autismeweek, nieuws uit de regio
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌
Nieuwsbrief van de Nederlandse Vereniging van Autisme regio Noord-Brabant/Zeeland
  Lees online  |  Afmelden
Autinieuwsbrief
Beste lezer,
We staan weer aan de vooravond van de autismeweek 2022. Dit jaar zullen we weer vele fysieke activiteiten plaats gaan vinden, maar ook diverse digitale activiteiten. Het is goed om elkaar na zo’n lange tijd weer te zien. Kijk voor alle activiteiten op deze pagina, daar staan alle activiteiten vermeld.

Maar ook is het op zaterdag 9 april weer tijd voor het NVA congres waar het voltallige dagelijkse bestuur van onze mooie regio weer aanwezig zal zijn voor een gezellig praatje met de leden vanuit onze regio. Wij zijn te vinden bij de grote NVA stand. Dus kom gerust langs voor een gezellig praatje.

Op 22 maart hebben we het 10-jarig bestaan gevierd van AIC Breda, dat was nog een uitgesteld feestje, maar door de bekende omstandigheden was het niet eerder mogelijk om dit te vieren. Een verslag hiervan is terug te lezen in deze nieuwsbrief.

Maar ook dit jaar hebben we nog twee jubilerende AIC, op 27 oktober 2022 bestaat AIC de Kempen alweer 10 jaar, en dit zal groots gevierd worden, maar daarover later meer. Maar een kleine week later, op 1 november 2022 bestaat AIC Tilburg alweer 15 jaar. Dat is het langs bestaande AIC in onze regio. Ook dat zal gevierd gaan worden. Maar zover is het nog niet, maar we wilde het toch alvast vermelden.

In deze nieuwsbrief staan natuurlijk weer de vaste ingrediënten, maar mocht je zelf, als trouwe lezer van onze nieuwsbrief graag ook een stukje laten plaatsen in de nieuwsbrief van NVA Noord-Brabant/Zeeland, dat kan. Graag zelfs, stuur het artikel naar nieuwsbrief@nva-nb.nl en dan zal de redactie het a goedkeuring gaan plaatsen.

Ten slotte nog even het volgende. Op 1 april, en dat is géén grap, zullen we tijdelijk niet bereikbaar zijn per mail. NVA Noord-Brabant/Zeeland gaat van mailserver wisselen. Details zullen we onze lezers besparen, maar verder in deze nieuwsbrief staat er alles over uitgelegd.
 
Veel leesplezier gewenst,
Namens het voltallige bestuur van NVA Noord-Brabant/Zeeland

Richard de Witte
secretaris


 

Voor nieuwe leden uit de regio Noord-Brabant /Zeeland hebben we een speciale aanbieding.

Een dvd naar keuze bij een nieuw lidmaatschap.

Klik hier
 voor de       aanbieding.

               Feestelijk opening aic bergen op zoom 15 april
 15 april gaan we weer van start op onze nieuwe vaste locatie. Tot   aan de zomer zullen we op onze nieuwe locatie diverse activiteiten   gaan organiseren, zoals thema-ochtenden en lotgenotencontact.

 Maar om alles feestelijk in te luiden organiseren we eerst een   inloopochtend.
Hier kun je vrijblijvend langs 
komen om kennis te maken met de vrijwilligers en deze in een ongedwongen setting vragen te stellen, of om gewoon met elkaar in gesprek te gaan.

Wanneer zijn we aanwezig op deze locatie:

15 april opening van onze locatie met de bezoekers
20 mei, 3 juni, 17 juni, 1 juli en 15 juli.

Klik hier om het overzicht te downloaden

Heb je vragen, mail dan met aic-bergenopzoom@nva-nb.nl

Locatie:
de Wittenhorst
Lindelaantje 1
4661 JK Halsteren

Tijd:
Deuren open om 09:15 uur
Aanvang 09:30 uur uur
Eindtijd 11:30 uur uur

Inschrijven is niet nodig.
klik hier om de flyer te downloaden >
 
                  tijdelijk niet bereikbaar per mail
 Op 1 april, en dat is geen grap!! zijn alle mail adressen van   de regio Noord-Brabant/Zeeland tijdelijk niet bereikbaar.   Op deze dag gaan wij van mailserver veranderen. 

Wat houdt dat voor de verzender in?

Het kan zijn dat op deze dag de mail niet verzonden kan worden naar het mail adres. Probeer het later op de dag nog een keer. Alle mailadressen zullen zo snel mogelijk weer gebruiksklaar gemaakt worden. Het kan zijn dat het iets langer duurt voordat u een reactie krijgt, doordat onze vrijwilligers eerst alles weer moeten instellen. Wij vragen u begrip hiervoor.

Aanmelden voor een activiteit kan gewoon door gaan, dit loopt niet via de mailserver.

