Nieuwsbrief van de Nederlandse Vereniging van Autisme regio Noord-Brabant/Zeeland
  Lees online  |  Afmelden
Autinieuwsbrief
Autinieuwsbrief
Beste lezer,

De vakantie zit er weer op voor de meeste van ons, de kinderen zijn weer terug naar school, sommige hebben de overstap gemaakt van groep 8 naar middelbaar. Dus er zijn weer vele stappen gezet. Maar iedereen komt weer langzaam maar zeker terug in het ritme.

Zo ook het bestuur van onze mooie regio Noord-Brabant/ Zeeland. Na een relatief rustige zomerperiode, zijn wij ook weer op volle toeren aan het draaien. De eerste fysieke en online vergaderingen met diverse AIC’s in de regio zijn alweer achter de rug, en er staan er nog genoeg op de planning. En we hebben er weer zin in, lekker er op uit, op naar de vrijwilligers, die we al veel te lang niet meer hebben gezien. Wel achter een beeldscherm, maar fysieke ontmoetingen gaan toch echt onze voorkeur naar uit. En dat mag weer gelukkig.

Net als de fysieke evenementen die onze AIC’s weer aan het organiseren zijn. Alle AIC’s draaien ook weer terug op volle toeren en hebben weer een mooi programma klaar staan tot aan het einde van het jaar, en daar zijn we hartstikke trots op. Ondanks een mindere periode, waar we elkaar minder konden en mochten zien, is nu eindelijk licht aan het einde van de tunnel, en mogen we elkaar weer fysiek ontmoeten. Wel met in achtneming van de regels, maar we mogen weer.

Verder in deze uitgebreide nieuwsbrief staat alles wat in onze regio plaats gaat vinden de komende maand. Bijna alle evenementen zijn vrij toegankelijk, echter is opgeven wel verplicht. Dit zodat we weten hoeveel mensen er komen. Mochten het aantal beschikbare tickets op zijn, dan is er de mogelijkheid om op de reservelijst een plaatsje te reserveren. Zodra er een plaats vrijgekomen, wordt er contact opgenomen, om te zien of er interesse is. We werken hier met het principe, degene die boven aan de reservelijst staat, wordt als eerste benaderd. Dat is wel zo eerlijk.

Meer info over onze AIC’s en hun activiteiten in de komende maanden, is terug te vinden op onze eigen website.

Doordat er zeer veel activiteiten plaats vinden in september/oktober hebben we besloten om de nieuwsbrief eenmalig eerder uit te brengen, maar volgende maand zal deze weer gewoon omstreeks de 25e van de maand in digitale brievenbus vallen.

Ook hebben we een nieuwe rubriek vanaf deze maand. We hebben Jasmijn Simonis bereid gevonden om tekeningen te maken voor onze nieuwsbrief. Jasmijn is een 2e jaar studente en doet een grafische opleiding in Utrecht. Zelf is ze ongeveer 2 jaar geleden gediagnostiseerd met ASS.

Namens het voltallige bestuur van NVA Noord-Brabant/ Zeeland wens ik u, onze trouwe lezer, weer veel lees plezier.

En mochten er vragen zijn, stuur gerust een mail naar nieuwsbrief@nva-nb.nl

Met vriendelijke groet,
Richard de Witte
Secretaris NVA Noord-Brabant/Zeeland

 
Voor nieuwe leden uit de regio Noord-Brabant /Zeeland hebben we een speciale aanbieding. Een dvd naar keuze bij een nieuw lidmaatschap.

Klik hier voor de aanbieding



12,5 jarig bestaan AIC eindhoven
                   12,5 jaar geleden!!!12,5 jaar jubileum sticker | 123sticker.nl
 





NVA-AIC, we begonnen met een heel fris team in het Mee-gebouw in Waalre. We hadden er allemaal heel erg zin in om mensen te ontvangen en in gesprek te gaan. Zoveel mooie en bijzonders gesprekken en bijzondere momenten kwamen voorbij.
Ouders, partners, kinderen, grootouders, elke week zaten we klaar. Mooi om in gesprek te gaan en vanuit onszelf dingen delen die je normaal niet met iemand deelt.
 
We hebben in die jaren vele vrijwilligers gehad, ze kwamen en gingen weer weg, ook coördinatoren zijn er in die jaren veel geweest. En zelf vele locaties! Maar we hebben met de vrijwilligers door de jaren heen altijd onze schouders eronder gezet om door te gaan, ook al was de opkomst soms wat minder, we gingen door en door de jaren heen bijzondere dingen neergezet, wandelingen, vrouwenavonden, voorstellingen van Robert en Jeroen, lezingen van onze eigen vrijwilligers die vertelde over hun leven. 
 
