nieuwtjes uit de regio Noord-Brabant / Zeeland
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌
Nieuwsbrief van de Nederlandse Vereniging van Autisme regio Noord-Brabant/Zeeland
  Lees online  |  Afmelden
Autinieuwsbrief
Autinieuwsbrief
Beste lezer,
De mei vakantie is weer voorbij. Gelukkig hebben we goed weer gehad, en mogen we al genieten van de voorbode van een mooie zomer.

Onze vrijwilligers van onze AIC's in de regio hebben de batterij ook weer op kunnen laden, en we hebben een mooi programma klaar staan voor de maand juni. 

Ook gaan we in Zeeland weer een thema-avond organiseren. Carla van Gestel, die in Noord-Brabant al diverse keren een lezing heeft gegeven, komt nu naar het mooie Zeeuwse land, om daar op 16 juni een lezing te geven. Meer informatie is terug te vinden in deze nieuwsbrief.

Ondanks dat er nu nog weinig informatie in de nieuwsbrief staat over het Zeeuwse land, wat wij natuurlijk jammer vinden, want we willen graag meer aandacht besteden aan autisme gerelateerde informatie uit Zeeland, zitten we als bestuur hier niet stil, gelukkig weten steeds meer mensen en bedrijven ons te vinden, en daar worden wij weer gelukkig van. Maar wil je graag een keer, of op maandelijkse basis een stukje plaatsen in onze nieuwsbrief plaatsen, neem dan contact op met ons via nieuwsbrief@nva-nb.nl en dan gaan wij er voor zorgen dat het in de komende nieuwsbrief geplaats gaat worden.

Maar ook in ons AIC in Den Bosch gaan na lange tijd de activiteiten weer van start. 26 juni gaan we daar een thema-avond organiseren, in samenwerking met Jacqueline Visser. Daar gaan we het hebben over autisme en relaties. Ook hier staat meer informatie in deze nieuwsbrief.

Deze nieuwsbrief staat dan ook weer vol met de activiteiten die in onze mooie regio op stapel staan in de komende maand.
Helaas waren op het moment van uitbrengen van deze nieuwsbrief, nog niet alle flyers e.d. gemaakt. Maar deze zullen zo snel mogelijk gemaakt worden door onze webmaster, en dan kun je aanmelden voor onze activiteiten. Dus houd de mailbox, onze social media en de website de komende week goed in de gaten.

Ik wens onze trouwe lezers weer veel leesplezier met deze nieuwsbrief.

Richard de Witte
secretaris NVA Noord-Brabant/Zeeland.

 
 
Voor nieuwe leden uit de regio Noord-Brabant /Zeeland hebben we een speciale aanbieding.

Een dvd naar keuze bij een nieuw lidmaatschap.

Klik hier
 voor de       aanbieding.


             Algemene leden borrel west brabant 22 juni
2
22 juni organiseren we weer een Algemene Leden Borrel, deze keer organiseren we het in Breda, voor de leden uit West Brabant. Maar natuurlijk zijn alle leden uit onze regio van harte welkom. In het najaar organiseren we nog een Algemene Leden Borrel in Oost Brabant.

Tijdens deze bijeenkomst voor NVA leden van de regio West-Brabant gaat het bestuur van de regio
NVA Noord-Brabant / Zeeland met de leden in gesprek. Welke behoefte is er in de regio, en waar kan het bestuur hier in voorzien. Na een korte voorstelling van het bestuur gaan we samen met elkaar in gesprek, om te zien wat er leeft in de regio. En hoe kan dat beter door samen met elkaar in gesprek te gaan in een ongedwongen sfeer om zo samen van gedachte te wisselen. Dit alles onder het genot van een kopje koffie of thee of ander drankje.

Meer info in de flyer. Klik hier om de flyer te downloaden.

Aanmelden kan via onderstaande button.Datum:
22 juni 2022

Locatie:
Ontmoetingscentrum “De Vlieren”
Monseigneur Nolensplein 1
4812 JC Breda

Deuren open om: 19:15 uur
Aanvang: 19:30 uur
Eindtijd: 21:30 uur
            gleveris autisme probeerprojecten  autisme           
2
 

                                             SPEEL JE MEE IN ONS ORKEST ?
 
 
Bas, Gijs, Hester, Luuk, Mirjam, Nowel, Sander, Suzanne, Tonny, en anderen uit heel Nederland, hebben een vraag aan jou:
 
Speel je mee in ons barOKorkest, het orkest waarin autisme en barok t/m barmuziek OK zijn?
 
Wij hebben nog plaats voor enkele strijkers, blazers, zangers (S,A,T,B) en percussie. Ons niveau varieert van enkele jaren les t/m afgestudeerd conservatorium. Ervaring met optreden is gewenst, niet vereist.
 
Ter voorbereiding op het eerste concert op  20NOV22 wordt o.a. een gezamenlijke workshop georganiseerd.
 
Aanmeldingen uiterlijk 24 juni 2022 per email naar info@gleveris.nl.
 