Mochten er op deze dag zeer dringende vragen zijn, stuur dan een appje naar telefoonnummer: 0630241417

                                 column door marianne
Zoektocht

Ik klap mijn laptop dicht, de klok sloeg 5 uur, ik schrok ervan. Ik ben nu al 2 uur lang door vacatures aan het scrollen. De letters dansen voor mijn ogen.
Ik ben nu inmiddels ruim een half jaar zonder betaalde baan. Des te langer die periode wordt, des te meer mensen gaan er wat van vinden én zeggen. Vreemd eigenlijk, want wat hebben ze eigenlijk te vinden over mijn zoektocht naar werk? Toch gebeurd het. Mensen hebben echt heel snel hun oordeel klaar.Op zoek naar werk?
 
Ik solliciteer bewust op maximaal 2 vacatures per week. Ik raak anders het overzicht volledig kwijt. Het kost me al met al een berg energie, deze zoektocht. Het begint allemaal met zoeken op een vacaturesite. Filteren wat leuk en geschikt is, vervolgens lees ik me in welk bedrijf het is om een goede brief te kunnen schrijven. Daarna begint het wachten op reactie. Ik leef er toch soort van naar toe. Begin voor mezelf al te fantaseren hoe het zal zijn om er te werken. In mijn hoofd heb ik al allerlei scenario's bedacht. Want spannend dat ik het vind, een nieuw bedrijf, nieuwe mensen, alles nieuw, opnieuw op ontdekkingstocht, helemaal opnieuw beginnen.
Lees hier verder >
 
                    thema-ochtend Aic breda 8 april
SVA Logo  
 AIC Breda organiseert op 8 april een filmochtend in het kader van   de Autismeweek 2022. Tijdens deze ochtend draaien we de   succesvolle animatiefilm “Mind my mind”.

 
Wat gebeurt er in het hoofd van iemand met autisme? Hoe komen   indrukken binnen en worden deze verwerkt? Deze ontroerende animatiefilm brengt het verhaal van Chris, een man met autisme, die reageert op de sociale en emotionele uitdagingen in zijn leven, zoals een feestje of een date.

Chris, een jonge man met autisme, probeert in het dagelijkse leven zijn obsessie voor modelvliegtuigjes te verhullen. Hans, het mannetje in zijn hoofd, helpt hem daarbij. Hij schrijft de scripts voor allerlei alledaagse situaties en ontmoetingen. Op een feestje ontmoet hij Gwen, een zoöloog, die hem uitnodigt haar favoriete kameleon te komen bekijken. Chris vindt haar leuk en moedig volgt hij het flirt-script van Hans…

De film Mind my mind duurt 30 minuten en biedt zeker stof tot nadenken over het thema Grenzen van de Autismeweek. Na de film is er gelegenheid om samen over dit boeiende onderwerp in gesprek te gaan.

Locatie: Ontmoetingscentrum De VlierenMind My Mind (Dvd) | Dvd's | bol.com
Monseigneur Nolensplein 1
4812 JC Breda

Tijd:
9.30 uur: Deuren open
10.00 uur: Aanvang
11.30 uur: Einde ochtend

Uiterste inschrijfdatum: 7 april 2022 tot 16:00 uur





         
Klik hier de flyer >
 
                     kijk-je over de grens 6 april
SVA Logo  Het Samenwerkingsverband Autisme Zuidoost Brabant,   Fontys OSO , Steunpunt Autisme Zuidoost Brabant en   Fontys  ICT slaan de handen weer in een! We mogen jullie   weer live ontvangen !Op het hoofdpodium zullen Magali de Reu, Martine Mussies en Jeroen Dewinter jullie meenemen in hun verhaal. Judith Ros , het project Buitengewoon jezelf en Autismepunt zullen presentaties/ gesprekken hebben.

Entree: gratis Koffie/thee/fris en boeken voor eigen rekening!

Vanaf 19 uur is er inloop, het programma start om 19.15uur en eindigt om 21.30 uur. Je aanmelding via eventbrite geldt als inschrijving.

Eventuele vragen/ opmerkingen info@svazob.nl
Graag tot 6 april, Samenwerkingsverband Autisme Zuidoost Brabant, Fontys ICT, Steunpunt autisme Zuidoost Brabant, FontysOSO



 
Klik hier om de flyer te downloaden >
 
                       Vrijwilligers in het zonnetje
Traditioneel worden er in de autisme week diverse mensen in het zonnetje gezet door de NVA met de autisme vriendelijkheids prijs. De winnaars zullen de ergens in deze week bekend gemaakt worden.

Maar wij willen graag onze vrijwilligers in het zonnetje zetten. Alle vrijwilligers uit onze regio Noord-Brabant/Zeeland zetten zich op zeer regelmatige basis is voor een autisme vriendelijke wereld. En dat allemaal belangeloos. Of je nu een lotgenotencontactgroep leidt, of je helpt bij een inloop ochtend en ga je in gesprek met bezoekers, of je bent een bestuurslid. Voor ons is iedereen even waardevol, en we zijn maar wat trots op onze vrijwilligers in de regio. Graag zou ik alle namen hieronder zetten om iedereen zo persoonlijk te bedanken, maar dat worden erg veel namen (ruim 70 vrijwilligers)...Bloemen van DFM Bloemen & Planten.

Maar we zijn ongelooflijk trots op onze vrijwilligers, en we hopen dat ze nog lang bij ons blijven, maar dat we steeds meer nieuwe vrijwilligers blijven aantrekken om zo onze activiteiten te blijven organiseren in de regio.

