Interessante onderwerpen, nieuwtjes uit de regio
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌
Nieuwsbrief van de Nederlandse Vereniging van Autisme regio Noord-Brabant/Zeeland
  Lees online  |  Afmelden
Autinieuwsbrief
Beste lezer,
Ook deze maand staat de onze nieuwsbrief weer vol met nieuwtjes en activiteiten uit onze regio. Onze AIC’s gaan de komende tijd weer regelmatig activiteiten organiseren, in alle hoeken van onze regio is er wel iets te doen de komende maand.

Nieuw de komende maand is de ALB, een Algemene Leden Borrel. Wat moet ik me daar bij voorstellen, hoor ik u denken? Als NVA regio Noord-Brabant/Zeeland hebben we elk jaar de ALV, de Algemene Leden Vergadering, waar we onze jaarcijfers e.d aan de aanwezige presenteren, en de laatste 2 jaar hebben we dit digitaal gedaan, vanwege de coronapandemie. Tijdens onze laatste heidag sessie, is het idee ontstaan om naar de leden toe te gaan, in plaats dat de leden naar ons komen, want vanuit bv de regio Zeeland, is het voor vele leden een hele reis om naar bv. Tilburg af te reizen voor de ALV. Vandaar dat we op 30 maart starten met de allereerste ALB in Middelburg. Diverse bestuursleden en vrijwilligers zijn daar aanwezig om samen met de aanwezige leden van de NVA regio Zeeland, in gesprek te gaan, en samen te kijken hoe we problemen kunnen aanpakken, maar vooral te inventariseren, waar kunnen wij als bestuur onze leden mee helpen, en wat wordt er verwacht van ons als bestuur.

Deze avond zal in een ongedwongen setting gehouden worden, waar alle ruimte is om vragen te stellen. Op deze avond zullen we géén cijfers bekend maken, daar blijft onze ALV voor.

We hopen dat we veel van onze Zeeuwse leden op deze avond mogen begroeten.
Maar ook voor onze Brabantse leden houden we dit jaar op 2 plaatsen nog een ALB, in Breda  op 22 juni en in Eindhoven op 5 oktober. Hiervoor ontvangen de leden tijdig meer informatie en een uitnodiging om er bij te zijn.

Op 22 maart viert AIC Breda haar 10-jarig bestaan, deze mijlpaal hebben ze vorig jaar al bereikt, maar door alle beperkingen, is het er nog niet van gekomen om dit te vieren, maar nu is het eindelijk zo ver. In deze nieuwsbrief vindt u de verdere informatie en de mogelijkheid tot aanmelden.

Nieuw is ons maandoverzicht, deze wordt elke maand aan het einde van de maand op de diverse social media geplaatst. Klik hier om het maandoverzicht van maart te downloaden

Verder in deze nieuwsbrief vindt u weer de gebruikelijke rubrieken, maar heeft u zelf ook informatie waarvan u denkt, dat wil ik graag delen met andere, stuur dan de copy in voor 22 maart naar het volgende mailadres nieuwsbrief@nva-nb.nl en dan zorgen we er voor dat het een mooi plaatsje in de nieuwsbrief van volgende maand krijgt. Het mag een eenmalig event zijn, of een speciale actie, alles kan en mag, zolang het maar autisme gerelateerd is.
Namens het bestuur van NVA Noord-Brabant/Zeeland wens ik onze trouwe lezers weer veel leesplezier.
 
Richard de Witte
Secretaris.
 
Voor nieuwe leden uit de regio Noord-Brabant /Zeeland hebben we een speciale aanbieding.
Een dvd naar keuze bij een nieuw lidmaatschap.
  
Klik hier voor de       aanbieding


                  Algemene Leden Borrel Middelburg
                                        30 maart

 D e bestuursleden gaan dit jaar de regio in, om   samen met de leden in gesprek te gaan. Het bestuur   van de regio Brabant/Zeeland wil graag met
 u van gedachten wisselen en een behoeftepeiling   onder onze leden doen.

Tot voor kort gebeurde dit tijdens onze algemene ledenvergadering, de ALV, of via een enquête.

We zijn echter van mening dat dit beter via een informele weg kan, op een avond waarbij we onder het genot van een drankje met u in gesprek kunnen gaan. Op die avond zullen géén cijfers gepresenteerd worden, maar willen we graag ons beleid voor de komende jaren aan u presenteren.

U heeft dan uitgebreid de gelegenheid vragen te stellen en met ons mee te denken. We zouden het prettig vinden als u uw vragen van te voren aan onze secretaris zou willen doorgeven, zodat wij ervoor kunnen zorgen dat alle vragen aan bod komen.

Daarom is het ook belangrijk niet meer dan 3 vragen te stellen. Ook als u geen vragen heeft bent u van harte welkom om met ons en elkaar kennis te maken. Wij kijken er in ieder geval heel erg naar uit!

Vragen over deze avond? Neem dan contact op met onze secretaris via de mail: secretaris@nva-nb.nl

Klik hier om de flyer te downloaden

Aanmelden kan via onderstaande button.

