Interessante onderwerpen, nieuwtjes uit de regio
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌
Nieuwsbrief van de Nederlandse Vereniging van Autisme regio Noord-Brabant/Zeeland
  Lees online  |  Afmelden
Autinieuwsbrief
Autinieuwsbrief
Beste Lezer,

De laatste maand van het jaar is weer aangebroken, voor vele is het een prikkelvolle maand. Maar ook aan deze maand komt weer een einde, en de maand december staat er om bekend dat deze maand hard voorbij gaat, en dat is maar goed ook. En dan is het alweer 2022.
Helaas staan we wederom aan de vooravond van een nieuwe Lock down. Wat het allemaal in zal houden voor onze AIC’s en bezoekers is op dit moment nog niet te zeggen, houd hiervoor onze website in de gaten. Daar staat het laatste nieuws op en of onze AIC’s open zijn. We hopen natuurlijk dat we, al dan niet aangepast, open mogen blijven voor onze trouwe bezoekers, maar niets is zeker.

Gelukkig staan er nog voldoende activiteiten op het programma de komende periode. Ook om de decemberprikkels te verwerken hebben we een thema-ochtend, maar ook voor andere vragen kun je natuurlijk terecht bij een van onze AIC’s

Maar wat is er nog meer te lezen in onze nieuwsbrief? Onze secretaris is gevraagd om mee te werken aan een podcast getiteld: “Onbeperkt genieten”. Daarnaast natuurlijk ook weer een stukje van onze vast columniste Marianne, nieuws vanuit de AIC’s, en nog veel meer.

Heb je als trouwe lezer zelf nieuws, waarvan je denkt, dat is iets voor de nieuwsbrief? Aarzel dan niet, en stuur het naar nieuwsbrief@nva-nb.nl en dan zullen we het na goedkeuring gaan plaatsen. We zien het graag tegemoet, zeker vanuit Zeeland, want de nieuwsbrief wordt ook voor onze Zeeuwse leden gemaakt. 

Maar ook zijn we voortdurend op zoek naar nieuwe vrijwilligers om al onze activiteiten voort te kunnen zetten, dus lijkt het je leuk om vrijwilligers werk te doen, neem dan zeker met ons contact op. Ook al heb je maar beperkt tijd, dat maakt niet uit, alle hulp is van harte welkom.

De nieuwsbrief zal volgende maand eerder verschijnen vanwege de kerst dagen. Hopelijk wordt het een zeer goed gevulde nieuwsbrief.

 
Ik wens al onze trouwe lezers weer veel leesplezier, en tot volgende maand.
 
Richard de Witte
Secretaris NVA regio Noord-Brabant/Zeeland
 
                            10 jarig jubileum henri maartens
 Deze maan d is het 10 jaar geleden dat Henri Maartens gevraagd werd   zitting te nemen in het bestuur van de regio Noord-Brabant.

 De AIC’s waren toen net onder de verantwoordelijkheid van de regio’s   geplaatst en Henri heeft ze vanaf het begin onder zijn hoede genomen.
 Bij zijn begin waren dat er 5, inmiddels zijn er 8 actieve AIC’s in onze   regio. Hij onderhoudt namens het bestuur de contacten met de AIC’s en   de teams van vrijwilligers en brengt ons op de hoogte van het de gang   van zaken.

Henri Maartens

Met zijn ideeën en inbreng is hij een gewaardeerd lid van ons bestuur en we hopen dan ook nog lang van zijn diensten gebruik te kunnen maken. En natuurlijk wensen we hem allemaal proficiat met zijn jubileum!
 
                      column geschreven door marianne 
Twijfelkont
Ik sta in de verfwinkel en heb bijna het hele assortiment aan voorbeeldkaartjes met kleuren in mijn hand. Wat moet ik nog meer meenemen, is het niet gek dat ik zoveel meeneem? En dan die ook nog maar, anders moet ik nóg een keer terug. Kan ik nu zonder ook maar iets te kopen weer naar buiten eigenlijk? Ik kijk om me heen, ik zie al mensen bij de kassa staan. Ik draal nog wat bij de koopjes, ik doe alsof ik geïnteresseerd een lamp bekijk die ik helemaal niet nodig heb. In mijn hoofd draaien mijn gedachten overuren. Als ik niks koop, moet ik zo langs de kassa naar buiten. Wat zal de caissière denken? Is het niet gek als ik niks koop? Beetje wel, zucht, wat moet ik nu doen? Ik moet een knoop doorhakken. Ondertussen is de rij bij de kassa langer en sta ik al 5 minuten met een lamp in mijn handen. Ik zie een mevrouw naar me kijken die in de rij staat. Ik ga ook in de rij staan en wiebel zenuwachtig heen en weer. Als ik aan de beurt ben, knik ik vriendelijk naar de caissière en ik kom zonder kleerscheuren gewoon buiten. Niks aan de hand. Zoals vaker.
 
