Nieuwsbrief van de Nederlandse Vereniging van Autisme regio Noord-Brabant/Zeeland april 2021
  Lees online  |  Afmelden
Autinieuwsbrief
Beste lezer,
Voor u ziet u alweer de april editie van onze nieuwsbrief. April is traditioneel de maand van de autismeweek, en deze maand is dat niet anders, echter door de aanhoudende coronacrisis zullen vele evenementen nog online plaats vinden. Dit is helaas niet anders. Dit jaar hebben we wel een primeur. Voor de eerste keer gaan we een fietstocht organiseren door heel het land. Ook onze directeur van de NVA, Karol Henke, zal hier aan deelnemen. Meer over deze fietstocht en andere zaken van de autisme week, vind u in deze nieuwsbrief.

Wat kunt u nog meer verwachten in onze nieuwsbrief. Deze maand hebben we een ingezonden brief, en zetten we wederom 2 vrijwilligers uit onze regio in het zonnetje vanwege hun jubileum. Ook hebben we speciaal voor mensen uit de regio Noord-Brabant/Zeeland een actie in het leven geroepen als u lid wordt van de NVA. Bent u woonachtig in deze regio en u wordt lid van de NVA, dan krijgt u een dvd naar keuze. Meer informatie vindt u verder in deze nieuwsbrief.

Heeft u zelf een interessant stuk wat u graag wilt delen met andere in onze nieuwsbrief, of heeft u een activiteit wat u graag onder de aandacht wilt brengen? Dat kan, stuur dan de kopie naar het volgende mailadres: nieuwsbrief@nva-nb.nl Na goedkeuring van onze redactie al het stuk worden geplaatst in de volgende nieuwbrief. Graag uw stukken aanleveren voor de 22 van de komende maand. Alles wat hierna wordt ingeleverd kan er geen garantie worden gegeven dat het nog mee genomen wordt in de nieuwsbrief van die maand.

Rest mij u wederom veel leesplezier te wensen met deze uitgave van de nieuwsbrief NVA Noord-Brabant/Zeeland.

Met vriendelijke groet,

Richard de Witte
Secretaris NVA Noord-Brabant/Zeeland
 
lees meer >
interview Michiel coolen

“Autisme is een beperking die mij parten speelt in het leven, maar mij ook de mogelijkheid geeft om me op creatief vlak te ontwikkelen en me zo levensgeluk brengt.”
 
Deze boodschap wil Michiel Coolen, 46 jaar oud, uit Asten aan lotgenoten meegeven. Michiel weet nog vanuit zijn jeugd dat hij niet graag naar school ging, huilde veel en vermeed andere kinderen. “Als andere kinderen kwamen spelen, zat ik meestal boven te tekenen.” Een zwijgzame, stille, teruggetrokken en bijzondere jongen in een tijd dat autisme nog niet bestond. “Na bezoek aan een reeks van artsen en psychiaters, die eigenlijk ook niet precies wisten wat zij met mij aan moesten kreeg ik op 21-jarige (!) leeftijd pas te horen dat ik het syndroom van Asperger had.
Dat was voor mij een flinke opluchting, want nu had het een naam. Dat betekende wel dat ik voor de rest van mijn leven zorg nodig zou hebben en daar werd ik, naar de toekomst toe, ook wel onzeker van.
 
Na mijn schoolopleiding Voortgezet Speciaal Onderwijs, ben ik bij Senzer in Helmond gaan werken. Vorig jaar heb ik hier mijn 25-jarig jubileum mogen vieren. Het werk geeft mij wel wat onrust, het is lawaaierig en af en toe boezemt het mij wat angst in. Ook de reis naar het werk ‘in het busje’ vind ik lastig. In de zomer ga ik daarom samen met een collega meestal per fiets. Gelukkig heb ik door het werk wel een salaris, word ik door mijn leidinggevende zeer gewaardeerd en kijk ik uit naar overplaatsing naar de Senzer locatie aan de Lindenstraat te Asten, zodat ik van het reizen af ben.
 
De belangrijkste persoon in mijn leven is mijn lieve moeder. Zij heeft het natuurlijk niet altijd even gemakkelijk gehad met mij tijdens mijn opvoeding. Maar sinds ik semi-zelfstandig woon in een begeleid-wonen locatie van Stichting ORO, genieten we samen van fietsen, wandelen, uit eten gaan en winkelen in Helmond of Eindhoven. Ook zorgt ze ervoor dat mijn bed en kamer op orde is en regelt ze mijn bankzaken. Ook Ruud mijn vrijwilliger, maar die zich liever vriend noemt, is belangrijk voor mij. We drinken samen een biertje, gaan naar de bioscoop of naar een kunstlezing. Samen met de fijne begeleiding vanuit stichting ORO heb ik zo een aantal mensen om me heen waar ik me zeer gelukkig bij voel.
 
Mijn grootste hobby en passie is tekenen, schilderen en kunstgeschiedenis. Mijn decaan op het VSO vond dit echter niet bij mij passen en negeerde mijn wens. Dit leverde mij een heleboel frustratie op die ik ook toen niet goed wist te uiten. Gelukkig heb ik nu de mogelijkheid om me in mijn vrije tijd volledig op het tekenen, schilderen en bestuderen van de kunstgeschiedenis te richten. Onder het genot van het luisteren naar klassieke muziek van Bach, Mahler of Wagner kan ik dan heerlijk tekenen, schilderen en lekker dagdromen.
 
