Interessante onderwerpen, nieuwtjes uit de regio
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌
Nieuwsbrief van de Nederlandse Vereniging van Autisme Regio Noord-Brabant/Zeeland
  Lees online  |  Afmelden
Autinieuwsbrief
Beste lezer,
De mei vakantie is weer aangebroken in onze regio, en dat betekend dat sommige van onze AIC’s ook gesloten zullen zijn, doordat onze vrijwilligers ook genieten van een wel verdiende vakantie. Kijk op onze website of het AIC van uw keuze open is. Zo voorkomt u een teleur stelling als de deur gesloten blijkt te zijn.

Maar we kunnen terug kijken op een mooie maand, we zijn begonnen met de mailtransitie. Na maandenlange voorbereiding, was het op 1 april, en dat was geen grap, de grote dag voor ons. De mail transitie vond plaats. Maar gelukkig is het vlekkeloos verlopen, en nadat we alles weer opnieuw hebben ingesteld, waren we weer snel bereikbaar. Dank voor iedereen die hier aan mee heeft geholpen om dit klaar te spelen.

Ook was in april weer een thema-avond in het Zeeuwse Goes, en gelukkig was het weer een succesvolle avond. Jacqueline Visser was weer bereid om een lezing te komen geven voor ruim 30 personen. Een groot succes, en binnenkort, op 16 juni, gaan we wederom een lezing geven in Zierikzee. Schrijf deze datum alvast maar in de agenda. Dan komt Carla van Gestel een lezing geven over Rituelen en dwang. Binnenkort volgt hier meer informatie en de mogelijkheid tot aanmelden over.

Maar ook in het wonderschone Brabantse land hebben de AIC’s niet stil gezeten. Bergen op Zoom heeft een succesvolle heropening gehad van het AIC in de nieuwe locatie en gaat nu verder daar met het geven van diverse activiteiten, Breda is nog aan het bekomen van de feestavond, Roosendaal organiseert ook maandelijks diverse leuke activiteiten, Tilburg gaat binnenkort weer een thema-avond organiseren, Eindhoven hebben zulke leuke activiteiten dan regelmatig mensen de ruimte vergroot moet worden, omdat anders de mensen niet binnen kunnen komen. Den Bosch gaat na lange tijd van stilte ook weer van start, daar gaan we begin juni een thema-avond organiseren. De Kempen organiseert binnenkort een thema-avond waarin in deze nieuwsbrief alles te lezen staat. Maar AIC De Kempen bestaat eind oktober 10 jaar en dan staat er een groots spektakel te wachten. Wat dat is, dat vertellen we nog niet, maar dat gaat een klapper worden, maar hier wordt u ruimschoot van tevoren over ingelicht. En tenslotte ons AIC in Helmond (De Peel) draait ook weer als vanouds.

In deze nieuwsbrief staan weer diverse interessante nieuwtjes uit de regio, maar ook een oproep voor nieuwe vrijwilligers, want ook onze vereniging kan niet bestaan zonder nieuwe enthousiaste vrijwilligers. Dus lijkt het je wat, om bij ons vrijwilliger te worden, iets waar je geen spijt van gaat krijgen, sommige vrijwilligers zijn al 15 jaar bij ons, hopen we snel iets van je te horen.

Verder wens ik iedereen weer veel leesplezier met deze uitgave van de nieuwsbrief.
 
Richard de Witte
Secretaris NVA Noord-Brabant/Zeeland
 
Voor nieuwe leden uit de regio Noord-Brabant /Zeeland hebben we een speciale aanbieding.

Een dvd naar keuze bij een nieuw lidmaatschap.

Klik hier
 voor de       aanbieding.

Oproep voor autistische vluchtelingen uit Oekraïne
 Voor iedereen is vluchten verschrikkelijk. Maar voor autistische   vluchtelingen is het bijna onmogelijk zonder hulp. We zoeken hulp op   verschillende gebieden: opvang, in gezinnen of bijv. kantoorgebouw,   vrijwilligers voor dagopvang en regelwerk.
 
 Vluchten met autisme
 Stel je voor dat je zo'n vlucht moet ondernemen met een niet verbaal   kind met autisme, wat voortdurend tegen een meltdown aanzit. Je moet   misschien héél stil bezet gebied uit sluipen, waar een gil of onverwacht gedrag van je kind letterlijk je dood kan betekenen.
Dan moet je uren te voet over straten die nauwelijks begaanbaar zijn, met een kind wat er niets van snapt en niet meewerkt. Je moet bagage dragen en belangrijke papieren, maar je kunt je kind geen seconde loslaten.
 
