Interessante onderwerpen, nieuwtjes uit de regio Noord-Brabant en Zeeland
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌
Nieuwsbrief van de Nederlandse Vereniging van Autisme regio Noord-Brabant / Zeeland
  Lees online  |  Afmelden
Autinieuwsbrief
Autinieuwsbrief
Beste lezer,
Volgende maand is het zo ver. De zomer vakantie staat weer voor de deur. Voor sommige een zegen, voor andere een regelrechte ramp. Gelukkig bieden diverse AIC’s een helpende hand. In de maand juli staan er diverse vakantie thema’s op het programma, om samen in gesprek te gaan, hoe overleef ik de vakantieperiode want de structuur is natuurlijk soms ver te zoeken.

Maar de vakantie periode betekend ook dat we zelf ook op vakantie gaan. De meeste AIC’s zijn vanaf 15 juli gesloten, en gaan dan weer in september open. Sommige hebben een zomer openstelling, kijk voor de actuele openingstijden op onze website www.nva-nb.nl daar is alles terug te vinden.
Ook de redactie van de nieuwsbrief gaat er tussen uit.

Volgende maand zal er nog een nieuwsbrief verschijnen, maar in augustus verschijnt er GEEN nieuws brief. In september zal er weer een nieuwsbrief verschijnen, maar hoogstwaarschijnlijk eerder dan dat u gewent bent. Dit doordat begin september alle AIC’s weer op gaan starten, en we daar natuurlijk aandacht aan willen besteden. Maar daarover volgende maand meer.

Deze maand hebben we weer een geslaagde thema-avond gehad in het mooie Zeeuwse land. Hierover meer in deze nieuwsbrief. Ook hebben we de eerste ALB (Algemene Leden Borrel) gehad in Breda. Natuurlijk is hier ook een verslag van terug te vinden.

In deze nieuwsbrief staan weer de gebruikelijke items, nieuw is deze maand een oproep van SMWO, uit het Zeeuwse land. Heeft u zelf een activiteit, hoe klein of groot, of wil je graag iets delen met ons, stuur het dan door naar ons, dan zullen we het nadat het goedgekeurd is, gaan plaatsen in de volgende editie van de nieuwsbrief. Items kunnen gestuurd worden naar nieuwsbrief@nva-nb.nl
 
Veel leesplezier gewenst bij deze editie van onze nieuwsbrief.
 
Met vriendelijke groet,
Richard de Witte
secretaris NVA Noord-Brabant/Zeeland
 
Voor nieuwe leden uit de regio Noord-Brabant /Zeeland hebben we een speciale aanbieding.

Een dvd naar keuze bij een nieuw lidmaatschap.

Klik hier
 voor de       aanbieding.


                                   activiteiten aic Roosendaal juli

                                                   Lotgenotencontact 8 juli

 De (zo mer)vakantie! De meeste mensen kijken er enorm naar uit.   Maar een vakantieperiode brengt met autisme ook juist stress met   zich mee: structuur, dag invulling, orde en regels vallen weg en dus   vallen ook houvast en zekerheid weg. Hoe zorg je er voor dat de   naderende vakantie geen schrikbeeld is, maar iets om naar uit te kijken? Hoe breng je houvast en zekerheid terug, zodat de vakantie iets wordt om naar uit te kijken. En hoe hou je dat tijdens de vakantie vast, zodat het voor iedereen 'gezellig' blijft? Hier willen we het deze ochtend met elkaar over hebben en elkaar van zo veel mogelijk goede ideeën voorzien. Iedereen komt aan bod en we zien je graag!               

Klik hier
om de flyer te downloaden
Aanmelden kan via onderstaande button

Wanneer: 8 julilotgenotencontact

Tijd:
9.15 uur: Deuren open
09:30 uur: Aanvang
11.30 uur: Einde ochtend

Locatie:
Wijkhuis de Wieken
Gezellelaan 45
4707 CC Roosendaal

                          Verrassing voor AIC de Peel
 Tijdens de bijeenkomst van de gespreksgroep van AIC de Peel op 25   mei werden de coördinator en deelnemers verrast met een bezoekje   van Michiel Coolen uit Asten.

 Hij was in de coronatijd een mokkenactie gestart met afdrukken van   zijn schilderijen. Een deel van de opbrengst wilde hij doneren aan   een goed doel en daar had hij het AIC voor uitgekozen.

 Het werd een superbedrag van maar liefst 250 euro. Bovendien had   hij voor alle deelnemers ook nog een mok meegebracht.

 Uiteraard zijn wij erg blij met deze donatie die we goed kunnen   gebruiken voor het verzorgen van thema avonden. Michiel, namens   ons allemaal nogmaals heel erg bedankt!
                     cursus powervrouwen swmo
Nieuwe training bij SMWO in het najaar: Powervrouwen SMWO





Dit najaar start SMWO (Stichting Maatschappelijk Werk & Welzijn Oosterschelderegio) met een nieuwe training, Powervrouwen. Een training voor vrouwen (18+) die zichzelf willen (her)ontdekken. Bijvoorbeeld op het gebied van identiteit, financiële en sociale weerbaarheid, relaties, zingeving, gezondheid of tijdsbesteding. Kortom, een training voor vrouwen die weer zin in het leven willen krijgen of houden!

In groepsverband gaan deelnemers aan de slag met thema’s zoals zelfbeeld, weerbaarheid, communicatie, eigen netwerk, financiën, balans en leefstijl. De training bestaat uit acht bijeenkomsten van elk anderhalf uur en wordt begeleid door twee ervaren trainers van SMWO.
“Na jaren niet gewerkt te hebben, mocht ik na mijn scheiding weer ontdekken waar ik goed in ben.”

De training vindt plaats bij SMWO in Goes en start bij voldoende deelnemers in het najaar van 2022. Meer weten of aanmelden? Stuur dan een e-mail naar cursussen@smwo.nl of neem contact op met (0113) 277 111. Deelname is kosteloos. Na aanmelding volgt er een korte intake/kennismaking.