Meer informatie over onze probeerprojecten voor mensen met autisme vind je op www.gleveris.nl

                       activiteiten AIC eindhoven juni                                 
2
               Inloopmoment 1 juni

   Op 1 juni is er een inloopmomenten bij AIC Eindhoven. Aanmelden     niet nodig, onze vrijwilligers zitten klaar om met je in gesprek te       gaan.

Datum: 1 juni

Tijd:
Deuren open om: 9:25 uur
Aanvang: 9:30 uur
Eindtijd: 11:30 uur

Locatie:
Wijkcentrum de Dommel “Cavalliruimte”
Bennekelstraat 131
5654 DD Eindhoven


                                           4 juni partner lotgenotencontact 
  
  Heeft u een (ex)partner met (mogelijk) autisme en zelf heeft u geen autisme? Samenleven met een partner met autisme kan moeilijk zijn.

Je voelt je eenzaam in je relatie en, in veel opzichten, ook niet begrepen door je omgeving.
Lotgenotencontact kan een ondersteuning zijn in het proces van erkennen en herkennen, als je met autisme in een relatie te maken hebt. Je ontmoet andere partners van mensen met autisme bij wie je steun en begrip kunt vinden. Tevens kun je ervaringen delen.

Meer info in de flyer. Klik hier om de flyer te downloaden.

Aanmelden kan via onderstaande button.Datum: 4 juni 2022

Tijd: 
Ontvangst met koffie/thee om 10.15 uur
Aanvang: 10.30 uur
Eindtijd: 13.30 uur

Locatie:
Wijkcentrum de Dommel “Cavalliruimte”
Bennekelstraat 131
5654 DD Eindhoven


             Thema-avond de weg naar herstel 13 juni 2022 verhaal van een vader
 
 'In mei 2015 gebeurde het onvoorstelbare: onze sportieve 14-jarige   zoon, een goede 2VWO leerling op een reguliere school, blokkeerde   volledig, kon niet meer communiceren en had extreme angst.

Lichamelijk was hij volgens de artsen gezond. Diagnose: autisme (Asperger). Na meer dan een jaar begeleiding te hebben gehad via jeugdpsychiatrie, werd hij voor scholing afgeschreven: ”jullie zoon zal nooit meer iets leren”. Daar sta je dan, samen met je zoon, in een uitzichtloze situatie.


         

Meer info in de flyer. Klik hier om de flyer te downloaden.

Aanmelden kan via onderstaande button.Datum: 13 juni 2022

Tijd: 
19:20 ontvangst
19.30 aanvang
21.00 eindtijd

Locatie:
Wijkcentrum de Dommel “Cavalliruimte”
Bennekelstraat 131
5654 DD Eindhoven

                         Thema-ochtend autisme en verandering 15 juni 2022

Er verandert veel in je leven door invloeden van buitenaf, maar ook van binnenuit. Wat 3000 kilometer verderop in Oekraïne gebeurt, zorgt indirect ook voor veranderingen in jouw leven. En tegelijk verandert er van alles in je leven omdat je jezelf ook ontwikkelt.

Wat doen die veranderingen met je en hoe ga je ermee om? Zijn ze positief of juist negatief, helpen ze of werken ze tegen? Wordt het je soms allemaal teveel? Meld je aan en dan praten we hier samen over onder het genot van een kopje koffie.

Meer info in de flyer. Klik hier om de flyer te downloaden.

Aanmelden kan via onderstaande button.Datum: 15 juni 2022

Tijd: 
9:20 ontvangst
19.30 aanvang
11:30 eindtijd

Locatie:
Wijkcentrum de Dommel “Cavalliruimte”
Bennekelstraat 131
5654 DD Eindhoven

                           Column door Marianne
Wachten

Ik neem plaats in de wachtkamer, er zit nog een meneer zie ik. Op mijn horloge zie ik dat ik nog 5 minuten heb voor de afspraak begint. Mooi op tijd, dat vind ik fijn. De meneer die ook zit te wachten en wiebelt met zijn ene voet op en neer. Hij oogt zenuwachtig, echt stilzitten lukt hem niet. Hij staat ook ineens op en komt na een tijdje terug met een bekertje koffie. Hij slurpt wat van zijn koffie, wiebelt weer met zijn voet en kijkt weer op zijn mobiel. Ik observeer hem voor een poosje en houd ondertussen de klok in de gaten. Eigenlijk is het allang 2 uur geweest. Ik word nu zelf ook onrustig. Zou ik wel goed gekeken hebben? Het was toch wel echt om 2 uur? Vlug check ik mijn email en agenda, ja het klopt wel. Nog maar even wachten.

Een lege wachtkamer bij de huisarts.
 Ik vind wachten iets vervelends. Het maakt me zo   onrustig. Die onrust wordt ook steeds erger, hoe   langer ik moet wachten. Ik weet me dan ook geen   houding meer te geven op den duur. Er gaan zoveel   gedachten door mijn hoofd op dat moment. Is er iets   mis, zijn ze me vergeten, heb ik wel goed gekeken,   moet ik hier wel zijn, waarom duurt het zo lang etc.