Wanneer: 30 maart

Locatie:
Dorpshuis St Laurens
van Cittersstraat 64
4333 KZ Middelburg

Deuren open om: 19:15 uur
Aanvang: 19:30 uur
Eindtijd: 21:30 uur

Uiterste inschrijfdatum: 29 maart 2022 16:00 uur


 
                                        Column Marianne
                                                  Verlies

 Ik draai de sleutel om en open de deur. Automatisch veeg ik mijn voeten, want dat wilde oma graag. Ik hoor mezelf praten ineens, dat ik mijn tas even neerzet en mijn jas ophang. Dat doe ik eigenlijk altijd als ik bij oma kom. Ik schakel dan soort van over op een andere ik, eentje die over koetjes en kalfjes praat, een die heel sociaal doet en de ander een fijn moment wil geven. Kost me veel energie, ik heb mezelf dit echt aan moeten leren, een van mijn trucjes dus. Ik check altijd op het moment dat ik binnenkom, hoe de vlag erbij hangt. Als ze vrolijk is, dan kan ik wat terugschakelen. Als ze niet lekker in haar vel zit, dan wilde ik graag dat ze dit een fijn moment zou gaan vinden. Gelukkig lukte me dat vaak ook nog, ik zette mezelf op de tweede plaats en haar op nummer 1. De rest van de dag moest ik dan echt bijkomen van dit sociale avontuur.
 
Nu ik binnen ben, zie ik haar stoel voor het raam. Leeg. Ze is er niet meer. Plotseling was het, heel onverwacht, was ze ziek en binnen 1 week is ze overleden. Ik was erbij, dat moment, ik hield haar hand vast en voor het tot me doordrong was ze weg. Ik vind het lastig, ik merk dat ik tijd nodig heb om dit te verwerken. Meer tijd dan andere mensen om me heen. Het is alsof het een puzzel is, die in slow motion stukje voor stukje gelegd wordt. Mensen wensen me sterkte, vragen hoe het gaat en ik heb geen idee wat ik er mee moet.
                                                                                                       
                                                                                                              Foto ter illustratie

Lees hier verder >
 
 
                    Gleveris probeerprojecten autisme                                               

 

Eindelijk weer LIVE muziek maken tijdens het 9e FringeL Festival!
Tijdens de 9e editie van het FringeL Festival op zondag 13 maart mogen onze top artiesten eindelijk weer samen ‘live’ muziek maken van klassiek tot eigentijds, met als thema ‘Versieringen’ wat inhoudt: kleur en ruimte geven aan muziek en muzikant.
Elf muzikanten, zowel solisten als ensembles, spelen muziek van Saint-Saëns, Chopin, Grieg, Van Rooyen, Bach, Vivaldi, Mozart en Emmanuel. Maar ook van Porter, Bette Middler, Queen/Freddy Mercury, Louis Davids, Willy Alberti en Peter Blanker.
Kom kijken en luisteren naar 2 primeurs! (piano/trombone duet en song van ster gitarist)
Iedereen is van harte welkom op zondag 13 maart in Muzelinck Cultureel centrum, Raadhuislaan 18 te Oss (nabij station). Het concert is van 11 tot 13.15 uur; de deur is om 9 uur open, want het gaat ook over samen koffiedrinken en netwerken. Er is een infobalie en kleine expositie. De toegang is gratis, maar een donatie wordt gewaardeerd.
 
Vanwege de lockdown moesten we vorig jaar het jaarlijkse FringeL Festival verruilen voor een besloten online versie met veel belangstelling van familie, vrienden en coaches. Duidelijk was dat onze FringeL deelnemers niet stil gezeten en zich verder ontwikkeld hadden, zónder publieke optredens. De muzikanten gaven ook aan dat creativiteit hun door deze moeilijke periode heen geholpen heeft. Want oefening baart kunst!
 
Voor meer informatie over onze probeerprojecten voor mensen met autisme: kijk op www.gleveris.nl of stuur een e-mail naar
info@gleveris.nl

download hier de flyer >
 
 
                             AIC Terneuzen lotgenotencontact
                                           1o maart

 Op 10 maart van 19:30 uur tot 21:30 uur is er een lotgenoten   bijeenkomst voor iedereen die zelf kenmerken van autisme   heeft. Tijdens deze bijeenkomst worden ervaringen uitgewisseld   en kunnen er vragen worden gesteld. Dit alles onder het genot van een kopje koffie of thee.

Vanwege de RIVM-regels vragen wij je om je op te geven als je wilt komen. Er is plaats voor 10 personen. Wanneer het vol is word je op een reservelijst geplaatst. Mocht er iemand zich
afmelden, dan nemen wij contact met je op om te vragen of je nog interesse hebt. Als er meerdere mensen op de reservelijst staan, dan zullen wij bekijken of het mogelijk is om een extra bijeenkomst te organiseren.

Het is mogelijk om voor informatie en vragen elke tweede donderdag van de maand van 19.00 – 19.30 uur binnen te lopen.


Aanmelden kan via onderstaande button
Klik hier om de flyer te downloaden

Locatie: Buurthuis De Kameleon
Leliestraat 30
4537RJ Terneuzen


Deuren open om: 19:00 uur                                                                    
Aanvang: 19:30 uur
Einde: 21:30 uur         

NVA leden gratis toegang, niet leden € 2,50 per deelname.                                                                          


 
                             steunpunt zuid oost brabant                                        

    Autismesteunpunt          Lezing Autisme en Hoogebegaafd
 
 In Passend Onderwijs heeft ook ieder kind met autisme een eigen   onderwijsbehoefte. Soms is er naast autisme ook sprake is van   hoogbegaafdheid. We spreken dan van ‘dubbel bijzonder’! Dat vraagt meer kennis en inzicht in de behoefte van deze groep kinderen.

In de lezing wordt antwoord gegeven op de volgende vragen:

 

  • Wanneer spreken we van dubbelbijzondere leerlingen?
  • Wat zijn de onderwijsbehoeften van leerlingen met ASS en HB?
  • Hoe kun je tegemoetkomen aan deze onderwijsbehoeften?

 
De lezing wordt gegeven door Dana van den Dungen van het Autisme Steunpunt Zuidoost-Brabant (onderdeel van Stichting Speciaal Onderwijs en Expertisecentra).
 