Op het station moet je kaartjes regelen en wachten met een wurmend, boos kind wat steeds weg probeert te lopen. Andere passagiers worden boos op je omdat je kind zich misdraagt. Dan moet je uren achter elkaar als sardientjes in een blik in de trein staan en hopen dat je dat handje niet even loslaat en je kind kwijt raakt.
In de opvang is het een chaos en een herrie. Er is geen afgesloten ruimte, Dus als je gaat slapen weet je niet of je kind wegloopt. Iedereen is uitgeput, geïrriteerd en je kind is zo overprikkeld dat het maar blijft krijsen. Mensen maken ruzie met je en willen je weg hebben. Al het eten is vreemd. Sommige kinderen stoppen helemaal met eten en drinken. Je kind laat gedrag zien wat al maanden weg was of stopt met praten terwijl het net na jaren therapie een paar zinnetjes zei.
Deze moeders zijn zó alleen, wanhopig bezorgd, en verschrikkelijk uitgeput.
Veel gezinnen durven er niet eens aan te beginnen als we niet vooraf kunnen zorgen dat we een goede plek hebben en veel hulp onderweg.
lees hier verder >
 
 
                       Activiteiten AIC bergen op zoom
 
 In mei zijn er weer een tweetal activiteiten van AIC Bergen op   Zoom19 mei is het weer tijd voor de wandeling. Deze keer gaat de wandeling langs de binnen schelde.

Meer informatie in de flyer.
Klik hier om de flyer te downloaden

Aanmelden kan via onze website of via de button          
Locatie:   
paviljoen “aan ‘t water”          
De Boulevard 65
4617 HB Bergen op Zoom

Tijd:
Aanvang 14:00 uur
Eindtijd 16:00 uur

20 mei geeft een van de vrijwilligers van AIC Bergen op Zoom een lezing over camoufleren.

Meer informatie in de flyer.
Klik hier om de flyer te downloaden

Aanmelden kan via onze website of via de button          
Locatie:   
de Wittenhorst
Lindelaantje 1
4661 JK Halsteren

Tijd:
Deuren open om: 09:45 uur
Aanvang 10:00 uur 
Eindtijd 12:00 uur 

 
                                          abccafe


Heb jij autisme en zou je graag je sociale netwerk willen uitbreiden?

Nieuwsgierig geworden? Bezoek onze website voor meer informatie!
WWW.ABCAFE.NL
Wij organiseren leuke avonden en uitstapjes voor normaal tot hoogbegaafde mensen met autisme.

Vanaf 16 mei begint Stichting ABCafé zijn tweede locatie en zijn we voortaan ook actief in Roosendaal. Dit doen we met een geheel eigen vrijwilligersteam: Jorian, Dré en Petra. Zij zullen iedere derde maandag van de maand een gezellige avond organiseren voor normaal tot hoogbegaafde mensen met autisme.


Wil je meer weten over ABCafé Roosendaal of wens je promotiemateriaal te ontvangen? Stuur ons gerust een e-mail: roosendaal@abcafe.nl


lees hier om de flyer te downloaden >
 
 
                                 Start AIC Goes
 Na de zomer gaan we van start met een AIC in Goes.Na jaren geen AIC te hebben gehad in het Zeeuwse land, gaan we na de zomer een nieuw AIC in Goes openen. En hiervoor zoeken wij enthousiaste vrijwilligers die enkele uurtjes per maand tijd hebben, om ons te komen ondersteunen bij dit nieuwe AIC.

Wat is een AIC eigenlijk?

De NVA Regio Noord-Brabant/Zeeland is één van de actiefste regio’s van de NVA (Nederlandse Vereniging voor Autisme) in Nederland. Door de grootte van de provincies, en het aantal leden (± 2200) is er veel werk te verzetten. Tevens heeft de NVA regio Noord Brabant /Zeeland de meeste regionale AIC’s, namelijk 10.
AIC Goes valt onder het regionale bestuur NVA Noord-Brabant/Zeeland, waar de vrijwilligers korte lijnen mee hebben, en ondersteuning van krijgen in de breedste zin in het woord.


Wat gaat het AIC (Autisme Informatie Centrum) Goes doen, en kan ik daar zomaar binnen komen? Ja, als AIC proberen we een zo laag mogelijke drempel te hebben voor mensen die vragen hebben met betrekking tot autisme in de breedste zin. Na de opstart periode gaan we kijken welke activiteiten we nog meer kunnen gaan organiseren.

Ik wil naar een inloop, kan ik zo maar binnen lopen? Ja, wij willen geen drempel opwerpen voor mensen die graag willen komen praten met onze vrijwilliger die allemaal ervaringsdeskundige zijn. Alles wat er besproken wordt gebeurt in het volste vertrouwen, en blijft binnen de muren van het gebouw.

Het is ook mogelijk om persoonlijke vragen te stellen aan een van onze vrijwilligers, dit kan en mag ook per mail. Via onderstaand mail adres kun je contact opnemen. Deze vragen kunnen heel breed zijn, maar ook persoonlijke vragen over hoe om te gaan met een bepaalde situatie is mogelijk. Wij proberen altijd zo neutraal mogelijk te zijn, als er een vraag komt, welke organisatie past het beste bij mij, dan moeten wij het antwoord schuldig blijven. Dat weten we niet, daarom bieden wij altijd meerdere partijen aan, zodat de vraagsteller zelf een keuze kan maken en kan zien waar hij of zij zich het beste bij voelt, want dat blijft toch een persoonlijke keuze.

Al onze vrijwilligers in de regio zijn ervaringsdeskundige en géén professionals.


AIC Goes is ook opzoek naar nieuwe enthousiaste vrijwilligers. Heb je affiniteit met de doelgroep en vind je het niet erg om een paar uurtjes per maand actief zijn, neem dan snel contact op met ons. Samen gaan we dan kijken wat we voor elkaar kunnen betekenen.


