Nieuwsbrief van de Nederlandse Vereniging van Autisme regio Noord-Brabant / Zeeland
  Lees online  |  Afmelden
Autinieuwsbrief
Beste lezer,
Net voor de zomerstop van onze AIC’s heeft heel Nederland goed bericht gekregen, de maatregelen zijn verder versoepeld, wat betekend dat onze AIC’s in Tilburg en Breda hebben besloten om toch de deuren weer open te gooien omdat het weer mag. We zijn hier natuurlijk erg blij mee. Maar zoals gezegd staat het zomer reces voor de deur en gaan onze vrijwilligers in de regio genieten van een wel verdiende vakantie.

Maar zover is het nog niet, vele AIC’s zijn alweer druk bezig om plannen te maken voor het nieuwe seizoen, op onze website staan van sommige al het volledige programma online tot aan december. Maar ook in Zeeland zijn we hard achter de schermen aan het werk om alles weer in orde te gaan brengen om de lotgenotencontacten weer op te gaan starten, en gaan we medio september/ oktober een thema-avond organiseren.

Volgende maand verschijnt de laatste editie van deze nieuwsbrief, we gaan er dan een maand tussen uit om dan vervolgens weer half september, eerder dan u gewend bent van ons, weer een bomvolle nieuwsbrief te brengen vol met nieuws uit de regio. Hopelijk blijft het dan nog zo goed gaan zodat al onze AIC’s weer kunnen gaan draaien en u weer mogen ontvangen, want daar doen we het tenslotte voor.
We zijn nog steeds op zoek naar mensen die mooie verhalen hebben voor onze nieuwe rubriek. Ben je creatief, of kun je iets anders wat bijzonder is, dan moet je zeker contact met ons opnemen, zodat we het in deze nieuwsbrief kunnen plaatsen. Ook plaatselijke initiatieven waarderen we sterk.
 
Graag wil ik de alle lezers weer veel leesplezier toewensen.
 
Met vriendelijke groet,
Richard de Witte
Secretaris NVA Noord-Brabant/Zeeland
 
Voor nieuwe leden uit de regio Noord-Brabant /Zeeland hebben we een speciale aanbieding. Een dvd naar keuze bij een nieuw lidmaatschap.

Klik hier voor de aanbieding
AIC TIlburg
Evenementen juli                                                                         
           
 Een gevolg van de aangekondigde versoepelingen van de   corona   maatregelen is de openstelling van de MFA Symfonie,     Eilenbergstraat   250 5011AC Tilburg, 



Voor het AIC betekent dit dat we onze activiteiten opnieuw ,op gepaste
afstand, kunnen opstarten.


In juli:

Lotgenotencontact avond 14 juli 19.30 – 20.30 uur




16 juli lotgenotencontact ochtend 9.30 – 10.30 uur



21 juli  Ladies Night 19.30 – 21.00 uur




Zomervakantie van 26 juli tot en met 5 september

Ook zijn wij elke vrijdagmorgen van 9.30 - 10.30 uur en op woensdagavond van
19.30 - 20.30 uur telefonisch te bereiken op nummer 06 34 40 76 80.

Daarnaast zijn we druk bezig om na de zomervakantie weer ons vast rooster op
te starten. Dat betekend vrijdagmorgen inloop voor iedereen die vragen heeft
over autisme, lotgenotencontact op vrijdagmorgen en woensdagavond en de
Ladies Night op de laatste woensdagavond van de maand.

De precieze data zullen wij op onze site bekend maken en u ontvangt hier de flyer over.
Wij hopen dat iedereen goed deze moeilijke tijd doorgekomen is. Prettige vakantie en tot in september.
 
 
De kempen specials                                                                        lezing door judith visser
 
Voor ouders en andere belangstellenden organiseren wij op 30 september 2021 een lezing ter gelegenheid van ons 10-jarig bestaan.

Onze spreekster is Judith Visser. Judith is schrijfster van het boek "Zondagskind", een ervaringsverhaal van iemand met autisme.
Verder schreef ze nog 12 andere boeken. Judith wordt begeleid door haar hulphond.

Indien donderdag 30 september door de coronamaatregelen niet door kan gaan, zal de lezing op een andere datum worden gepland. 

De locatie is nog niet definitief. Deze krijgt u nadat u zich heeft aangemeld.
Bent u geïnteresseerd?