Datum: 14 maart 2022

Tijd: Vanaf 19:15 uur staat koffie en thee voor u klaar
De lezing begint om 19:30 uur
Einde lezing om 21:00 uur, napraten kan tot uiterlijk 21:30 uur
 
Locatie:
MBS
Venetiëstraat 43
5632 RM Eindhoven
 
Kosten en inschrijven
€ 20,00 per deelnemer, tickets te bestellen via onderstaande button
 
 
Team Autisme Steunpunt Zuidoost-Brabant
www.autismesteunpunt.nl                                                               


 
                            10 jarig bestaan  AIC Breda 
                                          22 maart

In het kader van haar 10-jarig bestaan organiseert het AIC op dinsdag avond 22 maart as. een thema avond over ‘Leven met autisme’.

Enkele jaren geleden heeft Julia Meeng bij het AIC Breda al eerder een succesvolle presentatie gegeven.
Wij zijn blij dat zij haar medewerking wil verlenen aan deze thema-avond in het kader van ons jubileum.



Julia is een jonge vrouw van 26 jaar met autisme. Op deze avond geeft ze ons een inkijkje in haar leven: Hoe is het om autisme te hebben? Wat betekent dit voor Julia in het dagelijks leven? Julia verstaat als ervaringsdeskundige de kunst om op heldere wijze uitleg te geven over autisme.

Ze vertelt in haar presentatie over wat autisme voor haar betekent en hoe ze ermee omgaat. Ook spreekt ze over gebeurtenissen uit haar leven om duidelijke voorbeelden te geven hoe haar autisme in het dagelijkse leven tot uiting komt en haar keuzes beïnvloedt.
Na de presentatie is er voldoende gelegenheid om vragen te stellen aan Julia en om samen in gesprek te gaan over dit onderwerp.


Aanmelden kan via onderstaande button 
Klik hier om de flyer te downloaden

Wanneer: 22 maart

Locatie: Ontmoetingscentrum De Vlieren
Monseigneur Nolensplein 1
4812 JC Breda

Deuren open om: 19:00 uur                                                                    
Aanvang: 19:30 uur
Einde: 21:00uur         

                                                                         


 
                                 Wie komt er bij ons ????
                                        Get Praut

Get Praut,

De stille kracht achter o.a. onze website en maker van onze wekelijkse mooie flyers. Het bestuur van NVA Noord-Brabant/Zeeland werkt al jaren lang met zeer grote tevredenheid met deze mooie firma samen. Recentelijk hebben we de medewerkers nog in het zonnetje gezet.

Maar nu komen hun met een vraag, en wie zijn wij dan om te weigeren.


                                                   Wie komt er bij ons?

Voor onze werk gerelateerde dagbesteding zoeken we jongvolwassenen die willen leren websites te bouwen maar ook flyers, folders, visitekaartjes en dergelijke maken en helpen
bij diverse ondersteunende IT werkzaamheden.

Je leert/werkt in je eigen tempo en in een gezellig team zonder druk. Mogelijk ben je al creatief maar als dat niet zo is kunnen we je van alles leren, creatief zijn is geen must! Mogelijk heb je al ervaring met illustrator en wil je daar bij ons mee werken of bijleren?

Ben je uitgevallen op je reguliere werkplek of zit je al enige tijd thuis of ken je zo iemand? Kom dan eens gezellig kijken bij ons en wie weet kom je bij de club!

Klik hier om de flyer de downloaden

Get Praut
Dorpstraat 11
5563 BC Westerhoven
06 - 55 714 502

Info@getpraut.nl
www.getpraut.nl

 
                          Autismeweek - activiteiten in oss 
                                RENZELOOS VEEL MOGELIJKHEDEN

Rond de Wereld Autismedag op 2 april worden er weer veel activiteiten georganiseerd.  
Unica Autismecoaching organiseert de volgende activiteiten:

 

  • ‘Over je grenzen’, workshop voor vaders met autisme – 29 maart en 6 april

Het vaderschap en de gezinshectiek kan je flink over je grenzen heen laten gaan. Hoe geef je grenzen aan en kun je de vrede thuis bewaren?
 

  • Workshop ‘Meer harmonie in je relatie’ – diverse data

Bij knapperend haardvuur exclusief voor jou en je partner handvatten krijgen hoe je meer harmonie kunt krijgen in jullie relatie.
 

  • Korte cursus ‘Kwaliteiten en valkuilen voor ouders met autisme’ - 28 maart + 11 april

Hoe ga je om met de extra uitdagingen die autisme aan het ouderschap geven? Ga goed voorbereid de gezinsuitbreiding tegemoet.
 

  • Partnerwandeling – zondag 3 april

Andere partners ontmoeten, tijd en aandacht voor jou, heerlijke wandeling, lekkernijen en kletserijen. Kortom, even me-time en voor jezelf zorgen.
 

  • Korte cursus ‘Autisme van dichtbij’ – 24 + 31 maart (in Papendrecht)

Op een interactieve manier wordt besproken welke invloed autisme kan hebben in de dagelijkse praktijk en hoe je daarmee kunt omgaan.
 

  • Partnerbijeenkomst – vrijdag 8 april

Andere partners ontmoeten, tijd en aandacht voor jou, lekkernijen en kletserijen. Thema: Je eigen grenzen.
Kijk voor meer informatie en aanmelding via onderstaande button


 
                 AIC bergen op zoom wandeling mattemburgh
                                                17 maart

 Door de weersomstandigheden die tijdens de vorige maand ons   land teisterde, vonden we het niet verstandig om deze door te   laten gaan. 