Ik wil graag een beroemd kunstenaar worden. Naast enkele lokale exposities was voor mij een absoluut hoogtepunt de expositie in Hermitage, Outsider Art Galerie (2019) te Amsterdam.” Hier werd hoogwaardig werk tentoongesteld van kunstenaars met een beperking. Facing Spaces was de titel van de expositie. Het onderliggende thema was architectuur en ruimte. Het thema sluit naadloos aan bij de kunstwerken van Michiel; ontelbaar veel Duitse vakwerkhuisjes worden met enorm veel gevoel voor detail getekend.
 
Outsider Art Galerie exposeert onder andere in Tokio, New York, Parijs en in 2019 dus ook in Amsterdam. Behalve de lokale kranten werd er ook een special opgenomen en uitgezonden door Omroep Brabant TV. “Daarnaast heb ik sinds kort een Facebook-pagina die inmiddels al meer dan vijfduizend keer is bekeken. Veel van mijn werken, in opdracht of uit verzameling, zijn ook al verkocht. Ik maak zelf altijd de opmerking ‘Ik heb al meer werk verkocht dan Vincent van Gogh tijdens zijn leven’.” De vraag of je met een beperking een bekend kunstenaar kunt worden? Michiel laat met zijn werk zien dat dit kan! “Ondanks of dankzij mijn autisme heb ik mijn kunstzinnig talent uitstekend kunnen ontwikkelen.” De werken worden gekenmerkt door een geheel eigen en unieke stijl en zijn dan ook duidelijk herkenbaar als “een echte Michiel Coolen”, vertelt Michiel vol trots.
 
Michiel is op dit moment tevreden met zijn leven en de dingen zoals die nu gaan. Hij gaat een mooie periode tegemoet, onder andere door zelfstandig wonen in een eigen appartement. Dit is een project van Stichting ORO aan de Ceresstraat te Asten. Dit is een vorm van begeleid wonen met wèl een eigen voordeur. Een verandering voor Michiel waar hij niet tegen op ziet, maar naar uitkijkt.  
 
Wat Michiel aan zijn lotgenoten wil meegeven is in elk geval de volgende boodschap: “Bij mij mislukken ook nog vaak dingen. Ik pak dan de draad weer op, zet door en begin dan gewoon weer opnieuw. Al met al heeft dit voor mij toch een mooi resultaat opgeleverd. Dus niet bij de pakken neerzitten. Mijn beperkingen zitten mij nu niet meer in de weg. Door het tekenen en het schilderen kan ik mijn creativiteit met anderen delen en mensen van mijn kunst laten genieten. Mijn werk wordt gewaardeerd en dit brengt mij veel levensgeluk.

Met een beperking een beroemd kunstenaar worden? Michiel Coolen laat met zijn werk zien dat dit kan! Door zijn autisme heeft Michiel zijn kunstzinnig talent uitstekend kunnen ontwikkelen. Zijn werken worden gekenmerkt door een geheel eigen en unieke stijl. Michiel heeft een allergrootste droom. Hij benoemt zelf: “Ik wil graag een beroemd kunstenaar worden”. Michiel heeft zijn werk geëxposeerd in o.a. Hermitage (Outsider Art Galerie, juni 2019) te Amsterdam. Het onderliggende thema van de expositie was architectuur en ruimte, dit sluit naadloos aan bij de kunstwerken van Michiel; ontelbaar veel vakwerkhuisjes worden met enorm veel gevoel voor detail getekend. Geniet van Michiel zijn kunstwerk onder het genot van een MOK koffie, thee of warme chocolademelk.

Michiel Coolen is 46 jaar oud en woont in Asten. Wil je meer van Michiel en zijn werk zien bezoek dan zijn Facebookpagina; Michiel Coolen Tekenaar/Schilder. Een deel van de opbrengst van de verkoop van het werk van Michiel wordt geschonken aan de Nederlandse Vereniging voor Autisme Helmond-De Peel.

 
 
ingezonden bericht "MET"
De naam is bekend bij de redactie

“Oh ja? Dát zullen we nog wel eens zien!”

Precies kan ik het me niet meer herinneren, maar dit was ongeveer mijn reactie op de mededeling dat ik de diagnose Asperger had gekregen en wat dat betekende.
Het betekende volgens de experts dat ik niet zo goed in staat was om me aan te passen aan de omgeving, en dus moest de omgeving zich aan mij aanpassen.
Nou, dat zouden we dus nog wel eens zien. Ik was 8 jaar jong, een beetje trots en een beetje recalcitrant. Nu ben ik 30 jaar oud (of jong?) en nog net iets trotser en recalcitranter dan toen. Je zou bijna denken dat het autisme is.
 
Wat het écht betekende, kon ik toen natuurlijk nog niet beseffen. Er werd dan ook vooral óver mij gepraat: door mijn ouders, door experts, door school.
Dat is natuurlijk logisch: het was 1998 en autisme was een relatief nieuw ding, waarvoor de aandacht nog lang niet zo gegroeid was als nu,
en wetenschappelijk onderzoek stond nog in de kinderschoenen. Wat er óver mij gezegd werd, werd letterlijk of tussen de regels door tégen mij gezegd:
je vertoont sociaal ongewenst (“onaangepast”) gedrag, je kunt je ook niet aanpassen, je hebt geen inlevingsvermogen, je bent anders - je hebt een beperking.
 
