Nieuwsbrief van de Nederlandse Vereniging van Autisme Regio Noord-Brabant / Zeeland
  Lees online  |  Afmelden
Autinieuwsbrief
Autinieuwsbrief
Beste lezer van deze nieuwsbrief,
De feestdagen zijn (gelukkig) weer achter de rug, en daarmee is de rust terug gekeerd. Iedereen is weer in het ritme van alle dag. Zo ook onze AIC’s, de maand januari stond weer vol van diverse evenementen. En gelukkig weten weer veel mensen de weg naar onze AIC’s te vinden. Gelukkig hebben onze vrijwilligers weer de accu opgeladen voor een nieuw seizoen, met diverse evenementen. Sommige zijn al bestaande evenementen, maar ook bij diverse AIC’s zijn er nieuwe evenementen georganiseerd, en het is goed om te zien dat daar ook belangstelling voor is. Voor alle evenementen die in de regio Noord-Brabant / Zeeland worden georganiseerd, kijk dan op onze website www.nva-nb.nl Daar staan alle evenementen en is er ook de mogelijkheid tot aanmelden.

Maar ook in het Zeeuwse land zijn we hard aan de weg aan het timmeren, we hebben daar een nieuw vast AIC geopend vorig jaar, in Goes, maar ook in andere plaatsen (Middelburg en Terneuzen), waar er nu maandelijks lotgenotencontacten zijn, willen we heel graag gaan uitbreiden. Maar dat kan niet zonder nieuwe vrijwilligers. Dus lijkt het je leuk om ons te komen ondersteunen, in het Zeeuwse land, maar ook in het Brabantse land ben je natuurlijk van harte welkom om je steentje bij te dragen. Wil je meer informatie, kijk dan verder in deze nieuwsbrief, of neem contact op met een de AIC’s (Goes, Middelburg of Terneuzen) in Zeeland, of een AIC bij jou in de buurt in Noord–Brabant. Maar je mag natuurlijk ook altijd contact opnemen met onze secretaris via secretaris@nva-nb.nl


Het bestuur van Noord-Brabant / Zeeland heeft nog voldoende plannen voor het komende jaar. Vorig jaar hadden we de pilot met de ALB (Algemene Leden Borrel) en die gaan we ook dit jaar voortzetten in diverse plaatsen in onze mooie maar grote regio. Wanneer dat zal zijn is op dit moment nog niet bekend, maar houdt hiervoor onze nieuwsbrief in de gaten. Natuurlijk is dat niet het enigste, we willen natuurlijk onze AIC’s in de regio nog verder op de kaart zetten, en verder uitbreiden waar mogelijk. In Zeeland willen we naast AIC Goes een tweede vast AIC gaan openen. Dit zal een uitdaging worden, maar wij als bestuur houden wel van deze uitdaging.

Nieuw dit jaar is een roadtour van NVA Noord-Brabant / Zeeland vriendin Anke van Wijk. Anke is een hele goede bekende van ons, en heeft al vaker lezingen gegeven, maar in het komende jaar, gaat ze alle AIC’s af om daar een lezing te geven over autisme en stress. Verdeeld over 2023 zal ze deze lezing geven bij onze AIC’s. In deze nieuwsbrief staat al een klein overzicht wanneer en waar de lezing gegeven zal worden.
 
Vorig jaar zijn we gevraagd door de Efteling om daar mee te denken over het autisme vriendelijk maken van de Efteling. Niet alleen is de NVA benaderd, maar nog een aantal andere organisaties. Maar ook dit jaar gaan we hier mee verder, om de Efteling een stukje autisme vriendelijker te maken. Hoe dit in zijn werk gaat, daar mogen we helaas niets over zeggen, maar we werken er hard aan om ook voor onze eigen achterban de Efteling een leuke beleving te maken, en daar gaat het om tenslotte.
Zoals altijd is er weer genoeg te doen binnen onze regio.
 
Graag tot ziens bij een van onze AIC’s
 
Richard de Witte
secretaris NVA Noord-Brabant / Zeeland
 
Voor nieuwe leden uit de regio Noord-Brabant /Zeeland hebben we een speciale aanbieding.

Een dvd naar keuze bij een nieuw lidmaatschap.

Klik hier voor de  aanbieding.
                               activiteiten aic goes
         inloopmoment avond 6 februari

6 februari is er weer een inloop moment in de avond bij AIC Goes
Ik wil naar een inloop, kan ik zo maar binnen lopen? Ja, wij willen geen drempel opwerpen voor mensen die graag willen komen praten met onze vrijwilligers die allemaal ervaringsdeskundige zijn. Alles wat er besproken wordt gebeurt in het volste vertrouwen, en blijft binnen de muren van het gebouw.
Wat kun je verwachten van een inloop moment? Onze vrijwilligers zitten klaar om met je in gesprek te gaan. De gesprekken kunnen over allerlei zaken gaan, die met autisme te maken hebben. Deze vrijwilligers hebben in hun persoonlijk leven en/of hun werk met autisme te maken en kunnen je hierdoor praktijkgericht advies geven.
Voor advies of informatie ben je bij ons op de juiste plaats