Kiezen, ik vind het enorm moeilijk. Neem ik deze kaas mee of zal ik toch voor die gaan?              ZalWaarom twijfel ik zo vaak? - Twijfelen stop je zo! - Zelfvertrouwen.com  ik vandaag deze broek aan doen of toch deze jurk? Welk gebakje zal ik nemen? Zal ik stoppen met dit werk of toch maar niet? Uiteindelijk kies ik wel, maar ik heb er echt veel meer tijd voor nodig dan een gemiddeld mens heb ik het idee. Ik kan uren nadenken over iets en blijven twijfelen. Vroeger was ik een enorme twijfelkont, en nu soms nog. Ik had daar enorm veel last van. Onder druk kan ik echt niet kiezen. Ik probeer nu bij een lastige keuze, te vragen of ik er even over mag nadenken. Zo gek is dat eigenlijk niet, maar ik vond altijd dat ik gelijk moest antwoorden. Vervolgens koos ik dan iets wat ik eigenlijk niet wilde doen.
lees hier verder >
 
                 10 jarig bestaan de kempen specials 
Vorige maand hebben we onze trouwe lezer bericht dat de Kempen Specials 10 jaar bestaan, echter is er een klein foutje in geslopen waardoor niet het hele verhaal zichtbaar was, vandaar deze rectificatie.



Lezing van Judith Visser ter gelegenheid van het 10-jarig bestaan van Stichting De Kempen Specials
 
Voor ouders en andere geïnteresseerden was er op 30 september een lezing van Judith Visser, boekenschrijfster van o.a. Zondagskind en Zondagsleven (romans over haar leven met autisme).
Wat een geweldige avond! Met meer dan 80 deelnemers boven verwachting bezocht.
Tijdens de bijeenkomst was er live muziek van Bas (gitarist), voormalig deelnemer DKS.
We hadden een doorlopende PowerPointpresentatie laten maken van 10 jaar DKS met alle hoogtepunten. Deze presentatie draaide bij binnenkomst met muziek van Bas op de achtergrond.
Een presentatie van onze materialen (oorkonde, beeldje, mappen met foto’s, graffiti kunstwerk, banners) stonden tentoongesteld. 

 Er was koffie, thee of water met een lekkere bonbon   erbij voor de gasten.

 Op elke stoel stond een tasje klaar met ons   promotiemateriaal (pen en schrijfblokje), onze   nieuwste flyer, flyers van Iets Drinken, Get Praut   (onze webdesigner en steun en toeverlaat op allerlei   gebied), AIC De Kempen (Autisme Informatie   Centrum) en natuurlijk ook onze sponsoren van dit moment: Center Parcs De Kempervennen en supermarkt PLUS van Huijgevoort Eersel (die momenteel een campagne heeft om verenigingen te sponsoren).   
lees hier verder >
 
 Voor nieuwe leden uit de regio Noord-Brabant /Zeeland hebben we   een speciale aanbieding. Een dvd naar keuze bij   een nieuw lidmaatschap.  Klik hier voor de       aanbieding


 
                     Coördinator gezocht  AIc Breda/Eindhoven
   






NVA Noord-Brabant/Zeeland zoekt per direct een coördinator die AIC Breda en een coördinator die AIC Eindhoven wil leiden op vrijwillige basis.



Het NVA-regio bestuur Noord-Brabant streeft naar een zo groot mogelijk vangnet voor mensen 
met autisme en hun omgeving. De provincie Brabant/Zeeland is inmiddels 10 Autisme Informatie Centra (AIC) rijk.
Het AIC biedt informatie aan mensen die op diverse manieren te maken hebben met autisme.
De kracht en eigenheid van het AIC ligt in het lotgenotencontact begeleid door ervarings deskundigen

AIC Breda organiseert inloop ochtenden, themabijeenkomsten, lotgenotencontacten en wandelingen.
De taken van een coördinator bestaan o.a. uit het begeleiden en aansturen van een enthousiast
team vrijwilligers en het onderhouden van het contact met het regiobestuur.