Klik hier om de flyer te downloaden
 
Eline de Ridder
Cursuscoordinator
E-mail: cursussen@smwo.nl

Bezoekadres: ’s-Heer Elsdorpweg 12, 4461 WK Goes
Postadres: Postbus 310, 4460 AS Goes
Telefoon : 0113-277111
Website: www.smwo.nl

www.twitter.com/smwoinfo
www.facebook.com/smwo
                                   Column Marianne
Hoe gaat het?

Vroeger toen ik nog een klein meisje was, ging ik vaak met mijn moeder de stad in. Lopend of op de fiets, het was maar 10 minuutjes en dan stond je al in het centrum. Altijd kwamen we wel bekende mensen tegen die dan een sociaal praatje hielden met mijn moeder. Die is daar heel goed in. Ik was heel verlegen, wist vaak niet zo goed wat ik zeggen moest of had er gewoon wat langer de tijd voor nodig. Sommige mensen vroegen dan aan mij ineens, hoe gaat het? Altijd een lastige vraag gevonden. Als men dan niet snel genoeg een antwoord kreeg, vereenvoudigden ze de vraag. Hoe gaat het op school of hoe gaat het in je nieuwe groep of hoe gaat het met al je huiswerk. Dat scheelt toch weer een hoop nadenken. Want het is een hele brede vraag, vind ik.
 
Door de jaren heen, heb ik geleerd dat deze vraag bijna schaart onder de begroetingen. Als je iemand tegenkomt en die zegt hoi, komt er vaak ook, hoe gaat het, er achteraan. Wat zou daar dan achter zitten, dacht ik vaak. Wil men écht weten hoe het met me gaat? Of wil men gewoon horen dat het goed gaat en daarna weer doorlopen. Vaak is het laatste aan de orde. In 1 ademteug genoemd met hallo, vaak soms ook verder wandelend, er van uit gaande dat het wel goed gaat. Als ik het in mijn hoofd ga analyseren, kom ik er niet uit. Want ze vragen hoe het is, gaan er vanuit dat het goed gaat. Waarom zou je dan vragen, als het je toch niet interesseert, toch? Zeg dan enkel en alleen; hoi of hallo. Ook prima.
lees hier verder >
 
 
                         Vrijwilligers gezocht in de regio
 
 Voor diverse AIC's in onze regio in Noord-Brabant en Zeeland zijn   wij opzoek naar vrijwilligers die graag willen helpen bij het   organiseren van de diverse activiteiten in onze regio. Zonder   vrijwilligers kunnen wij geen nieuwe activiteiten organiseren en   wordt het lastig om de bestaande activiteiten in stand te houden.

Maar moet je dan elk evenement bijwonen om te helpen? NEE zeker niet, je wordt ingeroosterd in een schema, zodat je weet wanneer er een beroep op je gedaan wordt. En dit gaat altijd in goed overleg. Heb je veel tijd, dan wordt je meer en vaker ingeroosterd, heb je een periode minder tijd, of wil je wel helpen maar wel een paar uurtjes per maand, ook dat kan.

Regio Zeeland

In de regio Zeeland willen we graag een AIC (autisme informatie centrum) gaan openen, maarvrijwilligers dat kunnen we niet zonder extra vrijwilligers. En daar komen we uit bij jou. Lijkt het je leuk om een paar uurtjes per maand vrij te maken voor ons, om samen de regio verder uit te bouwen en een laagdrempelige locatie voor mensen met autisme te bemannen, neem dan snel contact op met ons. Wil je graag meer weten, neem dan gerust contact op met ons via onderstaande mail.
  
Wat kun je van ons verwachten?
 
Buiten dat je alle gemaakte kosten voor de club, zoals reiskosten volledig vergoed krijgt,  bestaat de mogelijkheid tot het volgen van cursussen, deskundigheidsbevordering enz.

Wij zijn een open vereniging waarin iedereen gelijk is voor ons, of je bestuurslid bent, of je helpt eens per maand bij een AIC, iedereen is voor ons gelijk en iedereen is even waardevol. En dat proberen we ook zoveel mogelijk uit te dragen als bestuur. Iedereen is vrijwilliger, en we hebben allemaal een andere taak om samen het tot een succes te maken.

Heb je interesse? Neem dan snel contact op met een AIC bij jou in de buurt, of stuur een mail naar onze secretaris via 
secretaris@nva-nb.nl maar bellen mag ook altijd naar 0630241417

Horen we snel iets van je??
 
                                   activiteiten aic Den bosch

             AIC Den Bosch gaat weer van start !!!!

 
Op 29 juni 2022 organiseert AIC Den Bosch een thema avond met   als titel: Relaties en autisme.
 De avond zal verzorgd worden door Jacqueline Visser.
Zij heeft jarenlang als ambulant gezinswerker gewerkt bij Auriga. Momenteel is Jacqueline werkzaam als autisme specialist bij Oog voor autisme en jou. Daarnaast ze is docent bij Fontys OSO bij de opleiding autisme.
Tijdens de avond zal er ruimte zijn om vragen te stellen over dit onderwerp.

Klik hier om de flyer te downloaden

Aanmelden kan via onderstaande button


Wanneer: 29 juni

Tijd:
 
Deuren open: 1
9:15 uur
Aanvang:
19.30 uur
Einde avond: 21:30


Locatie:
Sociaal Cultureel Centrum “De Biechten”
Vincent van Goghlaan 1                                                                       Jacqueline Visser
5246 GA Rosmalen




Inloopmomenten

Op 17 juli 2022 organiseert AIC Den Bosch een inloop moment. Ik wil naar een inloop, kan ik zo maar binnen lopen? Ja, wij willen geen drempel opwerpen voor mensen die graag willen komen praten met onze vrijwilliger die allemaal ervaringsdeskundige zijn. Alles wat er besproken wordt gebeurt in het volste vertrouwen, en blijft binnen de muren van het gebouw.