Locatie:Autisme Inloopspreekuur in de bibliotheek Oldenzaal - Al het nieuws uit Oldenzaal
Wijkhuis de Spinne
Joseph Lunslaan 7
4463 CV Goes

Tijd:
Aanvang: 19:30 uur
Eindtijd: 21:00 uur

                                        Aanmelden NIET nodig

                   
   
                       inloopmoment ochtend 17 februari 2023

17 februari is er een inloop ochtend bij AIC Goes. Ik wil naar een inloop, kan ik zo maar binnen lopen? Ja, wij willen geen drempel opwerpen voor mensen die graag willen komen praten met onze vrijwilligers die allemaal ervaringsdeskundige zijn. Alles wat er besproken wordt gebeurt in het volste vertrouwen, en blijft binnen de muren van het gebouw. Wat kun je verwachten van een inloop moment?

Onze vrijwilligers zitten klaar om met je in gesprek te gaan. De gesprekken kunnen over allerlei zaken gaan, die met autisme te maken hebben. Deze vrijwilligers hebben in hun persoonlijk leven en/of hun werk met autisme te maken en kunnen je hierdoor praktijkgericht advies geven. Voor advies of informatie ben je bij ons op de juiste plaats.

Maar ook als je gezellig wilt langs komen voor een praatje, ben je van harte welkom bij ons. Je bent van harte welkom bij ons AIC.

Locatie:Koffie & Thee drinken | Centraal Orgaan opvang asielzoekers
Wijkhuis de Spinne 
Joseph Lunslaan
4463 CV Goes


Tijd:
Aanvang: 9:30 uur
Eindtijd: 11:30 uur


                                     Aanmelden NIET nodig

                               roadtour anke van wijk 2023

          roadtour Anke van WijkAnke van Wijk - casemanager / autismeconsulent - logopedist - CCE | Centrum voor Consultatie en Expertise | LinkedIn

Anke van Wijk is een goede vriendin van de NVA regio Noord-Brabant / Zeeland, en gaat in 2023 een roadtour door onze mooie grote regio doen, met  de lezing Autisme en stress.

Hieronder staat wanneer en waar Anke haar lezing komt geven. Vindt je de lezing zeer inspirerend, dan ben je natuurlijk van harte welkom om meerdere lezingen in onze regio.

Opgeven kan ongeveer 4 weken voor aanvang van de lezing.

Datum:                Plaats:                                                Aanvang:
 
2 maart                Eindhoven, wijkcentrum de Dommel,      19.30 uur
8 maart                Breda, wijkcentrum de Vlieren                19.30 uur
22 maart              de Kempen Locatie Eersel
3 mei                   de Kempen                    ,,
31 mei                 Terneuzen, locatie en aanvangstijd nog onbekend
1 juni                   Bergen op Zoom, De Wittenhorst             19.30 uur
6 september         Goes, wijkcentrum de Spinne,                 20.00 uur
7 september         Roosendaal, wijkhuis de Wieken              19.30 uur

De data van AIC Tilburg en AIC De Peel volgen zo snel mogelijk                              
                               activiteiten Bergen op Zoom
    thema-ochtend autisme en werk 3 februari 2023

Autisme en werk. Sommige combinaties zijn ongelukkig, maar andere weer niet. Waar ligt dat aan? We kijken samen naar de DVD “Aan de slag met autisme”.
Het is een korte DVD over autisme en arbeid bij mensen met een normale begaafdheid. De film is voor iedereen die te maken heeft of te maken krijgt met arbeidsdeelname van mensen met autisme. Het is een oproep werk te maken van werk en voorwaarden te creëren waardoor mensen met autisme zich in een beroep kunnen ontwikkelen.

Na de film gaan we met elkaar in gesprek.
Heb jij (in je omgeving iemand met) autisme en wil je meepraten over het thema ‘autisme en werk’?
Kom dan naar deze bijeenkomst en meld je aan!

Meer informatie,  klik hier om de flyer te downloaden

Locatie:
de Wittenhorst
Lindelaantje 1
4661 JK Halsteren

Tijd:
Deuren open om: 9:45 uur
Aanvang 10:00 uur
Eindtijd 12:00 uur

Uiterste inschrijfdatum: 2 februari 2023 16:00 uur

                                             


                       lotgenotencontact vrouwen 17 februari 2023

Deze ochtend is bedoeld voor vrouwen met autisme of een vermoeden hiervan.

Tijdens deze bijeenkomst worden ervaringen uitgewisseld en vragen gesteld.
Het kan fijn zijn om herkenning te vinden bij elkaar en tips te krijgen.

Bij vrouwen uit autisme zich vaak anders dan bij mannen en ook daar kunnen we het met elkaar over hebben. Waar loop jij tegenaan? Wat helpt jou om met je autisme om te gaan? Dus heb je behoefte aan contact met andere vrouwen met autisme? Je bent van harte welkom!

De koffie en thee staan voor je klaar!