 Als er dan daadwerkelijk toch iemand op komt dagen,   verwacht ik wel een excuus. Vaak hoor ik mezelf dan   zeggen: oh het geeft niks hoor. Ik denk wel vaak, het geeft wel! Ik probeer dan ook steeds vaker ook te zeggen dat ik het lastig vind als ik zolang moet wachten. Dan neem ik het excuus aan, maar zeg ik toch ook wat ik ervan vind. Ergens vind ik dat doodeng, schaam ik me bijna omdat het soms toch een goede reden is voor het te laat zijn.
Lees hier verder >
 
 
                 Activiteiten AIC Bergen op Zoom in juni
 In juni staan er weer een aantal leuke en interessante activiteiten   op het programma bij AIC Bergen op Zoom.
 3 juni Lotgenotencontact


Op 3 juni is er een lotgenotencontact bij AIC Bergen op Zoom. Wil je graag samen met lotgenoten praten over zaken waar je tegen aanloopt, of wil je graag vertellen hoe je zelf zaken hebt aangepakt. Geef je dan op voor het lotgenotencontact van AIC Bergen op Zoom.

Meer informatie in de flyer. Klik hier om de flyer te downloaden.

Opgeven kan via onderstaande button17 juni Film ochtend Mind my Mind

AIC Bergen op Zoom vertoont op vrijdag ochtend 17 juni de succesvolle animatiefilm “Mind my
mind”. Wat gebeurt er in het hoofd van iemand met autisme? Hoe komen indrukken binnen en worden deze verwerkt? Deze ontroerende animatiefilm brengt het verhaal van Chris, een man met autisme, die reageert op de sociale en emotionele uitdagingen in zijn leven, zoals een feestje of een date .

Meer informatie in de flyer. Klik hier om de flyer te downloaden.

Opgeven kan via onderstaande button Mind My MindLocatie voor alle evenementen:

de Wittenhorst

Lindelaantje 1
4661 JK Halsteren

Tijd:
Deuren open om 09:45 uur
Aanvang 10:00 uur uur
Eindtijd 12:00 uur uur

                           In kaatjes keuken

Ken je In Kaatjes Keuken van Karen den Dekker? Sinds 2006 geef ik kookles aan kinderen met (en zonder) autisme in mijn keuken in Geldrop. Het is voor kinderen en jongeren tussen 6 en 18 jaar. Er is plek voor maximaal vier kinderen per keer. Ik leer kinderen koken en ik gebruik koken als middel tot ontwikkeling. Aan hun manieren van koken zie ik bij kinderen welke problemen en uitdagingen ze ervaren door hun autisme. Ik kijk vooral naar taal, planning, motoriek en sociale ontwikkeling.


Er is geen vaste manier om te leren koken bij mij. Ik geef kinderen die recepten waardoor ze zich kunnen ontwikkelen. De recepten en de kookles zijn duidelijk en er wordt gevisualiseerd. Daarnaast kun je het zien als een fijne manier van vrijetijdsbesteding en een goede basis om te leren koken. Dat ook.
Op zaterdagmiddag is er nog plek in de kookgroep voor jonge mensen van 6 tot 18 jaar. Neem contact op met inkaatjeskeuken@onsmail.nl of bel/app naar 06-14623233, als je een vraag hebt of je wil een kookles afspreken.

Meer recepten van Kaatje vind je in “Autisme & Koken. Stap voor stap kookboek voor kinderen en jongeren” (2011) en in “O jee. Ik eet. Eetboek voor kinderen met autisme” (2017). Of kijk eens op www.inkaatjeskeuken.nl
 
Ben je ouder dan 18 jaar en wil je leren koken? Dan kun je één op één van mij leren koken. Je gaat dat leren wat jij nodig hebt. Meestal kom ik naar jou toe maar je kunt ook bij mij leren koken. Ik heb uiteraard een grote keuken met goede planken, messen, snijplanken en fijne raspen. En je krijgt alle ruimte. Ik ontwikkel en test mijn eigen recepten. Ook wanneer je een dieet volgt of een allergie hebt. Tot ziens?!   

Recept van de maand: Risotto met gebakken banaan en ananas (voor 4 personen) 

Bananen zijn heerlijk zoet en helemaal niet bitter of zuur, zoals sommige andere soort fruit. Wanneer je niet zo van fruit houdt, dan houd je misschien toch wel van banaan.

Ingrediënten:
3 bananen
100 gram ananas in stukjes (uit blik, uit de diepvries of vers)
300 gram risottorijst                               
2 blokjes kippenbouillon                                           Risotto met banaan en ananas
                              halve theelepel peper
                              halve theelepel kerriepoeder
                              1 eetlepel margarine 
                              2 eetlepels margarine 


Recept van de maand >
 
 
                               Activiteiten aic breda juni
2
           Inloopmomenten AIC Breda in juni          
  
  Op de volgende data zij er inloopmomenten bij AIC Breda.                Aanmelden niet nodig, onze vrijwilligers zitten klaar om met je in        gesprek te gaan.

