Nieuwsbrief van de Nederlandse Vereniging van Autisme en het AutismeFonds regio Noord-Brabant/Zeeland
  Lees online  |  Afmelden
Autinieuwsbrief
Autinieuwsbrief
Beste lezer,
De vakantie periode is aangebroken in onze mooie regio. Dat betekent dat onze AIC vrijwilligers en bestuursleden, die ook gewoon vrijwilliger zijn, gaan genieten van een wel verdiende vakantie. Hierdoor zullen de mails niet zo snel beantwoord worden dan dat u gewend bent van ons. Wij vragen dan ook uw begrip hiervoor.
AIC Breda zal in de vakantie periode een aantal evenementen organiseren, hier leest u meer over in onze nieuwsbrief.

Ondanks de aankomende vakantieperiode zijn we er toch weer in geslaagd om een mooie gevulde nieuwsbrief te maken voor onze trouwe lezers.

Wel is de nieuwsbrief anders van opzet. We hebben er voor gekozen om de stukken  minder groot te maken, zodat het overzichtelijker wordt. Onderaan (bijna) elk artikel staat een knop LEES HIER VERDER. Deze knop opent een nieuwe pagina met het vervolg van het verhaal.

Wat staat er in onze nieuwsbrief van deze maand? We hebben natuurlijk onze vaste inzenders, maar deze keer hebben we een mooi verhaal van een van onze vrijwilliger uit Zeeland, die verteld over zijn werkzaamheden bij de prikstraat.
Heeft u ook een interessant artikel voor de nieuwsbrief, stuur deze gerust op naar nieuwsbrief@nva-nb.nl

Door de aankomende vakantieperiode zal er volgende maand GEEN nieuwsbrief verschijnen. De eerst volgende nieuwsbrief verschijnt weer in september, maar wel eerder dan dat u gewend bent van ons. Omstreeks 15 september zal de volgende nieuwsbrief weer verschijnen van onze regio, hierna zal deze weer op de vertrouwde tijd, omstreeks de 25e van elke maand weer gaan verschijnen.
 
Namens alle AIC vrijwilligers en bestuursleden van NVA Noord-Brabant / Zeeland wens ik u een hele fijne warme en zonnige zomer toe.

Tot september
 
Met vriendelijke groet,

Richard de Witte
Secretaris NVA Noord-Brabant/Zeeland

Vakantierooster - Greijdanus - Christelijke middelbare School
 





Voor nieuwe leden uit de regio Noord-Brabant /Zeeland hebben we een speciale aanbieding. Een dvd naar keuze bij een nieuw lidmaatschap.

Klik hier voor de aanbieding
gleveris probeer projecten


Stichting Gleveris, probeerprojecten autisme viert haar 10-jarig bestaan !
Sinds 2008 en vanaf 2011 als stichting is Gleveris actief met het organiseren van persoonlijke probeerprojecten voor mensen met autisme. Met als doel de zelfstandigheid van mensen met autisme, van alle leeftijden, te bevorderen. Binnen Gleveris is er ervaring met autisme. Daarnaast werken we samen met verschillende instanties en individuele professionals in een uitgebreid netwerk.
 
Gleveris faciliteert projecten waarbij iemand met autisme iets kan uitproberen dat leidt tot zijn/haar eigen product. Dat kan een eigen boek zijn, CD, film, openbaar optreden, poster van een festival, spreekbeurt, expositie. Meer hierover weten? Lees dan verder op www.gleveris.nl

Een van de Gleveris projecten is het jaarlijkse FringeL Festival, voor de 9e keer op zondag 21 november in Muzelinck in Oss met als thema ‘Versieringen’. Een gezellig, kleinschalig muziek/netwerk event, speciaal voor en door mensen met autisme en belangstellenden. In iedere act zit minimaal 1 persoon met autisme. Er is ook een kleine info markt/expositie. Deelname aan het festival is gratis. Tijdens dit festival schenken we speciale aandacht aan het 10-jarig bestaan.

Heb je autisme en wil je - net als andere enthousiaste muzikanten – meedoen aan het 9e  FringeL Festival? Met het motto ‘Versieringen’ kun je alle kanten op als muzikant, presentator, filmer of fotograaf van dit netwerkevent of als exposant van jouw kunstwerk! Stuur dan uiterlijk 31 augustus 2021 een e-mail wat je zou willen doen en hoe we je het beste kunnen bereiken naar: info@gleveris.nl.