Dat doet nogal wat met een kind dat misschien de implicaties ervan niet, maar de uitgesproken woorden zelf wel degelijk begrijpt - en vooral zichzelf niet begrepen voelt.
 
Naarmate de jaren verstreken, kwam er meer (maatschappelijke) aandacht voor autisme. Er werd ook niet meer alleen gekeken naar zichtbaar gedrag, maar ook de belevingswereld vanuit het autistenperspectief. Er werd dus niet alleen meer over ‘ons’, maar ook met ons gepraat.
Dat liep alleen nog niet altijd zo’n vaart. Mijn middelbare school liet zich erop voorstaan dat zij gespecialiseerd waren in de begeleiding van leerlingen met onder andere autisme en adhd. Er waren ook docenten die zich daar absoluut vol voor inzetten.
Helaas waren er ook aangewezen coördinatoren die het imago van de school belangrijker vonden dan de daadwerkelijke behoefte van leerlingen en hun ouders.
lees hier verder >
 
 
10 jaar de kempen specials


Een terugblik op 10 jaar De Kempen Specials

De Kempen Specials zijn in maart 2011 ontstaan door de samenwerking van jongerenopbouwwerk Eersel, Stichting De Boei, NVA (Nederlandse Vereniging voor Autisme), MSS van de GGzE (medewerkster maatschappelijk steunsysteem), MEE Zuid Oost Brabant en ouders. Een stuurgroep van ouders heeft ondertussen de volledige organisatie en begeleiding op zich genomen.

Destijds was de doelgroep van De Kempen Specials jongeren met een normale begaafdheid, in de leeftijd van 12 t/m 35 jaar. Per oktober 2016 zijn kinderen vanaf 7 jaar aan de doelgroep toegevoegd, waardoor DKS KIDS is ontstaan.
Op 28 mei 2019 zijn wij van ouderinitiatief overgegaan in een stichting. Onze naam is ongewijzigd gebleven. Deze keuze is gemaakt omdat er na 8 jaar een stabiele organisatie is neergezet en we op deze manier verder kunnen groeien.

De Stichting wil kinderen en jongeren met autisme via een zinvolle vrijetijdsbesteding met elkaar in contact brengen, zonder verplichtingen en in informele sfeer. Deze kinderen en jongeren willen heel graag contact, maar weten vaak niet hoe ze contact moeten maken en kunnen onderhouden. Het biedt ze een veilige plek waar ze gezellig samen kunnen zijn, zonder steeds uitleg te moeten geven over hun beperking.

Er zijn 2 leeftijdsgroepen: De Kempen Specials KIDS (7 t/m 12 jaar) en De Kempen Specials TEENS (13 t/m 19 jaar). De leeftijden van de groepen is een indicatie, wij gaan daar flexibel mee om zodat het voor elk persoon passend is.

Klik hier om u aan te melden voor de lezing

Klik hier om de flyer te downloaden
Klik hier om verder te lezen >
 
 
AUTISMEWEEK 2021


Op 27 maart start van de autismeweek 2021, ook dit jaar zal er veel digitaal zijn i.p.v. .de fysieke bijeenkomsten. Dit jaar wordt de autisme week gestart met het NAR symposium. Op dit online symposium zijn diverse interessante sprekers waaronder de bekende hoogleraar neuropsychologie Erik Scherder spreken over de gezondheidsvoordelen van beweging. Daarbij zal hij uiteraard ook ingaan op de voordelen van bewegen voor mensen met autisme.

Andere sprekers tijdens dit symposium zijn de aan het Nederlands Autisme Register (NAR) verbonden onderzoekers Sander Begeer, Anke Scheeren, Tinca Polderman en onderzoeksassistent Vincent van Loenen. Zij gaan het onder meer hebben over diagnostiek bij autisme en over kinderen met autisme & sport. Aanmelden voor dit online symposium kan hier.

Fietsen voor autisme

Op maandag 1 april (geen grap) stapt onze NVA directeur Karol Henke samen met een aantal andere fanatieke fietsers in Bergum (Friesland) op de fiets om zo naar het zuiden van ons land te fietsen. Op 4 april komen ze samen aan in Valkenburg (Limburg) Er zijn al vele sponsors, en mensen die een dag etappe mee fietsen. Wilt u ook sponseren, of aanmelden voor deze fietstocht, klik dan hier.








Voor alle overige evenementen die tijdens de autisme week 2021 worden georganiseerd, kijk hier. U kunt op deze pagina ook uw eigen evenement aanmelden. Wilt u na de autismeweek de NVA sponsoren, dan kunt u dat ook via deze website aan blijven geven.

in kaatjes keuken 


Ken je In Kaatjes Keuken van Karen den Dekker? Sinds 2006 geef ik kookles aan kinderen met (en zonder) autisme in mijn keuken in Geldrop. Het is voor kinderen en jongeren tussen 6 en 18 jaar. Er is plek voor maximaal vier kinderen per keer. Ik leer kinderen koken en ik gebruik koken als middel tot ontwikkeling. Aan hun manieren van koken zie ik bij kinderen welke problemen en uitdagingen ze ervaren door hun autisme. Ik kijk vooral naar taal, planning, motoriek en sociale ontwikkeling.