Data inloopmomenten: 3 juni en 17 juni

Locatie:
Ontmoetingscentrum “De Vlieren”
Monseigneur Nolensplein 1
4812 JC Breda

Deuren open om: 9:15 uur
Aanvang: 09:30 uur
Eindtijd: 11:30 uur

AIC Breda thema-ochtend minder stress en overprikkeling 10 juni 2022

met de Davis®-autisme-benadering

 Op vrijdagochtend 10 juni organiseert AIC Breda een thema ochtend over de Davis-autisme-benadering 
met medewerking van Inge Meijer van Saisi.

Minder stress, minder overprikkeling en beter begrijpen hoe de wereld om je heen werkt?
Vriendschappen kunnen sluiten en onderhouden? Gemakkelijker kunnen omgaan met alledaagse dingen? Dit zijn een aantal resultaten die genoemd worden door mensen die de Davis®-autisme-benadering hebben gevolgd. Dit individuele programma begeleidt mensen met autisme en hun families om vollediger deel te nemen aan het leven dat ze kiezen.
Door het volgen van het programma worden de negatieve kanten van autisme minder, terwijl de sterke kanten van autisme behouden blijven.

Meer info in de flyer. Klik hier om de flyer te downloaden.

Aanmelden kan via onderstaande button.Datum:
22 juni 2022

Locatie:
Ontmoetingscentrum “De Vlieren”
Monseigneur Nolensplein 1
4812 JC Breda

Deuren open om: 9:30 uur
Aanvang: 10:00 uur
Eindtijd: 11:30 uur
BACK TO WORK ofwel TERUG NAAR KANTOOR: HOE OVERLEEF IK DE KANTOORTUIN?                          
2
Nu het thuiswerkadvies is vervallen, zullen steeds meer mensen vaker op kantoor gaan werken. Als je kenmerken van autisme hebt, kan het werken in een kantoortuin heel vermoeiend zijn. Bellende collega’s, knipperende TL verlichting, gebrek aan privacy; het valt niet mee om in een drukke kantoortuin te werken. Onderzoek toont aan dat een kantoortuin zorgt voor vermoeidheid, stress, hoofdpijn en concentratieverlies.
 
Heb jij (kenmerken van) autisme? Werk jij regelmatig in een kantoortuin en heb je veel last van prikkels, stress en concentratieproblemen? Kom je regelmatig moe thuis na een dag op kantoor? Zou je graag tips willen ontvangen om beter te kunnen functioneren op je werk en minder last te hebben van prikkels als je moet werken in een kantoortuin?
 
Je kunt deze vijf gratis survivaltips voor de kantoortuin, speciaal voor mensen met autisme aanvragen via deze link

 
Stienke de Jager is autismecoach en wandelcoach. Zij coacht mannen en vrouwen met (kenmerken van) autisme naar een leven met meer rust, minder stress en meer energie. Meer informatie over Coaching bij Autisme vind je op www.coachingbijautisme.nl
          thema-avond rituelen en dwang Zierikzee 16 juni                                 
2
                Rituelen en dwang 16 juni 
 
  In haar presentatie “Rituelen en dwang” neem Carla je mee in haar    eigen ervaringen met rituelen die soms best dwangmatig kuCarla van Gestel nnen        zijn. Haar eigen ervaringen combineert ze met de      kennis over dit onderwerp.  

Ze laat zien hoe rituelen net zo goed helpend kunnen zijn, als storend. Er is gelegenheid 
tot het stellen van vragen. Carla van Gestel heeft op haar 48e de diagnose autisme gekregen. In 2017 heeft ze een post-hbo opleiding over autisme gevolgd bij Autisme Centraal.                                                                                                                                                                                                      Carla van Gestel
Momenteel is ze op zoek naar een baan waarin 
ze haar kennis over autisme kan inzetten. Tijdens de avond zal er ruimte zijn om vragen te stellen 
over dit onderwerp.            
  
  
Meer info in de flyer. Klik hier om de flyer te downloaden.

Aanmelden kan via onderstaande button.NVA leden gratis toegang, niet leden € 5,=

Datum: 16 juni 2022

Tijd:
Deuren open om: 19:15 uur
Aanvang: 19:30 uur
Eindtijd: 21:30 uur

Locatie:

Lunchroom / Wijkhuis Brugzicht.
Scheldestraat 5
4301 VA Zierikzee

         Bij Magazijn076 in Breda doen ze het anders!
Magazijn076 is een innovatieve en laagdrempelige plek voor mensen met autisme. 
 
Benieuwd naar hun aanpak?
 
Op donderdag 16 juni is er een info-middag / netwerkbijeenkomst voor iedereen die beroepsmatig te maken heeft met autisme. Je wordt deze middag verwelkomd met koffie en thee, krijgt uitleg over de werkwijze van het Magazijn en ziet zelf hoe dit in de praktijk uitpakt.

Verder is er tijd en ruimte om elkaar (weer) te ontmoeten en deze middag af te sluiten met een hapje en een drankje.
 
