Nieuwsbrief van de Nederlandse Vereniging van Autisme regio Noord-Brabant/Zeeland
  Lees online  |  Afmelden
NVA
NVA
NVA
Beste lezer,
We zitten nog steeds in een roerige tijd. Dit heeft helaas geleid dat sommige van onze AIC’s hebben moeten besluiten om tijdelijk de deuren te moeten sluiten. Dit doordat we de veiligheid van u en onze vrijwilligers steeds voorop stellen. Gelukkig zijn er ook nog een aantal AIC’s geopend. Kijk voor de actueelste informatie op onze website. Daar staat aangegeven welke activiteiten er doorgang vinden. Bij twijfel kunt u het beste het desbetreffende AIC een mail sturen, dan weet u zeker of het evenement doorgang zal vinden.

Zoals u ongetwijfeld weet heeft het bestuur van NVA Noord-Brabant de regio Zeeland het afgelopen jaar ondersteund. Tijdens de laatste ALV is er besloten om de regio’s Noord-Brabant en Zeeland samen te voegen. Op deze manier kan het bestuur kan het bestuur de aandacht gaan richten op het goed laten functioneren van de regio. Het voordeel van deze samenvoeging is dat de organisatie en communicatie voor iedereen in de regio duidelijk zal zijn, vooral omdat de meeste zaken al via het bestuur van de regio Noord-Brabant is verlopen. Meer info vindt u verder in deze nieuwsbrief.

Ondanks deze covid-19 periode zijn wij als regio steeds opzoek naar nieuwe en enthousiaste vrijwilligers. Het is leuk en dankbaar werk. Er zijn diverse mogelijkheden om vrijwilligers werk te doen binnen de regio. Wij zijn opzoek naar mensen die allerlei taken kunnen vervullen. Denk hierbij aan het verzorgen van diverse social media taken voor een AIC. Maar ook mensen helpen bij hulp vragen behoort tot de mogelijkheden. Lijkt het u wat, neem dan snel contact op met een AIC bij u in de buurt. Bent u woonachtig in de regio Zeeland, en u wilt daar aan de slag als vrijwilliger, neem dan contact op met de secretaris via secretaris@nva-nb.nl

Ondanks dat we nog steeds midden in de corona crisis zitten hebben we toch weer een mooi gevulde nieuwsbrief weten te maken voor u. Helaas hebben nog steeds moeten beslissen om geen AIC evenementen te plaatsen, dit vanwege de beperkte beschikbaarheid van de plaatsen. Als de mogelijkheid daar is en er mogen weer meerdere mensen bij een evenement van een AIC komen, zullen we zeker in deze nieuwsbrief er weer aandacht aan besteden.

Voor nu wens ik u weer veel leesplezier namens het bestuur,
 
Richard de Witte
Secretaris NVA Noord-Brabant / Zeeland
 
 
lees meer >
samenvoeging regio Noord-brabant/zeeland
De regio’s Noord-Brabant en Zeeland recentelijk samengevoegd. Als bestuur van NVA Noord-Brabant hebben we de regio Zeeland ruim een jaar ondersteund, maar nu er besloten om de twee regio’s samen te voegen. Momenteel staat er nog het "oude" logo boven maar dit zal op korte termijn vervangen worden door een nieuw fris logo, met daarin de 2 namen van de regio’s Noord-Brabant/Zeeland.

Via deze weg willen we dan ook de leden van regio Zeeland van harte welkom heten bij de nieuwsbrief uit de nieuwe regio Noord-Brabant / Zeeland. Vanaf nu ontvangt u omstreeks de 25e van elke maand deze nieuwsbrief. Verder in deze nieuwsbrief staat er meer uitleg over deze nieuwsbrief, want we willen graag ook autisme gerelateerd nieuws brengen uit de Zeeuwse regio.

Mocht u vragen hebben aan het bestuur, dat kan. Algemene vragen kunt u stellen aan de secretaris via secretaris@nva-nb.nl. Heeft u een specifieke vraag aan een van de andere bestuursleden, dan kunt u die ook rechtstreeks stellen aan hun. Alle mailadressen van de bestuursleden vindt u op onze eigen webpagina www.nva-nb.nl Daar vindt u verdere info over het bestuur, maar ook over evenementen en nog veel meer.
 