AIC Eindhoven organiseert inloop ochtenden/avonden, lotgenotencontacten en themabijeenkomsten
De taken van een coördinator bestaan o.a. uit het begeleiden en aansturen van een enthousiast
team vrijwilligers en het onderhouden van het contact met het regiobestuur.

Taken zijn o.a.:
- Plannen activiteitenprogramma.
- Rooster maken met de vrijwilligers.
- Begeleiden/aansturen van de vrijwilligers.
- In samenwerking met de vrijwilligers de thema-bijeenkomsten leiden.
- Contact onderhouden en samenwerken met het NVA-regiobestuur
- Steun en vraagbaak voor de vrijwilligers.

Klik hier om de volledige vacature voor AIC Eindhoven te downloaden en te bekijken.
Klik hier om de volledige vacature voor AIC Breda te downloaden en te bekijken.

Interesse? Neem dan snel contact op met ons via mail. Wil je eerst meer informatie, bel dan met onze secretaris op 06 30241417
                                  in kaatjes keuken


Ken je In Kaatjes Keuken van Karen den Dekker? Sinds 2006 geef ik kookles aan kinderen met (en zonder) autisme in mijn keuken in Geldrop. Het is voor kinderen en jongeren tussen 6 en 18 jaar. Er is plek voor maximaal vier kinderen per keer. Ik leer kinderen koken en ik gebruik koken als middel tot ontwikkeling. Aan hun manieren van koken zie ik bij kinderen welke problemen en uitdagingen ze ervaren door hun autisme. Ik kijk vooral naar taal, planning, motoriek en sociale ontwikkeling.

Er is geen vaste manier om te leren koken bij mij. Ik geef kinderen die recepten waardoor ze zich kunnen ontwikkelen. De recepten en de kookles zijn duidelijk en er wordt gevisualiseerd. Daarnaast kun je het zien als een fijne manier van vrijetijdsbesteding en een goede basis om te leren koken. Dat ook.
Op zaterdagmiddag is er nog plek in de kookgroep voor jonge mensen van 6 tot 18 jaar. Neem contact op met 
inkaatjeskeuken@onsmail.nl of bel/app naar 06-14623233, als je een vraag hebt of je wil een kookles afspreken.

Meer recepten van Kaatje vind je in “Autisme & Koken. Stap voor stap kookboek voor kinderen en jongeren” (2011) en in “O jee. Ik eet. Eetboek voor kinderen met autisme” (2017). Of kijk eens op 
www.inkaatjeskeuken.nl
 
Ben je ouder dan 18 jaar en wil je leren koken? Dan kun je één op één van mij leren koken. Je gaat dat leren wat jij nodig hebt. Meestal kom ik naar jou toe maar je kunt ook bij mij leren koken. Ik heb uiteraard een grote keuken met goede planken, messen, snijplanken en fijne raspen. En je krijgt alle ruimte. Ik ontwikkel en test mijn eigen recepten. Ook wanneer je een dieet volgt of een allergie hebt. Tot ziens?!
             
       
Recept van de maand: shoarma broodje XL(1 persoon) 

Ingrediënten:

Saus:
6 eetlepels yoghurt
4 eetlepels mayonaise 1 teentje knoflook
0,5 theelepel peper 0,5 theelepel zout


Brood met vulling:
Turks brood
1 krop sla
400 gram shoarmavlees
3 tomaten
rauwkost (taugé, komkommer) of restje groenten
Recept van de maand >
 
                           thema-avond AIC Terneuzen
(Sch)ouders  Recentelijk hadden we de eerste thema-avond in   Terneuzen. En wat een avond is het geworden. Voor de   eerste keer in Terneuzen kunnen wij alleen maar terug   kijken op een zeer geslaagde avond. Twee van onze   bestuursleden waren ook aanwezig, en die hadden er een   aardige rit opzitten. Maar dat maakt niets uit, het succes   van deze avond maakte alles goed.
 
In de plaatselijke bibliotheek, waar we te gast waren, zullen we zeker vaker terug gaan komen, een zeer autisme vriendelijke locatie.
 