Graag vooraf aanmelden via info@magazijn076.nl
 

  • Datum: donderdag 16 juni
  • Tijd: 16:00 – 18:00 uur
  • Locatie: Magazijn076, Nassausingel 26, 4811 DG Breda
  • Meer informatie: info@magazijn076.nl / 06-13320892 (ma-di-do-vr) 
  • Website: magazijn076.nl
                       lotgenotencontact Zeeland                                  
2
               lotgenotencontact 8 juni 2022
  
  Op 8 juni van 19:30 uur tot 21:30 uur is er een lotgenoten                bijeenkomst voor iedereen die zelf kenmerken van autisme                heeft. Tijdens deze bijeenkomst worden ervaringen uitgewisseld en    kunnen er vragen worden gesteld. Dit alles onder het genot van een kopje koffie of thee.

Meer info in de flyer. Klik hier om de flyer te downloaden.

Aanmelden kan via onderstaande button.NVA leden gratis toegang, niet leden € 2,50 per deelname.

Datum: 8 juni 2022

Tijd:
Deuren open om: 19:15 uur
Aanvang: 19:30 uur
Eindtijd: 21:30 uur

Locatie:
Dorpshuis St Laurens
van Cittersstraat 64
4333 KZ Middelburg                                                               lotgenotencontact 9 juni 2022

 Op 9 juni van 19:30 uur tot 21:30 uur is er een lotgenoten   bijeenkomst voor iedereen die zelf kenmerken van autisme heeft.   Dit zal tevens de laatste lotgenotencontact zijn voor de
 zomervakantie. Tijdens deze bijeenkomst worden ervaringen   uitgewisseld en kunnen er vragen worden gesteld.
Dit alles onder het genot van een kopje koffie of thee.
         

Meer info in de flyer. Klik hier om de flyer te downloaden.

Aanmelden kan via onderstaande button.NVA leden gratis toegang, niet leden € 2,50 per deelname.

Datum: 9 juni 2022

Tijd: 
Deuren open om: 19:15 uur
Aanvang: 19:30 uur
Eindtijd: 21:30 uur

Locatie:
Buurthuis De Kameleon
Leliestraat 30
4537RJ Terneuzen
                             Autismecafe waalwijk lezing 25 mei                              
2

HGeen fotobeschrijving beschikbaar. et Autismecafé is een initiatief van ouders voor ouders, familieleden, vrienden en professionals die een kind of partner met een autisme spectrum stoornis hebben, meemaken of begeleiden. De toegang tot de Autismecafé thema-avonden in de BaLaDe is gratis.

Het Autismecafé vervult een regiofunctie. Het vindt tweemaandelijks plaats met wisselende sprekers, behalve in de zomermaanden.

Saskia voelde zich anders haar hele leven. Ze ervaarde alles als bijzonder intens. Gepest op school en op haar werk. Altijd een vol hoofd. Het gevoel niet geaccepteerd te worden, dat ze er niet toe doet. Nagenoeg geen vrienden. Jaren last van controle drang.
Na het lezen van het boek Zondagskind van Judith Visser, dat gaat over het leven van een vrouw met autisme, vielen de puzzelstukjes op zijn plaats. Op haar 52e wist ze eindelijk wat haar anders maakte. Saskia geeft ons een inkijkje in haar leven. Ze vindt het spannend, ze is introvert maar hoopt dat ze door het delen van haar verhaal anderen kan helpen. Wellicht hebt u ook nog vragen of ervaringen die u wilt delen. We zien u graag woensdagavond 25 mei in de BaLaDe om met ons in gesprek te gaan. 
 

Deze avond is gratis toegankelijk voor ouders en familie van kinderen met autisme, belangstellenden, hulpverleners, leerkrachten en docenten. Ook voor jongeren en volwassenen met een autisme spectrum stoornis (ASS), die vragen hebben over dit onderwerp.
U bent allemaal van harte welkom, wij hopen wederom op een grote opkomst!

Klik hier om de flyer te downloaden

Datum: 25 mei 2022

                                                  
VERLOOP AVOND
19.00 uur   Ontvangst met koffie & thee
19.25 uur   Welkom en start programma
19.30 uur   Deel 1
20.30 uur   Pauze
20.45 uur   Deel 2
21.30 uur   Napraten met een drankje

LOCATIE
BaLaDe 1
5142 WX  WAALWIJK
Ruime, gratis parkeergelegenheid aanwezig bij ingang De Jonghestraat. Toegang gratis, een gift is welkom, vooraf aanmelden niet nodig!

         thema-avond aic de kempen locatie Oirschot                                 Autisme en ouderen 30 juni 2022
2

       Thema-avond autisme en ouderen 30 juni 2022
  
  Bij ouderen die een autisme-diagnose krijgen, komen vaak een          hoop vragen en uitdagingen op hun pad. 
  Ook bij mensen die al langer een diagnose autisme hebben, vinden    er veranderingen plaats naarmate ze ouder worden.

Sommige dingen gaan vanzelf en andere dingen worden een stuk lastiger wanneer je ouder wordt en je autisme je in de weg zit. Denk hierbij aan een stuk verstarring en aan gewoontes blijven vasthouden.

Deze uitdagingen ondervinden de persoon met autisme en haar/zijn omgeving.

Op deze thema-avond vertelt Rosalien Wilting over autisme bij ouderen. Rosalien werkt als klinisch psycholoog bij GGZ Tilburg op een afdeling voor ouderen.