Wat kun je verwachten van een inloop moment. Onze vrijwilligers zitten klaar om met je in gesprek te gaan. De gesprekken kunnen over allerlei zaken gaan, die met autisme te maken hebben. Deze vrijwilligers hebben in hun persoonlijk leven en/of hun werk met autisme te maken en kunnen je hierdoor praktijkgericht advies geven.
Voor advies of informatie ben je bij ons op de juiste plaats

Aanmelden NIET nodig, je kunt zo binnenlopen

Wanneer: 17 juli 2022

Locatie:
Huis 73
Hinthamerstraat 72-74 5211 MR
‘s-Hertogenbosch
Bovenkamer 2 en 3

Tijd:
Aanvang: 14:00 uur
Eindtijd: 17:00 uur

Klik hier om het jaaroverzicht van de inloopmomenten te downloaden

                        Autisme netwerk west brabant
In samenwerking met het Autisme Netwerk vertoont Filmtheater Fanfare in Oudenbosch donderdagavond 30 juni ‘The reason I jump” De speciale voorstelling is uniek voor West-Brabant.
 
Basis van deze prijswinnende documentaire is de gelijknamige bestseller uit 2007 van - de toen nog maar 13-jarige - Naoki Higashida uit Japan. Filmmaker Jerry Rothwell vertaalde het boek in portretten van vijf niet-sprekende jonge mensen met autisme die hun werkelijkheid op uiteenlopende manieren ervaren. Zij worden daarbij geholpen door hun familie en vrienden.
 
De film maakt ons enigszins invoelbaar hoe het is om een non-verbale vorm van autisme te hebben. Door de beelden van Rothwell wordt deze impact er bepaald niet minder op.
 
'The reason I jump' won de publieksprijs in de categorie World Cinema Documentary op Sundance 2020. Daarnaast waren er maar liefst drie Bafta-nominaties. Begin april 2022 ging deze film in Nederland in première. In de wijde omgeving van Roosendaal, Bergen op Zoom en Etten-Leur heeft hij nog niet gedraaid.
 
Aan deze speciale vertoning in Oudenbosch gaat een korte inleiding van Sandra Kok, coördinator van  het Autisme Netwerk, vooraf.
 
Kaarten zijn vanaf vrijdag 24 juni te bestellen via de website van Filmtheater 'Fanfare'.
 
                                   activiteiten aic Bergen op Zoom juli

                                                 Lotgenotencontact 1 juli

Op vrijdag o chtend 1 juli van 10:00 uur tot 12:00 uur organiseert   AIC Bergen op Zoom een 
lotgenotgenoten contact. Deze   bijeenkomst   zal geen thema hebben maar is vrij toegankelijk voor
 iedereen die zelf kenmerken van autisme heeft of iemand kent met   kenmerken van autisme. Tijdens deze bijeenkomst worden ervaringen uitgewisseld en vragen gesteld tussen de deelnemers
van deze ronde. Dit alles onder het genot van een kopje koffie of thee.          


Klik hier om de flyer te downloaden

Aanmelden kan via onderstaande button


Wanneer: 1 juli 

Tijd:
 
Deuren open:
9:45 uur
Aanvang:
10.00 uur
Einde avond: 12:00


Locatie:
de Wittenhorst
Lindelaantje 1
4661 JK Halsteren





Wandeling langs de oevers van de Binnenschelde 8 juli

We starten om 10.00 uur bij het paviljoen “aan ‘t water” aan de Boulevard in Bergen op Zoom.
Een hele leuke wandeling over wat vroeger de Oosterschelde was. We komen ook langs de Waterschans, wat een versterking was voor de stad tijdens de belegering van de Spanjaarden.
Parkeren is gratis aan de boulevard en deelname aan de wandeling is ook gratis.

Na afloop is er gelegenheid om op eigen kosten wat te drinken.

De wandeling duurt ongeveer twee uur en de paden zijn allemaal verhard en goed te lopen.
Als het regenachtig is is een regenjas beter dan een paraplu, dit vanwege de wind die er dan staat.

Klik hier om de flyer te downloaden
Aanmelden kan via onderstaande button 

Wanneer: 8 juli

Tijd: 
verzamelen: 
9:45 uur
Aanvang:
 10.00 uur
Einde avond: 12:00


Locatie:

paviljoen “aan ‘t water”
De Boulevard 65
4617 HB Bergen op Zoom




                            Thema-ochtend autisme en vakantie 15 juli

De zomervakantie breekt weer aan. Voor veel mensen een periode om naar uit te kijken, voor mensen met autisme kan dit een lastige periode zijn, de vaste structuur is weg.

Op 15 juli organiseren we een thema-ochtend met als thema vakantie.
Deze ochtend komt Jolanda van Sabben een presentatie geven over vakantie en de bijkomende
stress. Doormiddel van een Powerpoint gaat samen de vakantie bespreken, waar moet je op letten, reis er naar toe en nog veel meer. Natuurlijk is er genoeg ruimte om met elkaar in gesprek te gaan en van elkaar te leren op deze manier.

Klik hier om de flyer te downloaden
Aanmelden kan via onderstaande button 
op vakantie
Wanneer: 15 juli

Tijd: 
Deuren open: 
9:45 uur
Aanvang:
 10.00 uur
Einde avond: 12:00


Locatie:
de Wittenhorst
Lindelaantje 1
4661 JK Halsteren




                                   in kaatjes keuken


Ken je In Kaatjes Keuken van Karen den Dekker? Sinds 2006 geef ik kookles aan kinderen met (en zonder) autisme in mijn keuken in Geldrop. Het is voor kinderen en jongeren tussen 6 en 18 jaar. Er is plek voor maximaal vier kinderen per keer. Ik leer kinderen koken en ik gebruik koken als middel tot ontwikkeling. Aan hun manieren van koken zie ik bij kinderen welke problemen en uitdagingen ze ervaren door hun autisme. Ik kijk vooral naar taal, planning, motoriek en sociale ontwikkeling.