 
ZOOZ sint michielsgestel
ZOOZ Sint Michielsgestel
De ZOOL is een activiteitengroep in Sint Michielsgestel voor en door jongeren met autisme 15- 25 jaar)

Aansluiting vinden bij leeftijdsgenoten is niet altijd even makkelijk en kan soms ook heel spannend zijn. De ZOOL is een ontmoetingsplek en een activiteitengroep voor jongeren met ASS die spanning of drempels ervaren in het contact maken met leeftijdsgenoten.
De ZOOL biedt een manier om gelijk gestemd en laagdrempelig contact te maken en vriendschappen aan te gaan en is ook een leuke vrije tijdsbesteding!
 
Elke maand komen we samen op vooraf afgesproken datamiddels een half jaar planning). De bijdrage is afhankelijk van de activiteit maar deelname is altijd vrijblijvend. Je bepaalt zelf hoelaat je er bent en hoe laatje weer weg gaat. De activiteiten die we ondernemen worden door de deelnemende jongeren zelf bedacht en voorgedragen en worden ter plekke begeleid door een jongerenwerker en vrijwilliger.

Ben of ken je iemand die het leuk zou vinden om aan te sluiten bij onze groep? Of ben je benieuwd daar de activiteiten die we ondernemen?
Neem dan gerust contact met ons op!

Indien gewenst kan er vooraf ook een kennismakingsgesprek plaatsvinden met Edwin Voets (de jongerenwerker).
 
Flyer ZOOZ >
 
 
website Nva Noord-brabant/zeeland
Zoals u wellicht weet heeft onze regio sinds lange tijd een eigen website. Maar hier zijn we ook hard aan het werk gegaan om deze verder te ontwikkelen.
Wat is er vernieuwd? We hebben sinds kort een volledig nieuw ticket systeem, waar we erg trots op zijn. Met dit nieuwe systeem is het mogelijk om per evenement het aantal tickets op voorhand vast te stellen, de bezoekers kunnen ook gelijk zien hoeveel tickets er nog beschikbaar zijn. Maar mochten de tickets onverhoopt op zijn, wat helaas mogelijk is in deze corona periode, want we mogen maar een aantal bezoekers toelaten vanwege de huidige regels, komt er een reservering lijst. U kunt zich hierop inschrijven, als een bezoeker met een ticket besluit om niet te komen, dan krijgt de eerste persoon op de reservering lijst een uitnodiging per mail.

Daarnaast hebben we ook onze webshop verder uitgebreid. Er zijn nieuwe mooie speldjes verkrijgbaar.
Wat ook nieuw is de button archief lezingen, hier vindt u lezingen die in het verleden in onze regio zijn gegeven. Die kunt u dan nog eens nalezen

Natuurlijk hebben we ook onze vaste rubrieken zoals de blogs. Kortom genoeg om onze website te bezoeken. Alle laatste nieuwe ontwikkelingen staan hierop vermeld.
 
 in kaatjes keuken autisme en koken


Ken je In Kaatjes Keuken van Karen den Dekker? Sinds 2006 geef ik kookles aan kinderen met (en zonder) autisme in mijn keuken in Geldrop. Het is voor kinderen en jongeren tussen 6 en 18 jaar. Er is plek voor maximaal vier kinderen per keer. Ik leer kinderen koken en ik gebruik koken als middel tot ontwikkeling. Aan hun manieren van koken zie ik bij kinderen welke problemen en uitdagingen ze ervaren door hun autisme. Ik kijk vooral naar taal, planning, motoriek en sociale ontwikkeling. Er is geen vaste manier om te leren koken bij mij. Ik geef kinderen die recepten waardoor ze zich kunnen ontwikkelen. De recepten en de kookles zijn duidelijk en er wordt gevisualiseerd. Daarnaast kun je het zien als een fijne manier van vrijetijdsbesteding en een goede basis om te leren koken. Dat ook. Op zaterdagmorgen is er nog plek in de kookgroep voor jonge mensen van 6 tot 18 jaar. Neem contact op met inkaatjeskeuken@onsmail.nl of bel/app naar 06-14623233, als je een vraag hebt of je wil een kookles afspreken.