Namens het voltallige bestuur van de regio NVA Noord-Brabant/Zeeland:


                                             VRIJWILLIGERS BEDANKT


                                      Deze virtuele bos bloemen is voor jullie.

          thema-avond goes relaties en autisme 13 april
Op 13 april organiseert de regio Noord Brabant / Zeeland een lezing  over relaties en autisme in Wijkcentrum de Spinne te Goes.


De avond zal verzorgd worden door Jacqueline Visser.
Zij heeft jarenlang als ambulant gezinswerker gewerkt bij Auriga. Momenteel is Jacqueline werkzaam als autisme specialist bij Oog voor autisme en jou. Daarnaast ze is docent bij Fontys OSO bij de opleiding autisme.

Tijdens de avond zal er ruimte zijn om vragen te stellen over dit onderwerp.
Om veiligheid te waarborgen, is er een maximaal aantal bezoekers voor deze bijeenkomst. Om die
reden is het verplicht om je aan te melden.

Wacht dus niet te lang met opgeven, vol = vol.
Zijn er geen tickets meer beschikbaar? Zet jezelf dan op de reservelijst!

Ben je verhinderd? Stuur dan een e-mail naarsecretaris@nva-nb.nl om anderen de kans te geven om deel te nemen.

Wanneer: woensdag 13 april 2022  
Ontvangst: 19:15 uur
Aanvang: 19:30 uur
Eindtijd: 21:30 uur

Locatie:
Wijkcentrum De Spinne
Joseph Lunslaan 7
4463 CV Goes

Uiterste inschrijfdatum: 12 april 2022 16:00 uur

Kosten NVA leden gratis, niet NVA leden € 5,=                                    Jacqueline Visser


                                 Webinar bright steps
logo transparant  De webinar heeft als titel 'van commanderen naar   communiceren'. Toen ik (inmiddels ruim 10 jaar geleden) voor   het eerst als leerkracht kennis maakte met leerlingen met   autisme, kreeg ik het advies om deze leerlingen te   commanderen: "Het zijn net hondjes. Ze luisteren alleen naar     commando's".

 Dit bijzondere advies is mij altijd bijgebleven. Communiceren via   commanderen voelde niet goed. Het ging gevoelsmatig over   mijn grens. Maar blijkbaar was het voor deze leerlingen nodig   om hun gedrag binnen de gestelde grenzen te houden. Dat werd mij immers steeds voorgehouden. 

Ook op andere scholen werd deze communicatiestijl richting de autistische leerlingen voorgeschreven en ik volgde braaf deze instructies. Totdat ik op het punt kwam dat ik niet langer over mijn grens wilde gaan. Het voelde niet goed om te commanderen. Deze kinderen zijn geen honden. Maar hoe moet ik dan wel communiceren?

Ik volgde mijn hart en vond een communicatiestijl die, zo bleek later, auti-communicatie heet. En voor de slechte verstaander is dit inderdaad commanderen. Maar dat is het absoluut niet. Wil je weten wat deze communicatiestijl wel is? Meld je dan aan voor deze gratis webinar.

datum en tijd:
5 april 2022 10.00-11.00 
6 april 2022 20.00-21.00

inschrijven:



                       lotgenoten contact Terneuzen 14 april
 Op 14 april van 19:30 uur tot 21:30 uur is er een lotgenoten   bijeenkomst voor iedereen die zelf kenmerken van autisme heeft.
 Tijdens deze bijeenkomst worden ervaringen uitgewisseld en kunnen er vragen worden gesteld.


Dit alles onder het genot van een kopje koffie of thee.
Er is plaats voor 10 personen. Wanneer het vol is word je op een reservelijst geplaatst. Mocht er iemand zich afmelden, dan nemen wij contact met je op om te vragen of je nog interesse hebt. Als er meerdere mensen op de reservelijst staan, dan zullen wij bekijken of het mogelijk is om een extra bijeenkomst te organiseren.

Het is mogelijk om voor informatie en vragen elke tweede donderdag van de maand van 19.00 –
19.30 uur binnen te lopen.
Het is altijd mogelijk om uw vragen via e-mail te stellen. U krijgt dan zo spoedig mogelijk
antwoord.

Info over lotgenoten lotgenotenterneuzen@nva-zeeland.nl

NVA leden gratis toegang, niet leden € 2,50 per deelname.

Ons adres is:
Buurthuis De Kameleon
Leliestraat 30
4537RJ Terneuzen

Deuren open om: 19:15 uur
Aanvang: 19:30 uur
Eindtijd: 21:30 uur

Uiterste inschrijfdatum: 13 april 16:00 uur

Aanmelden alleen mogelijk via de website i.v.m. de juist registratie van de aanmeldingen.

                                    Hapje & Drankje
Amarant, jouw leven, jouw mogelijkheden Ben jij de online dating apps ook helemaal beu?
Maar zou je wel een keer gezellig met iemand op date willen?

 Meld je dan aan voor Hapje&Drankje!

 Hapje & Drankje is een initiatief van de organisatie Amarant. Maar: iedereen   is welkom, dus ook mensen van buiten Amarant.