Locatie:
de Wittenhorst
Lindelaantje 1
4661 JK Halsteren

Tijd:
Deuren open om: 9:45 uur
Aanvang 10:00 uur
Eindtijd 12:00 uur

Uiterste inschrijfdatum: 16 februari 2023 16:00 uur

 


                               Algemene leden borrel 2023
    
Net als vorig jaar komt het bestuur van NVA Noord-Brabant / Zeeland weer naar de mensen toe in 3 verschillende plaatsen in onze mooie regio.

Wat is een ALB (Algemene Leden Borrel) en wat kan ik als NVA lid er van verwachten??

Tijdens deze bijeenkomst voor NVA leden van de regio Noord- Brabant / Zeeland, gaat het bestuur van de regio NVA Noord-Brabant / Zeeland met de leden in gesprek. Welke behoefte is er in de regio, en waar kan het bestuur hier in voorzien. Na een korte voorstelling van het bestuur gaan we samen met elkaar in gesprek, om te zien wat er leeft in de regio. En hoe kan dat beter door samen met elkaar in gesprek te gaan in een ongedwongen sfeer om zo samen van gedachte te wisselen. Dit alles onder het genot van een kopje koffie of thee of ander drankje.

Tijdens deze bijeenkomst zullen er géén cijfers e.d. worden besproken, daar is onze ALV voor in het najaar. Helaas is het niet mogelijk om op individuele vragen in te gaan deze avond.
Vragen over deze avond? Neem dan contact op met onze secretaris via de mail: secretaris@nva-nb.nl

Waar worden de ALB dit jaar gehouden?

Datum:                         Plaats:
30 maart                        Goes
29 juni                           Breda
19 oktober                      Eindhoven

De exacte locaties zullen zo snel mogelijk bekend worden gemaakt. We hopen dat we veel leden mogen ontmoeten tijdens deze Algemene Leden Borrel.
                        
                   autisme steunpunt zuid oost brabant
   Autismesteunpunt
 Lezing ‘Autisme en executieve functies’

Veel kinderen en jongeren hebben moeite met plannen, organiseren, beginnen en stoppen. Ze krijgen hun schoolwerk niet op orde, of kunnen zich niet beheersen als ze boos worden. Uit onderzoek weten we dat de ontwikkeling van executieve functies bij mensen met autisme niet vanzelf verloopt en voor problemen kan zorgen (Ozonoff e.a.)

Het is voor mensen met autisme moeilijk om flexibel hun concentratie te richten op verschillende doelen, en snel te plannen, te (her)evalueren en bij te sturen bij veranderingen. Plannen, flexibel handelen & denken, en wisselen van aandacht zijn enkele voorbeelden van executieve functies.

In deze lezing gaan we in op wat we onder executieve functies verstaan? Hoe weet je of er sprake is van executieve functieproblemen? Hoe ga je ermee om thuis en op school? Hoe geef je het kind en de jongere ondersteuning om hier in te leren?

Wilt u meer over dit thema horen en van gedachten wisselen, kom dan naar onze lezing op 6 maart 2023. Aanvang 19:30 tot 21:00.
Kosten €20,00 per deelnemer
Schrijf u in via onderstaande button

Save the date voor onze komende lezingen

Maandag 5 juni 2023 Autisme en Prikkelverwerking
Graag tot ziens!

Medewerkers Autisme Steunpunt Zuidoost-Brabant
www.autismesteunpunt.nl
info@autismesteunpunt.nl
088 – 2140102

Meld je via de homepage aan voor onze digitale nieuwsbrief!


 
                              activiteiten aic eindhoven
                       
lo tgenotencontact ouders thema kinderen met autisme los leren laten 30 januari 2023


Op maandagavond 30 januari organiseert AIC Eindhoven een lotgenotencontact voor ouders van kinderen met autisme in de leeftijd van ongeveer 12 -20 jaar.
Een kind met autisme kan een behoorlijke impact hebben op de gezinssituatie.
Ook het naar school gaan kan lastig zijn. Hoe ga je daarmee om? Welke uitdagingen kom je tegen? Hoe vind je de balans tussen de opvoeding van een kind met en een kind zonder autisme? Hoe zorg je voor voldoende tijd voor jezelf? En hoe kun je je kind zo goed mogelijk begeleiden richting volwassenheid?

Meer info in de flyer, klik hier om de flyer te downloaden

Tijden:
19.20 ontvangst
19.30 aanvang
21.30 eindtijd

Locatie:
Wijkcentrum de Dommel “Cavalliruimte”
Bennekelstraat 131
5654 DD Eindhoven

Uiterste inschrijfdatum: 27 januari 2023 16:00 uur                             lezing Claudia Hovers 6 februari 2023

Op maandagavond 6 februari organiseert het AIC Eindhoven weer een lezing!
We zijn heel blij dat we dit keer Claudia Hovers bereid hebben gevonden de avond te verzorgen.
De titel van de lezing maakt meteen al nieuwsgierig: ‘Als je het niet ziet, dan is het er niet?’
Claudia Hovers schrijft al haar hele leven. Als kind voor de lol, later ook professioneel als webredacteur, copywriter en columnist. Dit voorjaar kwam haar eerste boek uit: Planeet liefde. Het is een verhaal voor iedereen vanaf 12 jaar
over liefde en je anders voordoen. Planeet Liefde is een confronterend en tegelijkertijd hoopvol verhaal waar veel herkenbare thema’s als verliefdheid, angst, scheiding, vriendschap, worstelen met de eigen identiteit en grensoverschrijdend
gedrag aan bod komen. Het verhaal maakt duidelijk dat een open, begripvolle en nieuwsgierige manier van communiceren cruciaal is. Zeker voor de kwetsbare, onopvallende kinderen. Met de herkenbare thema’s uit het boek maaPlaneet Liefde - TaalMoeder kt Claudia ook het onderwerp autisme toegankelijk.