Er is geen vaste manier om te leren koken bij mij. Ik geef kinderen die recepten waardoor ze zich kunnen ontwikkelen. De recepten en de kookles zijn duidelijk en er wordt gevisualiseerd. Daarnaast kun je het zien als een fijne manier van vrijetijdsbesteding en een goede basis om te leren koken. Dat ook.
Op zaterdagmiddag is er nog plek in de kookgroep voor jonge mensen van 6 tot 18 jaar. Neem contact op met 
inkaatjeskeuken@onsmail.nl of bel/app naar 06-14623233, als je een vraag hebt of je wil een kookles afspreken.

Meer recepten van Kaatje vind je in “Autisme & Koken. Stap voor stap kookboek voor kinderen en jongeren” (2011) en in “O jee. Ik eet. Eetboek voor kinderen met autisme” (2017). Of kijk eens op www.inkaatjeskeuken.nl
 
Ben je ouder dan 18 jaar en wil je leren koken? Dan kun je één op één van mij leren koken. Je gaat dat leren wat jij nodig hebt. Meestal kom ik naar jou toe maar je kunt ook bij mij leren koken. Ik heb uiteraard een grote keuken met goede planken, messen, snijplanken en fijne raspen. En je krijgt alle ruimte. Ik ontwikkel en test mijn eigen recepten. Ook wanneer je een dieet volgt of een allergie hebt. Tot ziens?!

Recept van de maand: Appelwafel van bladerdeeg

Deze maand een lekkere appelwafel. Deze appelwafel is makkelijk te maken en kost niet veel tijd om het te doen.

 
Boodschappenlijstje:

1 goudreinet

1 pakje bladerdeeg
recept van de maand >
 
 
gleveris probeerprojecten autisme
   Webinar Gleveris over probeerprojecten autisme       tijdens de Autismeweek 2021


Tijdens de Autismeweek 2021 zal oprichter en bestuursvoorzitter Gijs Verheijden van Stichting Gleveris 'online' een interactieve presentatie geven over Gleveris en probeerprojecten autisme.
De sessie vindt plaats op zaterdag 3 april 2021 van 16.00 – 16.45 uur.
 
Wil je dit webinar ‘bijwonen’, stuur dan s.v.p. een e-mail naar: info@gleveris.nl.
 
Een van de projecten van Stichting Gleveris is het jaarlijkse FringeL Festival in Muzelinck Oss.
Een gezellig, kleinschalig muziek/netwerk event, speciaal voor en door mensen met autisme en belangstellenden. In iedere act zit minimaal 1 persoon met autisme. Er is ook een kleine info markt/expositie. Heb je autisme en wil je - net als andere enthousiaste muzikanten - komen optreden in een echte concertzaal of exposeren? Stuur dan een e-mail naar: info@gleveris.nl.  Meer info vind je op: www.gleveris.nl


 Autismeweek - activiteiten in oss 
Slimme manier om te leren over autisme en er zelf je voordeel mee doen





Supergoed dat er in de autismeweek landelijke aandacht gevraagd wordt voor autisme. Want helaas is er nog veel onbegrip en worden er nog veel problemen ervaren. En dat terwijl bijna iedereen wel iemand met autisme kent.

Daarom zijn er in Oss ook diverse activiteiten gepland, zowel rond het thema ‘positieve effecten van bewegen’ en ‘hoe is het om autisme te hebben’, als rondom relaties met autisme. Er staat het volgende op het programma:
  • Partnerbijeenkomst - 26 maart
Andere partners ontmoeten, tijd en aandacht voor jou, lekkernijen en kletserijen. Kortom, even me-time en voor jezelf zorgen.
 
  • Workshop ‘lASStig Vaderschap’ - 27 maart
Ontdek de manier waardoor je weer een leuke vader en fijne partner kunt zijn en beter kunt omgaan met de gezinshectiek.
 
  • Exclusieve coachwandeling – diverse data
Privéwandeling voor vader met (vermoedelijk) autisme. Letterlijk en figuurlijk in beweging komen om beter om te gaan met je autisme en het vaderschap.
 
  • Workshop ‘Autisme in je relatie’ – diverse data
Krijg helder welke invloed autisme op jullie relatie heeft en welke mogelijkheden er zijn om elkaar beter te begrijpen. Op weg naar weer gezelligheid samenzijn.
 
  • Workshop ‘Leer Juiste Liefde Geven’ – diverse data
Leer wat de liefdestalen zijn en hoe je de juiste taal kunt leren. Zo heb je na de workshop handvatten om meer liefde in je relatie te brengen.
Kijk voor meer informatie en aanmelding hier .Door de Coronamaatregelen is er een beperkt aantal deelnemers mogelijk. Meld je snel aan, vol = vol.
 nieuws vanuit de regio noord-brabant/zeeland


De regio Noord-Brabant/Zeeland gaat steeds meer digitaal. Diverse AIC’s van ons zijn nu ook digitaal te bereiken, het zij voor een inloop, voor lotgenotencontacten. In Zeeland heeft een van onze vrijwilligers deelnemers van het lotgenotencontact benaderd om samen activiteiten te ondernemen zoals wandelen, maar ook om eens gezellig bij te praten.
Twee van onze AIC’s in Noord-Brabant zijn open voor fysieke bijeenkomsten, met in achtneming van de op dat moment geldende coronaregels. Doordat we nog steeds maar een beperkt aantal mensen mogen toelaten bij de bijeenkomsten kan het zijn dat deze vol zijn. Meldt u dan aan voor de reservelijst. Mocht er een plaats vrijkomen op de aanmeldlijst, dan wordt de eerste persoon op de reservelijst benaderd, of deze wilt deelnemen.
Meer informatie vindt u op onze website, daar staan alle evenementen op, zowel digitaal als fysiek. U kunt zich hier ook aanmelden voor het evenement naar uw keuze.