Meer recepten van Kaatje vind je in “Autisme & Koken. Stap voor stap kookboek voor kinderen en jongeren” (2011) en in “O jee. Ik eet. Eetboek voor kinderen met autisme” (2017). Of kijk eens op www.inkaatjeskeuken.nl

Ben je ouder dan 18 jaar en wil je leren koken? Dan kun je één op één van mij leren koken. Je gaat dat leren wat jij nodig hebt. Meestal kom ik naar jou toe maar je kunt ook bij mij leren koken. Ik heb uiteraard een grote keuken met goede planken, messen, snijplanken en fijne raspen. En je krijgt alle ruimte. Ik ontwikkel en test mijn eigen recepten. Ook wanneer je een dieet volgt of een allergie hebt. Tot ziens?!Recept van de maand: Wrap met zoete kip (voor 3 tot 4 personen

Ingrediënten:

Marinade:
3 theelepels mosterd
3 theelepels honing

300 gram kipfilet in blokjes     

Saus:
2 eetlepels honing
3 eetlepels Griekse yoghurt
2 theelepels mosterd
2 eetlepels mayonaise
                                 kwart theelepel peper

Tortilla:
300 gram gemarineerde kipfilet
groenten naar keuze (in de vulling of als bijgerecht)      
                                    

Recept van de maand >
 
 
gleveris probeerprojecten autisme

 
Negende FringeL Festival (7 maart 2021, Oss) afgelast

De gelukkigen die de laatste editie(s) van ons FringeL Festival hebben kunnen bijwonen, zullen het vast beamen: met het binnenhalen van het ‘Van IJzerlooij Ensemble’ heeft het NVA weer een grote muzikale slag geslagen. Meer info: https://www.autisme.nl/activiteiten/congres-en-themadagen/nva-autismecongres-2020/

Op het jaarlijks FringeL Festival, hét muziekfeest/netwerkevent voor en door mensen met autisme, verzorgt dit ensemble inmiddels een vaste act. Helaas zal vanwege Covid-19 de 9e editie van het FringeL Festival in Muzelinck Oss op 7 maart 2021 niet doorgaan. We hopen van harte dat we later dat jaar alsnog een (On Tour) versie te kunnen organiseren. Daarover berichten we nog.

Het FringeL Festival is een gezellig, kleinschalig muziek/netwerk event, speciaal voor mensen met autisme en belangstellenden. In iedere act zit minimaal 1 persoon me autisme. Er is ook een kleine info markt/expositie. Heb je autisme en wil je -net als andere enthousiaste muzikanten- komen optreden in een echte concertzaal of exposeren?

Stuur dan een e-mail naar: info@gleveris.nl.  
Meer info: www.gleveris.nl


 
activiteiten regio zeeland in de nieuwsbrief
Zoals u heeft kunnen lezen zijn de regio’s Noord-Brabant en Zeeland samengevoegd tot een regio, de regio Noord-Brabant / Zeeland. In de maandelijkse nieuwsbrief zullen we ook voortaan ook aandacht besteden aan activiteiten in Zeeland.

Momenteel zijn er diverse lotgenotencontacten groepen in Zeeland actief, te weten in Terneuzen en Middelburg. Door de huidige Covid-19 crisis waar we momenteel in zitten is het lastig om verder uit te breiden, maar dit is wel de bedoeling. Naast dat we de lotgenotencontactgroep willen uitbreiden zijn we ook hard opzoek naar nieuwe vrijwilligers, die toekomstige activiteiten willen komen ondersteunen.

Heeft u interesse om vrijwilliger te worden, of kent u iemand, neem dan contact met ons op via onze regiosecretaris. Deze kunt u bereiken via: secretaris@nva-nb.nl

Doordat wij een nieuwsbrief maken voor iedereen zijn we ook maandelijks op zoek naar nieuws en activiteiten uit de regio. Heeft u nieuws of activiteiten uit uw eigen regio Zeeland, neem dan contact op met de redactie van de nieuwsbrief via nieuwsbrief@nva-nb.nl Na goedkeuring zullen we het opnemen in de volgende editie van de nieuwsbrief. Ook als u vragen heeft en of opmerkingen, die horen we ook graag. Deze kunt u sturen naar eerdergenoemd mailadres.