De wandeling van maart leidt ons over het landgoed Mattemburgh.
Dit landgoed kent een schitterende tuin en een mooi bos.
Er is bijna geen hoogte verschil en de wandelpaden zij er goed te bewandelen.
We starten om 14.00 uur, voor de deur van de Orangerie.
Parkeren kan langs de Antwerpsestraatweg.
Het staat met borden aangegeven evenals de route naar de orangerie.


Aanmelden kan via onderstaande button
Klik hier om de flyer te downloaden

Locatie: landgoed Mattemburgh
Antwerpsestraatweg 181
4631 PN Hoogerheide

                                                                   
Aanvang: 14:00 uur
Einde: 16:00 uur         

                                                                   


 
             AUTISME KRACHTDAG VOOR VROUWEN MET AUTISME –                                                  RELATIES EN AUTISME

Zou je graag ervaringen willen uitwisselen met gelijkgestemden? Vrouwen, die net als jij (kenmerken van) autisme hebben? Wil je graag leren hoe je je relatie met je partner of met je vrienden kan verbeteren?

Dan is de Autisme Krachtdag op
zaterdag 19 maart 2022 in Oisterwijk wellicht iets voor jou! (Nog 1 plek beschikbaar)

Op deze dag organiseert AutismeKracht
een speciale Autisme Krachtdag voor vrouwen met autisme. Een dag om op krachten te komen, krachten te verzamelen en te delen in een veilige omgeving met andere vrouwen met autisme, op een prachtige plek midden in de bossen van Oisterwijk (in en rond hotel Boschoord).

Tijdens deze dag kan je een aantal workshops volgen, zoals een wandelcoach workshop en een interactieve, inspirerende workshop binnen. Workshops, die je meer inzicht geven in relaties, zoals die met je partner, met je familie of met je vrienden. En wat jij kunt doen om fijnere relaties te hebben en te behouden. Je gaat naar huis met praktische handvatten en tips, die meteen toepasbaar zijn.

Voor informatie en aanmelding, klik op onderstaande button.

Meld je op tijd aan; er is plek voor acht deelnemers.
NB: Hotel Boschoord heeft i.v.m. Covid-19 diverse maatregelen genomen om de gezondheid en veiligheid van gasten en medewerkers te garanderen. De Autisme Krachtdag wordt gegeven volgens de Corona richtlijnen en aanbevelingen van de overheid.

Deze Autisme Krachtdag wordt georganiseerd door Maike Arends de Groene Wandelcoach en Stienke de Jager Coaching bij Autisme. Maike is gecertificeerd wandelcoach en is moeder van drie kinderen met autisme. Stienke is gecertificeerd wandelcoach en autismecoach en heeft een partner met autisme. Zij weten als geen ander wat de impact is van autisme op je leven, je relatie en je gezin. 

                                                                   



 
Man met autisme promoveert op de geschiedenis van autisme
                                                  

Op 3 februari 2022 is historisch psycholoog Frederik Boven aan de Rijksuniversiteit Groningen gepromoveerd op een onderzoek naar de vroege geschiedenis van autisme. Bijzonder is dat hij zelf autisme heeft. Dit is onderdeel van een bredere trend. Er zijn internationaal steeds meer mensen met autisme die zelf onderzoek doen naar autisme.

 Dr. Boven onderzocht als eerste het volledige werk van drie   kinderpsychiaters: George Frankl (1897-1975), Hans Asperger   (1906-1980) en Leo Kanner (1894-1981). Asperger en Kanner   beschreven als eersten ‘klassiek autisme’ en het ‘syndroom van   Asperger’, oudere diagnoses die nu zijn opgegaan in het   autismespectrum. George Frankl werkte met zowel Asperger als   Kanner samen, wat verklaart waarom beiden tegelijkertijd, rond   1943, het idee van autisme bij kinderen introduceerden

Het proefschrift van Dr. Boven heeft de titel Solitaire personen? Het vraagteken is daarbij essentieel. Zijn conclusie is namelijk dat autistische kinderen niet volledig solitair zijn, maar alleen op een andere manier contact maken. Hij ontdekte daarnaast dat Hans Asperger en Leo Kanner autisme zagen als een stoornis van de hele persoonlijk. Dit idee is volledig uit beeld geraakt. Dr. Boven: “Dat vind ik jammer, omdat hun holistische benadering, in tegenstelling tot hedendaagse theorieën, alle symptomen van autisme omvat.”

Lees hier  verder >
 
 
                              Thema-avond AIC De Peel 
                                           15 maart

 Het bespreekbaar maken van autisme binnen   partner relaties
  
 
Als een persoon binnen een relatie gediagnosticeerd is met          autisme dan heeft dat ook effect op de partner. Maria Mesman, autismespecialist en EFT-relatie therapeut, zal in gesprek gaan met een echtpaar waarvan een gediagnosticeerd is met autisme.