Dan de spreker van de avond, Jacqueline Visser, zij wist de zaal echt goed te bespelen en mensen hun verhaal te laten vertellen. Een zeer goede interactie. En mensen waren soms ontroert toen ze verhalen aanhoorden of eigen verhalen vertelde. Wij zullen haar zeker vaker vragen om een lezing te verzorgen op een thema-avond in het Zeeuwse land.
Volgend jaar medio maart/april willen we deze avond nogmaals organiseren in de buurt van Middelburg. Op dit moment is de exacte datum nog niet bekend, maar houdt onze website en social media kanalen in de gaten, zodra we het weten, dan zullen we dat bekend gaan maken.
 
Maar ook in Terneuzen zullen we volgend jaar zeker weer thema-avonden gaan organiseren, en hopelijk meer. Want wist u dat we ook al langere tijd een lotgenotencontact groep hebben in Terneuzen. Meer informatie nodig over deze lotgenotencontact groep, mail dan naar lotgenotenterneuzen@nva-zeeland.nl
 
Gelukkig zijn er op deze avond een aantal mensen geweest die graag vrijwilliger willen worden bij onze mooie club. Daar zijn we heel blij mee, maar in deze grote regio kunnen we nog veel meer mensen gebruiken. Interesse? Neem dan contact met ons op, en dan gaan we samen kijken wat voor jou past, en hoeveel tijd je hebt. Stuur een mail naar onze secretaris via secretaris@nva-nb.nl  maar bellen kan ook, 0630241417

Horen we van jou?!?!
 
                                            WIST JE DAT....
Via de website van NVA Noord-Brabant/Zeeland ook leuke kleine presentjes besteld kunnen worden voor de aankomende feestdagen. Denk hierbij aan leuke speldjes, maar ook Dvd’s en posters (sterke kanten van)

Neem snel een kijkje op onze webshop en verras iemand tijdens de aankomende feestdagen. Bestel snel, dan heb je het zeker voor de feestdagen in huis, want wij zijn ook afhankelijk van derde ( de hardwerkende bezorgers)  

Enkele voorbeelden, via de website is veel meer te krijgen:

               Lintje autisme DVD Op Jezelf         DVD De zus van Einstein


            AUTISME KRACHTDAG VOOR VROUWEN MET AUTISME                                              RELATIES EN AUTISME 
Zou je graag ervaringen willen uitwisselen met gelijkgestemden? Vrouwen, die net als jij (kenmerken van) autisme hebben? Wil je graag leren hoe je je relatie met je partner of met je vrienden kan verbeteren? Dan is de Autisme Krachtdag op zaterdag 15 januari 2022 in Oisterwijk wellicht iets voor jou!

Op deze dag organiseert AutismeKracht een speciale Autisme Krachtdag voor vrouwen met autisme. Een dag om op krachten te komen, krachten te verzamelen en te delen in een veilige omgeving met andere vrouwen met autisme, op een prachtige plek midden in de bossen van Oisterwijk (in en rond hotel Boschoord).

Tijdens deze dag kan je een aantal workshops volgen, zoals een wandelcoach workshop en een interactieve, inspirerende workshop binnen. Workshops, die je meer inzicht geven in relaties, zoals die met je partner, met je familie of met je vrienden. En wat jij kunt doen om fijnere relaties te hebben en te behouden. Je gaat naar huis met praktische handvatten en tips, die meteen toepasbaar zijn.

Voor informatie en aanmelding, klik hier 

Meld je op tijd aan; er is plek voor acht deelnemers.

NB: Hotel Boschoord heeft i.v.m. Covid-19 diverse maatregelen genomen om de gezondheid en veiligheid van gasten en medewerkers te garanderen. De Autisme Krachtdag wordt gegeven volgens de Corona richtlijnen en aanbevelingen van de overheid.

Deze Autisme Krachtdag wordt georganiseerd door Maike Arends de Groene Wandelcoach en Stienke de Jager Coaching bij Autisme. Maike is gecertificeerd wandelcoach en is moeder van drie kinderen met autisme. Stienke is gecertificeerd wandelcoach en autismecoach en heeft een partner met autisme. Zij weten als geen ander wat de impact is van autisme op je leven, je relatie en je gezin. 
                     activiteiten aic Eindhoven december
 In de maand december is er wekelijks iets te doen bij AIC Tilburg.   Naast de gebruikelijke inloopmomenten, is er de Ladies night en ook   een lotgenoten ochtend. Genoeg redenen om AIC Tilburg een   bezoekje te brengen.