En we blijven met nieuwe mensen steeds ook onszelf ontwikkelen rondom het autisme en fijn omdat met andere mensen te mogen delen.
 
Ik kijk in ieder geval terug op mooie jaren waar ik echt zoveel fijne gesprekken heb gehad, soms met een traan maar ook met humor!  En ook met fijne vrijwilligers, je bent echt een team waar je op kan terugvallen en samen maken we nog steeds het AIC-Eindhoven waar alle mensen van harte welkom zijn!
 
Ik ben er vanaf het begin bij en ga voorlopig nog niet weg, omdat ik voor mijn gevoel toch nog een steentje kan bijdragen  rondom het autisme!
 
Elly Bos, vrijwilliger AIC Eindhoven       
AUTI DOE DAG DIERENPARK ZIEZOO VOLKEL 18 SEPTEMBER
Dierenpark Zie-ZOO is niet ZOO maar een dierenpark! Het is de eerste ‘Zorgdierentuin’ van Nederland. Een unieke plek in het Brabantse Volkel waar mensen met autisme            (dankzij sam enwerking met het Regionaal Autisme  Centrum) kunnen werken in de dierverzorging, de  horeca, technische dienst of in het tuinonderhoud. De  dierentuin wordt dus voor een belangrijk deel gerund    door mensen met autisme. 

De dierentuin wil zoveel mogelijk de diversiteit aan  diersoorten laten zien. Je vindt er veel dieren die je bijna nergens anders ziet.

Op 
www.dierenparkziezoo.nl kun je alvast een voorproefje nemen van een heuse wereldverkenning. Je ontmoet daarbij de Amazone papegaai tot de Aziatische rode hond en de gevlekte hyena tot de nevelpanter. Op de reptielenzolder vind je anaconda’s en kaaimannen, om maar iets te noemen.
 
Lees hier verder >
 
 
Thema-ochtend autisme in het gezin 
AIC Roosendaal 24 september
 Op 24 september organiseert AIC Roosendaal de thema-   ochtend  Autisme in het gezin. Tijdens deze ochtend zullen   we de film “ Een verrassend begin” vertonen.



Deze film gaat over het dagelijkse leven (thuis, op school en scouting) van een gezin met twee zonen met autisme en over de manier waarop de ouders met de diagnose om zijn gegaan. Thimo is een jongetje van bijna vier jaar met de diagnose klassiek autisme, Ewout heeft de diagnose Asperger gekregen en is negen jaar oud. De ouders van Thimo en Ewout vertellen op een openhartige, eerlijke, herkenbare en soms ook humoristische manier over het autisme van hun zoons. Over hun leven met ups en downs.

Vragen die in de film aan de orde komen zijn:
• Wat betekent het voor ouders om een kind met autisme te hebben?
• Komt er met de diagnose een einde aan de onzekerheid en twijfel?
• Sta je hiermee aan het begin van een moeilijke weg of helpt het om er beter mee om te kunnen gaan?
• En, wat doet de diagnose met je?

Na de film gaan we samen in gesprek, wat is herkenbaar, hoe ga je er zelf mee om. Samen tips en tricks delen tijdens deze ochtend.

Aanmelden kan via onderstaande button, de QR Code of via onze website www.nva-nb.nl

Klik hier om de flyer  te downloaden

Wanneer: 24 september 2021
Tijden: Deuren open om: 9:15 uur
Aanvang: 9:30 uur
Einde: 11:30 uur

Locatie: Wijkhuis de Wieken
Gezellelaan 45
4707 CC Roosendaal

Uiterste inschrijfdatum: 23 september 16:00 uur 


Heerlijk erop uit

Kamperen in eigen land.
Niet te ver reizen, de rust van de natuur en lekker wandelen. Moeder en dochter even met z’n tweetjes erop uit. Dat was het idee. Vol goede moed van start!

De eerste dag ging prima. De sfeer was fijn, het weer was goed. Suus hielp goed gemutst met het opzetten van de tent. Ze had wel zin in de vakantie!
De eerste nacht slapen was wennen.... Het slaapt toch wel heel anders in een slaapzak dan in je eigen bed…. Door de geluiden op de camping en het licht waren ze vroeg wakker.
Een beetje moe, maar in goede stemming, maakten ze een fikse wandeling. De Veluwe is prachtig en ze genoten.