Zij vertellen over hun situatie, waar ze vandaan komen en hoe ze er nu in hun relatie mee omgaan. Een verhaal van een ander kan een uitnodiging zijn om over dit probleem te praten. Het boek: ‘Een bus vol alleen op weg naar samen’ verhaalt over een familie waarin autisme een grote rol speelt. Dit boek plaatst autisme binnen het bredere familieverband en legt de vinger op de zere plekken.
Maria Mesman
Aanmelden kan via onderstaande button
Klik hier om de flyer te downloaden

Locatie: Gerardushuis Walsberg
Parkstraat 2
5752 AP Deurne

Deuren open om: 19:00 uur                                                                     Maria Mesman
Aanvang: 19:30 uur
Einde: 22:00 uur                                                                                    


 
                                        Autopia Breda

Een nieuwe activiteit vanuit Autopia Breda van Surplus
Wat: Elke 4e dinsdagavond van de maand gaan we samen eten
Waar: Buurthuis pluspunt de Wisselaar Tielrodestraat 49 4826CN Breda
Voor wie: (jong)volwassenen die Autisme hebben
Wanneer: Elke 4e dinsdagavond van de maand van 17.30-20.00


Inloop vanaf 17.30 We beginnen te eten om 18.00
Na het eten gaan we gezellig buurten tot 20.00

De kosten zijn 5 euro voor de maaltijd die bestaat uit een voor-, hoofd-, en nagerecht, 
consumpties zijn te koop bij de bar of via ons dan kost het 0.90 per consumptie.
De uiterlijke aanmelddatum om mee te eten is de zondag voor de dinsdag dat we samen eten zodat Bart Jan op maandag voor het aantal aangemelde mensen boodschappen kan doen,
Bart Jan Van Surplus is de kok en kookt voor ons.
Elke maand ruim van tevoren wordt het menu naar jullie opgestuurd, je kunt aangeven als je vegetarisch bent , verder kun je alleen het menu eten wat we aanbieden.

Aanmelden kan via Eric Sperber mailadres : eric.sperber@surplus.nl
Telefoonnummer: 06 17 85 77 51

De datums zijn: 22 maart / 19 april / 24 mei / 28 juni / 19 juli /27 september / 25 oktober en 22 november

In de maanden augustus en december is het niet

 
                             AIC Middelburg lotgenotencontact
                                               15 maart

 Op dinsdag 15 maart van 19:30 uur tot 21:30 uur is er een   lotgenoten bijeenkomst voor iedereen die zelf kenmerken van   autisme heeft. Voor deze ene keer is het lotgenotencontact op   dinsdag, i.p.v. woensdag!!



 Tijdens deze bijeenkomst worden ervaringen uitgewisseld en kunnen er vragen worden gesteld. Dit alles onder het genot van een kopje koffie of thee.

Vanwege de RIVM-regels vragen wij je om je op te geven als je wilt komen. Er is plaats voor 10 personen. Wanneer het vol is word je op een reservelijst geplaatst.

Mocht er iemand zich afmelden, dan nemen wij contact met je op om te vragen of je nog interesse hebt. Als er meerdere mensen op de reservelijst staan, dan zullen wij bekijken of het mogelijk is om een extra bijeenkomst te organiseren.

Het is altijd mogelijk om uw vragen via e-mail te stellen. U krijgt dan zo spoedig mogelijk antwoord.

Info over lotgenoten lotgenotenmiddelburg@nva-zeeland.nl 

Aanmelden kan via onderstaande button
Klik hier om de flyer te downloaden

Locatie: Dorpshuis St Laurens
van Cittersstraat 64
4333 KZ Middelburg

Deuren open om: 19:15 uur                                                                    
Aanvang: 19:30 uur
Einde: 21:30 uur         

NVA leden gratis toegang, niet leden € 2,50 per deelname.                                                                          


 
                    Vacature digitaal ondersteuning

Wij vragen iemand die het leuk vindt om thuis achter de PC, onze secretaris te ondersteunen. Je gaat helpen met de digitale communicatie. Wij werken met met programma MAILCAMP, als je het kent is dat meegenomen, ken je het niet, ook geen probleem, dan krijg je van ons de benodigde ondersteuning, in de vorm van een uitgebreide handleiding e.d.

Het kost je niet veel tijd in de week, in het begin wel wat meer, maar op een gegevenVrijwilligers gezocht! moment kost het je ongeveer 2-3 uur max in de week. Werktijden zijn in principe zelf in te richten, maar het zwaarte punt ligt op woensdag - zaterdag doordat dan de meeste mailingen verstuurd worden. Maar alles gaat in goed overleg. Wel verwachten we dat je na een gedegen inwerk periode zelfstandig kunt werken.

Als het goed bevalt, en je wilt meer doen, dan is dat altijd bespreekbaar.

Klik hier om de volledige vacature te downloaden.

Lijkt het je iets, neem dan snel contact met ons op via de mail 
secretaris@nva-nb.nl maar bellen of appen mag ook op nummer 06-30241417

Horen we snel iets van je???
 

 
                              Thema-avond AIC De Peel 
                                           29 maart

                       Autisme en stress
  
 
Op 29 maart a.s. zal Esther Oomen van ‘lekker in je vel met     autisme’ komen praten over autisme en stress.

 

Esther is   moeder van twee tieners met autisme, en had in het gezin te maken met veel onduidelijkheid, frustratie en stress. Ook haar man heeft kenmerken van autisme, wat zorgde voor lastige momenten over onduidelijke communicatie en onuitgesproken verwachtingen.

Het onderwerp autisme en stress krijgt steeds meer aandacht en is ook belangrijk voor
mensen met autisme.

Een van de redenen hiervoor is dat mensen met autisme vaker en langer stress hebben, alsmede een hoger stressniveau ervaren dan mensen zonder autisme. Het is daarom belangrijk om met elkaar te spreken over waarom mensen met autisme stress ervaren en wat de tips zijn hoe mensen met autisme de stress bij zichzelf kunnen verminderen.
Of beter nog: kunnen voorkomen.


Tijdens deze avond is ruimte om vragen te stellen.