Inloopmomenten woensdag ochtend: 1 en 15 december

Tijd: 09:30 uur tot 11:30 uur (Aanmelden niet nodig)


Inloopmomenten maandag avond: 20 december

Tijd: 19:30 uur tot 21:00 uur


Thema-ochtend autisme en feestdagen: 8 december

Tijdens deze thema ochtend kun je al vragen kwijt over het thema "Autisme en de feestdagen" en
daarnaast is er ook veel tijd om ervaringen uit te wisselen. We starten de themabijeenkomst met een vlog van een vrouw met autisme over dit thema.
Ze geeft ook een aantal tips in deze vlog. Na deze vlog praten we verder over dit onderwerp.
De vragen die aan bod kunnen komen zijn oa: Wat vind jij fijn aan de feestdagen?
Hoe zorg jij dat je niet overprikkeld raakt tijdens de feestdagen? Wat doe jij wel en wat doe je vooral niet tijdens de feestdagen?
We hebben ruim de tijd om ervaringen met elkaar te delen en ook tips uit te wisselen.

Tijd: 09:30 uur tot 11:30 uur 
  
Meer informatie, klik hier om de flyer te downloaden

Aanmelden via onderstaande button, of via de website www.nva-nb.nl

Uiterste inschrijfdatum: 7 december 16:00 uur



Thema-ochtend autisme en vriendschappen: 22 december 

We hebben allemaal vriendschappen nodig in ons leven. Helaas is dat voor mensen met autisme vaak wat moeilijker. Zo is het bijvoorbeeld lastig om te praten vanuit je gevoel, en heb je moeite met het herkennen en gebruiken van lichaamstaal en kost het je uiteindelijk veel energie om vriendschappen te onderhouden.
Ook voor ouders is het vaak moeilijk, je ziet dat je kind moeite heeft om vriendjes en vriendinnetjes te maken.

Tijd: 09:30 uur tot 11:30 uur 
  
Meer informatie, klik hier om de flyer te downloaden

Aanmelden via onderstaande button, of via de website www.nva-nb.nl

Uiterste inschrijfdatum: 21 december 16:00 uur



Alle activiteiten vinden plaats in onderstaande locatie

Locatie: 

Wijkcentrum De Dommel
1e etage: Cavalliruimte
Bennekelstraat 131
5654 DD Eindhoven
 
           support (gratis) voor ouders en brussen (16+)
(Sch)ouders  Het beste leven voor je kind, broer of zus met een   zorgbehoefte: dat is waar jij je voor in zet! Maar: hoe zit   het met jou? Wat heb JIJ nodig? Een groep ouders en   brussen die zelf ook ooit een luisterend oor en schouder   misten, zouden dit graag voor jou betekenen. 

Hoe? Je spreekt 3-5 keer met elkaar af (online). Wanneer? Wanneer jij dat nodig hebt. Heb je interesse? Geef je op, wij nemen contact met je op. Klik hier om contact op te nemen

 
Twijfel je nog?
  • De supporters stellen zich hier voor: Klik hier
  • Lees het verhaal van moeder (en supporter) Alja: Klik hier
  • Lees het verhaal van zus (en supporter) Judith: Klik hier
Dit is een initiatief van @Ervaringskenniscentrum (Sch)ouders en @stichting kind en ziekenhuis, ism @brussen erbij beweging (BEB), gefinancierd door @ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Klik hier om de flyer te downloaden.
 
              lotgenotencontact vrouwen AIC Roosendaal                                             10 december 2021
         thema grenzen bewaken en aangeven

  Op 10 december is het alweer de laatste lotgenoten voor vrouwen      van dit jaar. Het thema waar we deze keer over gaan praten is            grenzen bewaken en aangeven.

Waar kun je aan denken bij grenzen bewaken:
• Wat ga ik de komende periode doen
• Heb ik voldoende ruimte om te ontspannen in die periode?
• Kan ik wel genoeg genieten of word het te onrustig en vermoeiend?
• Weegt de inspanning op tegen het eindresultaat?
• Wat heb ik verder aan inspannende dingen rond die periode?
• Heb ik ook wel een ‘zen’ dagje ingebouwd zonder planning?
• Heb ik een duidelijk overzicht op de kalender wat er allemaal gaat spelen binnenkort?
Dit zijn maar enkele voorbeelden waarover we het kunnen hebben.