Heb je interesse, neem dan contact op met onze secretaris via secretaris@nva-nb.nl
Wil je meer informatie over NVA Noord-Brabant/Zeeland, kijk dan op www.nva-nb.nl Meer informatie over autisme: www.autisme.nl 


 
                       brik kinderfestival 9 en 10 juni
 


Momenteel is het Brabants Internationaal Kinderfestival (BRIK) in Breda druk bezig met het organiseren van de 6e editie, die van 8 t/m 12 juni zal plaatsvinden. Omdat wij het erg belangrijk vinden dat we een inclusief en divers publiek bereiken, hebben we dit jaar op donderdag 9 en vrijdag 10 juni voorstellingen geprogrammeerd voor autistische kinderen/jongeren (8+). Deze intieme voorstelling, Rain rain van het Britse topgezelschap Bamboozle (topvoorstelling!), zal gespeeld worden in ons eigen theater aan de Markendaalseweg 75. Graag zouden we kinderen en jongeren verwelkomen op ons festival. De ticketprijs voor de voorstelling bedraagt €7,00 per leerling (incl. begeleiding). Hieronder wat extra informatie en een linkje naar de website met daarop een korte impressie.
 
Onze speeltijden zijn:
 
  • Donderdag 9 juni - 10u45, 13u00 en 16u00
  • Vrijdag 10 juni    -  10u00, 12u30 en 16u00
 

lees hier verder >
 
 
                       lotgenotencontact Aic middelburg 11 mei
 
 Op 11 mei van 19:30 uur tot 21:30 uur is er een lotgenoten   bijeenkomst voor iedereen die zelf kenmerken van autisme heeft.
 Tijdens deze bijeenkomst worden ervaringen uitgewisseld en kunnen   er vragen worden gesteld. Dit alles onder het genot van een kopje koffie of thee.

Er is plaats voor 10 personen. Wanneer het vol is word je op een reservelijst geplaatst. Mocht er iemand zich afmelden, dan nemen wij contact met je op om te vragen of je nog interesse hebt. Als er meerdere mensen op de reservelijst staan, dan zullen wij bekijken of het mogelijk is om een extra bijeenkomst te organiseren.

Het is altijd mogelijk om uw vragen via e-mail te stellen. U krijgt dan zo spoedig mogelijk antwoord.

Info over lotgenoten lotgenotenmiddelburg@nva-zeeland.nl

NVA leden gratis toegang, niet leden € 2,50 per deelname.

Klik hier om de flyer te downloaden
Opgeven kan via onderstaande button of via onze website

Ons adres is:
Dorpshuis St Laurens van Cittersstraat 64
4333 KZ Middelburg

Deuren open om: 19:15 uur
Aanvang: 19:30 uur
Eindtijd: 21:30 uur


 
             autisme belevings circuit Magazijn076  19 mei
 
  “Ik voelde hoe het is om geen overzicht te hebben, geen focus     en hoe het is als je iedere keer afgeleid wordt.”
 
 In het Autisme Belevingscircuit van Magazijn076 in Breda beleef je een   totaal andere manier van informatieverwerking.
 Via tien korte opdrachten wordt je je er van bewust wat een intense   prikkeling van de zintuigen met je doet en hoe je reageert als de omgeving niet aansluit bij jouw manier van denken.
De workshop geeft inzicht in een leven met ASS en tips om meer autismevriendelijk te zijn. 

 
Dit circuit van drie uur is voor familieleden, vrienden en kennissen van een persoon met autisme. Magazijn076 kiest voor een persoonlijke benadering door vooraf te kijken naar de samenstelling van de groep en de motivatie om deel te nemen.
 
Standaard werkt Magazijn076 met twee gecertificeerde trainers per workshop: één trainer met ruime kennis door jarenlange professionele omgang met en begeleiding van mensen met een vorm van ASS, aangevuld met een trainer die vanuit eigen persoonlijke ervaringen kan spreken over autisme.
 
Het eerstvolgende belevingscircuit is donderdagavond 19 mei. Inschrijven kan via onderstaande button 
 
Naast deze reguliere workshop geeft Magazijn076j het circuit ook op maat aan groepen vanaf acht personen. Locatie, datum en tijden zijn bespreekbaar.
 
  • Datum: donderdag 19 mei
  • Tijd: 19.00 – 22.00 uur
  • Locatie: Magazijn076, Nassausingel 26, 4811 DG Breda
  • Meer informatie: info@magazijn076.nl of 06-13320892 (ma-di-do-vr)
 


 
                       lotgenotencontact Aic Tilburg 11 mei
 
 Op woensdagavond 11 mei van 19.30 tot 21.00 uur is er weer een   lotgenotenbijeenkomst met als thema ‘Autisme en Relatie’. Tijdens   deze bijeenkomst worden ervaringen uitgewisseld en vragen
 gesteld en beantwoord die betrekking hebben op het hebben van   een relatie met iemand met autisme.