Meer info in de flyer, klik hier om de flyer te downloaden

Tijden:
19.20 ontvangst
19.30 aanvang
21.30 eindtijd

Locatie:
Wijkcentrum de Dommel “Cavalliruimte”
Bennekelstraat 131
5654 DD Eindhoven

Uiterste inschrijfdatum: 27 januari 2023 16:00 uur

klik hier voor meer evenementen van AIC eindhoven

>
 
                    vacature coordinator aic den bosch
     Vacature  coördinator AIC Den Bosch

NVA Noord-Brabant zoekt per direct een coördinator die AIC Den Bosch wil leiden. Het NVA-regio bestuur Noord-Brabant streeft naar een zo groot mogelijk vangnet voor mensen met autisme en hun omgeving. De provincie Brabant is inmiddels 9 Autisme Informatie Centra (AIC) rijk.

Het AIC biedt informatie aan mensen die op diverse manieren te maken hebben met autisme. De kracht en eigenheid van het AIC ligt in het lotgenotencontact begeleid door ervaringsdeskundigen.

De taken van een coördinator bestaan o.a. uit het begeleiden en aansturen van een team vrijwilligers en het onderhouden van het contact met het regiobestuur. Taken zijn o.a.:

-Plannen activiteitenprogramma.
-Rooster maken met de vrijwilligers.
-Begeleiden/aansturen van de vrijwilligers.
-In samenwerking met de vrijwilligers de thema-bijeenkomsten leiden.
-Contact onderhouden en samenwerken met het NVA-regiobestuur
-Steun en vraagbaak voor de vrijwilligers.

Wat vragen wij van jou:
-Enthousiasme, geduldig, creatief en overzicht kunnen bewaren.-Goede contactuele vaardigheden.-Gemiddeld 5 uur per week.-Woonachtig in de regio.-NVA-lidmaatschap (of bereid lid te worden).

Wat kunnen wij je bieden.:
-Een geweldig team om mee en in te werken.-Deskundigheidsbevordering, training, cursus en ondersteuning vanuit het regionaal bestuur en het landelijk bureau NVA.-Reiskostenvergoeding tegen € 0,21 per km of volgens de tarieven openbaar vervoer.

Voor meer informatie kunt u mailen naar onze secretaris Richard de Witte via:  secretaris@nva-nb.nl
onder vermelding van: Vacature coördinator AIC Den Bosch

Het betreft een vrijwilligers functie en daardoor een niet betaalde functie  

Klik hier om de vacature te downloaden
                             
                              column marianne
                       
Wat wil jij?

Na een plekje te hebben gezocht in de kamer, observeer ik of ik wel goed zit hier. Ik heb goed zicht op wat er gebeurd en zit niet middenin de kamer, voor nu is het wel oké. Er wordt al druk gepraat met elkaar en doe alsof ik meeluister. Ik zie dat de gastvrouw aan mensen vraagt wat ze willen drinken. Koffie compleet – Served

“En, wat wil jij?” Ja hoor, daar heb je dé vraag. Tijd om even na te denken is er meestal niet. Ik kies dus standaard maar voor koffie. Zelfs al is het al avond, ik kies toch maar koffie. Als ik wel tijd zou hebben, dan zou ik vragen wat ze allemaal zouden hebben. Vervolgens zou ik nagaan waar ik nou eigenlijk zin in heb. En is het ochtend, middag of avond. Soms heb ik wel zin in wijn, maar is het nog maar ochtend. Dat is dan weer een beetje gek, dus is koffie wat g
angbaarder om mee te beginnen. Aan de andere kant is ‘s avonds koffie om 10 uur niet zo gangbaar en wijn juist weer wel.
 
Soms vraag ik wat er allemaal is, komt er een lijst met allerlei opties en bij optie 6 ben ik de kluts al kwijt. Wat was nou het tweede van de lijst? Hetzelfde geldt voor de keuze uit bijvoorbeeld taart. Het is me al eens voorgekomen dat ik 3x moest vragen welke soorten het waren. Ik zag al wenkbrouwen argwanend omhoog gaan bij mensen. Ik kon het gewoon niet onthouden. Heel vervelend vind ik, voor mezelf maar ook voor degene waar ik op visite ben.

lees hier verder 

>
 
    aanbod traningen en gespreksgroepen voorjaar 2023
SMWO | Wij zijn Goes    Trainingen en gespreksgroepen SMWO Goes

Vanuit SMWO gaan we komend voorjaar weer starten met verschillende trainingen en gespreksgroepen. Middels deze mail met bijlage willen we u informeren over ons aanbod groepswerk voor komend voorjaar. Mogelijk komt u in contact met mensen die baat kunnen hebben bij deelname aan een training of gespreksgroep. Wij bieden groepen aan voor zowel mensen met als zonder beperking. Deelname aan onze trainingen en gespreksgroepen is vrijwel altijd kosteloos en zonder doorverwijzing  mogelijk.

