstaat voor een date met deze doelgroep.

 
Website  |   Contact  |  Doorsturen
 
|  Mijn gegevens   |   Aanmelden  |  Afmelden
 
Deze e-mail is verzonden met Spotler.
Spotler