JUBILIEUM VRIJWILLIGERS
              
Deze maand hebben we wederom 2 vrijwilligers die zich al voor langere tijd hebben ingezet voor onze regio. Natuurlijk willen we deze gelegenheid als bestuur niet voorbij laten gaan en hebben de jubilarissen van ons een passend presentje gekregen. Helaas mochten we dit niet fysiek doen, maar we zullen onze jubilarissen zeker zodra het mogelijk is alsnog fysiek gaan feliciteren.

Karen Verschelden
Karen is sinds april 2011 vrijwilliger binnen de regio NVA Noord-Brabant. Ze was betrokken bij het
opzetten van het AIC Breda, wat later dit jaar alweer 10 jaar bestaat. Naast actief vrijwilliger binnen de club van AIC Breda is Karen ook nog een aantal jaren vrijwilliger geweest bij de collega’s van AIC Roosendaal.

Karen heeft ook als vrijwilliger een coördinerende rol gehad binnen AIC Breda, en momenteel is Karen o.a. verantwoordelijk voor de mailbox van AIC Breda.

Namens het bestuur van NVA Noord-Brabant/Zeeland willen we Karen feliciteren met haar 10-jarig
jubileum en we hopen dat ze nog jaren bij ons als vrijwilliger blijft.
 
Roy Gijsman
Roy is zijn actieve vrijwilligers carrière gestart door te helpen bij de autismeweek 2016, als vrijwilliger bij de regio NVA Zeeland. Dit is Roy goed bevallen en hij is uiteindelijk ook nog actief geweest in het bestuur van NVA Zeeland.

Toen het bestuur van NVA Noord-Brabant werd gevraagd om de regio Zeeland te gaan ondersteunen, was Roy een van de eerste personen die zich meldde als vrijwilliger, en gelukkig wilde hij verder gaan als vrijwilliger binnen de nu nieuwe regio NVA Noord-Brabant/Zeeland. Hij heeft nu een nieuwe taak binnen deze regio en heeft daar ondanks de coronatijd zijn draai in gevonden.

Namens het bestuur van NVA Noord-Brabant/Zeeland willen we Roy feliciteren met zijn 5-jarig jubileum en we hopen dat hij nog lang als vrijwilliger bij ons blijft.
 
DONATIEKNOP
Op onze website hebben we een nieuwe optie: de donatie knop.
Door teruglopende subsidies van de gemeentes, waar wij afhankelijk van zijn, hebben we een donatie knop in het leven geroepen. Wilt u het werk, dat onze vrijwilligers met grote overgave doen, steunen, klik dan op de donatieknop.

U heeft daar diverse opties: niet alleen vaste bedragen maar u kunt ook een bedrag naar keuze invullen.
We zijn u er dankbaar voor, zo kunnen wij ons werk in deze regio voort blijven zetten op het niveau wat u van ons gewend bent. Ook is er de mogelijkheid om rechtstreeks te doneren aan het Autismefonds.

BLOGS
Met enige regelmaat verschijnen er op onze website nieuwe blogs, dus genoeg reden om eens een bezoek te brengen aan onze website.
Vind je het leuk om blog te schrijven en wil je deze graag delen met ons, dat kan. Neem dan contact op met onze secretaris, en hij zorgt er voor dat je blog geplaatst wordt. Er zit geen tijdsdruk op het inleveren van de blogs. Heb je een keer minder tijd, dat is dan geen probleem. Horen we van je???

ACTIE GRATIS DVD BIJ LIDMAATSCHAP

Wanneer u nu, als inwoner van Brabant/Zeeland, lid wordt van de NVA ontvangt u een gratis dvd naar keuze! LET OP: deze aanbieding geldt alleen voor inwoners van de regio Noord-Brabant/Zeeland
Hoe werkt het, via het AIC waar u bent geweest kunt u een inschrijfkaart voor de NVA invullen en ondertekenen. Het desbetreffende AIC stuurt deze kaart door en zodra uw inschrijving geregeld is, ontvangt u de DVD naar keuze.

Klik op de DVD naar keuze voor meer informatie


U heeft de keuze uit:

Zus van Einstein                               F*ck you Rain Man                           Op Jezelf 

         DVD De zus van Einstein                                                      DVD Op Jezelf
                    
VRIJWILLIGERS GEZOCHT

Een vereniging kan niet zonder enthousiaste vrijwilligers. Onze regio Noord-Brabant/Zeeland is dan ook op zoek naar nieuwe vrijwilligers die graag hun steentje bijdragen om onze activiteiten vorm te blijven geven.
Lijkt het je leuk om ook vrijwilliger te worden bij ons, neem dan contact op met een AIC bij jou in de buurt, en ga samen kijken wat je voor elkaar kunt betekenen.