Hoe gaat het in zijn werk?
Wanneer jij je aanmeldt voor Hapje & Drankje gaan wij voor jou op zoek naar een leuke date die bij jou zou kunnen passen. Als deze gevonden wordt, krijg je bericht. Vervolgens ga je op date met deze persoon door ’s avonds na etenstijd een hapje en een drankje te doen.
Tijdens deze avond zullen ook andere stelletjes op date gaan.
De matchmakers zijn aanwezig om mee te helpen waar nodig.

Voor wie?
Mensen met een normale begaafdheid en autisme of een andere psychische kwetsbaarheid.
En voor mensen die openstaan voor een date met iemand die autisme of een andere psychische kwetsbaarheid heeft.

Leuk idee, maar hoe dan?
Stap 1: Meld je aan (zie verderop).
Stap 2: Je krijgt een vragenlijst doorgestuurd om in te vullen.
Stap 3: Je krijgt een bevestiging dat jouw vragenlijst is ontvangen.
Stap 4: Afwachten… De matchmakers gaan op zoek naar een leuke date die past bij jouw ingevulde vragenlijst (let op! Dit kan wat langer duren in verband met de hoeveelheid aanmeldingen die we krijgen).
Stap 5: Wanneer een date voor jou gevonden wordt, krijg je bericht van de matchmakers.
Stap 6: Je gaat op date met jouw gevonden match.

Waar en wanneer?
Tilburg, de exacte locatie, datum en tijd wordt gepland wanneer er voldoende matches zijn.

Aanmelden
Meld je aan via:
ursula.paulides@amarant.nl of
karen.wilthagen@amarant.nl
 
Klik hier om de flyer te downloaden >
 
            lotgenotencontact avond Tilburg  13 april

 Op woensdagavond 13 april van 19.30 tot 21.00 uur is er een   lotgenotenbijeenkomst met als thema
 ‘Autisme en Relatie’. Tijdens deze bijeenkomst worden ervaringen   uitgewisseld en vragen gesteld die betrekking hebben op het hebben van een relatie met iemand met autisme.

Wat komt er allemaal bij kijken als je een relatie hebt/wilt opbouwen met iemand die autisme heeft. Dit alles onder het genot van een kopje koffie of thee.

Vind je het nog lastig om langs te komen, wij zijn ook telefonisch bereikbaar op vrijdagmorgen van 9.30-10.30 uur en op deze avond van 19.30 – 20.30 uur. Ons telefoonnummer is 06 34 40 76 80.

Klik hier om de flyer te downloaden

Locatie:
MFA de Symfonie
Eilenbergstraat 250
5011 EC Tilburg

Deuren open om: 19:25 uur
Aanvang: 19:30 uur
Eindtijd: 21:00 uur

Uiterste inschrijfdatum: 12 april 2022 16:00 uur

Graag aanmelden via de website, en geen mail sturen naar AIC Tilburg. Dit i.v.m. met de juiste
registratie van de aanmeldingen


        Lezing frederik boven in magazijn076 op 1 april
Magazijn076  Vrijdagmiddag 1 april geeft Frederik Boven bij   Magazijn076 in Breda de lezing ‘Een vergeten   geschiedenis  van autisme’.

Boven is historisch psycholoog en specialist in de geschiedenis van autisme. Begin dit jaar promoveerde hij bij de Rijksuniversiteit Groningen. Hij onderzocht hiervoor het volledige werk van drie kinderartsen die baanbrekend waren voor de studie naar autisme: Hans Asperger (1938), Leo Kanner (1943) en George Frankl (1955).

Hun theorieën zijn grotendeels vergeten. Volgens alle drie heeft autisme te maken met een andere ontwikkeling van de emoties. En dit heeft weer effect op de hele persoonlijkheid. Daarnaast is hun benadering van autisme holistischer dan hedendaagse theorieën.

Frederik Boven kreeg op 34-jarige leeftijd zelf de diagnose Syndroom van Asperger. Hierna volgde hij psycho-educatie, maar had – naar eigen zeggen – hier weinig aan. Het was voor hem reden om dit promotieonderzoek te doen.

De lezing bij Magazijn begint stipt om 13.30 uur met een inloop vanaf 13.00 uur. Vooraf aanmelden kan via onderstaande button.

  Datum: vrijdag 1 april
  Tijd: 13.30 – 15.30 uur
 Locatie: Magazijn076
               Nassausingel 26
               4811 DG Breda

Meer informatie: info@magazijn076.nl 
06-13320892 (ma-di-do-vr) 
www.magazijn076.nl




AUTISME KRACHTWANDELING TIJDENS AUTISMEWEEK -GRENZEN
Autisme Krachtwandeling is een groepswandeling (maximaal 10 personen) voor hoogopgeleide  mannen en vrouwen met (kenmerken van) autisme in de prachtige bossen bij Best (regio Eindhoven). Aan de hand van stellingen en vragen ga je in gesprek met andere deelnemers.