Dit voorjaar vind u o.a. in ons aanbod: 
•    Training Sociale vaardigheden De training Sociale vaardigheden is bedoeld voor iedereen die zich wel eens onzeker voelt in contacten met anderen, het contact met anderen wil verbeteren of meer sociale vaardigheden wil opdoen. Deze training wordt gegeven in Goes. 
•    Held met je geld In de training is er aandacht voor rondkomen met je geld, overzicht inkomsten en uitgaven, omgaan met post en reclames, toeslagen en verzekeringen. Deze training wordt gegeven in Zierikzee.
In de bijlage kunt u een overzicht vinden van al onze groepen die de komende periode aangeboden worden. Voor meer inhoudelijke informatie verwijzen we u naar https://www.smwo.nl/dienstverlening/cursus-en-training. 

Klik hier om het overzicht te downloaden.
                          
                               activiteiten AIC terneuzen
   AIC Terneuzen lotgenotencontact 9 februari 2023

Op 9 februari van 19:30 uur tot 21:30 uur is er een lotgenoten bijeenkomst voor iedereen die zelf kenmerken van autisme heeft. Tijdens deze bijeenkomst worden ervaringen uitgewisseld en kunnen er vragen worden gesteld. Dit alles onder het genot van een kopje koffie of thee. We willen je vragen om je op te geven als je wilt komen, zo weten wij hoeveel mensen er belangstelling hebben voor het lotgenotencontact. Er is plaats voor 10 personen.

Wanneer het vol is word je op een reservelijst geplaatst. Mocht er iemand zich afmelden, dan nemen wij contact met je op om te vragen of je nog interesse hebt. Als er meerdere mensen op de reservelijst staan, dan zullen wij bekijken of het mogelijk is om een extra bijeenkomst te organiseren. Het is mogelijk om voor informatie en vragen elke tweede donderdag van de maand van 19.00 – 19.30 uur binnen te lopen.
Het is altijd mogelijk om uw vragen via e-mail te stellen. U krijgt dan zo spoedig mogelijk antwoord. Info over lotgenoten: lotgenotenterneuzen@nva-zeeland.nl

NVA leden gratis toegang, niet leden € 2,50 per deelname.

Ons adres is:
Buurthuis De Kameleon
Leliestraat 30
4537RJ Terneuzen

Deuren open om: 19:15 uur
Aanvang: 19:30 uur
Eindtijd: 21:30 uur

Uiterste inschrijfdatum: 8 februari 2023 16:00 uur
Aanmelden alleen mogelijk via de website i.v.m. de juist registratie van de aanmeldingen.


                    
                                autismecafe Den bosch 6 februari
 Stichting Autismecafe-denbosch – Het autismecafé: de kracht van ouders
Thema: Autisme in het gezin

   Gast: Janneke van Bockel
   Interviewer: Peter GielissenAutisme binnen het gezin heeft impact op alle gezinsleden. Tijdens het autismecafé op 6 februari gaan we hier verder op in. Bent u ook op zoek naar tips en adviezen, herkenning en erkenning? Dan is het volgende autismecafé echt een aanrader!
In dit autismecafé praat gespreksleider Peter Gielissen met Janneke van Bockel over autisme in het gezin. Als ouder wil je begrijpen wat autisme voor jouw kind betekent en welke impact het heeft op jouw gezin. Zowel op de ouders als de broertjes en zusjes (brusjes).

Janneke van Bockel is ouderschapsconsulent en o.a. schrijfster van de boeken IJskastmoeder en Uitlegmoeder over haar dochter met autisme. Ze zal deze avond een openhartige inkijk geven in haar leven en ons ook tips mee kunnen geven. Het wordt een informatieve en interactieve avond!

Verloop avond:
19.30 uur Ontvangst met koffie en thee
20.00 uur Welkom
20.05 uur Interview en vragen
21.00 uur Pauze
21.15 uur Interview, vragen en napraten
22.00 uur Einde

Locatie: HUB Stedelijk VSO, T.M. Korstenhorstlaan 2, 5244 GD Rosmalen
Toegang: Gratis, aanmelden is niet nodig.

www.autismecafe-denbosch.nl                                                           Janneke van Bockel
                              
                               activiteiten AIC roosendaal
Thema-ochtend Mind my Mind 27 januari 2023

AIC Roosendaal draait op vrijdag ochtend 27 januari de succesvolle animatiefilm “Mind my mind”. Wat gebeurt er in het hoofd van iemand met autisme? Hoe komen indrukken binnen en worden deze verwerkt? Deze ontroerende animatiefilm brengt het verhaal van Chris, een man met autisme, die reageert op de sociale en emotionele uitdagingen in zijn leven, zoals een feestje of een date .Mind My Mind