Meer info vind je op www.gleveris.nl

 
 
overzicht regio activiteiten 
Diverse van onze AIC's zijn al hart aan de slag gegaan om het programma voor het najaar te maken.


Hieronder staan van de diverse AIC's het overzicht in een handige PDF download. Dit overzicht is ook te downloaden via onze website.

LET OP: het programma overzicht is onder voorbehoud.

Klik op het AIC naar keuze om het overzicht te downloaden.
         
             
 
 
buiten de lijntjes
Bron: Patricia Bouwhuis
www.aspergerinbeeld.nl
Kan een afbeelding zijn van 1 persoon
 
 
autisme krachtdag
AUTISME KRACHTDAG VOOR VROUWEN MET AUTISME – INZICHT IN JOUW AUTISME

Zou je graag ervaringen willen uitwisselen met gelijkgestemden? Vrouwen, die net als jij (kenmerken van) autisme hebben? Wil je graag meer inzicht in jouw autisme en waar jouw zwakke en sterke punten liggen? Dan is de Autisme Krachtdag op zaterdag 18 september in Oisterwijk wellicht iets voor jou!

Op deze dag organiseert AutismeKracht een speciale Autisme Krachtdag voor vrouwen met autisme. Een dag om op krachten te komen, krachten te verzamelen en te delen in een veilige omgeving met andere vrouwen met autisme, op een prachtige plek midden in de bossen van Oisterwijk (in en rond hotel Boschoord).

Tijdens deze dag kan je een aantal workshops volgen, zoals een wandelcoach workshop en een interactieve, inspirerende workshop binnen. Workshops, die je meer inzicht geven in jouw autisme. Wat voor jou lastig is vanuit je autisme, maar ook waar je kwaliteiten liggen. Je gaat naar huis met praktische handvatten en tips, die meteen toepasbaar zijn.

Voor informatie en aanmelding: klik hier.  Meld je op tijd aan; er is plek voor acht deelnemers.

lees hier verder >
 
 
eEN DAG UIT HET LEVEN VAN....
Deze keer een verslag van een vrijwilliger uit de regio Zeeland. René Roose werkt in deze periode in een corona prik locatie en vertelt een paar leuke anekdotes.

Ik werk op de prikstraat in Zierikzee. Een kleine prikstraat, we hebben 4 priklijnen. Klein maar fijn, is het credo. Omdat we klein zijn, hebben we ook aandacht voor de mensen die komen, en dat wordt ten zeerste op prijs gesteld.
 
Er komen tal van mensen op de prikstraat. Dus maak je ook wel eens wat mee. Er komen ook mensen met autisme. Daar ik zelf ervaringsdeskundige ben, word ik wel eens om raad / advies gevraagd.

lees hier verder >
 
 
auti doe dag dierenpark Ziezoo volkel 18 september
Dierenpark Zie-ZOO is niet ZOOmaar een dierenpark! Het is de eerste ‘Zorgdierentuin’ van Nederland. Een unieke plek in het Brabantse Volkel waar mensen met autisme (dankzij samenwerking met het Regionaal Autisme Centrum) kunnen werken in de dierverzorging, de horeca, technische dienst of in het tuinonderhoud. De dierentuin wordt dus voor een belangrijk deel gerund door mensen met autisme.

De dierentuin wil zoveel mogelijk de diversiteit aan diersoorten laten zien. Je vindt er veel dieren die je bijna nergens anders ziet. Op www.dierenparkziezoo.nl kun je alvast een voorproefje nemen van een heuse wereldverkenning. Je ontmoet daarbij de Amazone papegaai tot de Aziatische rode hond en de gevlekte hyena tot de nevelpanter. Op de reptielenzolder vind je anaconda’s en kaaimannen, om maar iets te noemen.

lees hier verder >
 
 
aic breda
Tijdens onze laagdrempelige inloopochtenden kunt u uw vragen  stellen en ervaringen uitwisselen met onze vrijwilligers en andere bezoekers. Tevens is er ruimte voor een individueel gesprek met één van onze vrijwilligers.


Heeft u zelf, uw kind, uw partner of iemand anders uit uw familie of omgeving autisme? Het Autisme Info Centrum (AIC) weet als geen ander hoe dat is. Het AIC bestaat uit vrijwilligers, allen ervaringsdeskundig op het gebied van autisme. Zij bieden u een luisterend oor, delen ervaringen en/ of zoeken samen met u naar informatie en een antwoord op uw vragen. Mediatheek is aanwezig.