Er is geen vaste manier om te leren koken bij mij. Ik geef kinderen die recepten waardoor ze zich kunnen ontwikkelen. De recepten en de kookles zijn duidelijk en er wordt gevisualiseerd. Daarnaast kun je het zien als een fijne manier van vrijetijdsbesteding en een goede basis om te leren koken. Dat ook.
Op zaterdagmiddag is er nog plek in de kookgroep voor jonge mensen van 6 tot 18 jaar. Neem contact op met inkaatjeskeuken@onsmail.nl of bel/app naar 06-14623233, als je een vraag hebt of je wil een kookles afspreken.

Meer recepten van Kaatje vind je in “Autisme & Koken. Stap voor stap kookboek voor kinderen en jongeren” (2011) en in “O jee. Ik eet. Eetboek voor kinderen met autisme” (2017). Of kijk eens op www.inkaatjeskeuken.nl
 
Ben je ouder dan 18 jaar en wil je leren koken? Dan kun je één op één van mij leren koken. Je gaat dat leren wat jij nodig hebt. Meestal kom ik naar jou toe maar je kunt ook bij mij leren koken. Ik heb uiteraard een grote keuken met goede planken, messen, snijplanken en fijne raspen. En je krijgt alle ruimte. Ik ontwikkel en test mijn eigen recepten. Ook wanneer je een dieet volgt of een allergie hebt. Tot ziens?!   

Recept van de maand: Aubergine-halloumi (voor 2 personen) 

Ingrediënten
1 aubergine
1 eetlepel olijfolie
100 gram halloumikaas


Aubergine halloumi

Recept van de maand >
 
 
                                      ALB in Breda
  Woensdag avond 22 juni had Breda de primeur. Toen   organiseerde het bestuur van NVA Noord-Brabant / Zeeland   de allereerste ALB (Algemene Leden Borrel). Onze voorzitter   Els Brommet opende de avond in, door de aanwezige   welkom te heten, en vertelde wat ze deze avond konden   verwachten. We zaten een gezellige setting bij De Vlieren in   Breda, waar ook ons AIC is gevestigd.

 De bedoeling van deze avond was om samen met de   aanwezige bestuursleden in gesprek te gaan wat we kunnen   gaan verbeteren in onze regio. Maar ook om gewoon in gesprek te gaan met de bestuursleden, die overigens altijd heel benaderbaar zijn. De cijfers en andere zaken worden in oktober besproken tijdens onze ALV (Algemene Leden Vergadering).
 
Voor de eerste keer een ALB te hebben georganiseerd, kunnen we terug kijken op een geslaagde avond. De aanwezige wisten al snel de weg te vinden naar de aanwezige bestuursleden, maar ook de vrijwilligers die aanwezig waren van onze mooie regio hebben genoten van deze avond, en hebben ook met de aanwezige gesproken, waar interessante vragen en gesprekken uit voort zijn gekomen.
 
Na de zomervakantie heeft het bestuur van NVA Noord-Brabant/Zeeland weer genoeg huiswerk om met de vragen van de aanwezige aan de slag te gaan. En dat was net de bedoeling van deze avond.
 
We kunnen terug kijken op een geslaagde avond, waarbij de bittergarnituur samen met een drankje heeft gezorgd voor een goede en ontspannen sfeer tijdens deze eerste ALB.
 
Maar deze is nu gehouden in Breda, maar aangezien we een grote regio zijn, houden we deze ALB natuurlijk ook nog in Eindhoven, om daar in gesprek te gaan met de vrijwilligers en de leden die daar woonachtig zijn. Zet alvast de volgende datum in de agenda: 5 oktober 2022 in Eindhoven.
De locatie en andere details van deze vergadering worden zo snel mogelijk bekend gemaakt. Houdt onze website en de mailbox goed in de gaten, en we hopen dan ook in Eindhoven weer veel mensen te mogen begroeten tijdens onze 2e ALB van de NVA regio Noord-Brabant/Zeeland.
                                   activiteiten aic breda juli

                    





Inloop:

1-8-22-29 juli

Aanmelden niet nodig, je kunt zo binnenkomen voor een gesprek met een van onze vrijwilligers.

Tijd:
9.30 uur: Deuren open
10.00 uur: Aanvang
11.30 uur: Einde ochtend

Locatie:
Ontmoetingscentrum De Vlieren
Mgr. Nolensplein 1
4812JC Breda

Lotgenotencontact ouders vakantie leuk of lastig .... 15 juli 2022

De vakantie komt er weer aan en velen verheugen zich op rust en ontspanning. Echter, voor ouders van kinderen met autisme kan deze periode behoorlijk stressvol zijn. De structuur van school valt weg, opeens is er heel veel vrije tijd om in te vullen...
Wat betekent vakantie voor jullie gezin? Vind je vakantie fijn, of juist stressvol? Hoe bereid je je kind voor op vakantie en uitstapjes? En lukt het je om zélf voldoende te ontspannen nu je kind veel meer thuis is?

Klik hier om de flyer te downloaden
Klik op onderstaande button om aan te melden

Tijd:
9.30 uur: Deuren open
10.00 uur: Aanvang
11.30 uur: Einde ochtend

Locatie:
Ontmoetingscentrum De Vlieren
Mgr. Nolensplein 1
4812JC Breda



Activiteiten 3e kwartaal

Het overzicht van het 3e kwartaal is weer klaar. Klik hier om het te downloaden. Dit overzicht is ook terug te vinden op onze website www.nva-nb.nl

  AUTISME KRACHT WANDELING – COMMUNICATIE EN AUTISME
Ben jij een man of vrouw met (kenmerken van) autisme? Wil je graag ervaringen uitwisselen met gelijkgestemden? Op zaterdag 2 juli organiseer ik weer een Autisme Krachtwandeling in de bossen bij Best. Het thema van deze groepswandeling is “Communicatie en autisme.
 