Op zaterdag 2 april is het thema: Grenzen. Dit is ook het thema van de Autismeweek. Je gaat ervaringen uitwisselen met gelijkgestemden tijdens een fijne boswandeling van ca. 1,5 uur. De volgende onderwerpen kunnen aan bod komen: Wat vind jij lastig als het gaat om grenzen aangeven? Weet jij waar je grenzen liggen of weet je pas achteraf dat er een grens is overschreden?

Je kan meedoen aan de Autisme Krachtwandeling voor 15 euro. Dit is inclusief een flesje water en wat lekkers.

Inschrijven voor deze activiteit is verplicht. 

Meer informatie en aanmelden via onderstaande button.

Deze groepswandeling wordt begeleid door Stienke de Jager Coaching bij Autisme. Stienke de Jager is gecertificeerd wandelcoach en autismecoach.




                       lotgenoten contact Middelburg 6 april
 Op 6 april van 19:30 uur tot 21:30 uur is er een lotgenoten   bijeenkomst voor iedereen die zelf
 kenmerken van autisme heeft. Tijdens deze bijeenkomst   worden   ervaringen uitgewisseld en kunnen er vragen   worden  gesteld.   Dit alles onder het genot van een kopje koffie of thee.


Om iedereen de kans te geven om aan het woord te komen, kunnen er een beperkt aantal
mensen aan dit lotgenotencontact deelnemen. Er is plaats voor 10 personen.

Wanneer het vol is word je op een reservelijst geplaatst. Mocht er iemand zich afmelden, dan
nemen wij contact met je op om te vragen of je nog interesse hebt. Als er meerdere mensen op de reservelijst staan, dan zullen wij bekijken of het mogelijk is om een extra bijeenkomst te
organiseren.

Het is altijd mogelijk om uw vragen via e-mail te stellen. U krijgt dan zo spoedig mogelijk antwoord.

Info over lotgenoten lotgenotenmiddelburg@nva-zeeland.nl

NVA leden gratis toegang, niet leden € 2,50 per deelname.

Ons adres is:
Dorpshuis St Laurens
van Cittersstraat 64
4333 KZ Middelburg

Deuren open om: 19:15 uur
Aanvang: 19:30 uur
Eindtijd: 21:30 uur

Uiterste inschrijfdatum: 5 april 2022 16:00 uur

Aanmelden alleen mogelijk via de website i.v.m. de juist registratie van de aanmeldingen.

                                   in kaatjes keuken

Ken je In Kaatjes Keuken van Karen den Dekker? Sinds 2006 geef ik kookles aan kinderen met (en zonder) autisme in mijn keuken in Geldrop. Het is voor kinderen en jongeren tussen 6 en 18 jaar. Er is plek voor maximaal vier kinderen per keer. Ik leer kinderen koken en ik gebruik koken als middel tot ontwikkeling. Aan hun manieren van koken zie ik bij kinderen welke problemen en uitdagingen ze ervaren door hun autisme. Ik kijk vooral naar taal, planning, motoriek en sociale ontwikkeling.

Er is geen vaste manier om te leren koken bij mij. Ik geef kinderen die recepten waardoor ze zich kunnen ontwikkelen. De recepten en de kookles zijn duidelijk en er wordt gevisualiseerd. Daarnaast kun je het zien als een fijne manier van vrijetijdsbesteding en een goede basis om te leren koken. Dat ook.
Op zaterdagmiddag is er nog plek in de kookgroep voor jonge mensen van 6 tot 18 jaar. Neem contact op met inkaatjeskeuken@onsmail.nl of bel/app naar 06-14623233, als je een vraag hebt of je wil een kookles afspreken.

Meer recepten van Kaatje vind je in “Autisme & Koken. Stap voor stap kookboek voor kinderen en jongeren” (2011) en in “O jee. Ik eet. Eetboek voor kinderen met autisme” (2017). Of kijk eens op www.inkaatjeskeuken.nl
 
Ben je ouder dan 18 jaar en wil je leren koken? Dan kun je één op één van mij leren koken. Je gaat dat leren wat jij nodig hebt. Meestal kom ik naar jou toe maar je kunt ook bij mij leren koken. Ik heb uiteraard een grote keuken met goede planken, messen, snijplanken en fijne raspen. En je krijgt alle ruimte. Ik ontwikkel en test mijn eigen recepten. Ook wanneer je een dieet volgt of een allergie hebt. Tot ziens?!   

                            RECEPT VAN DE MAAND: KAASKOEKJES


Ingrediënten:Kaaskoekjes

100 gram zelfrijzend bakmeel
50 gram roomboter
60 gram pittige kaas (bijvoorbeeld oude kaas)
halve theelepel zout
1 ei
recept van de maand >
 
                     verslag 10-jarig bestaan aic breda
 Vorig jaar bestond AIC Breda alweer 10 jaar, maar door de   coronapandemie moest dit helaas worden uitgesteld. Maar   dinsdagavond 22 maart was het dan eindelijk zover. Het feest kan   eindelijk gegeven worden. En het is een feest geworden, vele   bezoekers van heinde en verre wist de weg naar de locatie van AIC   Breda te vinden, om daar samen de inspirerende lezing van Julia Meeng “mijn leven met autisme “ te volgen.
 