Als makers van de nieuwsbrief kijken we er naar uit om maandelijks niet alleen nieuws uit de regio Noord-Brabant te brengen, maar ook om nieuws uit het mooie Zeeuwse land te brengen. We zijn daar afhankelijk van u inbreng. We kijken dan ook uit naar al het nieuws wat autisme gerelateerd is uit deze mooie regio.
 
autisme krachtdag voor partners - autisme in je relatie
Zaterdag 14 november organiseert AutismeKracht een Krachtdag speciaal voor mensen die een partner hebben met (kenmerken van) autisme. Wij werken volgens de Covid-19 richtlijnen van het RIVM, zodat jij op een veilige manier kan deelnemen aan de workshops. We werken in kleine groepjes, maar met behoud van het doel: een dag met aandacht voor jou, ervaringen delen, (h)erkenning vinden voor de dingen waar jij tegenaan loopt en met krachtige tips en kennis naar huis.
 
Waarom deze dag? Aan elke relatie moet gewerkt worden om het leuk te houden samen. Veel relaties waarin autisme een rol speelt, hebben echter nog extra uitdagingen. Je loopt tegen dingen aan, waar de mensen om je heen niets van lijken te snappen. Ze bagatelliseren wat je vertelt of vinden je moeilijk doen. Als je partner (vermoedelijk) autisme heeft, kan het verschil in ervaren, communiceren, aanvoelen, echter veel energie kosten. Dan kan het goed zijn dat je het volgende herkent:
  • Je partner lijkt niet goed aan te voelen wat en wanneer je hem nodig hebt. Het geeft jou regelmatig het gevoel er alleen voor te staan.
  • Je zorgt voor alles en iedereen, bent druk met werk, gezin, partner. Voor jezelf zorgen schiet er vaak bij in, waardoor je je steeds vaker moe voelt.
  • Je mist saamhorigheid met je partner, zoals het delen van de dagelijkse leuke en vervelende dingen.
  • Je partner is veel bezig met eigen interesses en heeft veel tijd voor zichzelf nodig. Je weet niet goed hoe je jullie relatie boeiend en plezierig kunt houden.
  • Gesprekken tussen jullie lopen vaak uit in onenigheid en onbegrip. Je hebt geen idee hoe jullie weer op één lijn kunnen komen.
 
Tijdens de Autisme Krachtdag voor partners ben je met gelijkgestemden, waardoor je merkt dat je niet alleen bent in jouw ervaringen en gevoel. De workshops stellen je in staat om weer mogelijkheden te zien om in je relatie samen verder te komen en beter te communiceren. Bovendien doe je ideeën op hoe je beter voor jezelf kunt zorgen. Deze dag laad je weer op in de prachtige, bosrijke natuur Oisterwijk (NB) en ga je gesterkt weer naar huis.
Voor informatie en aanmelding, zie https://coachingbijautisme.nl/index.php/autisme-krachtdag-voor-partners/ en https://unicacoaching.nl/krachtdag-partners/.

Interessante informatie om thuis te lezen: het E-book ‘VerrASSende Liefde’.

Vraag het gratis aan: https://unicacoaching.nl/gratis-ebook/.

AutismeKracht is een samenwerking van Sylvia van Casteren van Unica Autismecoaching en Stienke de Jager van Coaching bij Autisme. Sylvia en Stienke hebben allebei een partner met autisme en een kind met kenmerken van autisme. Zij weten als geen ander wat de impact is van autisme op je leven en je relatie.
 
 
webinairs
Vorige maand hebben wij bericht dat er door de corona crisis momenteel niet verstandig is om grootschalige evenementen te laten plaatsvinden, zoals u van ons gewent bent in de regio. 

Maar dit levert wel weer nieuwe opties op. Wij hebben als regio spullen aangeschaft om zelf webinars te gaan maken en organiseren.

Achter de schermen zijn we hier hard mee aan de slag gegaan en we hopen over niet al te lange tijd het eerste webinar te mogen uitzenden.