De Autisme Krachtwandeling is een groepswandeling waarbij je ervaringen kan uitwisselen met gelijkgestemden tijdens een fijne boswandeling van ca. 1,5 uur. Aan de hand van stellingen en vragen ga je in gesprek met andere deelnemers. De volgende onderwerpen kunnen aan bod komen: Wat vind jij lastig als het gaat om communicatie? Wat doe jij als je over koetjes en kalfjes moet praten? Hoe goed begrijp jij non-verbale communicatie?  Wat doe jij als je de ander niet begrijpt of niet duidelijk vindt communiceren?
 
Je kan meedoen aan deze Autisme Krachtwandeling voor 15 euro. Dit is inclusief een flesje water en wat lekkers. Inschrijven voor deze activiteit is verplicht. Er kunnen maximaal 10 deelnemers meedoen aan deze activiteit.
 
Geef je op tijd op, want vol = vol. Geef je op via onderstaande button De wandeling duurt 1,5 uur en we starten om 10.30 uur vanaf het parkeerterrein bij het Joe Mann paviljoen in Best. 
 
De Autisme Krachtwandeling wordt georganiseerd Stienke de Jager is gecertificeerd wandelcoach en autismecoach en heeft een partner met autisme. Zij weten als geen ander wat de impact is van autisme op je leven, je relatie en je gezin. Meer info over Stienke de Jager vindt je hier


                                   de kempen specials


Stichting De Kempen Specials is de leukste club voor jongeren vanaf 11/12 jaar met autisme met een normale begaafdheid!! Hou je van avonturen? Bij De Kempen Specials kan dit altijd binnen je eigen grenzen. We zijn er voor vriendschap, gezelligheid en leuke activiteiten. Afhankelijk van je leeftijd gaan we bijvoorbeeld samen zwemmen, paintballen, graffiti of naar een speeltuin.
Onze thuisbasis is in Eersel (regio De Kempen), maar je bent altijd welkom. Kijk eens op onze website: daar staat precies wat we voor je kunnen betekenen en hoe je je aan kunt melden en hoe laat de bijeenkomsten zijn: www.dekempenspecials.nl
 
Activiteiten in de komende periode:
 
Zondag 3 juli      
13.30 - 16.00 uur 
Chill voor kids en teens: We gaan alcoholvrije cocktails maken
(D'n Achterum, Voortseweg 9 in Eersel).

Zondag 17 juli   
13.30 - 16.00 uur 
Chill voor kids en teens: een afsluitende chill vóór de zomervakantie.

 
 
We wensen iedereen een hele fijne vakantie toe en graag tot september. Het programma ligt alweer klaar!
                                 Lekker in je vel met autisme
 De komende tijd  staan er diverse live workshops gepland voor   mensen met (kenmerken van) autisme.

 De geplande workshops zijn:
 02-07-2022 Herken je stress-signalen en -oorzaken
 09-07-2022 Vind jouw juiste balans
 16-07-2022 Goed omgaan met prikkels
 23-07-2022 Communicatie en autisme


Datum : zie hierboven (zaterdagen)

Tijd : 10.00 – 12.00 uur
Prijs : € 59 p.p. per workshop (je ontvangt een factuur)
Locatie : Johan Frisopark 47 in Best
Maximum aantal deelnemers : 6

Klik op deze link voor meer informatie en om je in te schrijven, klik op onderstaande button:

 

                                   activiteiten aic eindhoven juli

           inloopmoment 1 juli

 Op 1 juli 2022 organiseert AIC Eindhoven een inloop moment. Ik   wil naar een inloop, kan ik zo maar binnen lopen? Ja, wij willen geen   drempel opwerpen voor mensen die graag willen komen praten met onze vrijwilliger die allemaal ervaringsdeskundige zijn. Alles wat er besproken wordt gebeurt in het volste vertrouwen, en blijft binnen de muren van het gebouw.

Wat kun je verwachten van een inloop moment. Onze vrijwilligers zitten klaar om met je in gesprek te gaan. De gesprekken kunnen over allerlei zaken gaan, die met autisme te maken hebben. Deze vrijwilligers hebben in hun persoonlijk leven en/of hun werk met autisme te maken en kunnen je hierdoor praktijkgericht advies geven. Voor advies of informatie ben je bij ons op de juiste plaats

Aanmelden NIET nodig, je kunt zo binnenlopen

Wanneer: 1 juli 2022

Tijd:
 
Deuren open:
9:20 uur
Aanvang:
09:30 uur
Einde: 11:30


Locatie:
Wijkcentrum de Dommel “Cavalliruimte”
Bennekelstraat 131
5654 DD Eindhoven


Thema-avond Mind my Mind 11 juli

Mind My Mind is een korte film die laat zien wat er gebeurt in het hoofd van iemand met autisme.
Hoe komen indrukken binnen en hoe worden complexe sociale situaties zoals boosheid en verliefdheid verwerkt?
De korte film brengt het verhaal van Chris, een man met autisme, en het mannetje in zijn hoofd.
Samen worden ze geconfronteerd met de sociale en emotionele uitdagingen van het leven waarin ze zich staande proberen te houden.

Klik hier om de flyer te downloaden
Aanmelden kan via onderstaande button Mind My Mind

Wanneer: 11 juli

Tijd: 
Deuren open: 1
9:20 uur
Aanvang:
 19:30 uur
Einde avond: 21:00 uur


Locatie:

Wijkcentrum de Dommel “Cavalliruimte”

Bennekelstraat 131
5654 DD Eindhoven

         


thema-ochtend acceptatie van je autisme 20 juli

Voordat je aan een verandering kan wennen, zal je het eerst moeten accepteren. Voor velen is autisme een ingewikkelde diagnose, die vragen oproept: "Betekent dat dan niet dat ik raar ben?" 
"Wat zullen mijn collega's of familie ervan denken?" "Is er iets mis met mij?"
Zit je aan het begin van je diagnose of herken je dat een naaste moeite heeft met acceptatie?
Voel je welkom om naar deze bijeenkomst te komen.  
We nemen de tijd om te luisteren naar jouw situatie of die van je naasten, en hopelijk komen we samen een stapje verder!