Noteer de datum alvast in uw agenda en meldt u aan vóór 23 september a.s. door een mail sturen naar: info@dekempenspecials.nl.
 
U krijgt verder bericht na de aanmelding zodra alles definitief is.
 
U kunt zich eventueel ook aanmelden via onze website: 
www.dekempenspecials.nl.
 
AIC Breda                                                                                          FYSIEKE INLoop gaat weer van start bij OC DE vlieren
 Tijdens onze laagdrempelige inloopochtenden kunt u uw vragen   stellen en ervaringen uitwisselen met onze vrijwilligers en   andere bezoekers. Tevens is er ruimte voor een individueel   gesprek met één van onze vrijwilligers.



Heeft u zelf, uw kind, uw partner of iemand anders uit uw familie of omgeving autisme? Het Autisme Info Centrum (AIC) weet als geen ander hoe dat is. Het AIC bestaat uit vrijwilligers, allen ervaringsdeskundig op het gebied van autisme. Zij bieden u een luisterend oor, delen ervaringen en/ of zoeken samen met u naar informatie en een antwoord op uw vragen. Mediatheek is aanwezig.

Voor meer informatie over autisme en lidmaatschap NVA: www.autisme.nl of www.nva-nb.nl  of mail naar  aic-breda@nva-nb.nl

 
Om de veiligheid te waarborgen, mogen er maximaal 6 bezoekers tegelijk aanwezig zijn.
Om die reden is het verplicht om u aan te melden. Wacht dus niet te lang met opgeven, vol = vol.

Verder zullen we de op dat moment geldende RIVM maatregelen in acht nemen.

Bent u verhinderd of heeft u milde klachten? Stuur dan een e-mail naar aic-breda@nva-nb.nl om anderen de kans te geven om deel te nemen.
 
Wanneer:                                                            

2 juli                                                                                                   9 juli                                                          


                                                



16 juli                                                                                                23 juli



30 juli 





Tijd:

Aanvang: 09:30 uur
Eindtijd: 11:30 uur                                                                                                                                 
Locatie:          
Ontmoetingscentrum “De Vlieren”
Monseigneur Nolensplein 1
4812 JC Breda


Meer informatie, klik hier
 
AIC Breda een dag uit het leven van:                                        Suzanne                                                 

Een dag uit het werk van Suzanne

 
De bestuursleden van de NVA zijn allemaal vrijwilligers. Zo ook ikzelf, Suzanne Clijsen. Naast het vrijwilligerswerk heb ik een fulltime baan als directielid bij Bruil. Bruil heeft verschillende bedrijfstakken die zich bezig houden met beton, namelijk droge en natte mortel en prefab beton. Ik werk bij het Prefab bedrijf. De meeste lezers van dit stukje tekst zullen zich nu wel gaan afvragen of ze nog wel verder moeten gaan lezen. Wat is daar nu aan, het werken bij een betonfabriek…
Ten eerste is dat gewoon sowieso ontzettend gaaf. Met al onze medewerkers maken wij elke dag funderingspalen, vloeren en wanden voor huizen en kantoren in heel Nederland. Maar dat is niet het enige. Wij zijn namelijk wereldwijd één van de koplopers op het gebied van 3D Beton Printen. Ja inderdaad, wij Printen met een robot betonnen elementen voor gebouwen.

Ik kan heel veel uitleggen over hoe dat technisch zit, maar ons team weet vele malen meer dan ik en we bouwen op de kracht van al deze mensen. Het is een heel divers team en juist daardoor komen we steeds een stap verder. Dat gaat moeizaam en sommige dagen lijkt het doel alleen maar verder weg. Toch komen we steeds dichter bij een soepel draaiende, operationele Prefab Print fabriek. Ik ben dan ook heel erg trots op iedereen in ons team (ik sta er zelf niet bij).


lees hier verder en bekijk de film >
 
 
Vrijwilligers gezocht
Een vereniging kan niet zonder enthousiaste vrijwilligers. Onze regio Noord-Bra bant/Zeeland is dan ook op zoek naar nieuwe vrijwilligers die graag hun steentje bijdragen om onze activiteiten vorm te blijven geven.
Lijkt het je leuk om ook vrijwilliger te worden bij ons, neem dan contact op met een AIC bij jou in de buurt, en ga samen kijken wat je voor elkaar kunt betekenen.