Bij terugkomst was Suus bekaf. Ze kroop in de tent, achter haar beeldscherm. Kwam er mopperend uit omdat het eten klaar was. Marijke had wel door dat de moppers alleen maar weergaven dat ze moe was, dus besteedde er verder weinig aandacht aan.
Vervelend gedrag of overprikkeling?

Naarmate de dagen vorderden, werd het gemopper meer en meer.
Als Marijke haar vroeg om even te helpen met de afwas, kwam er alleen maar een zwaar geïrriteerde zucht. Met grote moeite kwam ze dan tergend langzaam en poepchagrijnig zo mín mogelijk doen… 

Kamperen en overprikkeling bij autisme
Suus sloot zich steeds meer af. Ze wilde niet meer mee wandelen. Ze wilde de tent niet uit.
Ze pakte haar laptop en koptelefoon en kwam er alleen nog maar uit als ze naar de WC moest. Marijke kon zeggen wat ze wilde, maar Suus hield haar tent-gedeelte potdicht.
Contactbreuk. Marijkes geduld raakte aardig op! Pffff….
Wat een irritant pubergedrag!

 
Lees hier verder >
 
 
lotgenotencontact AIC Breda 24 september

 Op 24 september 2021 organiseert het AIC Breda weer een   lotgenotencontact ochtend voor ouders van kinderen met   autisme van alle leeftijden.



Een kind met autisme kan een behoorlijke impact hebben op de gezinssituatie.     

Hoe ga je daarmee om?
Hoe verloopt de communicatie?
Welke uitdagingen kom je tegen?
Hoe vind je de balans tussen de opvoeding van een kind met en een kind zonder autisme?
Hoe zorg je voor voldoende tijd voor jezelf?

Met elkaar gaan we hierover samen in gesprek. Het is fijn om ervaringen met elkaar te kunnen delen.
Onze lotgenotencontact ochtenden zijn laagdrempelige bijeenkomsten. Er is geen vaste groep.  Per keer kunt u bekijken of u aan wilt sluiten. U bent van harte welkom!
De bijeenkomsten worden begeleid door ervaringsdeskundige vrijwilligers.

Aanmelden kan via onderstaande button, de QR code of via onze website www.nva-nb.nl

Klik hier om de flyer te downloaden

Deuren open om: 9:30 uur inloop met koffie / thee
Aanvang: 9:45 uur Eindtijd: 11:30 uur

Locatie: Ontmoetingscentrum “De Vlieren”
Monseigneur Nolensplein 1
4812 JC Breda

Uiterste inschrijfdatum: 23 september 16:00 uur 

Lotgenotencontact Terneuzen
 Inmiddels is er in Terneuzen een AIC geopend.
 Buurthuis De Kameleon heeft ruimte voor ons en daar is   inmiddels de eerste lotgenotenbijeenkomst geweest.
 
 De overige data staan op de website, maar het gaat om elke   tweede donderdagavond van de maand, uitgezonderd de   maanden juni, juli en augustus en als er op donderdag een feestdag valt.

 
Vanaf 19.00 uur kunt u in het AIC terecht voor vragen, informatie of wat dan ook, als het maar autisme gerelateerd is.
Vanaf 19.30 uur start er een gespreksgroep en is er niet altijd iemand aanwezig om u persoonlijk te woord te staan, maar wij zijn goed per mail te bereiken.

Voor de lotgenotengroep: lotgenotenterneuzen@nva-zeeland.nl
Voor overige vragen: info@nva-zeeland.nl
 
Wilt u vrijwilliger bij ons worden? Graag! Er is ruimte om een nieuwe gespreksgroep te starten of op openingsuren het AIC te bemensen. Interesse of wilt u meer informatie, stuur een mail naar info@nva-zeeland.nl
 
Laat stress geen burn out worden

GROEPSTRAINING “LAAT STRESS GEEN BURN-OUT WORDEN” START IN SEPTEMBER 2021

​ In september 2021 start er weer een groepstraining “Laat stress geen   burn-out worden” voor mensen met (kenmerken van) autisme. Deze   training vindt plaats in Bergeijk (regio Eindhoven). In deze training krijg   je de sleutels in handen om een burn-out te voorkomen en de juiste   stappen te zetten naar meer rust in je leven. 


Aan het eind van de training weet je alles wat voor jou belangrijk is om stress hanteerbaar te houden. Een eigen handleiding naar meer rust, waar je altijd op terug kunt vallen. Je leert vaardigheden waar je voor de rest van je leven wat aan hebt. Zo hoeft stress nooit meer een burn-out te worden!