Julia is een jonge dame van 26 jaar en heeft met deze lezing een kijkje gegeven in haar leven met autisme. Voor vele aanwezige een feest der herkenning. Zaken die voorbij kwamen waren o.a.:  Hoe is het om autisme te hebben? Wat betekent dit voor haar in het dagelijks leven?
Julia heeft als ervaringsdeskundige dit op heldere wijze uitgelegd aan de aanwezige personen.
In de presentatie vertelde ze over wat autisme voor haar betekent en hoe ze ermee omgaat en spreekt ze over gebeurtenissen uit haar leven, om duidelijke voorbeelden te geven hoe haar autisme

in het dagelijkse leven tot uiting komt en haar keuzes beïnvloedt.
Maar daar bleef het natuurlijk niet bij, als grote verrassing werden alle aanwezige vrijwilligers getrakteerd op een hart verwarmend applaus na een kleine speech van een van de aanwezige bestuursleden. Natuurlijk kregen de aanwezige vrijwilligers een mooie bos bloemen vanuit het bestuur overhandigd.

Het was een mooie en inspirerende avond, en we hopen dat we nog lang bezoekers mogen blijven ontvangen bij AIC Breda.


De vrijwilligers van AIC Breda, samen met de aanwezig bestuursleden
vlnr: Richard (bestuurslid) Stieneke, Petra, Truus, Hanneke, Karen, Marieke, en Loekje (bestuurslid)
                    VACATURE DIGITAAL ONDERSTEUNING
Wij vragen iemand die het leuk vindt om thuis achter de PC, onze secretaris te ondersteunen. Je gaat helpen met de digitale communicatie. Wij werken met met programma MAILCAMP, als je het kent is dat meegenomen, ken je het niet, ook geen probleem, dan krijg je van ons de benodigde ondersteuning, in de vorm van een uitgebreide handleiding e.d.

Het kost je niet veel tijd in de week, in het begin wel wat meer, maar op een gegeven  moment kost het je ongeveer 2-3 uur max in de week. Werktijden zijn in principe zelf in te richten, maar het zwaarte punt ligt op woensdag - zaterdag doordat dan de meeste mailingen verstuurd worden. Maar alles gaat in goed overleg. Wel verwachten we dat je na een gedegen inwerk periode zelfstandig kunt werken.

Als het goed bevalt, en je wilt meer doen, dan is dat altijd bespreekbaar.

Klik hier om de volledige vacature te downloaden.

Lijkt het je iets, neem dan snel contact met ons op via de mail secretaris@nva-nb.nl maar bellen of appen mag ook op nummer 06-30241417

Horen we snel iets van je???
                             Autismenetwerk Midden Brabant
Geen fotobeschrijving beschikbaar. Op maandag 28 maart ''Wat vertel ik wel? Wat vertel ik niet?''
GGZ Breburg, Team Volwassenen en Autisme, webinar door
de Studie- en Arbeidscoaches van team Autisme, GGZ Breburg.

Geen makkelijke vraag omdat er eigenlijk geen passend antwoord op is.
Desondanks kunnen we onze kandidaten hierin wel helpen en ondersteunen.

Ben jij benieuwd naar onze ervaringen en tips en tops?
Sluit dan aan bij de MS Teams meeting van maandag 28 maart 2022 van 19:00 uur tot 20:00 uur.

Aanmelden kan tot uiterlijk zondag 27 maart 2022 via
w.brabers@ggzbreburg.nl (deelname is gratis)
 

Is een late diagnose autisme zinvol?
Webinar op woensdag 30 maart van 19:30 tot 20:30 uur

Door dr. Arjan Videler, psychotherapeut en manager GGZ Breburg Topklinisch Centrum voor Senioren met persoonlijkheidsproblematiek en/of autisme en collega Rosalien Wilting, klinisch psycholoog.

Tijdens dit webinar zal kort ingegaan worden op de taken en de (on)mogelijkheden van het Topklinisch Centrum voor Senioren met persoonlijkheidsproblematiek en/of autisme.

Voor link, klik hier
lees hier verder >
 
AIC Eindhoven thema-ochtend wie ben ik? 20 april 2022
 Voor veel mensen is het lastig een kloppend zelfbeeld te vormen.
 Voor mensen met autisme kan dat nog lastiger zijn.
 Hoe komt dat en hoe kun je jezelf ontdekken en ontplooien?



Na een kort filmpje en een 
kennismakingsrondje met een lekker kopje koffie of thee gaan we ervaringen en kennis met elkaar delen over dit onderwerp.

Om veiligheid te waarborgen, is er een maximaal aantal bezoekers voor deze bijeenkomst.
Om die reden is het verplicht om je aan te melden. Wacht dus niet te lang met opgeven, vol = vol.

Zijn er geen tickets meer beschikbaar? Zet jezelf dan op de reservelijst!
Ben je verhinderd of heb je milde klachten?

Stuur dan een e-mail naar coordinatoreindhoven@nva-nb.nl om anderen de kans te geven om deel te nemen.

We hopen je te zien!