Voor enkele AIC’s van ons zijn we op zoek naar vrijwilligers die meer willen en kunnen, en die graag een coördinerende rol op zich willen nemen. Voor AIC Breda en AIC Den Bosch zijn we opzoek naar een vrijwilliger die graag deze rol op zich wil nemen. Het is een mooie en uitdagende rol. Voor meer informatie klik hier AIC Breda en hier voor AIC Den Bosch

REGIO ZEELAND
Ook voor de regio Zeeland zijn we op zoek naar nieuwe vrijwilligers. Samen met de huidige vrijwilligers en het bestuur van NVA Noord-Brabant/Zeeland ga je bouwen aan een stabiele omgeving waar mensen in de regio Zeeland terecht kunnen met hun vragen, of organiseer je samen met andere een thema-avond. Je
ziet er is volop vrijwilligers werk.

Lijkt het je leuk ok ons hierbij te komen ondersteunen, neem dan contact op met onze secretaris.

Horen we snel van je?? Want vrijwilligers werk is onbetaalbaar, maar wel harstikke leuk om te doen in de regio Noord-Brabant/Zeeland. Daarnaast kun je je eigen ontwikkelen door middel van cursussen ed. die door ons worden gegeven.

 laat stress geen burn out worden
                  TELEFONISCHE COACHINGSESSIES CADEAU 

    Heb jij te maken met autisme in je leven en wil je graag meer:
    - Rust en ruimte in je hoofd, minder gepieker, een betere concentratie.
    - Voldoende energie om de dag door te komen.
    - Goed slapen en uitgerust wakker worden.
    - Meer plezier en voldoening in je werk.
                               - Op tijd je grenzen kunnen aangeven.

Ben jij op zoek naar tips om meer rust te ervaren in je leven waarin autisme een rol speelt? Praktische tips, die werken voor JOU? Meld je dan aan voor een gratis telefonische coachingsessie van 30 minuten, waarvan ik er de komende maand 3 weggeef. Je kan je aanmelden via info@coachingbijautisme.nl onder vermelding van "Gratis coachingsessie". Je krijgt minimaal drie tips, die je gegarandeerd gaan helpen om meer rust te ervaren. Meld je aan voor 10 april 2021.

Stienke de Jager Coaching bij Autisme begeleidt hoogopgeleide mannen en vrouwen met autisme (en hun partners) al wandelend in de natuur. Als wandelcoach helpt zij hen in kleine stappen op weg naar structurele veranderingen. Een leven waarin ze meer rust, meer energie en minder stress ervaren als ze te maken hebben met autisme.
Meer informatie vind je op www.coachingbijautisme.nl
afstudeerdocumentaire 'toen ze ging zwemmen'
Romi Maartens (24) werd op 10-jarige leeftijd gediagnostiseerd met Asperger. Ze studeerde aan het reguliere onderwijs en studeert dit jaar af aan de kunstacademie in Utrecht als documentairemaakster. In de volgende nieuwsbrief vertelt ze over haar autisme in het dagelijks leven en tijdens haar studie. En vertelt ze meer over haar afstudeerdocumentaire ‘Toen ze ging zwemmen’, waarin ze de zelfdoding van haar oma en de rouwverwerking bespreekbaar maakt binnen haar familie.


Toen ze ging zwemmen’ is een poëtische en onderzoekende documentaire over drie volwassenen die eind 1993, in de bloei van hun leven, hun 53-jarige moeder verloren. Gemaakt door haar kleindochter en regisseuse Romi Maartens.



Wil je alvast wat meer lezen? Kijk dan op social-media door op de afbeelding naar keuze te klikken

   File:Instagram logo 2016.svg - Wikipedia facebook-logo-png-38357 - de ogtent : de ogtent
                                                                                                                                         

              
autismesteunpunt zuid oost brabnt 
Webinar  ‘Autisme en prikkelverwerking’
 





Een leerling die handen voor zijn oren houdt als er gezongen wordt voor een jarige job.

Een leerling die helemaal van slag is als hij bij de gym een andere korte broek aan moet.
Een leerling die letterlijk alles hoort wat alle kinderen in de klas zeggen tijdens het zelfstandig werken.
Een leerling die een hele dag met een gebroken voet rondloopt, omdat hij geen pijn voelt.
 
Dit zijn een paar voorbeelden van leerlingen met autismespectrumstoornis (ASS) en een bijzondere prikkelverwerking. In deze lezing wordt uitleg gegeven over de zintuiglijke prikkelverwerking van kinderen met ASS. Er wordt o.a. antwoord gegeven op de volgende vragen: Welke zeven zintuigen spelen een rol? Wat betekent overprikkeling en onderprikkeling? Wat kan je doen als een leerling last heeft van geluiden? Waarom is he niet zinvol om een kind de hele dag op een wiebelkussen te laten zitten? Er worden veel praktijkvoorbeelden genoemd.
 