De volgende onderwerpen kunnen aan bod komen:
- Wat komt er allemaal bij kijken als je een relatie hebt/wilt opbouwen met iemand die autisme heeft.
- Hoe plan je een dag/week
- Stress van de partner
- Autisme herkennen en erkennen

Dit alles onder het genot van een kopje thee of koffie.Klik hier om de flyer te downloaden
Opgeven kan via onderstaande button of via onze website

Ons adres is:
MFA de Symfonie
Eilenbergstraat 250
5011 EC Tilburg

Deuren open om: 19:25 uur
Aanvang: 19:30 uur
Eindtijd: 21:30 uur


 
                               Column Marianne
 
Vrijwillig

 Hospice vergoeding Ik heb een ochtenddienst in het hospice. Ik ben daar zorgvrijwilliger,   sinds een half jaar. Mijn mede collega is een drukke dame. Ik probeer   geïnteresseerd te luisteren en knik af en toe wat. Ik drink ondertussen   mijn koffie. Meestal plan ik mezelf voor een ochtend- of avonddienst in.   In de andere diensten zit de lunch of diner, dat is niets voor mij. Ik kan   niet spontaan dingen koken of verschillende gerechten tegelijk maken.   Ieder zo zijn kwaliteiten denk ik dan maar. Ik check even of we alles   hebben gedaan. Er is een lijstje met huishoudelijke taken, per dienst verschillend en ik vind het altijd fijn als dat allemaal gebeurd is. Al gaat de bewoner altijd voor uiteraard.
 
Het fijne aan dit werk is dat er voor elke bijzondere situatie, een stappenplan is. Dat moet ook wel, want er werken zo’n 60 vrijwilligers. Ik hou niet van uitdagingen of onverwachtse dingen. Ik hou wel van structuur en duidelijkheid. Werken met mensen is vaak verre van dat. Toch werk ik er, met plezier en liefde. Het is de combinatie van alle lijstjes, stappenplannen, regels en het onverwachte van de bewoners met hun dierbaren. Het ene, daar ga ik heel erg goed op, het andere, wat minder. Toch is er een evenwicht. Plus de wetenschap dat je altijd samen met een collega in een dienst staat. Het maakt dat ik dit werk vrij ‘gewoon’ kan verrichten. Ik ben altijd wel ‘kapot moe’ na een dienst, maar dat heb ik er heel graag voor over.

foto ter illustratie 

lees hier verder >
 
 
                       lotgenotencontact Aic terneuzen 12 mei
 
 Op 12 mei van 19:30 uur tot 21:30 uur is er een lotgenoten   bijeenkomst voor iedereen die zelf kenmerken van autisme heeft.
 Tijdens deze bijeenkomst worden ervaringen uitgewisseld en   kunnen er vragen worden gesteld.


Dit alles onder het genot van een kopje koffie of thee. 
Er is plaats voor 10 personen. Wanneer het vol is word je op een reservelijst geplaatst. Mocht er iemand zich afmelden, dan nemen wij contact met je op om te vragen of je nog interesse hebt. Als er meerdere mensen op de reservelijst staan, dan zullen wij bekijken of het mogelijk is om een extra bijeenkomst te organiseren.

Het is mogelijk om voor informatie en vragen elke tweede donderdag van de maand van 19.00 – 19.30 uur binnen te lopen. Het is altijd mogelijk om uw vragen via e-mail te stellen. U krijgt dan zo spoedig mogelijk

Info over lotgenoten lotgenotenterneuzen@nva-zeeland.nl

NVA leden gratis toegang, niet leden € 2,50 per deelname.

Klik hier om de flyer te downloaden
Opgeven kan via onderstaande button of via onze website

Ons adres is:
Buurthuis De Kameleon
Leliestraat 30
4537RJ Terneuzen

Deuren open om: 19:15 uur
Aanvang: 19:30 uur
Eindtijd: 21:30 uur


 
                              iN KAATJES KEUKEN RECEPT VAN DE MAAND
 
Ken je In Kaatjes Keuken van Karen den Dekker? Sinds 2006 geef ik kookles aan kinderen met (en zonder) autisme in mijn keuken in Geldrop. Het is voor kinderen en jongeren tussen 6 en 18 jaar. Er is plek voor maximaal vier kinderen per keer. Ik leer kinderen koken en ik gebruik koken als middel tot ontwikkeling. Aan hun manieren van koken zie ik bij kinderen welke problemen en uitdagingen ze ervaren door hun autisme. Ik kijk vooral naar taal, planning, motoriek en sociale ontwikkeling.

Er is geen vaste manier om te leren koken bij mij. Ik geef kinderen die recepten waardoor ze zich kunnen ontwikkelen. De recepten en de kookles zijn duidelijk en er wordt gevisualiseerd. Daarnaast kun je het zien als een fijne manier van vrijetijdsbesteding en een goede basis om te leren koken. Dat ook.
Op zaterdagmiddag is er nog plek in de kookgroep voor jonge mensen van 6 tot 18 jaar. Neem contact op met inkaatjeskeuken@onsmail.nl of bel/app naar 06-14623233, als je een vraag hebt of je wil een kookles afspreken.