Klik hier om de flyer te downloaden
Aanmelden kan via onderstaande button 

Wanneer: 20 juli

Tijd: 
Deuren open:
9:20 uur
Aanvang:
 9:30 uur
Einde avond: 11:30 uur 


Locatie:

Wijkcentrum de Dommel “Cavalliruimte”

Bennekelstraat 131
5654 DD Eindhoven

 

                                   de kempen specials


Suzanne Rijken praat op Instagram met lotgenoten
 
De 17-jarige VWO-er Suzanne Rijken probeert alle stereotypes over autisme te doorbreken door te praten met lotgenoten. Zo’n 3.300 volgers heeft haar Instagram account @autiesuus!, voor 80% meisjes en vrouwen. Na haar examen wil ze taalwetenschap studeren in Nijmegen en hoopt later daarmee mensen te kunnen helpen. Maar ze wil ook een gediplomeerd  ervaringsdeskundige worden op het gebied van autisme. Want het gaat echt niet alleen over sociaal beperkte mannen, maar juist ook over vrouwen.

Muziek om te ontprikkelen
Suzanne maakte met Gleveris kennis via de NVA nieuwsbrief, wat resulteerde in haar optreden als trombonist op het FringeL Festival in maart j.l. Tijdens de muziekles op het Rodenborch-College in Rosmalen koos ze destijds voor de trombone, omdat zowel de hoge als lage klanken haar blij maken. Ze maakt nu deel uit van de orkestklas, die de schoolmusical begeleidt. Behalve hedendaags- en klassiek repertoire speelt ze ook graag jaren ’80 muziek. ‘Bij muziek maken kan ik ontprikkelen. Ik ben vaak overprikkeld en als ik dan trombone (of gitaar, piano) speel, kom ik tot rust. Ook heb ik problemen met het reguleren van emoties. Muziek helpt mij dan om emoties te uiten’.

‘Ophouden met vooroordelen en stereotypes’
Suzanne doet net als haar leeftijdsgenoten alles wat bij haar leeftijd hoort. Ze is ‘gewoon’, alleen werkt haar brein wat anders. Mensen met autisme zijn minder goed in de vanzelfsprekende dingen, maar blinken uit op andere terreinen. ‘Elke autist is anders’ is dan ook haar boodschap die ze via Instagram uitdraagt om zodoende de taboes rondom jongeren met en zonder autisme te doorbreken. Ze vraagt graag ook meer aandacht voor de veel voorkomende combi ‘autisme en comorbiditeiten’. Dat betekent dat je een of meer (chronische) aandoeningen hebt naast de hoofddiagnose, waar de meeste aandacht naar uitgaat. Dan ontstaat er al gauw een tunnelvisie. Ze is van mening dat er ook gekeken wordt naar de verbanden tussen autisme en de aandoening(en) die erbij komt. Deze comorbiditeiten kunnen bijvoorbeeld een eetstoornis, depressie of een angststoornis zijn. 
 
Wil je meer weten? Kijk dan op Suzannes Instagram @autiesuus!
Over het 1e optreden van het BarOKorkest op het 10e Fringel Festival?: zie www.gleveris.nl


 
thema-avond aic de kempen    autisme en ouderen 30 juni

 Bij ouderen die een autisme-diagnose krijgen, komen vaak een   hoop vragen en uitdagingen op hun pad. Ook bij mensen die al   langer een diagnose autisme hebben, vinden er veranderingen   plaats naarmate ze ouder worden.
 Sommige dingen gaan vanzelf en andere dingen worden een stuk lastiger wanneer je ouder wordt en je autisme je in de weg zit. Denk hierbij aan een stuk verstarring en aan gewoontes blijven vasthouden. Deze uitdagingen ondervinden de persoon met autisme en haar/zijn omgeving.

Op deze thema-avond vertelt Rosalien Wilting over autisme bij ouderen. Rosalien werkt als klinisch psycholoog bij GGZ Tilburg op een afdeling voor ouderen. Er is voldoende ruimte om vragen te stellen aan Rosalien over dit onderwerp.
                                              

Klik hier om de flyer te downloaden

Aanmelden kan via onderstaande button


Wanneer: 30 juni

Tijd:
 
Deuren open:
19:15 uur
Aanvang:
19:30 uur
Einde avond: 21:30 uur


Locatie:
Ontmoetingscentrum Ons Mevrouw
Doornboomstraat 32
5091 CB Middelbeers


Kosten: 5 euro voor niet leden (NVA leden gratis)


            ALS JE PARTNER AUTISME HEEFT – BRUIKBARE TIPS VOOR JOU!

“Ik heb het idee dat ik er vaak alleen voor sta”. Anna (niet haar echte naam) deed afgelopen maanden een wandelcoachtraject bij Stienke de Jager Coaching bij Autisme. Ze heeft een partner met autisme.
 
Anna vertelt: “ Mijn partner geeft vaak niet thuis als het gaat om huishoudelijk werk, de opvoeding van de kinderen en het regelen van sociale contacten en uitjes. Er ontstonden regelmatig communicatiestoornissen en ruzies tussen ons. We voelen elkaar allebei niet goed aan; ik begrijp hem niet altijd en hij mij ook niet. De relatie kostte mij steeds meer energie. Ik had het gevoel dat ik zoveel ballen in de lucht moest houden en was bang dat ik overbelast zou raken”.
 
Door het coachtraject krijgt Anna meer inzicht in autisme en krijgt ze tips en handvatten op maat om beter voor haar zelf te leren zorgen en beter met haar partner te communiceren. Met haar relatie gaat het inmiddels een stuk beter.