De lezing wordt gegeven door Monique Schoenmakers van het Autisme Steunpunt Zuidoost-Brabant (onderdeel van Stichting Speciaal Onderwijs en Expertisecentra).
Doelgroep
- Professionals uit alle vormen van onderwijs, kinderopvang en hulpverlening,
- Ouders
 
Datum
17 mei 2021
 
Kosten en inschrijven
€ 10,00 per deelnemer, tickets hier te bestellen 
 
Wilt u meer informatie en inspiratie voor een beter leven voor mensen met autisme en een verstandelijke beperking via een optimale prikkelbalans. Kijk eens op de website van Sensonate
 
De webinar gaat door bij minimaal 15 aanmeldingen.
 
Graag tot ziens!
Medewerkers Autisme Steunpunt Zuidoost-Brabant
www.autismesteunpunt.nl
info@autismesteunpunt.nl
088 – 2140102
 
Meld je via de homepage aan voor onze digitale nieuwsbrief!
WORKSHOP VOOR VADERS & PARTNERS 
Krijg meer energie en wordt die leuke vader en fijne partner


Jullie ontvingen de kinderen met open armen. Toen had je nog geen idee hoeveel impact ze zouden hebben op je leven. Wat een drukte. Er wordt continue een beroep op je gedaan. Het zorgt voor chaos in je hoofd en je hebt al tijden een kort lontje. Bij het minste of geringste ontvlam je en begin je te tieren. Of je trekt je juist terug en krijgt de boosheid van je partner over je heen omdat je er niet bent.

Je wéét dat het zo niet goed gaat. Dit gun je je kinderen en partner niet. Maar het lukt je niet om de situatie te veranderen. En dat geeft nog meer spanning...
Is dat jouw situatie? Dan herken je dit vast:
  • Het begint ‘s morgens al. Bij het ochtendritueel lopen jullie elkaar in de weg, de kinderen zijn druk en willen steeds aandacht. Je komt niet aan jezelf toe en je voelt de stress in je lijf opkomen. Je wordt prikkelbaar en ongeduldig. Je snauwt iedereen af. De dag is pas net begonnen en verloopt al verschrikkelijk.
  • Op je werk geef je alles om het werk goed te doen en aan de verwachtingen te voldoen. De prikkels van de collega’s om je heen, gesprekken, geluiden; het vraagt zoveel energie. Eindelijk naar huis. Maar tijd om bij te komen is er niet. De kinderen, je partner, iedereen wil wat van je. Je kunt het niet meer hebben en ontploft…
  • De tijd samen met je partner is spaarzaam. En helaas zijn dit niet meer die liefdevolle momenten van voorheen. Gesprekken monden uit in discussies of ruzie. Er zijn verwijten over en weer en de liefde is ver te zoeken.

De ontbrekende kennis om de rust en gezelligheid terug te brengen in het gezin
Leer wat werkt om beter met je partner te kunnen praten en het weer gezellig te krijgen met elkaar. Welke handvatten er zijn om met de drukte in het gezin om te gaan.
In de workshop ‘lASStig Vaderschap’ krijg je tips die je direct kunt toepassen in de praktijk. Dus je kunt meteen in actie om de sfeer thuis te verbeteren.
Reserveer een plekje voor de workshop op zaterdag 27 maart of boek een workshop exclusief voor jou en je partner hier
 vragen lijst nar
Het Nederlands Autisme Register (NAR) is een unieke database met cijfers over autisme. Het NAR is opgericht door de Nederlandse Vereniging voor Autisme (NVA) in samenwerking met de Vrije Universiteit Amsterdam (VU). Het NAR doet momenteel onderzoek naar het aanbod van reguliere en niet-reguliere behandelingen voor mensen met autisme in Nederland. We onderzoeken onder andere hoeveel mensen hiervan gebruik maken en wat hun ervaringen zijn.

Het Nederlands Autisme Register doet dit onderzoek in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS), in samenwerking met de Nederlandse Vereniging voor Autisme (NVA) en Karakter (kliniek voor Kinder- en Jeugdpsychiatrie).

Het ministerie wil het totale behandelaanbod voor mensen met autisme (van alle leeftijden) in kaart brengen, inclusief de niet-reguliere behandelingen. Ook wil het ministerie onder meer weten in hoeverre niet-reguliere behandelingen (denk hierbij bijvoorbeeld aan homeopathische of antroposofische therapieën) in de plaats komen van reguliere behandelingen. En als dit inderdaad het geval is, wat hierbij de rol is van de lange wachttijden in de ggz. Andere belangrijke informatie is of mensen met autisme wel of geen baat hebben bij de behandelingen die zij volgen.

Wij willen deze vragenlijst onder zo veel mogelijk mensen verspreiden. De vragenlijst kan ingevuld worden door volwassenen met autisme (16+), ouders van kinderen met autisme (16-) en vertegenwoordigers van mensen met autisme en een zware zorgbehoefte (16+).