Er is voldoende ruimte om vragen te stellen aan Rosalien over dit onderwerp.

Aanmelden kan binnenkort, houdt hiervoor uw mailbox, social media of onze website in de gaten

NVA leden gratis toegang, niet leden € 2,50 per deelname.

Datum: 30 juni 2022

Tijd: 
Deuren open om: 19:15 uur
Aanvang: 19:30 uur
Eindtijd: 21:30 uur

Locatie:

Ontmoetingscentrum Ons Mevrouw
Doornboomstraat 32
5091 CB Middelbeers

                             HEEFT JOUW PARTNER AUTISME?                        
2
         HEB JE BEHOEFTE OM HIEROVER TE PRATEN?


 

Ervaar je de relatie met je partner regelmatig als belastend? Als je het hierover wel eens met anderen hebt, word je al snel veroordeeld op wat je zegt. Niemand snapt écht wat je bedoelt. Wat kan dat eenzaam voelen.

Tijdens de partnerbijeenkomst kun je je hart luchten bij anderen vrouwen, die in gelijke situatie verkeren. Hier heb je aan een half woord genoeg en voelt het warm en vertrouwd. De aandacht voor jou en saamhorigheid geeft je nieuwe energie en steun.

Anderen ontmoeten. Lekkernijen, kletserijen en een verrassing mee naar huis. Tijd en aandacht voor jou.

Op 24 juni is er weer een partnerbijeenkomst in Oss. Om de sfeer geborgen te houden is er plaats voor maximaal 8 vrouwen. Reserveer tijdig je plekje. Meld je aan via onderstaande button.
          

                                                                       
                           samenwerking efteling met nva                              
2
 Vorig jaar zomer hebben we u bericht dat er   vrijwilligers van onze regio samen met een aantal   vaste krachten van het Landelijk buro een   werkbezoek hebben gebracht aan de Efteling. Met   elkaar werd de Efteling klantreis in kaart gebracht en kon de NVA adviezen geven over de autismevriendelijkheid van het pretpark. 

Recentelijk hebben de Efteling en de NVA een oriënterend gesprek gehad over een mogelijk langdurige samenwerking. De plannen worden binnenkort uitgewerkt en verder besproken.

De NVA is blij dat de Efteling oog heeft voor mensen met autisme en andere mensen met een beperking.

Als NVA Noord-Brabant/Zeeland zijn we er trots op dat we hier aan hebben mogen meewerken, en dat dit het resultaat is geworden.
      thema-avond  relaties en autisme Den bosch 29 juni  
2
               Relaties en autisme 29  juni 2022
 
  Op 29 juni 2022 organiseert AIC Den Bosch een thema avond met      als titel: Relaties en autisme.
  De avond zal verzorgd worden door Jacqueline Visser. Zij heeft          jarenlang als ambulant gezinswerker gewerkt bij Auriga. Momenteel is Jacqueline werkzaam als autisme specialist bij Oog voor autisme en jou. Daarnaast ze is docent bij Fontys OSO bij de opleiding autisme. Tijdens de avond zal er ruimte zijn om vragen te stellen over dit onderwerp.
  
  
Meer info in de flyer. Klik hier om de flyer te downloaden.       

Aanmelden kan via onderstaande button.NVA leden gratis toegang, niet leden € 5,=

Datum: 29 juni 2022
                                                                                                             Jacqueline Visser
Tijd:                                                                                                         
Deuren open om: 19:15 uur
Aanvang: 19:30 uur
Eindtijd: 21:30 uur

Locatie:

Sociaal Cultureel Centrum “De Biechten”
Vincent van Goghlaan 1
5246 GA Rosmalen
      AUTISME KRACHT WANDELING – COMMUNICATIE EN AUTISME                         
2
Ben jij een hoogopgeleide man of vrouw en heb jij (kenmerken van) autisme? Wil je graag ervaringen uitwisselen met gelijkgestemden? Op zaterdag 2 juli organiseer ik weer een Autisme Krachtwandeling in de bossen bij Best. Het thema van deze groepswandeling is Communicatie en autisme.
 
De Autisme Krachtwandeling is een groepswandeling waarbij je ervaringen kan uitwisselen met gelijkgestemden tijdens een fijne boswandeling van ca. 1,5 uur. Aan de hand van stellingen en vragen ga je in gesprek met andere deelnemers. De volgende onderwerpen kunnen aan bod komen: Wat vind jij lastig als het gaat om communicatie? Wat doe jij als je over koetjes en kalfjes moet praten? Hoe goed begrijp jij non-verbale communicatie?  Wat doe jij als je de ander niet begrijpt of niet duidelijk vindt communiceren?
 
Je kan meedoen aan deze Autisme Krachtwandeling voor 15 euro. Dit is inclusief een flesje water en wat lekkers. Inschrijven voor deze activiteit is verplicht. Er kunnen maximaal 10 deelnemers meedoen aan deze activiteit.
 
Geef je op tijd op, want vol = vol. Geef je op via de website:  De wandeling duurt 1,5 uur en we starten om 10.30 uur vanaf het parkeerterrein bij het Joe Mann paviljoen in Best. 
 