Meer recepten van Kaatje vind je in “Autisme & Koken. Stap voor stap kookboek voor kinderen en jongeren” (2011) en in “O jee. Ik eet. Eetboek voor kinderen met autisme” (2017). Of kijk eens op www.inkaatjeskeuken.nl
 
Ben je ouder dan 18 jaar en wil je leren koken? Dan kun je één op één van mij leren koken. Je gaat dat leren wat jij nodig hebt. Meestal kom ik naar jou toe maar je kunt ook bij mij leren koken. Ik heb uiteraard een grote keuken met goede planken, messen, snijplanken en fijne raspen. En je krijgt alle ruimte. Ik ontwikkel en test mijn eigen recepten. Ook wanneer je een dieet volgt of een allergie hebt. Tot ziens?!   

                            RECEPT VAN DE MAAND: MANGOSALADE


Ingrediënten:

1 limoen
1 rode ui
1 mango
0,5 komkommer
3 eetlepels zoute pinda's
1,5 eetlepel vissaus
                              1 of enkele rode pepertjes
rECEPT VAN DE MAAND >
 
 
         Thema-avond AIC De kempen locatie Bladel 17 mei
 
Thema-avond autisme en seksuele en genderdiversiteit 17 mei 2022


Jeroen Dewinter, Klinisch psycholoog bij team jongvolwassenen van GGzE zal deze avond komen vertellen over diversiteit in seksuele en genderidentiteit bij jongeren en volwassenen met autisme.

Naast zijn werk als klinisch psycholoog doet hij wetenschappelijk onderzoek bij zorg en welbevinden aan Tilburg University, naar hoe jongeren en volwassenen met autisme omgaan met seksualiteit en relaties. Uit onderzoek blijkt dat net iets meer mensen met autisme zich aangetrokken voelen tot iemand van hetzelfde geslacht. Daarnaast zijn er ook meer mensen die zich niet herkennen in het geslacht dat hen bij geboorte werd toegewezen, of nadenken over hun genderidentiteit. Een aantal jongeren en volwassenen ervaren hierdoor ook
sterke lijdensdruk.

Tijdens deze avond bespreken we dit complexe thema en staan we stil bij hoe we jongeren en volwassenen maar ook hun omgeving kunnen ondersteunen in deze zoektocht.
Jeroen leidt het thema in: welke termen gebruiken we, wat weten we over gender en seksualiteit bij mensen met autisme, wat vertellen (jong)volwassenen met autisme ons hier over?

Er zal ruimte zijn voor vragen en om met elkaar in gesprek te gaan.

Aanmelden kan via onze website of via onderstaande button.
Klik hier om de flyer te downloaden

Locatie:
Cultureel Centrum Den Herd
Emmaplein 4
5531 HM Bladel

Deuren open om: 19:00 uur
Aanvang 19:30 uur
Eindtijd: 21:00 uur

Kosten: 5 euro voor niet leden (NVA leden gratis)

Uiterste inschrijfdatum: 16 mei 16:00 uur                                              Jeroen Dewinter 
auTISME KRACHTDAG VOOR VROUWEN MET EEN PARTNER MET AUTISME – GRENZEN AANGEVEN
 
 Zou je graag ervaringen willen uitwisselen met gelijkgestemden?   Vrouwen, die net als jij een partner met (kenmerken van) autisme   hebben? Vind jij het lastig om je grenzen aan te geven in je relatie of   in je gezin? Ga jij regelmatig over je grenzen heen?

 Dan is de Autisme Krachtdag op zaterdag 14 mei 2022 in Oisterwijk   wellicht iets voor jou!

 Op deze dag organiseert AutismeKracht een speciale Autisme   Krachtdag voor partners. Een dag om op krachten te komen, krachten   te verzamelen en te delen in een veilige omgeving met andere   mensen, die een partner met autisme hebben. Op een prachtige plek   midden in de bossen van Oisterwijk (in en rond hotel Boschoord).

Tijdens deze dag kan je een aantal workshops volgen, zoals een wandelcoach workshop en een interactieve, inspirerende workshop binnen. Workshops, die je meer inzicht geven in waar jouw grenzen liggen en hoe je beter kunt aangeven bij anderen wat jouw grenzen zijn. Je gaat naar huis met praktische handvatten en tips, die meteen toepasbaar zijn.

Voor informatie en aanmelding, Klik op onderstaande button  
Meld je op tijd aan; er is plek voor tien deelnemers

NB: Hotel Boschoord heeft i.v.m. Covid-19 diverse maatregelen genomen om de gezondheid en veiligheid van gasten en medewerkers te garanderen. De Autisme Krachtdag wordt gegeven volgens de Corona richtlijnen en aanbevelingen van de overheid.
Deze Autisme Krachtdag wordt georganiseerd door Maike Arends de Groene Wandelcoach en Stienke de Jager Coaching bij Autisme. Maike is gecertificeerd wandelcoach en is moeder van drie kinderen met autisme. Stienke is gecertificeerd wandelcoach en autismecoach en heeft een partner met autisme. Zij weten als geen ander wat de impact is van autisme op je leven, je relatie en je gezin. 

 
 
                         COORDINATOR GEZOCHT AIC BREDA
 
            Coordinator gezocht voor AIC Breda

  Door persoonlijke omstandigheden is onze coordinator van AIC    Breda er mee gestopt. Hierdoor zijn wij opzoek naar een            nieuw persoon die graag leiding geeft aan een aantal enthousiaste vrijwilligers bij AIC Breda.

