Autisme Jonge Kind | Nieuwsbrief | november 2020
  Lees online  |  Afmelden
AJK
AJK nieuwsbrief
Beste ,

Het is alweer even geleden dat je van ons hebt gehoord maar achter de schermen zitten we niet stil. De vijf projectgroepen (Scholing, Communicatie & Verbinding, Interventie, Uniforme werkwijzen en Wetenschappelijk Onderzoek/BEER) zijn voortvarend aan de slag met de doelstellingen.

Op donderdag 8 oktober kwamen we via Zoom bij elkaar tijdens de halfjaarlijkse Landelijke Netwerkbijeenkomst. Heb je deze dag gemist? Op de website lees je een kort verslag en ervaringsverhalen van ouders

De nieuwe BEER Oudertraining (vroege interventie voor jonge kinderen van 12 tot ca. 36 maanden) wordt de komende tijd verder uitgerold. De eerste trainingsdagen voor professionals in de nulde en eerste lijn zijn geweest. In 2021 organiseren we meerdere trainingen en intervisies rondom de BEER interventie.​ Je leest er over in deze nieuwsbrief. 

 

Op deze manier willen we de expertise die we opgedaan hebben rondom vroeg signalering en interventie verspreiden.

Op deze manier willen we de expertise die we hebben opgedaan rondom vroegsignalering en interventie verder verspreiden.

Heb je vragen over de inhoud van deze nieuwsbrief en/of de activiteiten van Autisme Jonge Kind? Mail naar info@autismejongekind.nl.

dr. Claudine Dietz
Netwerk Autisme Jonge Kind

 
 
BEER Oudertraining: schrijf je nu in voor de training in 2021!
UWLOGO
De BEER Oudertraining  (Blended E-health for children at Early Risk) is een speelse en laagdrempelige oudertraining voor ouders van jonge kinderen (12 tot ca. 36 maanden) bij wie de ontwikkeling minder vanzelfsprekend verloopt op het gebied van spelen, contact maken, communiceren of het laten zien van flexibel gedrag. Wil jij BEER trainer worden? De nieuwe training voor de interventie BEER start op donderdag 18 maart. Je kunt je nu inschrijven!
lees meer >
 
"Zet eerst je eigen zuurstofmasker op"
Esther van Dintheren is moeder van Willem (17). Willem kreeg op 5-jarige leeftijd de diagnose autisme en ADHD. "Hij heeft me geleerd wat écht belangrijk voor me is. Dankzij hem weet ik dat ik éérst goed voor mezelf moet zorgen. Daardoor kan ik ook beter voor hem zorgen en voor de rest van mijn gezin.”
lees meer >
 
 
"Hij had autisme en we konden hem helpen"
Merel Sibbes is moeder van Floris (2015) en Lizzy (2019). Floris heeft autisme en een verstandelijke beperking. "De afgelopen vijf jaar heb ik ongelooflijk veel tijd besteed aan het regelen van de juiste zorg. Mijn missie is de routes in het zorglandschap voor ouders beter vindbaar te maken en de paden beter begaanbaar."
lees meer >
 
 
Gezocht (voor onderzoek): kinderen met autisme
Het NAR (Nederlands Autisme Register) is dringend op zoek naar ouders van kinderen met autisme (leeftijd tot 16 jaar). De resultaten van dit onderzoek dragen bij aan een betere diagnose, behandeling en begeleiding van mensen met autisme. 
lees meer >
 
 
TV-serie 'Het A-woord'
In september en oktober zond de EO de serie 'Het A-woord' uit. In deze serie voeden Mariël en Teun hun zoon Sam (6) op. Sam vertoont kenmerken van autisme. De serie geeft een inkijkje in de strubbelingen, ontkenningen en onzekerheden waar ouders tegenaan lopen als bij hun kind kenmerken van autisme zichtbaar worden.  
lees meer >
 
 
Boekentips

Pascale Bruynseels geeft een andere invulling aan de afkorting ASS: Autisme? Samen Sterker! In ‘ASS van dichtbij’ geeft zij naast uitleg over ASS ook veel aandacht aan het ondersteunen van gezinnen met een kind met ASS. Het is een mooie eerste gids voor ouders om meer over autisme te weten te komen en vooral te lezen dat je niet de enige bent. 
Lees meer over Autisme? Samen Sterker >>

 

Als ouder of professional heb je volgens orthopedagoog Ariane Flesseman, de mogelijkheid om van een spelmoment een leermoment te maken. Je eigen houding speelt hierbij een belangrijke rol. In haar boek 'Speel, leer & communiceer' beschrijft ze hoe je kinderen met autisme spelenderwijs kunt leren communiceren. Lees meer over Speel, leer & communiceer >>

lees meer LEES, KIJK & Luistertips >
 
 
Voor in de agenda:
10 december Kindontwikkeling. Bij autisme en hoogbegaafdheid (Wijzer met beperking)
10 februari 2021 Online Congres Vroegsignalering & Vroeghulp 2021
8 april 2021   Netwerkbijeenkomst Landelijk Expertisenetwerk Autisme Jonge Kind (AJK) 
 
 
 
Website  |   Contact
 
|  Mijn gegevens   |   Aanmelden  |  Afmelden
 
Deze e-mail is verzonden met Spotler.
Spotler