Voor meer informatie over autisme en lidmaatschap NVA: 
www.autisme.nl of www.nva-nb.nl  of mail naar  aic-breda@nva-nb.nl
 
Om de veiligheid te waarborgen, mogen er maximaal 6 bezoekers tegelijk aanwezig zijn.
Om die reden is het verplicht om u aan te melden. Wacht dus niet te lang met opgeven, 
vol = vol.

Verder zullen we de op dat moment geldende RIVM maatregelen in acht nemen.

Bent u verhinderd of heeft u milde klachten? Stuur dan een e-mail naar aic-breda@nva-nb.nl om anderen de kans te geven om deel te nemen.
 
Wanneer:                                                            

30 juli

Tijd:                                                                      Locatie:  

Aanvang: 09:30 uur                                                Ontmoetingscentrum “De Vlieren”
Eindtijd: 11:30 uur                                                  Monseigneur Nolensplein 1                                                                                                    4812 JC Breda                                                                                      
   


Ook in augustus zijn er een tweetal evenementen, klik op onderstaande button om verder te lezen.
lees hier verder >
 
 
per saldo

Gratis basisvoorlichtingsbijeenkomst over het pgb

Ergens dit najaar gaan we in samenwerking met Per Saldo een basisvoorlichtingsbijeenkomst organiseren over het PGB. Dit evenement zal plaats vinden in Den Bosch. Op dit moment hebben we nog geen datum, maar daar wordt u zo snel mogelijk over geïnformeerd.
We vinden het belangrijk dat mensen die kiezen voor een pgb een weloverwogen en positieve keuze maken. En dat zij weten wat erbij komt kijken.

Deze voorlichting is bedoeld voor mensen die voor de keuze staan hoe ze hun zorg of ondersteuning gaan regelen: met een pgb of juist niet.
lees hier verder >
 
 
henry markram speurt naar autisme in een mysterieus orgaan
Bron: NCR
Niki Korteweg

De autistische zoon van hersenonderzoeker Henry Markram drijft diens zoektocht naar een allesomvattend model van de werking van het brein, en van autisme.


Midden in de nacht, boven op een besneeuwde bergtop, schreeuwt de 24-jarige Kai het uit. Hij gaat compleet door het lint, stampt en tiert. De nachtelijke sleetocht waarmee het gezin de verjaardag van één van zijn zussen zou vieren, draait uit op consternatie. De jongen, die op zijn vijfde al sneller dan zijn vader zijn snowboard over de sneeuw joeg, is overweldigd door de witte hellingen. Zijn vader krijgt hem niet gekalmeerd. Hij kent de oorzaak. Op zijn zesde kreeg zijn zoon de diagnose autisme. Instortingen als deze is hij wel gewend. Maar hij weet sinds kort pas hoe hij het had kunnen voorkomen. De aanval zelf. En misschien zelfs ook de complete neiging tot woedeaanvallen.
lees hier verder >
 
 
aic Roosendaal
Lotgenotencontact vrouwen thema balans 10 september 
 Op 10 september organiseert AIC Roosendaal een   lotgenotencontact ochtend voor vrouwen. 
 Dit is weer de eerste bijeenkomst na de vakantie.
 Het thema deze ochtend is balans.



Balans heb je overal nodig, maar hoe ga je daar mee om, en hoe houdt je je zelf in balans. Wat gebeurd er als je niet meer in balans bent?
Wat is het maatschappelijke gedrag, hoe wordt dat geaccepteerd.
Heb je zelf hier een idee over en wil je dat graag inbrengen, dat kan.
Stuur een mail naar: aic-roosendaal@nva-nb.nl en dan zullen we het ingebrachte idee zeker meenemen

in deze ochtend. Heb je geen inbreng maar wil je wel graag komen, dan ben je ook van harte welkom
lees hier verder >
 
 
rijbewijskeuring
Wij roepen het al veel langer: rijbewijskeuringen voor mensen met autisme zijn onnodig. Nu beginnen ze in Den Haag te luisteren. Mede dankzij onze lobby gaat het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat het stelsel medische rijgeschiktheid aanpassen. En daarbij vragen ze jouw mening!

Ga naar denkmeeoverkeuren.nl en vul de vragenlijst in.