Voor enkele AIC’s van ons zijn we op zoek naar vrijwilligers die meer willen en kunnen, en die graag een coördinerende rol op zich willen nemen. Voor AIC Breda en AIC Den Bosch zijn we opzoek naar een vrijwilliger die graag deze rol op zich wil nemen. Het is een mooie en uitdagende rol. Voor meer informatie
 klik hier AIC Breda 

REGIO ZEELAND
Ook voor de regio Zeeland zijn we op zoek naar nieuwe vrijwilligers. Samen met de huidige vrijwilligers en het bestuur van NVA Noord-Brabant/Zeeland ga je bouwen aan een stabiele omgeving waar mensen in de regio Zeeland terecht kunnen met hun vragen, of organiseer je samen met andere een thema-avond. Je ziet er is volop vrijwilligers werk.

Lijkt het je leuk ook ons hierbij te komen ondersteunen, neem dan contact op met onze secretaris
.

Horen we snel van je?? Want vrijwilligers werk is onbetaalbaar, maar wel harstikke leuk om te doen in de regio Noord-Brabant/Zeeland. Daarnaast kun je je eigen ontwikkelen door middel van cursussen ed. die door ons worden gegeven.




 in kaatjes keuken
 

Ken je In Kaatjes Keuken van Karen den Dekker? Sinds 2006 geef ik kookles aan kinderen met (en zonder) autisme in mijn keuken in Geldrop. Het is voor kinderen en jongeren tussen 6 en 18 jaar. Er is plek voor maximaal vier kinderen per keer. Ik leer kinderen koken en ik gebruik koken als middel tot ontwikkeling. Aan hun manieren van koken zie ik bij kinderen welke problemen en uitdagingen ze ervaren door hun autisme. Ik kijk vooral naar taal, planning, motoriek en sociale ontwikkeling.

Er is geen vaste manier om te leren koken bij mij. Ik geef kinderen die recepten waardoor ze zich kunnen ontwikkelen. De recepten en de kookles zijn duidelijk en er wordt gevisualiseerd. Daarnaast kun je het zien als een fijne manier van vrijetijdsbesteding en een goede basis om te leren koken. Dat ook.
Op zaterdagmiddag is er nog plek in de kookgroep voor jonge mensen van 6 tot 18 jaar. Neem contact op met inkaatjeskeuken@onsmail.nl of bel/app naar 06-14623233, als je een vraag hebt of je wil een kookles afspreken.

Meer recepten van Kaatje vind je in “Autisme & Koken. Stap voor stap kookboek voor kinderen en jongeren” (2011) en in “O jee. Ik eet. Eetboek voor kinderen met autisme” (2017). Of kijk eens op www.inkaatjeskeuken.nl
 
Ben je ouder dan 18 jaar en wil je leren koken? Dan kun je één op één van mij leren koken. Je gaat dat leren wat jij nodig hebt. Meestal kom ik naar jou toe maar je kunt ook bij mij leren koken. Ik heb uiteraard een grote keuken met goede planken, messen, snijplanken en fijne raspen. En je krijgt alle ruimte. Ik ontwikkel en test mijn eigen recepten. Ook wanneer je een dieet volgt of een allergie hebt. Tot ziens?!

Recept van de maand: Panna cotta 4-6 stuks

Panna cotta Boodschappenlijstje:


5 00 milliliter slagroom
60 gram suiker
1 zakje vanillesuiker
4 blaadjes gelatine






Recept van de maand >
 
 
AIC Eindhoven 
Evenementen juli                                                                                
 In juli is er een inloop moment en een thema-ochtend bij AIC   Eindhoven
 
             
        Inloopmoment 7 juli


Tijdens het inloopmoment kunt u bij AIC Eindhoven terecht voor een luisterend oor of wanneer u vragen heeft en behoefte heeft aan een gesprek.




                                 Thema-ochtend autisme en vakantie 14 juli

Hoewel de meesten van ons ernaar uitkijken, kan de vakantieperiode voor mensen met autisme bijzonder stressvol zijn. Ze missen structuur, regels, orde en tijdsinvulling.
Deze bieden vaak houvast en zekerheid.
De vrijheid van niet opgevulde dagen kunnen een schrikbeeld zijn.
Veel kiezen er dan ook voor dan maar niet op vakantie te gaan.
Maar het tegenovergestelde kan ook. Lekker geen moetjes, meer grip op jouw dag, in jouw tempo.
Samen gaan we in gesprek rondom het thema vakantie waarbij we van elkaar kunnen en mogen leren.