Heb jij een partner met autisme en wil je graag een aantal bruikbare tips ontvangen om te voorkomen dat je overbelast raakt? Klik dan op deze link Gratis bruikbare tips voor partners

Stienke de Jager is gecertificeerd wandelcoach en autismecoach en heeft een partner met autisme. Zij weet als geen ander wat de impact is van autisme op je leven, je relatie en je gezin. Meer info over Stienke de Jager, klik hier

             Geslaagde thema-avond in zierikzee
     Thema-a vond rituelen en dwang       

 Donderdag 16 juni organiseerde we in het mooie Zeeuwse   land weer een thema-avond. Deze keer zijn we in Zierikzee   neer gestreken om daar de thema-avond rituelen en dwang   te houden. Samen met Carla van Gestel, in de Regio Noord-   Brabant heeft zij al diverse thema’s gegeven, en hebben we   bereid gevonden om samen met een aantal bestuursleden   af te reizen naar het Zeeuwse land.

 Na een hartelijk ontvangst in de locatie, zijn we samen met   de aanwezige vrijwilligers alles gaan klaar zetten voor de   thema-avond.

 Er was een mooie opkomst, en er was gelukkig veel   herkenning. Wat zijn rituelen en wat is dwang, de   scheidslijn is daarin heel erg dun. Maar Carla nam de   aanwezige mee in haar verhaal, waar ze ook vertelde over   haar eigen ervaringen, maar waar ook de aanwezige   vertelde over hun ervaringen. En zo ontstond er een mooie   interactie tussen spreker en publiek.

Gelukkig hadden we genoeg folder materiaal mee genomen over autisme en onze regio. Want deze vonden gretig aftrek, gelukkig maar, want daar ligt het voor.

Nu gaan we natuurlijk kijken na de zomer vakantie of we ruimte hebben om nog een avond te gaan organiseren. Maar ook belangrijk is of we ons fel begeerde AIC van de grond af kunnen krijgen in Zeeland. We hebben al ver gevorderde plannen, en na de zomer gaan we kijken of het gaat lukken.
                         Autismecafe Waalwijk
 Geen fotobeschrijving beschikbaar.                          Judith Visser

Judith Visser is een Nederlandse schrijfster. In 2018 schreef ze het boek Zondagskind. Een autobiografische roman. Het boek handelt over het opgroeien met autisme. Hiervoor kreeg Judith de Hebban Literatuur Clubprijs. Het boek komt regelmatig ter spraken op avonden van het Autismecafé. Het boek kreeg een vervolg in 2020 Zondagsleven wat ook een autobiografische roman is. Judith Vissers leeft met een roedel wolfshonden en heeft autisme.

De bezoekers van het Autismecafé hebben aangegeven dat ze Judith Visser graag als gastspreker zouden willen ontvangen. Als dit de wens is van voldoende bezoekers kunnen we dit proberen te realiseren.

Graag inventariseren we wie deze avond wil bezoeken en bereid is om hiervoor eenmalig een bijdrage te betalen. Afhankelijk van het aantal bezoekers zullen de kosten tussen de 5 en 10 euro gaan bedragen.

Indien u deze avond wilt bezoeken en bereid bent een bijdrage van 5 tot 10 euro bij te dragen, ontvangen we graag een mail van u. U kunt zich aanmelden door een mail te sturen naar Ineke Scheepstra:ineke@begeleidingopmaatdelangstraat.nl.

Bij voldoende belangstelling treden we in contact met Judith Visser om haar vast te leggen. We zien uw reactie graag per omgaande tegemoet.
Natuurlijk hopen we op voldoende belangstelling!

MEER INFORMATIE

E-mail: autismecafewaalwijk@gmail.com
Bij vragen kunt u contact opnemen met de contactpersonen van Autismecafé Waalwijk.

Bellen kan ook:
Astrid van Dorsten (06-247 708 18) of
Wouda van Mensfoort (06-268 459 08)


VERLOOP AVOND

19.00 uur Ontvangst met koffie & thee
19.25 uur Welkom en start programma
19.30 uur Deel 1
20.30 uur Pauze
20.45 uur Deel 2
21.30 uur Napraten met een drankje

LOCATIE
BaLaDe 1
5142 WX WAALWIJK
Ruime, gratis parkeergelegenheid aanwezig bij ingang De Jonghestraat. Toegang gratis, een gift is welkom, vooraf aanmelden is NIET noodzakelijk!

                                   activiteiten aic Tilburg juli

                                                 Ladiesnight 29 juni

 Op 29 juni is er weer een Ladies Night.
 Gezien de interesse voor deze bijeenkomst hebben wij besloten   alleen vrouwen met autisme of een vermoeden van autisme uit te   nodigen. Ben je verhinderd maar wil je toch met ons in gesprek.
Wij zijn op vrijdagmorgen van 9.30 - 10.30 uur en
woensdagavond van 19.30 – 20.30 uur telefonisch te bereiken op nummer 06 34 40 76 80.

Klik hier om de flyer te downloaden

Aanmelden kan via onderstaande button


Wanneer: 29 juni

Tijd:
 
Deuren open:
19:25 uur
Aanvang:
19:30 uur
Einde avond: 21:30 ur


Locatie:
MFA de Symfonie
Eilenbergstraat 250
5011 EC Tilburg





Lotgenotencontact 8 juli

Op vrijdagmorgen 8 juli van 10:00 tot 11.30 uur is er een lotgenotenbijeenkomst voor iedereen
die zelf kenmerken van autisme heeft of iemand kent met kenmerken van autisme.
Tijdens deze bijeenkomst worden ervaringen uitgewisseld en vragen gesteld.
Dit alles onder het genot van een kopje koffie of thee.

Vind je het nog lastig om langs te komen, wij zijn ook telefonisch bereikbaar op vrijdagmorgen van 9.30-10.30 uur en op deze avond van 19.30 – 20.30 uur. Ons telefoonnummer is 06 34 40 76 80.