De Autisme Krachtwandeling wordt georganiseerd Stienke de Jager is gecertificeerd wandelcoach en autismecoach en heeft een partner met autisme. Zij weten als geen ander wat de impact is van autisme op je leven, je relatie en je gezin. Meer info over Stienke de Jager via deze link  
                    Activiteiten AIC tilburg juni 2022  
2
             Inloopmomenten AIC Tilburg in juni          
  
 
 Op de volgende data zij er inloopmomenten bij AIC Tilburg.                Aanmelden niet nodig, onze vrijwilligers zitten klaar om met je in        gesprek te gaan.

3 juni en 17 juni

Tijd:
Deuren open om: 9:25 uur
Aanvang: 9:30 uur
Eindtijd: 11:30 uur

Locatie:
MFA de Symfonie
Eilenbergstraat 250
5011 EC Tilburg

                                  Thema-avond Ouderen en autisme 1 juni

Er is een gastspreker Rosalien Wilting. Ze is werkzaam als klinisch psycholoog bij GGZ Tilburg,
bij een afdeling voor Senioren. Zij vertelt over haar werkervaringen als er pas op latere leeftijd (vanaf 60 jaar en ouder) een diagnose autisme is gesteld, wat kan dit betekenen voor de
persoon zelf en eventueel voor zijn/haar partner? Ook zal er gelegenheid zijn tot vragen stellen.

Meer info in de flyer. Klik hier om de flyer te downloaden.       

Aanmelden kan via onderstaande button.toegang € 2,=

Datum: 1 juni 2022
                                                                                                             
Tijd:                                                                                                         
Deuren open om: 19:45 uur
Aanvang: 20:30 uur
Eindtijd: 21:30 uur

Locatie:

Wijkcentrum De Poorten
Hasseltstraat 194
5046 LP Tilburg

                                             Avond lotgenotencontact 8 juni 

Op woensdagavond 8 juni 2022 van 19.30 tot 21.00 uur is er een lotgenotenbijeenkomst voor iedereen die zelf kenmerken van autisme heeft of iemand kent met kenmerken van autisme.
Tijdens deze bijeenkomst worden ervaringen uitgewisseld en vragen gesteld. Dit alles onder het genot van een kopje koffie of thee.

Meer info in de flyer. Klik hier om de flyer te downloaden.       

Aanmelden kan via onderstaande button.Datum: 8 juni 2022
                                                                                                             
Tijd:                                                                                                         
Deuren open om: 19:25 uur
Aanvang: 19:30 uur
Eindtijd: 21:00 uur

Locatie:
MFA de Symfonie
Eilenbergstraat 250
5011 EC Tilburg

                                    Lotgenotencontactochtend 10 juni 2022

Op vrijdagmorgen 10 juni van 10:00 tot 11.30 uur is er een lotgenotenbijeenkomst voor iedereen
die zelf kenmerken van autisme heeft of iemand kent met kenmerken van autisme. Tijdens deze bijeenkomst worden ervaringen uitgewisseld en vragen gesteld. Dit alles onder het genot van een kopje koffie of thee.

Meer info in de flyer. Klik hier om de flyer te downloaden.       

Aanmelden kan via onderstaande button.Datum: 10 juni 2022
                                                                                                             
Tijd:                                                                                                         
Deuren open om: 9:45 uur
Aanvang: 11:00 uur
Eindtijd: 11:30 uur

Locatie:
MFA de Symfonie
Eilenbergstraat 250
5011 EC Tilburg

                            Lotgenotencontactochtend 24 juni 2022

Op vrijdagmorgen 24 juni 2022 van 10.00 tot 11.30 uur is er een lotgenotenbijeenkomst voor iedereen die zelf kenmerken van autisme heeft of iemand kent met kenmerken van autisme. Tijdens deze bijeenkomst worden ervaringen uitgewisseld en vragen gesteld. Dit alles onder het genot van een kopje koffie of thee.
Vind je het nog lastig om langs te komen, wij zijn ook telefonisch bereikbaar op vrijdagmorgen van 9.30-10.30 uur en op deze avond van 19.30 – 20.30 uur. Ons telefoonnummer is 06 34 40 76 80.

Aanmelden kan binnenkort. Houdt hiervoor onze social media, de mailbox of onze website in de gaten

Datum: 24 juni

Tijd:                                                                                                         
Deuren open om: 9:45 uur
Aanvang: 11:00 uur
Eindtijd: 11:30 uur

Locatie:
MFA de Symfonie
Eilenbergstraat 250
5011 EC Tilburg


                                               ladiesnight 29 juni 2022

Op 29 juni van 19:30 tot 21:00 uur is er weer een Ladies Night. Gezien de interesse voor deze bijeenkomst hebben wij besloten alleen vrouwen met autisme of een vermoeden van autisme uit te nodigen. Ben je verhinderd maar wil je toch met ons in gesprek. Wij zijn op vrijdagmorgen van 9.30 - 10.30 uur en woensdagavond van 19.30 – 20.30 uur telefonisch te bereiken op nummer 06 34 40 76 80.