Inloopmoment 21 juli

Tijdens het inloopmoment kunt u bij AIC Eindhoven terecht voor een luisterend oor of wanneer u vragen heeft en behoefte heeft aan een gesprek.






Algemene informatie voor bovenstaande evenementen

Tijden:
Ontvangst: 9.30 - 9.45 
Aanvang: 9.45 
Eindtijd: 11.30 
 
Locatie:
Wijkcentrum de Dommel “Cavalliruimte”
Bennekelstraat 131
5654 DD Eindhoven

 
 stichting theater alliantie                                                         het wonderbaarlijke voorval met de hond in de nacht
 Maak kennis met Christopher, een 15-jarige jongen die   met een vorm van autisme leeft. Christopher houdt van   wiskunde, van lijstjes en patronen en hij spreekt altijd de   waarheid. Van mensen begrijpt hij dan weer niet zo veel.

 Als Christopher de dode hond van zijn buurvrouw in de   tuin aantreft en hij verdacht wordt van moord gaat hij op   onderzoek uit om de dader te achterhalen. Tijdens zijn   zoektocht komt Christopher achter onverwachte   waarheden die zijn wereld op zijn kop zetten

 HET WONDERBAARLIJKE VOORVAL MET DE HOND IN   DE NACHT laat je de wereld zien door de ogen van iemand die   met autisme leeft en daardoor alledaagse dingen soms als   onbegrijpelijk ervaart. Tegelijk levert dat ook een volstrekt   originele kijk op de wereld om ons heen op.

Deze productie van de Theateralliantie zal geregisseerd worden door Pieter Kramer met Mattias van de Vijver in de rol van Christopher. HET WONDERBAARLIJKE VOORVAL MET DE HOND IN DE NACHT is vanaf september 2021 exclusief te zien in 14 Nederlandse theaters.

In de Regio Noord Brabant zal deze voorstelling te zien zijn in Eindhoven (Parktheater) op 24 en 26 september en in Breda (Chasse theater) op 1 en 5 december. Tijdens de voorstellingen en Noord Brabant zullen ook vrijwilligers uit onze regio aanwezig zijn
 
Klik hier voor de kaartverkoop >
 
 
nieuws van AIC Eindhoven                                                  
12,5 jarig bestaan van AIC Eindhoven
Op 29 augustus bestaat AIC Eindhoven 12,5 jaar. Sinds 29-1 2009 worden er bijeenkomsten georganiseerd voor en door mensen met (een partner/ouder van) autisme. Eén van de vrijwilligers (Elly) werkt al sinds het allereerste begin bij AIC Eindhoven. Inmiddels bestaat het team uit vrijwilligers van verschillende leeftijden en achtergronden. Er is in de loop der jaren veel veranderd, maar het belangrijkste is hetzelfde gebleven: We bieden een luisterend oor voor lotgenoten. Kijk hier voor onze activiteiten, sluit gratis aan en drink een kopje koffie of thee met ons!


Foto's uit de oude doos, 12,5 jaar geleden tijdens de opstart
 
AIC Eindhoven start weer met inloopbijeenkomsten op maandagavond
Na de zomer start het AIC met maandelijkse bijeenkomsten op maandagavond. Tijdens deze bijeenkomsten kun je bij ons terecht voor een luisterend oor, hulpvragen of het uitwisselen van ervaringen. Voor meer info over deze bijeenkomsten, check hier
 
 meer rust én investeren in je relatie en gezin                                                 
Vaak versterkt het vaderschap autistische kenmerken flink. Dit kan een nadelige invloed hebben op de sfeer in het gezin, de partnerrelatie en de band met de kinderen.