Chris, een jonge man met autisme, probeert in het dagelijkse leven zijn obsessie voor model vliegtuigjes te verhullen. Hans, het mannetje in zijn hoofd, helpt hem daarbij. Hij schrijft de scripts voor allerlei alledaagse situaties en ontmoetingen. Op een feestje ontmoet hij Gwen, een zoöloog, die hem uitnodigt haar favoriete kameleon te komen bekijken. Chris vindt haar leuk en moedig volgt hij het flirt-script van Hans…

‘Mind My Mind’ is een treffende, ontroerende en optimistische verbeelding van een leven met autisme. In een prachtige hand getekende animatie geeft regisseuse Floor Adams op een originele manier een inkijk in deze voor iedereen herkenbare wereld.
De film Mind my mind duurt 30 minuten en biedt zeker stof tot nadenken. Na de film zullen we samen over dit boeiende onderwerp in gesprek gaan.

Locatie:
Wijkhuis de Wieken
Gezellelaan 45
4707 CC Roosendaal

Tijden: Deuren open om: 9:15 uur
Aanvang: 9:30 uur en Einde: 11:30


                                        

       lotgenotencontact vrouwen thema prikkelverwerking 10 februari 

Prikkelverwerking, ofwel sensorische integratie, gaat over het verwerken van de informatie die onze zintuigen binnenkrijgen, het samenwerken tussen de zintuigen en het selecteren van een passende reactie op de prikkels. Bij autisme zijn er vaak problemen in de verwerking van zintuiglijke prikkels of gaat de verwerking anders. Je kunt overgevoelig zijn voor bepaalde prikkels, of ook juist ondergevoelig.
Over- of onderprikkeling ligt dan ook vaak op de loer.

Deze ochtend willen we het met elkaar hebben over de verschillende ervaringen in prikkelverwerking en over hoe prikkelverwerking anders is voor vrouwen dan voor bijvoorbeeld mannen of kinderen.

Heb je zelf een idee hierover of iets wat je graag vooraf al wil inbrengen zodat wij dat kunnen aankaarten? Dat kan. Stuur een mail naar: aic-roosendaal@nva-nb.nl en dan zullen wij ons best doen het ingebrachte idee aan de orde brengen in deze ochtend. Heb je geen inbreng, maar wil je wel graag komen, dan ben je uiteraard ook van harte welkom!

De lotgenotenochtenden zijn voor mensen met autisme en voor mensen die in hun familie of in hun omgeving met autisme te maken hebben. Op deze ochtenden bieden wij iedereen die aanwezig is de gelegenheid om ervaringen uit te wisselen. Op deze ochtend 10 februari ligt de nadruk op de ervaringen van vrouwen met autisme, die vaak anders is dan bijvoorbeeld van mannen of kinderen.

Aanmelden kan via onderstaande button, via de QR code of via onze website www.nva-nb.nl

Wanneer: 10 februari 2023
Locatie:
Wijkhuis de Wieken
Gezellelaan 45
4707 CC Roosendaal

Tijden: Deuren open om: 9:15 uur
Aanvang: 9:30 uur en Einde: 11:30 uur

Uiterste inschrijfdatum: 9 februari 2023 16:00 uur
                     inloopmomenten aic de kempen
D oor het AIC de Kempen wordt elke 1ste vrijdagochtend van de maand (vakantieperiodes uitgezonderd) een lotgenotencontactochtend georganiseerd voor iedereen die zelf ASS heeft of kenmerken daarvan of iemand kent met ASS of kenmerken daarvan. 

De ochtend wordt begeleid door onze ervaringsdeskundige vrijwilligers. Tijdens deze bijeenkomst worden ervaringen uitgewisseld en vragen gesteld.

Dit alles onder het genot van een kopje koffie of thee.

Als je het fijn vindt om in een vertrouwelijke omgeving te praten of informatie te krijgen over autisme, dan ben je bij ons op de juiste plek. 

 Maar je bent ook altijd welkom om gewoon voor de gezelligheid langs te komen. De koffie en de thee staat voor je klaar. 

 

Wanneer zijn er inloopmomenten?
Vrijdag 3 maart 2023 van 09.30 – 11.30 uur
Vrijdag 7 april 2023 van 09.30 – 11.30 uur 

Locatie
D’n Achterum,
Voortseweg 9
5521 JB  Eersel

Het Autisme Informatie Centrum (AIC) de Kempen is onderdeel van de Nederlandse Vereniging voor Autisme (NVA). Je hoeft geen lid te zijn om kosteloos langs te komen op onze inloopmomenten. 

Meer informatie over AIC de Kempen: www.nva-nb.nl 


                          
       reactie op column MARIANNE over concertbezoek


Beste Marianne, beste concertgangers, snel-overprikkelden.

Marianne, met veel interesse las ik uw/jouw column in de januari 2023 editie van de Nieuwsbrief NVA NBR-Z, onderwerp: “Concert”. Afgelopen november organiseerden wij van Stichting Gleveris het 10e festival/concert door en voor mensen met autisme. We hadden 25 artiesten plus 170 bezoekers in de zaal (240 zitplaatsen).