De Minister van Infrastructuur en Waterstaat (IenW) wil graag jouw mening over de huidige opzet van de medische keuring. Via een online raadpleging word je gevraagd mee te denken hoe het beste beoordeeld kan worden wie gezond genoeg is om veilig auto te kunnen rijden. Van 24 juni tot en met 5 augustus kan iedereen die dat wil via een reactie opdenkmeeoverkeuren.nl hun adviezen kenbaar maken.
lees hier verder >
 
 
VOORSTELLEN NIEUWE VRIJWILLIGER AIC ROOSENDAAL
Rosemarie is nieuwe vrijwilliger van het AIC wil ik mij graag aan u voorstellen. Ik ben Rosemarie Poldervaart 47 jaar. Geboren en opgegroeid in Maassluis, maar woon al ruim 20 jaar in Zevenbergen. Ik ben 10 jaar geleden gescheiden en nu bijna 3 jaar in een nieuwe fijne relatie. Moeder van een zoon van 18 en een dochter van 14 jaar. Ik werk als Grafisch Vormgeefster op de marketing van groothandel VHC Kreko in Moerdijk. 
 
Mijn 'eerste' en nog steeds grootste raakvlak met ASS is via mijn zoon die al op jonge leeftijd (gelukkig vind ik zelf want dat heeft ons veel juiste informatie opgeleverd waardoor we al jong goed passend konden handelen) de diagnose Asperger kreeg. Al snel werden we doorverwezen naar oa. MEE waar ik mijn eerste ouder-contact-avonden meemaakte. Wat hebben we toen veel aan die avonden gehad!


lees hier verder >
 
 
GROEPSTRAINING LAAT STRESS GEEN BURN-OUT WORDEN START IN SEPTEMBER 2021
In september 2021 start er weer een groepstraining “Laat stress geen burn-out worden” voor mensen met (kenmerken van) autisme. Deze training vindt plaats in Bergeijk (regio Eindhoven). In deze training krijg je de sleutels in handen om een burn-out te voorkomen en de juiste stappen te zetten naar meer rust in je leven. 

Aan het eind van de training weet je alles wat voor jou belangrijk is om stress hanteerbaar te houden. Een eigen handleiding naar meer rust, waar je altijd op terug kunt vallen. Je leert vaardigheden waar je voor de rest van je leven wat aan hebt. Zo hoeft stress nooit meer een burn-out te worden!

OPBOUW VAN DE TRAINING
  • De training bestaat uit 9 dagdelen, verdeeld over een half jaar.
  • In een kleine groep gelijkgestemden (maximaal 6 deelnemers) werk je aan je eigen doelen.
  • Ervaringen en tips uitwisselen, met elkaar meedenken.
  • Successen delen, stimulans om in actie te komen.
  • Uitproberen en toepassen wat jou helpt naar een fijner leven, werk en relaties.

lees hier verder >
 
 
autisme steunpunt zuid-oost brabant
Aanbod Autisme Steunpunt Zuidoost-Brabant schooljaar 2020-2021
We mogen weer live! Wij hebben jullie gemist en zijn blij dat we vanaf september weer ons aanbod op locatie mogen aanbieden. Ben jij er bij?
We bieden vele lezingen, workshops, trainingen en studiedagen aan. Enkelen zijn alleen voor professionals maar er zijn ook lezingen en workshops die zeer interessant zijn voor ouders of andere betrokkenen. Wil je weten wat het actuele aanbod is? Kijk dan in de agenda van het Autisme Steunpunt of klik hier voor het volledige aanbod (ook op maat).

Lezingen (alle lezingen zijn maandagavond van 19:30 – 21:00 uur)
Autisme Belevings Circuits
  • Woe. 29-09-2021 14:00 tot 16:30 uur
  • Dins. 05-10-2021 19:00 tot 21:30 uur

lees hier verder >
 
 
thema-avond AIC De kempen locatie eersel 28 september
AIC De Kempen locatie Eersel thema-avond Plannen en organiseren met autisme  dinsdag 28 september 






Plannen en organiseren heeft alles te maken met executieve functies.

Bij mensen met autisme zie je vaak problemen op dit gebied.
Een paar voorbeelden: een boekverslag moeten maken voor school en drie dagen voor de inleverdatum nog een boek moeten kiezen, allerlei goede plannen hebben maar niet kunnen starten met de uitvoer van de plannen, veel moeite hebben om op tijd en met de juiste materialen op een afspraak te verschijnen.