Houdt hiervoor onze website www.nva-nb.nl in de gaten. Daar vindt u de informatie wanneer het webinar gehouden wordt en hoe u zich hiervoor kunt aanmelden.
 
autisme en corona gaan moeilijk samen
Autisme en corona gaan moeilijk samen: 'Wel fijn dat je niet met caissière over het weer hoeft te praten' Bron: een vandaag

De coronatijd is voor niemand makkelijk, maar voor mensen met autisme is het soms extra zwaar. "Doordat veel mensen met autisme al een soort biologische angst hebben voor de toekomst, is de impact voor deze groep extra groot."

 
Aan het woord is Jasper Wagteveld. Hij weet als geen ander hoe de huidige situatie is voor mensen met autisme. Niet alleen omdat hij zelf al 26 jaar weet dat hij autisme heeft, maar ook omdat hij andere mensen met autisme helpt met praatsessies.
 
Coronatijd voor Jasper
"Het zijn maanden waarin ik grotendeels binnen zit. Eerlijk gezegd vind ik dat niet heel erg. Soms maak ik wel eens grapjes over dat ik mijn hele leven digitaal zou willen. Online ben ik namelijk niet afhankelijk van de sociale interactie die ik heel moeilijk vind. Vooral de non-verbale communicatie vind ik heel lastig, daar moet ik echt moeite voor doen."
 
Wat Jasper wel vervelend vindt, is dat er weinig duidelijkheid is over corona. "Het is bar slecht geregeld, vooral als je kijkt naar die mondkapjesregels: het werkte niet, het werkte niet, het werkte niet, 'oh het werkt niet maar we gaan het toch doen'. Een lockdown is duidelijk. Een intelligente lockdown vind ik totaal niet duidelijk. Ik heb behoefte aan duidelijke kaders en die ontbreken. Als ik nu op de website kijk van het RIVM, dan duizelt het me van alle kanten."
Lees hier verder >
 
 
lotgenotencontact Zeeland
In de regio Zeeland draaien een aantal lotgenotencontact groepen, te weten in Middelburg en Terneuzen. 

Helaas hebben we voorlopig deze lotgenotencontacten tijdig moeten staken door de huidige Covid-19 crisis waar we nog volop inzitten. De locaties waar wij te gast zijn hebben aangegeven dat deze tijdelijk dicht gaan om eventuele verdere besmetting tegen te gaan.

Dit betreuren wij natuurlijk maar snappen wel de besluitvorming hiervan.

We hopen dat we u weer snel mogen begroeten.

Heeft u vragen of wilt u graag een keer deelnemen, stuur dan een mail naar de locatie van uw keuze:

lotgenotenmiddelburg@nva- zeeland.nl
lotgenotenterneuzen@nva-zeeland.nl

Heeft u algemene vragen over het lotgenotencontact, dan kunt u deze stellen via: info@nva-zeeland.nl
 
 autisme steunpunt zuidoost brabant

 

LEZING: AUTISME EN HECHTING

Mensen met autisme laten soms gedrag zien wat ook mensen met hechtingsproblemen vertonen. Kan dat wel samen voorkomen? Beïnvloeden deze zaken elkaar? Hoe benader je deze mensen dan, vanuit de ideeën over hechting en/of vanuit hun autisme? Tijdens deze avond geven we uitleg over dit thema en worden praktische adviezen gegeven hoe je hiermee om kunt gaan.

De lezing wordt gegeven door Saskia Sliepenbeek.

Doelgroep
- Professionals uit alle vormen van onderwijs en hulpverlening,
- Ouders

Datum
2 november 2020
 
Tijd
De lezingen duren van 19.30 tot 21.00 uur

Kosten
€10,00 per deelnemer, bij voorkeur per pin te betalen bij binnenkomst (inclusief koffie en thee).
 
Interesse?
Klik hier om je aan te melden.


Interesse in andere lezingen, kijk dan hier voor ons aanbod


 
UNICA AUTISMECOACHING - OSS

WORKSHOP ‘LASSTIG VADERSCHAP’ –
DE INVLOED VAN AUTISME IN HET GEZIN

Vaak versterkt het vaderschap autistische kenmerken flink. Dit kan een nadelige invloed
hebben op de sfeer in het gezin, de partnerrelatie en de band met de kinderen.