U kunt ons helpen door een van de volgende berichten te delen:

Directe link naar de vragenlijst:
https://fppvu.eu.qualtrics.com/jfe/form/SV_6SzaPJN4pYL0wse

Bericht op de website van de Nederlandse Vereniging voor Autisme (NVA). Hier staat meer informatie over de vragenlijst en u kunt deze link gebruiken om de vragenlijst te delen:
https://www.autisme.nl/2021/03/12/welke-behandeling-volg-jij-of-je-kind-ivm-autisme/


Facebook:
https://www.facebook.com/AutismeNVA/photos/a.159112470790276/4137851492916334/?type=3

Twitter:
https://twitter.com/AutismeNVA/status/1370316253026521095?s=20

Linkedin:
https://www.linkedin.com/posts/nva-nederlandse-vereniging-voor-autisme_narabrvu-autisme-activity-6776081943852396544-Vmb2

Deelnemers kunnen tot en met zondag 11 april meedoen aan dit onderzoek. Het invullen van de vragenlijst duurt ongeveer twintig minuten. Alle gegevens worden anoniem verwerkt en opgeslagen in een beveiligd systeem. De uitkomsten van het onderzoek zullen worden beschreven in een rapport voor het ministerie van VWS.




Met vragen of opmerkingen kunt u mailen naar pr@nederlandsautismeregister.nl. Alvast hartelijk bedankt voor uw hulp!
autismekracht
AUTISME KRACHTWANDELING (THEMA: AUTISME WERKT!)

Tijde ns de Autismeweek 2021 organiseert AutismeKracht twee groepswandelingen in de prachtige bossen bij Best (regio Eindhoven). Het thema van deze groepswandelingen is: Autisme Werkt!

Deze groepswandelingen vinden plaats in de prachtige bossen bij Best  en zijn bedoeld voor hoogopgeleide mannen en vrouwen met (kenmerken van) autisme. Wissel ervaringen uit met gelijkgestemden over werken met autisme. Aan de hand van stellingen en vragen ga je in gesprek met andere deelnemers. De volgende onderwerpen kunnen aan bod komen: Waar loop jij tegenaan op je werk? Hoe heeft Corona jouw werk verandert? Ben je open op je werk over autisme? Welke talenten kan jij goed inzetten op je werk? Hoe ga jij om met stress op je werk?

Zaterdag 27 maart van 10.30 tot 12 uur
Woensdag 31 maart van 13.30 tot 15 uur

Er wordt een bijdrage gevraagd van 12 euro. Dit is inclusief een flesje water en iets lekkers.
Inschrijving voor deze activiteit is verplicht. Het aantal deelnemers is afhankelijk van de Corona-maatregelen Op dit moment is de maximale groepsgrootte vier personen.

Meer informatie vind je hier 
Uitgebreide informatie en aanmelden

AutismeKracht organiseert sinds 2018 Autisme Krachtdagen voor vrouwen met autisme en voor mensen, die een partner hebben met autisme. Daarnaast organiseert AutismeKracht ook groepswandelingen en workshops
 lezingen in de autismeweek door birsen basar
Vanaf 29 maart tot en met 2 april 2021 verzorg ik dagelijks een lezing op ZOOM in het Nederlands. Elke dag van 19:30 tot en met 21:00. De lezingen zijn interactief, vragen stellen mag! Graag zelfs!

Voorwaarden deelname lezing Birsen Basar AutismeweekNVA - Birsen Basar
- Per deelnemer wordt er per lezing een bijdrage van € 3,- gevraagd. Deze bijdrage wordt gevraagd in de tegemoetkoming in de kosten van de licentie voor ZOOM en de voorbereiding en uitvoering van de presentaties.
- Deelname aan de presentatie kunt u kenbaar maken door u zichzelf in te schrijven via dit formulier. U schrijft dan uw e-mailadres op als antwoord bij de lezing die u interessant vindt. Dus indien u bv de lezing op 29 maart wilt volgen dan schrijft in het antwoordvak uw emailadres op. Daarna klikt u rechtsboven op 'verzenden'.
- Na uw inschrijving ontvangt u een e-mail. Na de betaling is uw deelname bevestigd. Let goed of u kunt of niet. Er wordt geen geld geretourneerd. Wel mag u kiezen voor een lezing op een andere datum.
-Enkele dagen voor de lezing ontvangt u per e-mail de link voor de ZOOM.

Als u vragen heeft over het formulier of iets anders dan kunt u een mail sturen naar
birsen.basar@live.nl

Alvast een fijne Autismeweek!

29 maart 2021: "Autilove", ik heb inmiddels 8 jaar geleden deelgenomen aan 'The Dateables' en een relatie gekregen. Hoe begon het, hoe gaat het nu? Wat gaat goed? Wat gaat minder goed?

30 maart 2021: "Parent Power": Het hebben van een kind met autisme kan zwaar zijn voor ouders. Wat zijn de factoren die energie kosten? Wat geeft hen energie? Ik heb een afstudeeronderzoek verricht en de resultaten wil ik graag met u delen.

31 maart 2021: "Autism Adult": Bij mij is de diagnose gesteld op volwassen leeftijd. Hoe is het om autisme op volwassen leeftijd te hebben? Hoe uit zich dat verder?

1 april 2021 : "Identity". Vrouwen met autisme + genderidenteit: Hoe is het om autisme als vrouw te hebben? Wat voor rol kan daarbij genderidentiteit spelen?

2 april 2021 : "Stress", Waardoor kunnen mensen met autisme stress krijgen? Wat zijn de gevolgen? Hoe kunnen ze daarmee het beste worden geholpen?
Klik hier om u aan te melden >
 
 
 
Website  |   Contact  |  Doorsturen
 
|  Mijn gegevens   |   Aanmelden  |  Afmelden
 
Deze e-mail is verzonden met Spotler.
Spotler