OPBOUW VAN DE TRAINING
  • De training bestaat uit 9 dagdelen, verdeeld over een half jaar.
  • In een kleine groep gelijkgestemden (maximaal 6 deelnemers) werk je aan je eigen doelen.
  • Ervaringen en tips uitwisselen, met elkaar meedenken.
  • Successen delen, stimulans om in actie te komen.
  • Uitproberen en toepassen wat jou helpt naar een fijner leven, werk en relaties.
 

NAJAARSTRAINING 2021: ER IS NOG VOLDOENDE PLEK

Data: 9 en 23 september, 7 en 21 oktober, 11 en 25 november, 9 december 2021, 13 en 27 januari 2022 (donderdagmiddag)
Tijd: 13.30 – 16.30 uur
Meer informatie en aanmelden:Klik hier

Deze training wordt gegeven door Stienke de Jager Coaching bij Autisme en volgens de Corona richtlijnen en aanbevelingen van de overheid. Stienke de Jager is gecertificeerd wandelcoach en autismecoach.
 
plannen en organiseren AIC de kempen 28 september









Plannen en organiseren heeft alles te maken met executieve functies. Bij mensen met autisme zie je vaak problemen op dit gebied. Een paar voorbeelden: een boekverslag moeten maken voor school en drie dagen voor de inleverdatum nog een boek moeten kiezen, allerlei goede plannen hebben maar niet kunnen starten met de uitvoer van de plannen, veel moeite hebben om op tijd en met de juiste materialen op een afspraak te verschijnen. In deze lezing leg ik uit wat executieve functies zijn, waarom dit zo lastig kan zijn en wat je hieraan kan doen.

Spreker: Monique Schoenmakers Monique is werkzaam bij het Autisme Steunpunt Zuidoost Brabant als gedragskundige. Klik hier voor meer informatie

Datum: Dinsdag 28 september 2021
Tijd: Vanaf 19:00 uur staat koffie en thee voor u klaar De lezing begint om 19:30 uur
Einde lezing om 21:00 uur, napraten kan tot uiterlijk 21:30 uur

Locatie: Gemeenschapshuis De Höllekes, Korte Kerkstraat 7a 5524 AX Steensel

Kosten: 5 euro voor niet leden (NVA leden gratis)
Uiterste inschrijfdatum: 27 september 16:00 uur
 
Klik hier om aan te melden >
 
 
 autisme kracht dag

AUTISME KRACHTDAG VOOR ALS JE PARTNER AUTISME HEEFT – INZICH T IN AUTISME
Zou je graag ervaringen willen uitwisselen met gelijkgestemden? Vrouwen en mannen, die net als jij een partner met (kenmerken van) autisme hebben? Zou je graag het autisme van je partner beter willen begrijpen? Dan is de Autisme Krachtdag op zaterdag 9 oktober 2021 in Oisterwijk wellicht iets voor jou. 

Op deze dag organiseert AutismeKracht een speciale Autisme Krachtdag voor mensen, die een partner hebben met (kenmerken van) autisme. Een dag om op krachten te komen, krachten te verzamelen en te delen in een veilige omgeving met andere partners op een prachtige plek midden in de bossen van Oisterwijk (in en rond hotel Boschoord).
Tijdens deze dag kan je een aantal workshops volgen, zoals een wandelcoach workshop en een interactieve, inspirerende workshop binnen. Workshops, die je meer inzicht geven in autisme en hoe je beter om kunt gaan met wat je partner lastig vindt, maar ook hoe je zijn of haar kwaliteiten leert herwaarderen. Je gaat naar huis met praktische handvatten en tips, die meteen toepasbaar zijn.

Voor informatie en aanmelding, klik hier  

Meld je op tijd aan; er is plek voor acht deelnemers.

NB: Hotel Boschoord heeft i.v.m. Covid-19 diverse maatregelen genomen om de gezondheid en veiligheid van gasten en medewerkers te garanderen. De Autisme Krachtdag wordt gegeven volgens de Corona richtlijnen en aanbevelingen van de overheid.
Deze Autisme Krachtdag wordt georganiseerd door Maike Arends de Groene Wandelcoach en Stienke de Jager Coaching bij Autisme. Maike Arends is gecertificeerd wandelcoach en is moeder van drie kinderen met autisme. Stienke de Jager is gecertificeerd wandelcoach en autismecoach en heeft een partner met autisme. Zij weten als geen ander wat de impact is van autisme op je leven, je relatie en je gezin. 