Omdat we uit ervaring weten welke impact overprikkeling en onverwachte situaties kunnen hebben op een persoon met autisme/autist proberen we daar zoveel mogelijk rekening mee te houden: ruime gratis parkeergelegenheid/loopafstand NS station, één 1 overzichtelijke zaal, ruimtes om je terug te trekken, we zorgen voor oordopjes, dag-coaches, pauze (luchtje scheppen), uitgebreid programmaboekje, presentator (m/v) die je door het programma heen helpt, mogelijkheid voor reservering stoelen, stewards die je kunnen helpen een rij te vermijden en de mogelijkheid om tussendoor even uit de zaal te stappen.

Ik schrijf dit niet om onszelf een pluim te geven maar om iedereen uit te nodigen om tips te geven wat we nog meer zouden kunnen doen om onze doelgroep op hun gemak te stellen en te laten genieten van prachtige concerten. En van ‘onze’ vele muzikale sterren (niet in de lucht maar op het podium). Wij bereiden ons nu voor op het volgend concert/festival: zondag 10 maart 2024.

Gijs Verheijden, bestuursvoorzitter Stichting Gleveris, (mede)organisator FringeL Festivals (info@gleveris.nl).

Reacties graag naar: info@gleveris.nlvrijwilligers gezocht in de regio Noord-brabant / zeeland
Wordt vrijwilliger bij ons

Voor meerdere Autisme Informatie Centrum in onze grote regio, zijn we op zoek naar energieke vrijwilligers. Per AIC worden er diverse evenementen georganiseerd. Denk hierbij aan lotgenotencontacten, thema-avonden, thema-ochtenden. Maar ook voor het werk achter de schermen, denk hierbij aan social media bijhouden zijn we op zoek naar nieuwe vrijwilligers. En daarom komen daarom bij jou uit!!

Het kost je niet veel tijd, je kunt zelf je tijd bepalen. Gemiddeld kost het je maar een paar uurtjes per maand, op een vaste dag.

Heb je zelf, je partner, kind, of een van je ouders bijvoorbeeld autisme en je wilt ervaringen graag delen met anderen, dan is vrijwilliger bij het AIC wellicht iets voor jouw ! Er zijn diverse mogelijkheden om als vrijwilliger te helpen bij het AIC, dus heb je belangstelling, laat het ons weten via een bericht. Je kunt voor meer informatie terecht bij onze secretaris, via secretaris@nva-nb.nl of neem contact op met een AIC bij jou in de buurt, om te zien of je iets voor elkaar kunt betekenen.

Wij zoeken ervaringsdeskundigen die al lid zijn, of willen worden van de NVA. (Nederlandse Vereniging voor Autisme).

Wij bieden ondersteuning door middel van cursussen. Je krijgt natuurlijk reiskostenvergoeding en komt in een enthousiast team met mede-vrijwilligers terecht om mee samen te werken.

Wat hebben wij te bieden:
· Het werken met een enthousiast team
· Deskundigheidsbevordering middels cursussen
· Ondersteuning vanuit het regionaal bestuur
· Reiskostenvergoeding tegen de normaal geldende tarieven, €0,21 per km, of volgens de tarieven van het openbaar vervoer

Horen wij snel iets van je?

Wilt u meer informatie over NVA regio Noord Brabant / Zeeland, kijk dan op onze website: www.nva-nb.nl of volg ons op de diverse social media kanalen zoals Linkedin, Facebook, Instagram, Twitter en YouTube.


Het betreft een vrijwilligers functie en daardoor een niet betaalde functie. Maar er is geen mooier werk dan vrijwilligerswerk in de NVA regio Noord-Brabant / Zeeland
                         
                               activiteiten Den Bosch
          inloopmoment ochtend 7 februari 2023

Welkom bij het AIC Den Bosch!

Algemene informatie: Door het AIC Den Bosch, worden verschillende activiteiten georganiseerd, waaronder inloop momenten. Bij deze inloop momenten ben je welkom om zonder afspraak langs te komen, voel je dus vooral vrij om te komen!

Wat kun je verwachten?: Wanneer je besluit om langs te komen, zul je op de locatie onze vrijwilligers ontmoeten, zij zijn allemaal ervaringsdeskundig met autisme. Dit kan betekenen dat de vrijwilliger zelf autisme heeft, maar het kan bijvoorbeeld ook zo zijn dat de vrijwilliger een ouder of partner van iemand met autisme is. Zo is er altijd wel iemand bij wie je aansluiting zult vinden voor een fijn gesprek!