Aanmelden kan via onderstaande button

Klik hier om de flyer te downloaden

Locatie: De Fonkel
Pr Karelstraat 123                                                                                       Esther Oomen      5701 VL Helmond                                                                                      

Deuren open om: 19:15 uur                                                                     
Aanvang: 19:30 uur
Einde: 21:30 uur 

Let op: vol= vol             
                                                                    


 
       GROEPSTRAINING “LAAT STRESS GEEN BURN-OUT WORDEN”                                      START IN MAART 2022

 Eind maart 2022 start er weer een groepstraining “Laat stress geen    burn-out worden” voor mensen met (kenmerken van) autisme.   Deze training vindt plaats in Bergeijk (regio Eindhoven). In deze   training krijg je de sleutels in handen om een burn-out te   voorkomen en de juiste stappen te zetten naar meer rust in je   leven. 

Aan het eind van de training weet je alles wat voor jou belangrijk is om stress hanteerbaar te houden. Een eigen handleiding naar meer rust, waar je altijd op terug kunt vallen. Je leert vaardigheden waar je voor de rest van je leven wat aan hebt. Zo hoeft stress nooit meer een burn-out te worden!

OPBOUW VAN DE TRAINING

  • De training bestaat uit 9 dagdelen, verdeeld over een half jaar.
  • In een kleine groep gelijkgestemden (maximaal 6 deelnemers) werk je aan je eigen doelen.
  • Ervaringen en tips uitwisselen, met elkaar meedenken.
  • Successen delen, stimulans om in actie te komen.
  • Uitproberen en toepassen wat jou helpt naar een fijner leven, werk en relaties.

 

LIVE TRAINING MAART 2022

Data: 31 maart, 21 april,  12 mei, 2 juni en 23 juni 2022, 7 juli, 8 en 22 september, 13 oktober (donderdagmiddag)
Tijd: 13.30 – 16.30 uur

Meer informatie en aanmelden kan via onderstaande button 

Voor deze training is vergoeding vanuit PGB of via de werkgever mogelijk.
Deze training wordt gegeven door Stienke de Jager Coaching bij Autisme en volgens de Corona richtlijnen en aanbevelingen van de overheid. Stienke de Jager is gecertificeerd wandelcoach en autismecoach.                     
                                                   


 
Een dag uit het leven van.....
Dit keer een dag uit het leven van Mayke Bloem, een van de vaste bloggers op onze website

 Hallo, ik ben Mayke Bloem. Mijn diagnose is autisme, sociale angststoornis   en een depressie. Deze diagnose heb ik gekregen toen ik 17 jaar oud was.
 Om mijn problemen enigszins onder controle te krijgen ben ik begonnen met   bloggen. Schrijven werkt voor mij beter dan praten, dit doordat ik niet durf   te praten met anderen en al helemaal niet over mijn gevoelens. Dit bloggen   verliep zo goed dat ik zelfs een boekje heb uitgegeven samen met een   uitgever! Dit boek heet ‘mijn leven met autisme’.

 Op dit moment zit ik helaas in de ziektewet, mijn contract loopt in april af   dus het is voor mij nu een heel angstig en onzekere tijd. Ik wil graag werken   maar het lukt me vaak niet zoals dat ik wil.
 
 Ik ben nu druk bezig met de verkoop van mijn boekje. Dat houd in dat ik   interviews moet geven, samen met mijn moeder, want alleen durf ik dit niet.

Via mijn website
 verkoop ik ook boeken, dus ik ben verplicht om elke dag de deur uit te gaan om de boeken in de brievenbus te gooien. Ik durf niet alleen over straat dus dit doe ik altijd samen met mijn vriend. Heel af en toe doe ik het alleen om mijn angsten onder ogen te komen en deze stap voor stap langzaam te kunnen overwinnen. Dit kost me heel veel moeite maar naderhand ben ik altijd trots op mezelf dat ik dit toch heb weten te doen. Al komt dit niet heel vaak voor.

lees meer >
 
                              Vrijwilligers gezocht
 Voor ons Autisme Informatie Centrum in Roosendaal, hebben we   dringend behoefte aan nieuwe, energieke vrijwilligers. Wij willen   namelijk onze activiteiten voor mensen met autisme en hun netwerk behouden en waar mogelijk uitbreiden.


Er worden met enige regelmaat bijeenkomsten georganiseerd. Denk hierbij aan lotgenoten contacten, 
thema-ochtenden en thema-avonden. Daarnaast zijn we ook te vinden met een informatiestand bij diverse info-markten en geven op verzoek informatie aan belangstellende. Je ziet het, taken genoeg.

Daarnaast willen we ook nog graag onze activiteiten uitbreiden met lotgenoten contactgroepen, onze PR en social media uitbreiden en nieuwe initiatieven ontwikkelen. Helaas ontbreekt het ons aan voldoende vrijwilligers om onze activiteiten te behouden en nieuwe te ontwikkelen en zo komen wij bij jou terecht! Beeld Tbv Vrijwilligers

Heb je zelf, je partner, kind, of een van je ouders autisme en wilt graag ervaringen delen met anderen, dan is vrijwilliger bij het AIC wellicht iets voor jou!

Er zijn diverse mogelijkheden om als vrijwilliger te helpen bij het AIC, dus als je belangstelling hebt, laat het ons weten via een bericht.

AIC Roosendaal is te bereiken via aic-roosendaal@nva-nb.nl of bel 06 30241417

Klik hier om de flyer te downloaden voor meer informatie
                              INVESTEREN IN JE RELATIE

ALS HET NIET GOED GAAT, MAAR JE ELKAAR NIET KWIJT WILT

Relatieproblemen komen in de beste relaties voor. We zijn tenslotte allemaal uniek en hebben ieder onze eigen behoeften. Het valt niet altijd mee om die aan elkaar kenbaar te maken en van elkaar te accepteren. Het gaat erom hoe je ermee omgaat.