Klik op lees hier verder voor meer evenementen georganiseerd door Autisme Krachtdag
 
 
Lees hier verder  >
 
 
Evenementen AIC Tilburg september
 In september organiseert AIC Tilburg weer een aantal   interessante evenementen




17 september en 24 september inloop moment

Op vrijdagmorgen 17 september en 24 september van 9.30 tot 11.30 uur zitten onze ervaringsdeskundige vrijwilligers voor je klaar om naar je verhaal te luisteren en je vragen over autisme te beantwoorden. Deze vrijwilligers hebben in hun persoonlijk leven en/of hun werk met autisme te maken en kunnen je hierdoor praktijkgericht advies geven. 
Vind je het nog lastig om langs te komen, wij zijn ook telefonisch bereikbaar op vrijdagmorgen van 9.30-10.30 uur. Ons telefoonnummer is 06 34 40 76 80

24 september lotgenotencontact

Op vrijdagmorgen 24 september van 10.00 tot 11.30 uur is er een lotgenotenbijeenkomst voor iedereen die zelf kenmerken van autisme heeft of iemand kent met kenmerken van autisme. Tijdens deze bijeenkomst worden ervaringen uitgewisseld en vragen gesteld. Dit alles onder het genot van een kopje koffie of thee
Vind je het nog lastig om langs te komen, wij zijn ook telefonisch bereikbaar op vrijdagmorgen van 9.30-10.30 uur. Ons telefoonnummer is 06 34 40 76 80

Meer info is terug te vinden in de flyerklik hier om de flyer te downloaden

Aanmelden kan via onderstaande button, de QR code of via onze website www.nva-nb.nl


 vrijwilligers gezocht voor de regio


 
Enthousiaste vrijwilligers gezocht voor onze regio



Voor ons diverse Autisme Informatie Centrum in onze regio Noord-Brabant/Zeeland, hebben we dringend behoefte aan nieuwe, energieke vrijwilligers.

 Wij wi llen namelijk onze activiteiten voor mensen   met autisme en hun netwerk behouden en waar   mogelijk uitbreiden. Er worden met enige  regelmaat bijeenkomsten georganiseerd. Denk hierbij aan wandelingen,   lotgenotencontacten en thema-ochtend/avonden. Daarnaast zijn we ook   te vinden met een informatiestand bij diverse info-markten en geven   op verzoek informatie aan belangstellende.


Je ziet het, taken genoeg. Daarnaast willen we ook nog graag onze activiteiten, onze PR en social media uitbreiden en nieuwe initiatieven ontwikkelen.

Helaas ontbreekt het ons aan voldoende vrijwilligers om onze activiteiten te behouden en nieuwe te ontwikkelen en zo komen wij bij jou terecht! Heeft je zelf, partner, kind, of een van je ouders bijvoorbeeld autisme en wil je eigen ervaringen graag delen met anderen, dan is vrijwilliger bij het AIC wellicht iets voor jouw! Er zijn diverse mogelijkheden om als vrijwilliger te helpen bij het AIC, dus heeft u belangstelling, laat het ons weten via een bericht via een AIC bij jou in de buurt of mail onze secretaris

 
Lees hier verder  >
 
 
VOOR VROUWEN MET AUTIPARTNER

ONTMOETEN – HERKENNING – AANDACHT VOOR JOU

Hoeveel mensen in jouw omgeving begrijpen écht hoe het is om een partner met (vermoedelijk) autisme te hebben? Waar je tegenaan loopt, hoe eenzaam het soms kan voelen in je relatie, hoeveel moeite dingen kunnen kosten, hoeveel spanning er kan zijn.
Met je eigen vrienden en familie praten over je relatie is niet altijd prettig. Bijvoorbeeld omdat ze niet begrijpen wat jij meemaakt of omdat ze een bijzondere band met je partner hebben. Het is fijn om er met iemand over te praten die jouw partner niet kent en die wel begrijpt waar je tegenaan loopt.