Klik hier om de flyer te downloaden
Aanmelden kan via onderstaande button 

Wanneer: 8 juli lotgenotencontact

Tijd: 
Deuren open: 
9:50 uur
Aanvang:
 10.00 uur
Einde avond: 11:30 uur


Locatie:

MFA de Symfonie

Eilenbergstraat 250
5011 EC Tilburg



Lotgenotencontact 13 juli

Op woensdagavond 13 juli 2022 van 19.30 tot 21.00 uur is er een lotgenotenbijeenkomst voor iedereen die zelf kenmerken van autisme heeft of iemand kent met kenmerken van autisme.
Tijdens deze bijeenkomst worden ervaringen uitgewisseld en vragen gesteld.
Dit alles onder het genot van een kopje koffie of thee.

Vind je het nog lastig om langs te komen, wij zijn ook telefonisch bereikbaar op vrijdagmorgen van 9.30-10.30 uur en op deze avond van 19.30 – 20.30 uur. Ons telefoonnummer is 06 34 40 76 80.

Klik hier om de flyer te downloaden
Aanmelden kan via onderstaande button lotgenotencontact

Wanneer: 13 juli

Tijd: 
Deuren open: 1
9:25 uur
Aanvang:
 19.30 uur
Einde avond: 21:00


Locatie:
MFA de Symfonie
Eilenbergstraat 250
5011 EC Tilburg




inloopmoment 15 juli

Op 15 juli 2022 organiseert AIC Tilburg een inloop moment. Ik wil naar een inloop, kan ik zo maar binnen lopen? Ja, wij willen geen   drempel opwerpen voor mensen die graag willen komen praten met onze vrijwilliger die allemaal ervaringsdeskundige zijn. Alles wat er besproken wordt gebeurt in het volste vertrouwen, en blijft binnen de muren van het gebouw.

Wat kun je verwachten van een inloop moment. Onze vrijwilligers zitten klaar om met je in gesprek te gaan. De gesprekken kunnen over allerlei zaken gaan, die met autisme te maken hebben. Deze vrijwilligers hebben in hun persoonlijk leven en/of hun werk met autisme te maken en kunnen je hierdoor praktijkgericht advies geven. Voor advies of informatie ben je bij ons op de juiste plaats

Aanmelden NIET nodig, je kunt zo binnenlopen

Wanneer:
 15 juli 2022

Tijd: 

Deuren open: 9:25uur
Aanvang: 09:30 uur
Einde: 11:30

Locatie:
MFA de Symfonie
Eilenbergstraat 250
5011 EC Tilburg


Ladiesnight 20 juli

Op 20 juli is er weer een Ladies Night.
Gezien de interesse voor deze bijeenkomst hebben wij besloten   alleen vrouwen met autisme of een vermoeden van autisme uit te   nodigen. Ben je verhinderd maar wil je toch met ons in gesprek.
Wij zijn op vrijdagmorgen van 9.30 - 10.30 uur en
woensdagavond van 19.30 – 20.30 uur telefonisch te bereiken op nummer 06 34 40 76 80.

Klik hier om de flyer te downloaden
Aanmelden kan via onderstaande button

Wanneer: 20 juli

Tijd: 
Deuren open: 19:25 uur
Aanvang: 19:30 uur
Einde avond: 21:30 ur

Locatie:
MFA de Symfonie
Eilenbergstraat 250
5011 EC Tilburg




Lotgenotencontact 22 juli

Op vrijdagochtend 22 juli 2022 van 1000 uur tot 11:30 uur uur is er een lotgenotenbijeenkomst voor iedereen die zelf kenmerken van autisme heeft of iemand kent met kenmerken van autisme.
Tijdens deze bijeenkomst worden ervaringen uitgewisseld en vragen gesteld.
Dit alles onder het genot van een kopje koffie of thee.

Vind je het nog lastig om langs te komen, wij zijn ook telefonisch bereikbaar op vrijdagmorgen van 9.30-10.30 uur en op deze avond van 19.30 – 20.30 uur. Ons telefoonnummer is 06 34 40 76 80.

Klik hier om de flyer te downloaden
Aanmelden kan via onderstaande button lotgenotencontact

Wanneer: 22 juli

Tijd: 
Deuren open: 9:50 
uur
Aanvang:
 10:00 uur
Einde avond: 11:30 uur


Locatie:
MFA de Symfonie
Eilenbergstraat 250
5011 EC Tilburg



             AUTISME KRACHTDAG VOOR VROUWEN MET AUTISME –
                         INZICHT IN JOUW AUTISME

Zou je graag ervaringen willen uitwisselen met gelijkgestemden? Vrouwen, die net als jij (kenmerken van) autisme hebben? Heb jij (kenmerken van) autisme en wil jij graag meer inzicht in stress? Dan is de Autisme Krachtdag op zaterdag 17 september 2022 in Oisterwijk wellicht iets voor jou!

Op deze dag organiseert AutismeKracht een speciale Autisme Krachtdag voor vrouwen met autisme. Een dag om op krachten te komen, krachten te verzamelen en te delen in een veilige omgeving met andere vrouwen met autisme, op een prachtige plek midden in de bossen van Oisterwijk (in en rond hotel Boschoord).

Tijdens deze dag kan je een aantal workshops volgen, zoals een wandelcoach workshop en een interactieve, inspirerende workshop binnen. Workshops, die je meer inzicht geven in jouw autisme. Wat jij lastig vindt vanuit je autisme, maar ook welke talenten passen bij jouw autisme. Je gaat naar huis met praktische handvatten en tips, die meteen toepasbaar zijn.

Voor informatie en aanmelding, klik op onderstaande button.

Meld je op tijd aan; er is plek voor tien deelnemers.
Deze Autisme Krachtdag wordt georganiseerd door Maike Arends de Groene Wandelcoach en Stienke de Jager Coaching bij Autisme. Maike is gecertificeerd wandelcoach en is moeder van drie kinderen met autisme. Stienke is gecertificeerd wandelcoach en autismecoach en heeft een partner met autisme. Zij weten als geen ander wat de impact is van autisme op je leven, je relatie en je gezin.  

 
Website  |   Contact  |  Doorsturen
 
|  Mijn gegevens   |   Aanmelden  |  Afmelden
 
Deze e-mail is verzonden met Spotler.
Spotler