Wanneer is het handig om aan relatietherapie te denken?
– Als je merkt dat jullie problemen steeds erger worden.
– Als je het gevoel hebt dat jullie uit elkaar groeien.
– Als je geen idee hebt hoe je de ruzies kunt stoppen.
– Als jullie niet in elkaars behoeften kunnen voorzien.
– Als er niet meer gecommuniceerd wordt met elkaar.
– Als jullie steeds vaker op dezelfde triggers stuiten die uitmonden in onenigheid.

Als je uiteindelijk hulp zoekt voor jullie relatieproblemen, zorg dan dat er aandacht is voor het feit dat autisme (mogelijk) een rol speelt. Bij relatietherapie bied ruimte aan ieders eigenheid en hecht ik grote waarde aan vertrouwen, openheid, respect en veiligheid. Uit ervaring weet ik wat het is om met autisme te maken te hebben in je liefdesrelatie en snap ik welke problemen er kunnen spelen.

Wil je mogelijkheden voor jullie relatie onderzoeken? Dan is de Autisme Start Sessieiets voor jullie. Klik op onderstaande button voor meer informatie en aanmelden.


        Thema-ochtend AIC roosendaal  game verslaving
                                             25 maart
 Op 25 maart organiseert AIC Roosendaal een thema-ochtend   Autisme en verslavingen. De nadruk zal liggen op gameverslaving. 
 De heer Roeland van Roosmalen is senior   preventiewerker bij   Novadic-Kentron en komt deze ochtend informatie geven en zijn   ervaringen delen.

Volgende onderwerpen zullen zeker aan bod komen:

• Trends en verleidingen onder jongeren
• Zijn jongeren met autisme verslavingsgevoeliger?
• Hoe herken je overmatig gebruik
• Hoe maak je het bespreekbaar
• Hulp zoeken en vinden

Natuurlijk is er tijdens de ochtend tijd om ervaringen uit te wisselen en vragen te stellen.

Novadic-Kentron is sinds 21 augustus 2019 onderdeel van het netwerk van Zorg van de Zaak. Samen zijn wij een sterke partij op het gebied van preventie en herstelondersteuning bij een riskante leefstijl en verslaving. Zij hebben expertise op het gebied van verslaving door alcohol, drugs, medicijnen, gokken en gamen.

Aanmelden kan via onderstaande button

Klik hier om de flyer te downloaden

Locatie:
Wijkhuis De Wieken
Gezellelaan 45
4707 CC Roosendaal

Tijden:
Deuren open om: 9:15 uur
Aanvang: 9:30 uur
Einde: 11:30 uur

Uiterste inschrijfdatum: 24 maart 16:00 uur


                                  het kijkje in onze keuken
                                                   22 maart

 Op dinsdag 22 maart is er bij Magazijn076 in Breda een info-middag /   netwerkbijeenkomst van Magazijn076 voor diegenen die beroepsmatig   te maken hebben met autisme. Ingeborg van Dixhoorn, Sandra Kok en   een ervaringsdeskundige verwelkom met koffie en thee en nemen de   aanwezige professionals mee in de werkwijze van het magazijn. Ook   kunnen zij zelf meekijken hoe dit in de praktijk gebeurd.
 

Daarnaast is er tijd en ruimte om elkaar (weer) te ontmoeten en deze middag af te sluiten met een hapje en een drankje.
 
Graag vooraf aanmelden via info@magazijn076.nl.
 
Datum: dinsdag 22 maart
Tijd: 16.00 – 18.00 uur

Locatie: Magazijn076 
Nassausingel 26
4811 DG Breda

Meer informatie: 
info@magazijn076.nl

06-13320892 (ma-di-do-vr) 

www.magazijn076.nl

 
                              AIC eindhoven thema-ochtend                                          verschillen in communicatie overkomen                                                           16 maart
 'Verschillen in communicatie overkomen'.
 Mensen met autisme lijken soms op een andere manier te   communiceren dan de meeste mensen.



Hoe herken je die verschillen en overwin je ze zodat de communicatie soepeler verloopt?
Met een lekker kopje koffie of thee maken we eerst een kennismakingsrondje en gaan we daarna met elkaar praten over dit onderwerp. We delen ervaringen en kennis met elkaar over hoe je communicatieve uitdaging aan kunt gaan in bijvoorbeeld een werksituatie, relatie of in de kledingwinkel.

Om veiligheid te waarborgen, is er een maximaal aantal bezoekers voor deze bijeenkomst. Om die reden is het verplicht om je aan te melden.
Wacht dus niet te lang met opgeven, vol = vol.
Zijn er geen tickets meer beschikbaar? Zet jezelf dan op de reservelijst!

Ben je verhinderd of heb je milde klachten? 
Stuur dan een e-mail naar: coordinatoreindhoven@nva-nb.nl om anderen de kans te geven om deel te nemen.

We hopen je te zien!

Aanmelden kan via onderstaande button 
Klik hier om de flyer te downloaden

Wanneer: 
16 maart

Locatie:
Wijkcentrum de Dommel “Cavalliruimte”
Bennekelstraat 131
5654 DD Eindhoven


Deuren open om: 
9:15 uur                                                                    
Aanvang:
9:30 uur
Einde: 
11:30 uur     

                                                                         


 AUTISME KRACHTDAG VOOR MENSEN MET EEN PARTNER MET AUTISME                               BETERE RELATIES BIJ AUTISME
Zou je graag ervaringen willen uitwisselen met gelijkgestemden? Mensen, die net als jij een partner met (kenmerken van) autisme hebben? Wil je graag weten hoe je je relatie met je partner kan verbeteren? Dan is de Autisme Krachtdag op zaterdag 12 maart 2022 in Oisterwijk wellicht iets voor jou! (Nog 2 plekken beschikbaar)

Op deze dag organiseert AutismeKracht een speciale Autisme Krachtdag voor partners. Een dag om op krachten te komen, krachten te verzamelen en te delen in een veilige omgeving met andere mensen, die een partner met autisme hebben. Op een prachtige plek midden in de bossen van Oisterwijk (in en rond hotel Boschoord).