Elke laatste vrijdag van de maand is er de partnerbijeenkomst in Oss. Een prettig samenzijn met andere partners, delen van tips en ervaringen, tijd voor jou met verwennerij en kletserij.
Het thema van 24 september 'Betere communicatie’. Naast het delen van ervaringen en tips, krijg je ook nog praktische handvatten en waardevolle inzichten aangereikt. 
Me-time met mensen die snappen hoe het is in een relatie met autisme: ervaar hoe fijn het is om (h)erkenning te krijgen. Voelen hoe het je nieuwe kracht geeft.
Meld je direct aan via deze link
 

 
 
 
 in kaatjes keuken



Ken je In Kaatjes Keuken van Karen den Dekker? Sinds 2006 geef ik kookles aan kinderen met (en zonder) autisme in mijn keuken in Geldrop. Het is voor kinderen en jongeren tussen 6 en 18 jaar. Er is plek voor maximaal vier kinderen per keer. Ik leer kinderen koken en ik gebruik koken als middel tot ontwikkeling. Aan hun manieren van koken zie ik bij kinderen welke problemen en uitdagingen ze ervaren door hun autisme. Ik kijk vooral naar taal, planning, motoriek en sociale ontwikkeling.

Er is geen vaste manier om te leren koken bij mij. Ik geef kinderen die recepten waardoor ze zich kunnen ontwikkelen. De recepten en de kookles zijn duidelijk en er wordt gevisualiseerd. Daarnaast kun je het zien als een fijne manier van vrijetijdsbesteding en een goede basis om te leren koken. Dat ook.
Op zaterdagmiddag is er nog plek in de kookgroep voor jonge mensen van 6 tot 18 jaar. Neem contact op met 
inkaatjeskeuken@onsmail.nl of bel/app naar 06-14623233, als je een vraag hebt of je wil een kookles afspreken.

Meer recepten van Kaatje vind je in “Autisme & Koken. Stap voor stap kookboek voor kinderen en jongeren” (2011) en in “O jee. Ik eet. Eetboek voor kinderen met autisme” (2017). Of kijk eens op www.inkaatjeskeuken.nl
 
Ben je ouder dan 18 jaar en wil je leren koken? Dan kun je één op één van mij leren koken. Je gaat dat leren wat jij nodig hebt. Meestal kom ik naar jou toe maar je kunt ook bij mij leren koken. Ik heb uiteraard een grote keuken met goede planken, messen, snijplanken en fijne raspen. En je krijgt alle ruimte. Ik ontwikkel en test mijn eigen recepten. Ook wanneer je een dieet volgt of een allergie hebt. Tot ziens?!

Recept van de maand: Lasagne (voor 8 - 10 personen) Lasagne
Lasagne is een echte klassieker onder de ovenschotels, die je gemakkelijk lang van tevoren kunt klaarmaken. Houd je niet van gesmolten kaas? Laat die dan weg.

Ingrediënten:
- 3 uien 
- 5 stengels bleekselderij
- 3 winterwortels
- 500 gram gehakt
- 1000 milliliter gezeefde tomaten
- 24 lasagnevellen
- 3 eetlepels bloem
- 750 milliliter melk
- 4 eetlepels vloeibare margarine
- 300 gram jonge kaas
- 2 theelepels zout
- 2 theelepels peper
- 3 theelepels oregano

 
Recept van de maand >
 
 
Yazzy design
Over Yazzy Design

 Yazz y Design is een vrouw met autisme. Ze is   momenteel 18 jaar en wil haar werk zo kunnen doen   dat ze het aan kan passen aan haar energieniveau en   haar opleiding. Ze is altijd de creatieve dame geweest   (met welk materiaal dan ook) en tekent heel graag.

 Nu heeft ze zich ingeschreven bij de KvK om vanuit   haar eigen plekje lekker te kunnen werken en haar   eigen inkomen te verdienen
 (want stufi alleen is ietwat krapjes...;)).

 Heb je ook een teken-vraag voor haar, mail dan     naar  yazzy@yazzydesign.com

 Ze gaat nu op regelmatige basis een tekening maken   voor onze nieuwsbrief


 
 
TERUG NAAR KANTOOR: HOE OVERLEEF IK DE KANTOORTUIN?
Nu het thuiswerkadvies is vervallen, zullen steeds meer mensen vaker op kantoor gaan werken. Als je kenmerken van autisme hebt, kan het werken in een kantoortuin heel vermoeiend zijn. Bellende collega’s, knipperende TL verlichting, gebrek aan privacy; het valt niet mee om in een drukke kantoortuin te werken. Onderzoek toont aan dat een kantoortuin zorgt voor vermoeidheid, stress, hoofdpijn en concentratieverlies.
 
Heb jij (kenmerken van) autisme? Werk jij regelmatig in een kantoortuin en heb je veel last van prikkels, stress en concentratieproblemen? Kom je regelmatig moe thuis na een dag op kantoor? Zou je graag tips willen ontvangen om beter te kunnen functioneren op je werk en minder last te hebben van prikkels als je moet werken in een kantoortuin?
 