Taken zijn o.a.:
- Plannen activiteitenprogramma.
- Rooster maken met de vrijwilligers.
- Begeleiden/aansturen van de vrijwilligers.
- In samenwerking met de vrijwilligers de thema-bijeenkomsten leiden.
- Contact onderhouden en samenwerken met het NVA-regiobestuur
- Steun en vraagbaak voor de vrijwilligers.

Wat vragen wij van jou:
- Enthousiasme, geduldig, creatief en overzicht kunnen bewaren.
- Goede contactuele vaardigheden.
- Gemiddeld 5 uur per week.
- Woonachtig in de regio Breda
- NVA-lidmaatschap (of bereid lid


Je komt terecht in een gezellig team, en ook van uit het regio bestuur zul je volop ondersteuning krijgen, je staat er niet alleen voor.

Het is wel een vrijwilligersfunctie, waar geen vergoeding tegenover staat. Maar vrijwilligerswerk bij NVA Noord-Brabant-Zeeland is onbetaalbaar!!

Klik hier om de vacature te downloaden

Heb je interesse of wil je meer weten, stuur dan een mail naar: secretaris@nva-nb.nl Bellen mag ook op 06-30241417

 
                                        DE KEMPEN SPECIALS
 
Stichting De Kempen Specials
 
TEENS
Zaterdag 7 mei 2022
Filmavond met vooraf frietjes eten.
 
KIDS
Zaterdag 14 mei 2022
Excursie naar de brandweer.
 
TEENS
Zondag 22 mei 2022
Graffitty spuiten.
 
TEENS en KIDS
Zondag 12 juni 2022
Knutselen en karaoke.
 
TEENS en KIDS
Zaterdag 18 juni 2022
Kanovaren met de vaders. Op zondag 19 juni is het vaderdag en dan is het leuk om samen met je vader iets leuks te gaan doen.
 
TEENS en KIDS
Zondag 3 juli 2022
Het maken van alcoholvrije cocktails.

 
 
​De precieze tijden van de activiteiten worden nog vermeld op onze website: www.dekempenspecials.nl
 
Wil je jezelf of je kind aanmelden voor één van deze bijeenkomsten? Dat kan via onze website. 
Nog geen lid? Ook dat kan via onze website. Er wordt géén contributie gevraagd alleen een bijdrage per activiteit. Aangemeld? dan ontvang je altijd een uitnodiging voor een activiteit die we organiseren en kun je kiezen of je hieraan deel wilt nemen.
Zijn er ouders die het leuk vinden om af en toe iets te organiseren? Vrijwilligers zijn natuurlijk van harte welkom.
 
Nieuwsgierig geworden? Ga dan even naar onze website: www.dekempenspecials.nl.

 

 
                          BEN JIJ EEN VADER MET AUTISME?
 
 RAAK JE SNEL VERMOEID DOOR JE KIND(EREN) EN REAGEER   JE VAAK GEPRIKKELD?Aan de verschrikte reactie van je kind merk je dat je te boos reageerde. Weer fout gedaan. Je hoofd loopt vol, helder nadenken lukt niet meer. Je partner zucht en ontfermt zich over jullie kind. De sfeer is te snijden. Je voelt de afkeer en de teleurstelling.

Je schaamt je; hoe kun je het goed doen?

Krijg meer geduld en rust met deze 7 Krachtige tips voor vaders met autisme. Niet meer gissen naar wat goed is om te doen, maar duidelijkheid in wat werkt voor een betere sfeer thuis. Je voelt meteen al wat ontspanning: ook voor jou is er een pad naar verbetering.

Verbeter het contact met je kind(eren) en partner. Download de 7 Krachtige tips. Klik hier:


 
         activiteiten AIc eindhoven mei
 
 thema-avond autidelict 9 mei 2022

 In “Autidelict” worden Sam en Viggo gevolgd.
Zij laten op indringende wijze zien hoe autisme een rol kan spelen bij delicten en in de omgang met politie en justitie.

Aanmelden via de button of onze website

Klik hier om de flyer te downloaden

Wanneer: Maandag 9 mei 2022                        
19:15 ontvangst
19.30 aanvang  
21.00 eindtijd

Locatie:
Wijkcentrum de Dommel “Cavalliruimte”
Bennekelstraat 131
5654 DD Eindhoven


Thema-ochtend Autisme en vooroordelen 18 mei 2022

Vooroordelen hebben we allemaal over van alles. Als je zelf een diagnose krijgt of iemand in je
omgeving, dan gaan al jouw vooroordelen over autisme waarschijnlijk door je hoofd.

Ook als iemand van jou hoort dat je autisme hebt, grote kans dat die persoon vooroordelen heeft.

Hoe ga je daarmee om en lukt het je om de juiste en vooral onjuiste vooroordelen te bespreken voordat ze een eigen leven gaan leiden?