Dus: Als je het fijn vindt om in een vertrouwelijke omgeving te praten of informatie te krijgen over autisme, ben je bij ons op de goede plek! Maar je bent natuurlijk ook altijd welkom om gewoon voor de gezelligheid langs te komen! :)

Meer informatie,  klik hier om de flyer te downloaden

Vrijwilligers met gasten koffie/thee drinken - De Zonnebloem Locatie:
Buurthuisje "De Guido"
Guido Gezellelaan 85
5216 TG 's-Hertogenbosch

Tijd:
Aanvang: 9:30 uur
Eindtijd: 11:30 uur

                                  Aanmelden NIET nodig
                                      

                    activiteiten De kempen locatie bergeijk
         Thema-avond TOS en/of ASS 9 februari 2023

AIC De Kempen locatie Bergeijk thema-avond TOS en/of ASS 9 februari 2023
In deze lezing zullen we. wist je dat pinguïns door het water vliegen. ingaan op hoe de ontwikkeling van hoetsjatsjie bij mensen met en zonder ASS anders. hoor jij dat gebrom van de verwarming ook zo hard. kan verlopen. Mensen met ASS hebben. ik moet een kopje koffie aanbieden. vaak meer moeite met hoetsjatsjie en. waar moet ik gaan zitten. dat kan lijken op een hoetsjatsjieontwikkelingsstoornis. In deze lezing gaan we dieper in. de koningspinguïn duikt tot 250 meter diep. op de verschillen en overeenkomsten tussen mensen met ASS en een
hoetsjatsjieontwikkelingsstoornis. een lezing kan toch niet diep gaan. error. error. error.

Heb jij bij het lezen van deze tekst ook behoefte aan meer duidelijkheid? Heb jij ook moeite om je aandacht erbij te houden en de kern van de boodschap eruit te halen? Heb jij extra verwerkingstijd nodig om te begrijpen wat er staat of kon jij meteen uit de context opmaken dat hoestjastjie in bovenstaande tekst het woord taal vervangt?

Mensen met ASS en mensen met een taalontwikkelingsstoornis leven beide in een verbale wereld waarin we op hoog tempo allerlei vluchtige woorden met elkaar delen in complexe sociale interacties. Gepast reageren op de talige boodschap van de ander is in beide gevallen lastig, maar de onderliggende reden hiertoe is anders.
In beide gevallen is visualisering vaak helpend en dus licht onderstaand plaatje toe waarover we het in de lezing met elkaar gaan hebben:

De lezing wordt verzorgd door Maud Wouters, werkzaam als gedragsdeskundige bij Lunet in het zorgpad LVB.

Klik hier om de flyer te downloaden

Locatie:
Aquinohuis
Dr. Rauppstraat 52
5571 CH Bergeijk

Deuren open om: 18:30 uur
Aanvang 19:00 uur
Eindtijd: 20:30 uur

Kosten: 5 euro voor niet leden (NVA leden gratis)
Uiterste inschrijfdatum: 2 februari 2023 16:00 uur

                                            


  

                              activiteiten aic Tilburg
                       
lotgenotencontactochtend 27 januari 2023


Op vrijdagmorgen 27 januari 2023 is er van 10.00 tot 11.30 uur een lotgenotenbijeenkomst voor iedereen die zelf kenmerken van autisme heeft of iemand kent met kenmerken van autisme.

Tijdens deze bijeenkomst worden ervaringen uitgewisseld en vragen gesteld.
Dit alles onder het genot van een kopje koffie of thee.

Vind je het lastig om langs te komen, wij zijn ook telefonisch bereikbaar op vrijdagmorgen van 9.30-10.30 uur en op woensdagavond van 19.30 – 20.30 uur. Ons telefoonnummer is 06 34 40 76 80.
Lotgenotencontact
Locatie:
MFA de Symfonie
Eilenbergstraat 250
5011 EC Tilburg


Er is een grote parkeerplaats en een bushalte in de buurt.

Deuren open om: 9:50 uur
Aanvang: 10:00 uur
Eindtijd: 11:30 uur

Uiterste inschrijfdatum: 26 januari 2023 16:00 uur
Graag aanmelden via de website, en geen mail sturen naar AIC Tilburg. Dit i.v.m. met de juiste registratie van de aanmeldingen
w


                             inloopmoment ochtend 3 februari 2023


Het Autisme Informatie Centrum (AIC) is een onderdeel van de Nederlandse Vereniging voor Autisme (NVA). De ervaringsdeskundige vrijwilligers kunnen uw vragen rondom autisme beantwoorden en zij bieden een luisterend oor. Zij hebben in hun persoonlijke leven en/of werk met autisme te maken en worden regelmatig bijgeschoold.

Op vrijdagmorgen 3 februari zijn de vrijwilligers aanwezig in de Symfonie te Tilburg. Van 9.30 tot 11.30 uur kunt u binnenlopen en hen om uitleg vragen over wat autisme is, hoe je ermee om kunt gaan en waar je terecht kunt met uw hulpvraag. U kunt vrijblijvend binnenlopen.

Locatie:
MFA de Symfonie
Eilenbergstraat 250
5011 EC Tilburg


Deuren open om:
9:25 uur
Aanvang: 9:30 uur
Eindtijd: 11:30 uur


                                          Aanmelden NIET nodigKlik hier meer evenementen van Aic tilburg >
 
 
Website  |   Contact  |  Doorsturen
 
|  Mijn gegevens   |   Aanmelden  |  Afmelden
 
Deze e-mail is verzonden met Spotler.
Spotler