Tijdens deze dag kan je een aantal workshops volgen, zoals een wandelcoach workshop en een interactieve, inspirerende workshop binnen. Workshops, die je meer inzicht geven in je relatie met je partner met autisme. En wat jij kunt doen om deze relatie te verbeteren. Je gaat naar huis met praktische handvatten en tips, die meteen toepasbaar zijn.
Voor informatie en aanmelding, klik op onderstaande button

Meld je op tijd aan; er is plek voor acht deelnemers.

NB: Hotel Boschoord heeft i.v.m. Covid-19 diverse maatregelen genomen om de gezondheid en veiligheid van gasten en medewerkers te garanderen. De Autisme Krachtdag wordt gegeven volgens de Corona richtlijnen en aanbevelingen van de overheid.

Deze Autisme Krachtdag wordt georganiseerd door Maike Arends de Groene Wandelcoach en Stienke de Jager Coaching bij Autisme. Maike is gecertificeerd wandelcoach en is moeder van drie kinderen met autisme. Stienke is gecertificeerd wandelcoach en autismecoach en heeft een partner met autisme. Zij weten als geen ander wat de impact is van autisme op je leven, je relatie en je gezin. 


                    aic breda Lotgenotencontact ouders 
                                         25 maart
 Op 25 maart 2022 organiseert het AIC Breda weer een   lotgenotencontact ochtend voor ouders van kinderen met autisme   van alle leeftijden.
 Een kind met autisme kan een behoorlijke impact hebben op de   gezinssituatie.

Hoe ga je daarmee om? Hoe verloopt de communicatie? Welke uitdagingen kom je tegen?
Hoe vind je de balans tussen de opvoeding van een kind met en een kind zonder autisme?
Hoe zorg je voor voldoende tijd voor jezelf?

Met elkaar gaan we hierover samen in gesprek. 
Het is fijn om ervaringen met elkaar te kunnen delen.

Onze lotgenotencontact ochtenden zijn laagdrempelige bijeenkomsten.
Er is geen vaste groep. Per keer kunt u bekijken of u aan wilt sluiten. U bent van harte welkom!
De bijeenkomsten worden begeleid door ervaringsdeskundige vrijwilligers.

In 2022 zijn er verder nog lotgenotencontact ochtenden voor ouders op:
20/5, 15/7, 14/10, 16/12

Aanmelden kan via onderstaande button 
Klik hier om de flyer te downloaden

Wanneer: 25 maart

Deuren open om: 9:30 uur
Aanvang: 9:45 uur
Eindtijd: 11:30 uur

Locatie:
Ontmoetingscentrum “De Vlieren”
Monseigneur Nolensplein 1
4812 JC Breda

Uiterste inschrijfdatum: 24 maart 2022 16:00 uur

Een dag uit het leven van.....


Ken je In Kaatjes Keuken van Karen den Dekker? Sinds 2006 geef ik kookles aan kinderen met (en zonder) autisme in mijn keuken in Geldrop. Het is voor kinderen en jongeren tussen 6 en 18 jaar. Er is plek voor maximaal vier kinderen per keer. Ik leer kinderen koken en ik gebruik koken als middel tot ontwikkeling. Aan hun manieren van koken zie ik bij kinderen welke problemen en uitdagingen ze ervaren door hun autisme. Ik kijk vooral naar taal, planning, motoriek en sociale ontwikkeling.

Er is geen vaste manier om te leren koken bij mij. Ik geef kinderen die recepten waardoor ze zich kunnen ontwikkelen. De recepten en de kookles zijn duidelijk en er wordt gevisualiseerd. Daarnaast kun je het zien als een fijne manier van vrijetijdsbesteding en een goede basis om te leren koken. Dat ook.
Op zaterdagmiddag is er nog plek in de kookgroep voor jonge mensen van 6 tot 18 jaar. Neem contact op met 
inkaatjeskeuken@onsmail.nl of bel/app naar 06-14623233, als je een vraag hebt of je wil een kookles afspreken.

Meer recepten van Kaatje vind je in “Autisme & Koken. Stap voor stap kookboek voor kinderen en jongeren” (2011) en in “O jee. Ik eet. Eetboek voor kinderen met autisme” (2017). Of kijk eens op 
www.inkaatjeskeuken.nl
 
Ben je ouder dan 18 jaar en wil je leren koken? Dan kun je één op één van mij leren koken. Je gaat dat leren wat jij nodig hebt. Meestal kom ik naar jou toe maar je kunt ook bij mij leren koken. Ik heb uiteraard een grote keuken met goede planken, messen, snijplanken en fijne raspen. En je krijgt alle ruimte. Ik ontwikkel en test mijn eigen recepten. Ook wanneer je een dieet volgt of een allergie hebt. Tot ziens?!   


Recept van de maand: Aardappelschotel

Ingrediënten

- 1 eetlepel olie
- 800 gram geschilde aardappelen
- peper en zout
- 200 milliliter melk
- 7 teentjes knoflook (of minder)
- 2 eieren
                              - 2 kopjes geraspte kaas
                              - 1 bolletje mozzarella
 
Recept van de maand >
 
 
Website  |   Contact  |Doorsturen
 
|  Mijn gegevens |   Aanmelden  |Afmelden
 
Deze e-mail is verzonden met Spotler.
Spotler