Meer informatie, klik hier om de flyer te downloaden

Aanmelden via onderstaande button, of via de website www.nva-nb.nl




Locatie:
Wijkhuis de Wieken
Gezellelaan 45
4707 CC Roosendaal

Tijden:
Deuren open om: 9:15 uur
Aanvang: 9:30 uur
Einde: 11:30 uur

Uiterste inschrijfdatum: 9 december 2021 16:00 uur
 
              Hoe doe je het goed als vader met autisme?   
       VERBETER DE BAND MET JE KIND(EREN) EN PARTNER         
Unica Coaching Logo
 

Een mooi gezin, fijne relatie. Hoe behoud je die harmonie?

Stress kan alles ondermijnen wat je opgebouwd hebt. En dat de stress hoog kan oplopen in een gezin met jonge kinderen, dat is bekend.
Hoe zorg je ervoor dat de stress geen wig slaat tussen jou en je partner?
Hoe bouw je een goed band op met je kind(eren)?

Als er dagelijks ruzie is, er vaak miscommunicatie  is, het samenzijn met je kind(eren) en overdosis aan prikkels geeft, je je schaamt voor hoe je steeds weer reageert en uit je slof schiet, laat je dan handvatten aanreiken.

De Autisme Situatie Scan: laagdrempelig en zonder oordelen denk ik met je mee en geef je tips voor jouw situatie.

Meld je aan: Gratis Autisme Situatie Scan.
 
                      activiteiten aic Tilburg december
 In de maand december is er wekelijks iets te doen bij AIC Tilburg.   Naast de gebruikelijke inloopmomenten, is er de Ladies night en ook   een lotgenoten ochtend. Genoeg redenen om AIC Tilburg een   bezoekje te brengen.



Inloopmomenten: 3, 10 en 17 december

Locatie: 

De Symfonie
Eilenbergstraat 250
5011 EC Tilburg

Tijd: 09:30 uur tot 11:30 uur (Aanmelden niet nodig)

Ladiesnight: 15 december

De Symfonie
Eilenbergstraat 250
5011 EC Tilburg

Tijd: 19:30 uur tot 21:00 uur 

Uiterste inschrijfdatum: 14 december 16:00 uur
  
Meer informatie, klik hier om de flyer te downloaden

Aanmelden via onderstaande button, of via de website www.nva-nb.nl



lotgenoten ochtend: 17 december

De Symfonie
Eilenbergstraat 250
5011 EC Tilburg

Tijd: 09:30 uur tot 11:30 uur 
  
Meer informatie, klik hier om de flyer te downloaden

Aanmelden via onderstaande button, of via de website www.nva-nb.nl

Uiterste inschrijfdatum: 
16 december 16:00 uur


 
                             podcast  onbeperkt meedoen
 Recentelijk heeft onze secretaris deelgenomen aan de podcast   “onbeperkt meedoen”. Deze podcast die in opdracht van het   ministerie   van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, wordt opgenomen   om mensen aan het woord te laten met een beperking. Host van deze   podcast is Eva Eikhout. Deze aflevering ging over o.a. het bezoeken   van pretparken en festivals, hoe doe je dat als persoon met een   “handicap” in de breedste zin van het woord.

 Maar zoals eerder gezegd is onze secretaris uitgenodigd voor deze   podcast. Echter wat bijna niemand weet is dat een aantal

medewerkers van NVA Landelijk en onze secretaris een tijdje geleden op werkbezoek zijn geweest bij de Efteling, om te kijken en te rapporteren, hoe autisme vriendelijk is de Efteling.
Ja het klinkt heel ongeloofwaardig, een werkbezoek aan de Efteling, maar we hebben onze taak zeer serieus opgepakt, om te zien, waar liggen verbeterpunten, hoe kun je de Efteling autismevriendelijker maken. Niet alleen de NVA is uitgenodigd door de NVA, maar meerdere instanties en verenigingen zijn uitgenodigd om te kijken op hun gebied hoe de Efteling toegankelijker kan worden voor iedereen. Daar zijn we op een later tijdstip met de Efteling over in gesprek gegaan om onze belevenissen en bevindingen, die we tijdens ons bezoek hadden opgeschreven, met een delegatie van de Efteling te bespreken.