Klik hier om de flyer te downloaden

Wanneer: Woensdag 20 april 2022
9.15 ontvangst
9.30 aanvang
11.30 eindtijd

Locatie:
Wijkcentrum de Dommel “Cavalliruimte”
Bennekelstraat 131
5654 DD Eindhoven

Uiterste inschrijfdatum: 19 april 2022 16:00 uur

                   Gleveris probeer projecten
 

          Veel lovende reacties op het geslaagde 9e FingeL Festival!
 
Zondag 13 maart was de 9e editie van het FringeL Festival. We ontvingen veel zeer lovende reacties op de artiesten en ambiance. Alle muzikanten waren trouw aanwezig en ondanks de lange lockdown periode was het niveau weer hoger. De elf muzikanten brachten een gevarieerd programma van klassiek tot modern, met een  primeur van een piano/trombone duet en een zelf geschreven song van een ster gitarist. De schilderijen van Maritha Zoutendijk gaven volop kleur aan het podium.
 
De presentatie was in handen van Jellienke Winters. Zij heeft zelf autisme  en helpt vanuit haar coachingspraktijk Asspire mensen met autisme in hun persoonlijke ontwikkeling. Daarnaast speelt ze altviool en benadrukte dat muziek een boost in haar ontwikkeling en zelfvertrouwen heeft gegeven.
Jellienke: ‘Op school vond ik het lastig om me staande te houden en erbij te horen. Maar toen ik in het orkest begon, was ik gelijk één van hen en bleek ik echt wat te kunnen. Ik was ineens letterlijk en figuurlijk met gelijkgestemden! Prachtig om te zien dat de mensen die tijdens dit festival optreden allemaal op hun eigen manier de weg naar muziek hebben weten te vinden. Elk op hun eigen niveau en eigen instrument’.
In de foyer was een info balie en onderling werden adressen en ideeën uitgewisseld. Een mooie basis om nog verder door te groeien voor de Fringel Festival muzikanten en voor Gleveris, zoals het formeren van een (gelegenheids-) orkest.
Heb je zin om mee te doen? Er is nog plaats voor enkele instrumenten.  
Meer informatie over onze probeerprojecten voor mensen met autisme vind je op www.gleveris.nl of stuur een e-mail naar info@gleveris.nl
 
 
 
             AIC roosendaal thema-ochtend social media
                                               22 april 2022
 Vrijwel iedereen heeft of maakt gebruik van social media (Whats   App, Facebook, Instagram, You Tube, LinkedIn, TikTok enz.). Deze   ochtend willen we het met elkaar hebben over de voor- en nadelen   van social media gebruik voor mensen met autisme.


Voor mensen met een vorm van autisme kan de kracht van social media liggen in het gegeven dat er de mogelijkheid is om je van je sterke kant te laten zien en je kwaliteiten te profileren, zonder dat er expliciet face-to-face contact nodig is.
Maar mensen met autisme nemen ook vaak taal heel letterlijk op, waardoor ze onhandig uit de hoek kunnen komen of niet begrepen worden. Pesten of misbruik ligt dan misschien al sneller op de loer.

Ook willen we het hebben over: Kun je iemand in vertrouwen nemen die je niet kent?
Hoe ga je om met reacties? En waar loop je tegen aan als het gaat om bescherming van privacy en openbaring van je identiteit.

Iedereen komt aanbod en we zien je graag!


Klik hier om de flyer te downloaden

Wanneer: vrijdag 22 april 2022
9.15 ontvangst
9.30 aanvang
11.30 eindtijd

Locatie:
Wijkhuis de Wieken
Gezellelaan 45
4707 CC Roosendaal

Uiterste inschrijfdatum: 21 april 2022 16:00 uur

                  AUTISME KRACHTDAG VOOR VROUWEN MET AUTISME –                                               STRESS EN AUTISME
 Zou je graag ervaringen willen uitwisselen met gelijkgestemden? Vrouwen, die net als jij (kenmerken van) autisme hebben? Heb jij (kenmerken van) autisme en wil jij graag meer inzicht in stress? Dan is de Autisme Krachtdag op zaterdag 9 april 2022 in Oisterwijk wellicht iets voor jou!

Op deze dag organiseert AutismeKracht een speciale Autisme Krachtdag voor vrouwen met autisme. Een dag om op krachten te komen, krachten te verzamelen en te delen in een veilige omgeving met andere vrouwen met autisme, op een prachtige plek midden in de bossen van Oisterwijk (in en rond hotel Boschoord).

Tijdens deze dag kan je een aantal workshops volgen, zoals een wandelcoach workshop en een interactieve, inspirerende workshop binnen. Workshops, die je meer inzicht geven in stress en hoe je stress signalen en stressoorzaken kan herkennen bij jezelf. Je gaat naar huis met praktische handvatten en tips, die meteen toepasbaar zijn.

Voor informatie: klik hier 

Meld je op tijd aan; er is plek voor tien deelnemers.

NB: Hotel Boschoord heeft i.v.m. Covid-19 diverse maatregelen genomen om de gezondheid en veiligheid van gasten en medewerkers te garanderen.

De Autisme Krachtdag wordt gegeven volgens de Corona richtlijnen en aanbevelingen van de overheid.