Vraag dan deze vijf gratis survivaltips van Coaching bij Autisme aan voor de kantoortuin, speciaal voor mensen met autisme aan: klik hier
 
 
Herstarten activiteiten AIC Bergen op ZOom
 

 
 Na anderhalf jaar zonder activiteiten zijn we blij   om als AIC Bergen op Zoom weer een nieuwe     start te kunnen maken en weer langzaamaan op   te starten.



 
In dit jaar zullen we beginnen met een drietal wandelingen op de volgende dagen:

Donderdag 14 oktober 2021
Donderdag 19 november 2021
Donderdag 17 december 2021

We starten dan om 14.00 uur en we wandelen dan ongeveer een uur. Tijdens de wandeling, of er na zullen we dan ergens wat drinken. Het geheel zal ongeveer 2 uur duren.
 
Op 14 oktober wandelen we langs De Zoom.
We verzamelen dan tussen 13.45 uur en 14.00 uur bij het Ravelijn aan de Korneel Slootmanslaan en lopen dan langs De Zoom richting het Havenkwartier.
Er wordt in principe gewandeld over het pad langs De Zoom maar voor degenen voor wie dat lastig is kan er ook over het fietspad bovenlangs De Zoom gelopen worden.
In het Havenkwartier aangekomen zullen we iets gaan drinken bij Het Ministerie van Eten en drinken aan de Zuidzijde Haven en van daaruit lopen we door de stad terug naar Het Ravelijn.
 
In de binnenstad is het overal betaald parkeren, dus houdt daar in ieder geval rekening mee.
De consumptie bij Het Ministerie van Eten en Drinken wordt door ons aangeboden.
 
Over de wandelingen van november en december zal in de volgende nieuwsbrieven informatie volgen.
 
Aanmelden voor de wandelingen is verplicht en kan via onze website www.nva-nb.nl
 
Vanaf 2022 zullen wij ook weer een nieuwe start maken met onze thema momenten. We hopen hierover snel meer over te kunnen vertellen.
Wij hebben er in ieder geval weer veel zin in!
 
 
gleveris probeer projecten


Het FringeL Festival zondag 21 november: muzikanten staan in de startblokken!
We zijn er weer in geslaagd:
  • wéér een vol programma met een gemêleerd gezelschap top artiesten;
  • wéér primeurs (piano/trombone duet, eigen song);
  • weer nieuwe contacten gelegd.
Het FringeL Festival is voor de 9e keer op zondag 21 november in Muzelinck (nabij station Oss) met als thema ‘Versieringen’. Een gezellig, kleinschalig muziek/netwerkevent, speciaal voor en door mensen met autisme en belangstellenden. In iedere act zit minimaal één persoon met autisme. Er is ook een kleine infomarkt/expositie. Deelname aan het festival is gratis. In de oktober editie vermelden we het programma met de namen van de artiesten en componisten.
 
Vind je het leuk het 9e FringeL Festival te presenteren, te fotograferen of te filmen?
Stuur dan uiterlijk 10 oktober een e-mail naar: info@gleveris.nl wat je zou willen doen en hoe we je het beste kunnen bereiken. Op zondag 21 november begint het inspelen om 10 uur en het concert is van 11 tot 13.15 uur. Meer info (incl. m.b.t. COVID-19) vind je op www.gleveris.nl
 
Nieuwe secretaris
Het bestuur van Stichting Gleveris is sinds kort versterkt met een nieuwe secretaris: Petrik Cuijpers.
Petrik heeft brede bestuurservaring o.a. opgedaan in zijn eigen bedrijf (IT Consultancy & software oplossingen) waarin hij ook een stagiaire met autisme heeft begeleid.  Mede hierdoor is hij zich nog beter gaan beseffen dat mensen met autisme dromen hebben zoals alle andere mensen, maar dat er voor hen veel meer barrières zijn om deze te realiseren. Daarom is Petrik blij dat hij via Gleveris een steentje kan bijdragen om mensen met autisme de kans te geven hun probeerprojecten uit te voeren. Meer over Petrik vind je op onze website.


 
 
Inloop momenten AIC
De afgelopen periode was het verplicht om aan te melden voor een inloop moment bij een van onze AIC's. Door de coronaregels die toen gelden waren we hierdoor genoodzaakt dit in te voeren. Gelukkig gaat het weer de goede kant op, en hebben we besloten om deze regel te laten vervallen. Voor de inloop momenten hoeft niet meer aangemeld te worden. Het is dus weer mogelijk om weer spontaan bij een AIC naar keuze waar een inloop moment is, weer binnen te lopen, om daar een gesprek aan te gaan met onze vrijwilligers.