Maar doordat de Efteling gevraagd was om mee te werken aan deze podcast, en er ook een ervaringsdeskundige bij aanwezig moest zijn, kwam de naam van onze secretaris bovendrijven. Degene die onze secretaris kennen, snappen wel waarom hij gevraagd is.

Samen met een van de directieleden van de Efteling is de podcast opgenomen, en zijn er kritische vragen beantwoord. Het is een goed gesprek geworden. Luister hier naar de podcast.
Het is natuurlijk een utopie om te denken dat, in dit geval, de Efteling, volledig ingericht zal worden voor iedereen. De perfecte wereld bestaat nu eenmaal niet. Maar dat we als NVA gevraagd zijn, is natuurlijk al een eerste stap, en we hopen dat we meer gevraagd worden om onze ervaringsdeskundigheid verder in te zetten.

Op dit moment is het nog niet duidelijk wanneer de podcast online zal worden gezet, maar dit zal waarschijnlijk niet lang meer duren. Houdt hiervoor onze socials in de gaten. Als de podcast online staat zullen we dat zeker volgende maand melden met de bijbehorende links.
                            activiteiten aic breda december
 In de maand december zijn er weer diverse activiteiten bij AIC   Breda, naast de gebruikelijke inloopmomenten, is er ook nog een   gezellige winterwandeling.



Inloopmomenten: 3 en 17 november

Locatie: 

Ontmoetingscentrum De Vlieren:

Mgr. Nolensplein 1
4812JC Breda

Tijd: 09:30 uur tot 11:30 uur (Aanmelden niet nodig)

Winterwandeling: 10 december

Locatie:
Restaurant de Boschwachter (in ‘t Mastbos)                                                       
Huisdreef 4
4836 AM Breda
  
Tijd: 09:30 uur tot 11:30 uur

Meer informatie, klik hier om de flyer te downloaden

Aanmelden via onderstaande button, of via de website www.nva-nb.nl

Uiterste inschrijfdatum: 9 december 16:00 uur


 
 Groepstraining " Laat stress geen burnout worden"                                        start in januari 2022
In januari 2022 start er weer een groepstraining “Laat stress geen burn-out worden” voor mensen met (kenmerken van) autisme. Deze training vindt plaats in Bergeijk (regio Eindhoven). In deze training krijg je de sleutels in handen om een burn-out te voorkomen en de juiste stappen te zetten naar meer rust in je leven. 
Aan het eind van de training weet je alles wat voor jou belangrijk is om stress hanteerbaar te houden. Een eigen handleiding naar meer rust, waar je altijd op terug kunt vallen. Je leert vaardigheden waar je voor de rest van je leven wat aan hebt. Zo hoeft stress nooit meer een burn-out te worden!

OPBOUW VAN DE TRAINING
  • De training bestaat uit 9 dagdelen, verdeeld over een half jaar.
  • In een kleine groep gelijkgestemden (maximaal 6 deelnemers) werk je aan je eigen doelen.
  • Ervaringen en tips uitwisselen, met elkaar meedenken.
  • Successen delen, stimulans om in actie te komen.
  • Uitproberen en toepassen wat jou helpt naar een fijner leven, werk en relaties.
 

LIVE TRAINING JANUARI 2022

Data: 13 en 27 januari, 17 februari, 10 en 31 maart, 21 april,  12 mei, 2 juni en 23 juni 2022 (donderdagmiddag)
Tijd: 13.30 – 16.30 uur

Meer informatie en aanmelden
Voor deze training is vergoeding vanuit PGB of via de werkgever mogelijk.
Deze training wordt gegeven door Stienke de Jager Coaching bij Autisme en volgens de Corona richtlijnen en aanbevelingen van de overheid. Stienke de Jager is gecertificeerd wandelcoach en autismecoach.



              Wandeling  aic bergen op Zoom 16 december
 Op donderdag 16 december gaan we weer wandelen. Tijdens deze   wandelingen is er tijd om met elkaar in gesprek te gaan.
 Tijdens de wandeling genieten we van de frisse lucht en de   prachtige natuur. Onderweg is er volop gelegenheid om een goed gesprek te voeren.

De wandelingen van AIC Bergen op Zoom zijn gezellig en ontspannen. Tijdens het wandelen is de mogelijkheid om ongedwongen met elkaar contact te komen en ervaringen uit te wisselen.