Deze Autisme Krachtdag wordt georganiseerd door Maike Arends de Groene Wandelcoach en Stienke de Jager Coaching bij Autisme. Maike is gecertificeerd wandelcoach en is moeder van drie kinderen met autisme. Stienke is gecertificeerd wandelcoach en autismecoach en heeft een partner met autisme. Zij weten als geen ander wat de impact is van autisme op je leven, je relatie en je gezin. 


                           Inclusief filocafé
 De werkgroep autisme van de gemeente Mol organiseert een   filosofisch café. Een filocafé is een plek waar je in gesprek met   elkaar op zoek kan gaan naar betekenis. Ieders inbreng is even   waardevol en niemand heeft ‘het grote gelijk’.


Een filocafé is een plaats waar iedereen respect mag ervaren voor zijn of haar unieke   zijn. Heb jij zin om onder begeleiding van een filosoof (Márnix Vanlangenaeker) mee te komen denken over wat het betekent om als volwassene met autisme zelfstandig je atypische weg te zoeken in een op de typische mens gerichte maatschappij?

Wil jij proberen je inzicht te verruimen in wat de “A” in atypische inhoudt voor mensen met ASS?

Kom dan op 22 april om 19:00u gratis mee filosoferen (of gewoon enkel luisteren) in het diensten centrum Ten Hove.

Locatie: cafetaria van het Diensten centrum
Ten Hove, Jakob Smitslaan 28A,
Mol.(51.1872269028227, 5.109399387058587).

Parking via Jakob Smits laan, beter bekend als “Den boulevard” (of personeelsparking via de Rechtestraat).
Volg de wegwijzers naar Ten Hove. Ga de hoofdingang van de RVT binnen. Na de schuifdeur kom je aan de balie. Ga rechts, onder het bordje polyvalente zalen, de gang in.
                     AIC Tilburg lotgenotencontact ochtend
                                               22 april 2022
Op vrijdagmorgen 22 april van 10:00 tot 11.30 uur is er een   lotgenoten bijeenkomst voor iedereen die zelf kenmerken van   autisme heeft of iemand kent met kenmerken van autisme.
 


Tijdens deze bijeenkomst worden ervaringen uitgewisseld en vragen gesteld.
Dit alles onder het genot van een kopje koffie of thee.
Vind je het nog lastig om langs te komen, wij zijn ook telefonisch bereikbaar op vrijdagmorgen van 9.30-10.30 uur en op deze avond van 19.30 – 20.30 uur. Ons telefoonnummer is 06 34 40 76 80.

Ons adres is: MFA De Symfonie, Eilenbergstraat 250 – 5011 EC Tilburg (noord).
Er is een grote parkeerplaats en een bushalte in de buurt.

Klik hier om de flyer te downloaden

Wanneer: vrijdag 22 april 2022
9.45 ontvangst
10.00 aanvang
11.30 eindtijd

Locatie:
MFA de Symfonie
Eilenbergstraat 250
5011 EC Tilburg

Uiterste inschrijfdatum: 21 april 2022 16:00 uur

AUTISME KRACHTDAG VOOR VROUWEN MET EEN PARTNER MET AUTISME – GRENZEN AANGEVEN
Zou je graag ervaringen willen uitwisselen met gelijkgestemden? Vrouwen, die net als jij een partner met (kenmerken van) autisme hebben? Vind jij het lastig om je grenzen aan te geven in je relatie of in je gezin? Ga jij regelmatig over je grenzen heen? Dan is de Autisme Krachtdag op zaterdag 14 mei 2022 in Oisterwijk wellicht iets voor jou!

Op deze dag organiseert AutismeKracht een speciale Autisme Krachtdag voor partners. Een dag om op krachten te komen, krachten te verzamelen en te delen in een veilige omgeving met andere mensen, die een partner met autisme hebben. Op een prachtige plek midden in de bossen van Oisterwijk
(in en rond hotel Boschoord).

Tijdens deze dag kan je een aantal workshops volgen, zoals een wandelcoach workshop en een interactieve, inspirerende workshop binnen. Workshops, die je meer inzicht geven in waar jouw grenzen liggen en hoe je beter kunt aangeven bij anderen wat jouw grenzen zijn. Je gaat naar huis met praktische handvatten en tips, die meteen toepasbaar zijn.

Voor informatie: klik hier 

Meld je op tijd aan; er is plek voor tien deelnemers.

NB: Hotel Boschoord heeft i.v.m. Covid-19 diverse maatregelen genomen om de gezondheid en veiligheid van gasten en medewerkers te garanderen. De Autisme Krachtdag wordt gegeven volgens de Corona richtlijnen en aanbevelingen van de overheid.

Deze Autisme Krachtdag wordt georganiseerd door Maike Arends de Groene Wandelcoach en Stienke de Jager Coaching bij Autisme. Maike is gecertificeerd wandelcoach en is moeder van drie kinderen met autisme. Stienke is gecertificeerd wandelcoach en autismecoach en heeft een partner met autisme. Zij weten als geen ander wat de impact is van autisme op je leven, je relatie en je gezin. 


 
Website  |   Contact  |  Doorsturen
 
|  Mijn gegevens   |   Aanmelden  |  Afmelden
 
Deze e-mail is verzonden met Spotler.
Spotler