LET OP: Voor alle andere evenementen die georganiseerd worden door onze AIC's zoals een wandeling, thema-ochtend, thema-avond, lotgenotencontact enz. blijft aanmelden verplicht. Dit doordat we aan de ene kant maar een beperkt aantal mensen mogen toelaten tijdens een van de boven genoemde evenementen, maar aan de andere kant weten de AIC's ook wie er komt. Mochten de tickets voor het evenement naar keuze zijn uitverkocht, dan kun je je eigen opgeven voor de reserve lijst. Als er een plaats vrij komt, dan nemen we contact met je op.

Het is van ons van groot belang, als je je eigen hebt opgegeven voor een evenement, en je mocht onverhoopt niet kunnen, laat dat aub. weten aan het AIC of stuur een mail aan de secretaris. Dan kunnen we eventueel de plaats aan een ander persoon geven die op de reservelijst staat.
Evenementen AIC Eindhoven september
 In september organiseert AIC Eindhoven weer een aantal   interessante evenementen




20 september Thema-avond autisme en camoufleren

Samen gaan we een presentatie van een dokter van de universiteit van Londen bekijken. Deze korte presentatie uit 2017 legt uit hoe en waarom mensen met autisme dit proberen te camoufleren. Na de de film gaan we in gesprek over het camoufleren van autisme. Praat je met ons mee onder het genot van koffie/thee?

Meer info is terug te vinden in de flyer, klik hier om de flyer te downloaden

Aanmelden kan via onderstaande button, de QR code of via onze website www.nva-nb.nl




22 september Thema-ochtend autisme en computer en game verslaving

Veel jongeren met autisme zitten liever achter de computer dan dat ze bezig zijn met andere dingen. Wat voor invloed heeft dit op je leven? Brengt het wat je wilt en zou je het anders willen? Deze bijeenkomst is voor ouders die dit herkennen bij hun kinderen, maar ook zeker voor degenen die zichzelf hierin herkennen.


Meer info is terug te vinden in de flyerklik hier om de flyer te downloaden

Aanmelden kan via onderstaande button, de QR code of via onze website www.nva-nb.nl


WORKSHOP AUTISME IN JE RELATIE 

VOORKOM PROBLEMEN IN JE RELATIE
Een relatie waarin een van de partners autisme heeft, komt vaak voor andere uitdagingen te staan dan relaties zonder autisme. Hoe voorkom je dat je jezelf voorbij loopt? Wat kun je eraan doen om meer harmonie en rust te krijgen in je relatie en jullie gezin?

Relatie onder druk

Stress kan een enorme negatieve impact hebben op je relatie. Veel ruzie, elkaar niet begrijpen, schuldgevoel, teleurstelling, eenzaamheid. De spanning kan zo hoog oplopen dat er geen uitweg meer lijkt te zijn.

Voorkom dat je dromen in duigen vallen
Als je merkt dat de problemen in jullie relatie hoog oplopen, kom dan op tijd in actie. Deze workshop helpt hierbij. Exclusief voor jou en je partner, compleet op jullie situatie afgestemd. Het geeft jullie:
  • Praktische verduidelijking over de rol die autisme speelt in jullie situatie.
  • Meer begrip over en weer voor elkaars situatie.
  • Handvatten die jullie kunnen helpen om de weg naar verbetering in te slaan.
  • Nieuwe mogelijkheden zien en een plan voor de toekomst.
Ervaringen van anderen
“Het meest waardevolle aan de workshop vind ik het inzicht dat ASS in de relatie wel lastig kan zijn, maar dat er volop mogelijkheden zijn om er mee om te gaan, op zo’n manier dat het voor jou en je gezin het beste werkt. De workshop was leerzaam, confronterend en ook fijn, omdat je verhaal (h)erkend wordt.”
“De workshop vonden we heel prettig. Er was veel herkenning en er zijn meteen praktische handvatten uit voort gekomen. Ook is er nu meer begrip vanuit mijn vrouw en besef wat mijn autisme inhoudt.“
Willen jullie aan de slag om het weer leuk te krijgen samen? Meld je aan voor deze workshop via deze link
 
Website  |   Contact  |  Doorsturen
 
|  Mijn gegevens   |   Aanmelden  |  Afmelden
 
Deze e-mail is verzonden met Spotler.
Spotler