Aanmelden via de button of onze website

Klik hier om de flyer te downloaden

Wanneer: Woensdag 18 mei 2022

9.15 ontvangst
9.30 aanvang
11.30 eindtijd

Locatie:
Wijkcentrum de Dommel “Cavalliruimte”
Bennekelstraat 131
5654 DD Eindhoven
 
                          GLEVERIS PROBEER PROJECTEN
 
 

IN ORKEST SPELEN?
Na negen geslaagde festivals met diverse muziekstijlen, solisten, duetten, ensembles en bands, werkt Stichting Gleveris nu aan een ORKEST voor mensen met autisme.
De eerste tien aanmeldingen uit heel NL zijn al binnen! En zijn nog enkele plaatsen voor strijkers, blazers en zangers (S,A,T,B).

Niveau: variërend van enkele jaren les t/m afgestudeerd conservatorium; enige ervaring met optreden is gewenst.
Ter voorbereiding van het eerste optreden (20NOV22) wordt o.a. een workshop georganiseerd.
Aanmeldingen via onderstaande button uiterlijk 24JUN22. Info:
www.gleveris.nl  

 
                        activiteiten AIc BREDA april / Mei
 
                        Inloopmomenten


        Aanmelden niet nodig, vrije inloop


Wanneer: Vrijdag 6 en 13 mei
  

Tijd:
9.15 ontvangst
9.30 aanvang
11.30 eindtijd

Locatie:
Ontmoetingscentrum “De Vlieren”
Monseigneur Nolensplein 1
4812 JC Breda


Voorjaarswandeling 29 april

Op vrijdagochtend 29 april as. gaan we weer lekker samen wandelen in het mooie Mastbos.
Tijdens de wandeling genieten we van de frisse lucht en de prachtige natuur. Onderweg is er volop
gelegenheid om een goed gesprek te voeren.
Onze wandelingen zijn altijd erg gezellig en ontspannen. Wandelen is een ongedwongen manier om in contact te komen met lotgenoten en ervaringen uit te wisselen. Heb je zelf een vorm van autisme? Ben je ouder/familielid of partner van iemand met autisme? Je bent van harte welkom om mee te wandelen!

Aanmelden via de button of onze website

Klik hier om de flyer te downloaden

Wanneer: Vrijdag 20 april

Tijd:
09:45 uur Verzamelen
10:00 uur Aanvang wandeling
11:30 uur Einde wandeling

Locatie:
Café-restaurant De Boswachter in ‘t Mastbos
Huisdreef 4
4836 AM Breda

Lotgenotencontact ouders 20 mei

Op 20 mei 2022 organiseert het AIC Breda weer een lotgenotencontact ochtend voor ouders van
kinderen met autisme van alle leeftijden. Een kind met autisme kan een behoorlijke impact hebben op de gezinssituatie.
Hoe ga je daarmee om? Hoe verloopt de communicatie? Welke uitdagingen kom je tegen?
Hoe vind je de balans tussen de opvoeding van een kind met en een kind zonder autisme?
Hoe zorg je voor voldoende tijd voor jezelf? Met elkaar gaan we hierover samen in gesprek.
Het is fijn om ervaringen met elkaar te kunnen delen.

Aanmelden via de button of onze website

Klik hier om de flyer te downloaden

Wanneer: 
Vrijdag 20 mei

Tijd:
Deuren open om: 9:30 uur
Aanvang: 10:00 uur
Eindtijd: 11:30 uur

Locatie:

Ontmoetingscentrum “De Vlieren”
Monseigneur Nolensplein 1
4812 JC Breda
 
                          HEEFT JOUW PARTNER AUTISME?
 
 

HEB JE BEHOEFTE OM HIEROVER TE PRATEN?

Ervaar je de relatie met je partner regelmatig als belastend? Als je het hierover wel eens met anderen hebt, word je al snel veroordeeld op wat je zegt. Niemand snapt écht wat je bedoelt. Dat voelt eenzaam.

Tijdens de partnerbijeenkomst kun je je hart luchten bij anderen vrouwen, die in gelijke situatie verkeren. Hier heb je aan een half woord genoeg en voelt het warm en vertrouwd. De aandacht voor jou en saamhorigheid geeft je nieuwe energie en steun.
Op 24 juni is er weer een partnerbijeenkomst in Oss. Om de sfeer geborgen te houden is er plaats voor maximaal 8 vrouwen. Reserveer tijdig je plekje. Meld je aan via onderstaande button.  

 
                                BLOGS OP WEBSITE 
 
blog  Op onze website staan leuke blogs die door enkele   enthousiaste mensen geschreven word. Hier zijn wij   natuurlijk erg trots op. Maar er is altijd plaats voor   nieuw talent/mensen.

 Lijkt het je leuk om een blog te schrijven, maar je weet   eigenlijk niet goed hoe je dit moet aanpakken? Neem   dan contact met ons op en dan gaan we kijken of we   jou op weg kunnen kunnen helpen met bloggen. Maar   ook als je een ervaren blogger bent, en je vindt het leuk om jouw verhalen met andere te delen, neem dan ook contact met ons op.

Je bent tot niets verplicht, heb je weinig tijd, dan schrijf je minder. heb je veel tijd, en kun je elke week een blog schrijven, dan mag dat ook.