Dan kan dit heel herkenbaar zijn:

- Als je ’s morgens wakker wordt, duizelt het je al als je denkt aan wat de dag gaat brengen. Het zit tegen, de drukte van de ochtendroutines van vrouw en kind(eren) doorkruisen die van jou en geven je meer prikkels dan je eigenlijk kunt hebben. Het brengt veel onaangenaam gedoe onderling en je bent blij met de rust als je onderweg gaat naar het werk, weg van de drukte thuis...

- Als je thuiskomt van je werk, zit je al aan je taks en je wilt heel graag even tijd nemen voor jezelf, om op te laden. Je valt echter middenin de hectiek van het gezin, met vermoeid(e) kind(eren). Je vrouw vindt het handig dat je er bent en doet meteen een beroep op je. Gejengel, gehuil, allemaal triggers voor jou die de volle emmer doen overlopen. Je verliest je geduld en schiet uit je slof…

- De momenten samen met je vrouw zijn spaarzaam. In plaats van fijne, rustige
momenten, blijken deze vaak uit te lopen in onenigheid. Jullie hebben beide een
ander idee. Zij wil van alles bespreken over jullie kind(eren), logistieke
gezinsplanning, dingen waar ze mee zit. Je hoofd zit vol, je kunt je er niet op
concentreren. De verwachte rust keert ineens om in boosheid, teleurstelling. Je
snapt er niets van; wat gaat er nu steeds fout… 

Hoe handig is het als je weet welke autistische kenmerken negatieve invloed hebben op je gezinsleven en wat je kunt doen om er beter mee om te gaan en meer rust kunt creëren. Wat brengt het je als je tips hebt om beter te kunnen opladen, wat ervoor zou zorgen dat je meer uitgerust bent en meer energie hebt om met het gezin leuke dingen te doen. En hoe mooi is het als je meer inzicht hebt hoe je beter met elkaar kunt communiceren.

De workshop “lASStig Vaderschap” is voor vaders met (vermoedelijk) autisme en/of hun partners. Gezien de huidige maatregelen is er per workshop ruimte voor maximaal 4 deelnemers.

De eerstvolgende data: zijn donderdag 5 november van 19.30-21.00 uur en

zaterdag 21 november van 10.00-11.30 uur. Deelname is 20 Euro, inclusief koffie, thee en lekkers.

Aanmelden kan via https://unicacoaching.nl/workshop-lasstig-vaderschap/ of bellen naar Sylvia van Casteren, tel 06-41503727.
 
per saldo

Bron nieuwsbrief Per Saldo

Openstelling Wlz voor mensen met GGz-problematiek

Vanaf 1 januari 2021 krijgen mensen die 24-uurszorg nodig hebben vanwege psychische problemen toegang tot de Wet langdurige zorg, de Wlz. Denk je dat je hiervoor in aanmerking komt? Dan is het verstandig om een indicatie bij het CIZ aan te vragen. In deze gratis online bijeenkomst voor budgethouders vertellen we je alles wat je hierover moet weten. Online, dus je hoeft er niet voor te reizen.


Lees hier verder

Blijf je melden als je problemen hebt door het coronavirus

Kun je vanwege het coronavirus je zorgverlener niet laten komen? Of kan je zorgverlener zelf niet komen? Of hoor jij tot de groep die zelf te kwetsbaar is en om die reden geen zorgverleners binnenlaat? Meld je dan direct bij onze advieslijn. Wij hebben jullie voorbeelden hard nodig.


Lees hier verder


Zelf een wooninitiatief opzetten

Wil je weten of het opzetten van een, met een persoonsgebonden budget gefinancierd, wooninitiatief voor jou een haalbare optie is? Na deze cursus kun je doelbewuster bepalen of jouw ideeën voldoende realistisch zijn.

Lees hier verder

 
 
Website  |   Contact  |  Doorsturen
 
|  Mijn gegevens   |   Aanmelden  |  Afmelden
 
Deze e-mail is verzonden met Spotler.
Spotler