Dan kan dit heel herkenbaar zijn:

  • Als je ’s morgens wakker wordt, duizelt het je al als je denkt aan wat de dag gaat brengen. Het zit tegen, de drukte van de ochtendroutines van vrouw en kind(eren), doorkruisen die van jou en je meer prikkels geven dan je eigenlijk kunt hebben. Het brengt veel onaangenaam gedoe onderling en je bent blij met de rust als je onderweg gaat naar het werk, weg van de drukte thuis...
  • Als je thuiskomt van je werk, zit je al aan je taks en je wilt heel graag even tijd nemen voor jezelf, om op te laden. Je valt echter middenin de hectiek van het gezin, met vermoeid(e) kind(eren). Je vrouw is blij dat je er bent en doet meteen een beroep op je. Gejengel, gehuil, allemaal triggers voor jou die de volle emmer doen overlopen. Je verliest je geduld en schiet uit je slof…
  • De momenten samen met je vrouw zijn spaarzaam. In plaats van fijne, rustige momenten, blijken deze vaak uit te lopen in onenigheid. Jullie hebben beide een ander idee. Zij wil van alles bespreken over jullie kind(eren), logistieke gezinsplanning, dingen waar ze mee zit. Je hoofd zit vol, je kunt je er niet op concentreren. De verwachte rust keert ineens om in boosheid, teleurstelling. Je snapt er niets van; wat gaat er nu steeds fout…
Hoe handig is het als je weet welke autistische kenmerken negatieve invloed hebben op je gezinsleven en wat je kunt doen om er beter mee om te gaan en meer rust kunt creëren. Wat brengt het je als je tips hebt om beter te kunnen opladen, wat ervoor zou zorgen dat je meer uitgerust bent en meer energie hebt om met het gezin leuke dingen te doen. En hoe mooi is het als je meer inzicht hebt hoe je beter met elkaar kunt communiceren.
Als je helder voor ogen hebt waar precies de knelpunten liggen, kun je een route uitstippelen met de stappen die je kunt zetten om rust te krijgen in je gezin en relatie.

Wil jij dat ook? Ik help je graag om jouw route in kaart te brengen door middel van de Autisme Situatie Scan. Dit is een waardevol, vrijblijvend gesprek (telefonisch, online of live). Hierin ontdek je welke stappen jij kunt zetten om een leuke vader te zijn en hoe je meer verbinding kunt krijgen met je partner.

Meld je aan voor deze gratis Autisme Situatie Scan als:
  • je vader met (vermoedelijk) autisme bent
  • je verbetering wilt in je relatie en gezin
  • bereid bent om aan jezelf te werken
Voor meer informatie en aanmelden, klik hier  .
 
zorgbelang brabant | zeeland                                                    
                                                 Bezorgdheid over situatie jeugdzorg in Zeeland
logo Zorgbelang Brabant | Zeeland                                              

 In Zeeland speelt er op het moment veel in de jeugdzorg.   Kinderrechters spraken onlangs hun zorgen uit dat kinderen niet   altijd op de tijd de juiste hulp krijgen. Krijg jij jeugdzorg, of ken je   iemand die dit krijgt? Heb je vragen over je rechten en plichten? Of ben je niet tevreden over de zorg die je krijgt, maar weet je niet bij je wie je daarover kunt praten om het op te lossen? Onze vertrouwenspersonen jeugdhulp staan voor je klaar.

Lees hier verder

Tekort aan zorgprofessionals in de provincie Zeeland

Het is ons niet ontgaan dat er een tekort aan zorgverleners dreigt in Zeeland. Dit tekort kan grote gevolgen hebben op jouw gezondheid en kwaliteit van leven. 

Zorgbelang Brabant | Zeeland wil graag beter zicht krijgen op dit probleem en wat het betekent voor jou als inwoner van Zeeland. Maak jij je zorgen? Heb je zelf ervaring met het tekort aan zorgpersoneel? Heb je vertrouwen in de acute zorgvoorzieningen in jouw buurt?
 
Met het invullen van deze vragenlijst help je ons een meer volledig beeld te krijgen van de situatie van de zorg voor jou als Zeeuw.
 
Het invullen van de vragenlijst neemt ongeveer 10 minuten in beslag. Jouw antwoorden worden uiteraard anoniem verwerkt.
 
Hartelijk dank voor je medewerking


Bron: nieuwsbrief Zorgbelang Brabant/Zeeland
Ga naar de vragenlijst >
 
 
buiten de lijntjes
UWLOGO
Bron Patricia Bouwhuis 
www.aspergerinbeeld.nl
 
Website  |   Contact  |  Doorsturen
 
|  Mijn gegevens   |   Aanmelden  |  Afmelden
 
Deze e-mail is verzonden met Spotler.
Spotler