In deze lezing leg ik uit wat executieve functies zijn, waarom dit zo lastig kan zijn en wat je hieraan kan doen.
Spreker: Monique Schoenmakers
Monique is werkzaam bij het Autisme Steunpunt Zuidoost Brabant als gedragskundige.

Klik hier om de flyer te downloaden.

Tijd:
Vanaf 19:00 uur staat koffie en thee voor u klaar, de lezing begint om 19:30 uur
Einde lezing om 21:00 uur, napraten kan tot uiterlijk 21:30
uur.

Locatie:
Gemeenschapshuis De Höllekes,
Korte Kerkstraat 7a
5524 AX Steensel

Kosten: 5 euro voor niet leden (NVA leden gratis)
Uiterste inschrijfdatum: 27 september 16:00 uur
I.v.m. de 1,5 meter regeling is er plaats voor max 45 personen. vol = vol

klik hier om aan te melden >
 
 
in kaatjes keuken recept van de maand


Ken je In Kaatjes Keuken van Karen den Dekker? Sinds 2006 geef ik kookles aan kinderen met (en zonder) autisme in mijn keuken in Geldrop. Het is voor kinderen en jongeren tussen 6 en 18 jaar. Er is plek voor maximaal vier kinderen per keer. Ik leer kinderen koken en ik gebruik koken als middel tot ontwikkeling. Aan hun manieren van koken zie ik bij kinderen welke problemen en uitdagingen ze ervaren door hun autisme. Ik kijk vooral naar taal, planning, motoriek en sociale ontwikkeling.

Er is geen vaste manier om te leren koken bij mij. Ik geef kinderen die recepten waardoor ze zich kunnen ontwikkelen. De recepten en de kookles zijn duidelijk en er wordt gevisualiseerd. Daarnaast kun je het zien als een fijne manier van vrijetijdsbesteding en een goede basis om te leren koken. Dat ook.
Op zaterdagmiddag is er nog plek in de kookgroep voor jonge mensen van 6 tot 18 jaar. Neem contact op met inkaatjeskeuken@onsmail.nl of bel/app naar 06-14623233, als je een vraag hebt of je wil een kookles afspreken.

Meer recepten van Kaatje vind je in “Autisme & Koken. Stap voor stap kookboek voor kinderen en jongeren” (2011) en in “O jee. Ik eet. Eetboek voor kinderen met autisme” (2017). Of kijk eens op www.inkaatjeskeuken.nl
 
Ben je ouder dan 18 jaar en wil je leren koken? Dan kun je één op één van mij leren koken. Je gaat dat leren wat jij nodig hebt. Meestal kom ik naar jou toe maar je kunt ook bij mij leren koken. Ik heb uiteraard een grote keuken met goede planken, messen, snijplanken en fijne raspen. En je krijgt alle ruimte. Ik ontwikkel en test mijn eigen recepten. Ook wanneer je een dieet volgt of een allergie hebt. Tot ziens?!

Recept van de maand: Crunchy spinazie salade
(voor 8 - 10 personen)Cruncy spinaziesalade


lees hier verder >
 
 
autisme krachtdag
AUTISME KRACHT WANDELING – OPEN ZIJN OVER AUTISME

Ben jij een hoogopgeleide man of vrouw en heb jij (kenmerken van) autisme? Wil je graag ervaringen uitwisselen met gelijkgestemden? Op zaterdag 4 september organiseer ik weer een Autisme Krachtwandeling in de bossen bij Best. Het thema van deze groepswandeling is “Open zijn over je autisme”.
 
De Autisme Krachtwandeling is een groepswandeling waarbij je ervaringen kan uitwisselen met gelijkgestemden tijdens een fijne boswandeling van ca. 1,5 uur. Aan de hand van stellingen en vragen ga je in gesprek met andere deelnemers. De volgende onderwerpen kunnen aan bod komen: Ben jij open over je autisme? Wie heb je verteld dat je autisme hebt? Ben je open op je werk over je autisme? Heb jij negatieve ervaringen met open zijn over je autisme? Wat voor positieve effecten heeft je openheid gehad? 

lees hier verder >
 
 
 
Website  |   Contact  |  Doorsturen
 
|  Mijn gegevens   |   Aanmelden  |  Afmelden
 
Deze e-mail is verzonden met Spotler.
Spotler