Aanmelden kan binnenkort. Houdt hiervoor onze social media, de mailbox of onze website in de gaten


Datum: 29 juni 2022
                                                                                                             
Tijd:                                                                                                         
Deuren open om: 19:25 uur
Aanvang: 19:30 uur
Eindtijd: 21:00 uur

Locatie:
MFA de Symfonie
Eilenbergstraat 250
5011 EC Tilburg
                                          Per saldo                                 
2
VN toetst Nederland op de uitvoering van het VN-verdrag Handicap   


De Verenigde Naties (VN) gaat Nederland toetsen op de uitvoering van het VN-verdrag Handicap. Dit zal in oktober of begin volgend jaar gebeuren. Hoe de VN Nederland toetst lees je in ons nieuwsbericht       

Geen woorden, maar daden

De Algemene Rekenkamer heeft onderzoek gedaan naar bestrijding van zorgfraude. We betreuren het dat fraude met pgb door zorgaanbieders nog steeds gebeurt en dat budgethouders daaronder lijden. We vinden dan ook dat we er zoveel mogelijk aan moeten doen om fraude te voorkomen. Laten we met elkaar oplossingen gaan uitvoeren. Lees over het onderzoek en oplossingen in ons nieuwsbericht.


Ervaringen met (her)indicatie

Onze oproep om je ervaring te melden met je (her)indicatie heeft 133 meldingen opgeleverd. We hebben de oproep gedaan na de uitzending van het tv-programma Kassa op 19 maart 2022. Hierin is aandacht besteed aan de prijs van het wantrouwen: talloze her indicaties, onnodige controles en administratieve rompslomp. Wat blijkt uit deze meldingen en wat wij hiermee doen lees je in ons nieuwsbericht.  

                    Activiteiten AIC roosendaal juni 2022  
2
Lotgenotencontact vrouwen zeg ik wel/niet op het werk dat ik ASS heb 10 juni 2022
Vertel je op je werk dat je autisme hebt? Dat kan zorgen voor een realistischer beeld van wie jij met jouw autisme bent en wat je nodig hebt om (mogelijk) een verbeterde werkomgeving te creëren.
Maar open zijn over je autisme kan door (onbedoelde) vooroordelen ook een verkeerd beeld en negatieve ervaringen opleveren. Welke keuzes maak je tijdens je loopbaan? Welke ervaringen heb jij tot nu toe gehad?

Deze ochtend willen we jullie uitnodigen om met elkaar hierover in gesprek te gaan.

Meer info in de flyer. Klik hier om de flyer te downloaden.       

Aanmelden kan via onderstaande button.Tijd:
Deuren open om: 9:15 uur
Aanvang: 9:30 uur
Eindtijd: 11:30 uur

Locatie:
Wijkhuis de Wieken
Gezellelaan 45
4707 CC Roosendaal
                        Thema-ochtend studeren met autisme 24 juni

Is studeren moeilijker als je autisme hebt dan als je het niet hebt? Dat hoeft niet persé zo te zijn, ook niet als de basis- en middelbare schoolperiode met de nodige hobbels verliepen.

Robin heeft elektrotechniek gestudeerd aan Avans Hogeschool in Breda. Hij is drie jaar geleden afgestudeerd en vertelt deze ochtend over zijn persoonlijke ervaringen. Welke (extra) uitdagingen waren er tijdens zijn studie en hoe is hij daarmee omgegaan?
Na zijn presentatie is er tijd om vragen te stellen.

Aanmelden kan binnenkort. Houdt hiervoor onze social media, de mailbox of onze website in de gaten


Datum: 24 juni 2022
                                                                                                             
Tijd:                                                                                                         
Deuren open om: 9:15 uur
Aanvang: 09:30 uur
Eindtijd: 11:30 uur

Locatie:

Wijkhuis de Wieken
Gezellelaan 45
4707 CC Roosendaal
                       LEER DE JUISTE LIEFDE GEVEN                         
2
 MAAK JE JE ZORGEN OVER DE RELATIE MET JE VROUW EN   WIL JE TIPS VOOR MEER LIEFDE?Je hoort weer geklaag dat je je partner niet aanvoelt. Ze voelt zich niet begrepen en gehoord. Je probeert van alles, stopt er energie in, maar het lijkt maar niet aan te komen. Jullie leven steeds meer langs elkaar heen. Je voelt frustratie en angst dat je relatie kapotgaat.

 
Je zit met je handen in het haar. Hoe kun je het goed doen voor je partner?
 
Leer hoe je jouw partner meer echte liefde kunt geven. Niet meer gissen naar wat goed is om te doen, maar duidelijkheid in hoe je op een effectieve manier energie in je relatie kunt stoppen. Je voelt meteen al wat ontspanning: je hebt richting voor verbetering.              
 
Verbeter de relatie met je partner. Download het E-book over de liefde. Klik hier: Leer de juiste liefde geven.
                                                                       
 
Website  |   Contact  |  Doorsturen
 
|  Mijn gegevens   |   Aanmelden  |  Afmelden
 
Deze e-mail is verzonden met Spotler.
Spotler