Neem snel contact op met onze secretaris, via secretaris@nva-nb.nl

We hebben eigenlijk maar een voorwaarde, de blogs moeten autisme gerelateerd zijn, en dat is heel breed. Wat maak jij mee, en wil je graag over vertellen. Naar die verhalen zijn wij opzoek.  

 
                          AUTISME STEUNPUNT ZUID OOST BRABANT
 
Autismesteunpunt Lezing Autisme en prikkelverwerking

Een leerling die handen voor zijn oren houdt als er gezongen wordt voor een jarige job. Een leerling die helemaal van slag is als hij bij de gym een andere korte broek aan moet. Een leerling die letterlijk alles hoort wat alle kinderen in de klas zeggen tijdens het zelfstandig werken. Een leerling die een hele dag met een gebroken voet rondloopt, omdat hij geen pijn voelt.

Dit zijn een paar voorbeelden van leerlingen met autismespectrumstoornis (ASS) en een bijzondere prikkelverwerking.
Tijdens deze lezing wordt uitleg gegeven over de zintuiglijke prikkelverwerking van kinderen met ASS.
 
De lezing wordt gegeven door Saskia Sliepenbeek van het Autisme Steunpunt Zuidoost-Brabant (onderdeel van Stichting Speciaal Onderwijs en Expertisecentra).
 
Datum: 13 juni 2022
 
Tijd: Vanaf 19:15 uur staat koffie en thee voor u klaar
De lezing begint om 19:30 uur
Einde lezing om 21:00 uur, napraten kan tot uiterlijk 21:30 uur
 
Locatie:
MBS
Venetiëstraat 43
5632 RM Eindhoven
 
Kosten en inschrijven
€ 20,00 per deelnemer, tickets te bestellen via onderstaande button
De lezing gaat door bij minimaal 15 aanmeldingen.
 
 
Team Autisme Steunpunt Zuidoost-Brabant
www.autismesteunpunt.nl


  

 
                                     VRIJWILLIGERS GEZOCHT 
 
Autismesteunpunt

 Voor diverse AIC's in onze regio in Noord-Brabant en Zeeland   zijn wij opzoek naar vrijwilligers die graag willen helpen bij het   organiseren van de diverse activiteiten in onze regio. Zonder vrijwilligers kunnen wij geen nieuwe activiteiten organiseren en wordt het lastig om de bestaande activiteiten in stand te houden.

Maar moet je dan elk evenement bijwonen om te helpen? NEE zeker niet, je wordt ingeroosterd in een schema, zodat je weet wanneer er een beroep op je gedaan wordt. En dit gaat altijd in goed overleg. Heb je veel tijd, dan wordt je meer en vaker ingeroosterd, heb je een periode minder tijd, of wil je wel helpen maar wel een paar uurtjes per maand, ook dat kan.
  
Wat kun je van ons verwachten?Vrijwilligers - [Tegel + Spreuk] | TegelSpreuken.nl
 
Buiten dat je alle gemaakte kosten voor de club, zoals reiskosten volledig vergoed krijgt,  bestaat de mogelijkheid tot het volgen van cursussen, deskundigheidsbevordering enz.

Wij zijn een open vereniging waarin iedereen gelijk is voor ons, of je bestuurslid bent, of je helpt eens per maand bij een AIC, iedereen is voor ons gelijk en iedereen is even waardevol. En dat proberen we ook zoveel mogelijk uit te dragen als bestuur. Iedereen is vrijwilliger, en we hebben allemaal een andere taak om samen het tot een succes te maken.

Heb je interesse? Neem dan snel contact op met een AIC bij jou in de buurt, of stuur een mail naar onze secretaris via secretaris@nva-nb.nl maar bellen mag ook altijd naar 0630241417

Horen we snel iets van je??

 
BACK TO WORK ofwel TERUG NAAR KANTOOR: HOE OVERLEEF IK DE KANTOORTUIN?
 

Nu het thuiswerkadvies is vervallen, zullen steeds meer mensen vaker op kantoor gaan werken. Als je kenmerken van autisme hebt, kan het werken in een kantoortuin heel vermoeiend zijn. Bellende collega’s, knipperende TL verlichting, gebrek aan privacy; het valt niet mee om in een drukke kantoortuin te werken. Onderzoek toont aan dat een kantoortuin zorgt voor vermoeidheid, stress, hoofdpijn en concentratieverlies.
 
Heb jij (kenmerken van) autisme? Werk jij regelmatig in een kantoortuin en heb je veel last van prikkels, stress en concentratieproblemen? Kom je regelmatig moe thuis na een dag op kantoor? Zou je graag tips willen ontvangen om beter te kunnen functioneren op je werk en minder last te hebben van prikkels als je moet werken in een kantoortuin?
 
Je kunt deze vijf gratis survivaltips voor de kantoortuin, speciaal voor mensen met autisme aanvragen via deze link

 
Stienke de Jager is autismecoach en wandelcoach. Zij coacht mannen en vrouwen met (kenmerken van) autisme naar een leven met meer rust, minder stress en meer energie. Meer informatie over Coaching bij Autisme vind je hier

 
 
Website  |   Contact  |  Doorsturen
 
|  Mijn gegevens   |   Aanmelden  |  Afmelden
 
Deze e-mail is verzonden met Spotler.
Spotler