Heb je zelf een vorm van autisme? Ben je ouder/familielid of partner van iemand met autisme?
Je bent van harte welkom om mee te wandelen!

wandeling: 16 december

Locatie:
Het Appeltje
Balsedreef 5
4623 RA Bergen op Zoom
  
Tijd: 14:00 uur tot 16:00 uur

Meer informatie, klik hier om de flyer te downloaden

Aanmelden via onderstaande button, of via de website www.nva-nb.nl


 
                            vrijwilligers gezocht
Vrijwilligers gezocht! - SEE  In de regio Noord-Brabant/Zeeland hebben we momenteel al weer   10 AIC's waar we erg trots op zijn, en vele mensen weten de weg   hier naar toe te vinden. Maar net als vele organisaties zijn wij ook   op  zoek naar nieuwe vrijwilligers. Graag willen we dit allemaal   verder uitbreiden, en daarom zijn we op zoek naar jou.


Heb je zelf autisme, je partner, kind of een ander familielid en wil je graag jouw ervaringen delen met anderen, dan zijn we op zoek naar jou!! Dan is vrijwilligerswerk bij het AIC wellicht iets voor jou!!
 
Waar zijn we naar op zoek?
- Je vindt het leuk om in een (kleine) groep te praten over ervaringen
- Meedenken over activiteiten die we kunnen organiseren binnen het AIC
- Je hebt een luisterend oor
- Je vindt het niet erg om een paar uurtjes vrij te maken voor ons per maand
- Als je wilt helpen bij de grotere activiteiten zoals een thema-avond, maar wilt je verder niet
binden, dat kan ook

Wat hebben wij jou te bieden:
- Cursussen
- Reiskostenvergoeding
- Gemaakte onkosten worden natuurlijk vergoed
- Een gezellig en enthousiast team om mee samen te werken
- Goede begeleiding van de collega's

Lijkt het je leuk om je in te zetten voor ons, neem dan snel contact op met een AIC bij jou in de buurt, of stuur een mail naar onze secretaris: secretaris@nva-nb.nl

Wil je meer te weten komen over ons, kijk dan op onze website, of check onze socials

 AUTISME KRACHTDAG VOOR mensen met een partner met ass                                              betere RELATIES bij AUTISME 
Zou je graag ervaringen willen uitwisselen met gelijkgestemden? Mensen, die net als jij een partner met (kenmerken van) autisme hebben? Wil je graag weten hoe je je relatie met je partner kan verbeteren? Dan is de Autisme Krachtdag op zaterdag 22 januari 2022 in Oisterwijk wellicht iets voor jou!

Op deze dag organiseert AutismeKracht een speciale Autisme Krachtdag voor partners. Een dag om op krachten te komen, krachten te verzamelen en te delen in een veilige omgeving met andere mensen, die een partner met autisme hebben. Op een prachtige plek midden in de bossen van Oisterwijk (in en rond hotel Boschoord).

Tijdens deze dag kan je een aantal workshops volgen, zoals een wandelcoach workshop en een interactieve, inspirerende workshop binnen. Workshops, die je meer inzicht geven in je relatie met je partner met autisme. En wat jij kunt doen om deze relatie te verbeteren. Je gaat naar huis met praktische handvatten en tips, die meteen toepasbaar zijn.

Voor informatie en aanmelding, klik hier 

Meld je op tijd aan; er is plek voor acht deelnemers.

NB: Hotel Boschoord heeft i.v.m. Covid-19 diverse maatregelen genomen om de gezondheid en veiligheid van gasten en medewerkers te garanderen. De Autisme Krachtdag wordt gegeven volgens de Corona richtlijnen en aanbevelingen van de overheid.

Deze Autisme Krachtdag wordt georganiseerd door Maike Arends de Groene Wandelcoach en Stienke de Jager Coaching bij Autisme. Maike is gecertificeerd wandelcoach en is moeder van drie kinderen met autisme. Stienke is gecertificeerd wandelcoach en autismecoach en heeft een partner met autisme. Zij weten als geen ander wat de impact is van autisme op je leven, je relatie en je gezin. 
 
Website  |   Contact  |  Doorsturen
 
|  Mijn gegevens   |   Aanmelden  |  Afmelden
 
Deze e-mail is verzonden met Spotler.
Spotler