Nieuwsbrief van de Nederlandse Vereniging van Autisme regio Noord-Brabant/Zeeland
  Lees online  |  Afmelden
Autinieuwsbrief
Beste lezer,
Het nieuwe jaar is alweer een paar weken oud als u deze nieuwsbrief leest en we zitten nog steeds in een stevige Lock down. Dat betekent dat veel van onze activiteiten nog geen doorgang kunnen vinden of slechts in beperkte mate. Ik vrees dat het nog wel enige tijd zal duren voor we weer  bijeenkomsten kunnen gaan organiseren waarop we elkaar weer fysiek kunnen gaan ontmoeten. Onze vrijwilligers staan dan in ieder geval als vanouds weer voor u klaar.

Veel van onze plannen zijn het afgelopen jaar niet doorgegaan. We wilden ons in gaan zetten om jongeren meer bij onze vereniging te betrekken en we hadden graag in Zeeland een aantal activiteiten georganiseerd. Hopelijk kunnen we hier in het komende jaar wel een begin mee maken.

Maar er zijn gelukkig ook positieve ontwikkelingen geweest het afgelopen jaar. Door alle maatregelen zijn we gedwongen geweest meer digitaal te gaan vergaderen. In het begin was dat uiteraard wel even wennen en waren er soms wat inlogproblemen, maar over het algemeen zijn we hier erg tevreden over. Het scheelt veel reistijd en kan makkelijker georganiseerd worden.
Hoewel ik het zelf nog steeds lastig vind dat ik wel veel gezichten zie op mijn scherm, maar de lichaamstaal van de anderen niet altijd kan ‘lezen’. Dat maakt het soms vermoeiend, maar dat zal ongetwijfeld ook te maken hebben met mijn leeftijd.

In de toekomst zullen we in ieder geval gebruik blijven maken van deze manier van vergaderen, uiteraard afgewisseld met fysieke vergaderingen. Want ook voor ons geldt dat we heel erg uitkijken naar het elkaar weer kunnen ontmoeten en samen zijn.

Ik wens u allen een positief en actief jaar toe.
 
Els Brommet
 
lees meer >
vrijwilligers gezocht binnen de regio Noord-Brabant/zeeland
Voor onze vereniging zijn we op zoek naar diverse vrijwilligers, zonder vrijwilligers kunnen we niet onze activiteiten uitbreiden.


                                   AIC Breda

Voor het AIC Breda zijn we opzoek naar nieuwe vrijwilligers 

Vrijwilliger:
Er worden met enige regelmaat bijeenkomsten georganiseerd. Denk hierbij aan inloopmomenten, lotgenoten contacten, thema-ochtenden en thema-avonden. Daarnaast zijn we ook te vinden met een informatiestand bij diverse info-markten en geven op verzoek informatie aan belangstellende. U ziet het, taken genoeg. Daarnaast willen we ook nog graag onze activiteiten uitbreiden met lotgenoten contactgroepen, onze PR en social media uitbreiden en nieuwe initiatieven ontwikkelen. Helaas ontbreekt het ons aan voldoende vrijwilligers om onze activiteiten te behouden en nieuwe te ontwikkelen en zo komen wij bij u terecht!

Klik hier om de volledige vacature tekst te lezen

Aanmelden kan via aic-breda@nva-nb.nl

                                AIC Den Bosch

Na de coronacrisis willen we een nieuw AIC op gaan zetten in Den Bosch. Hiervoor hebben zich al diverse nieuwe vrijwilligers aan gemeld, maar we zijn ook opzoek naar een coördinator die hier leiding aan wilt geven, maar ook met ondersteuning van het bestuur het AIC gaat opzetten.


Lijkt je een leuke uitdaging om deze taak op je te nemen, stuur dan een motivatie naar henrimaartens@nva-nb.nl 

Klik hier om de volledige vacature tekst te lezen


                                 Regio Zeeland

Voor de regio Zeeland zijn we op zoek naar enthousiaste vrijwilligers die samen met ons de regio terug op de kaart willen gaan zetten. Hiervoor zijn diverse mogelijkheden. Ook zijn we op zoek naar een coördinator die dit samen met het bestuur wilt gaan realiseren. 

Lijkt het je leuk om samen met ons de regio Zeeland terug op de kaart te zetten, neem dan contact op met onze secretaris om te kijken wat we voor elkaar kunnen betekenen. Stuur een mail met motivatie naar secretaris@nva-nb.nl






         Vacatures bestuur NVA Noord-Brabant/Zeeland


Vervangend secretaris:

Wij zijn op zoek naar enthousiaste vrijwilligers die in het bestuur willen plaatsnemen.
Momenteel hebben wij alle functies geborgd, behalve de secretaris functie. Het betreft een veelzijdige functie, het houdt o.a. onderstaande in

• Vervangt u de secretaris bij afwezigheid
• Bent u ook lid van het bestuur
• Werkt u nauw samen met alle andere bestuursleden, u bent de spin in het web
• Woont u de algemeen bestuursvergaderingen bij. Deze zijn ongeveer 6x per jaar en vinden momenteel plaats in een locatie in de regio Tilburg.


Klik hier om de volledige vacature tekst te lezen

Aanmelden kan via secretaris@nva-nb.nl


Vervangend penningmeester
Wij zijn op zoek naar enthousiaste vrijwilligers die in het bestuur willen plaatsnemen. Momenteel hebben wij alle functies geborgd, behalve de penningmeester functie.
 
 
  • Vervangt u de penningmeester bij afwezigheid,
  • Bent u ook lid van bestuur
  • Werkt u nauw samen met alle andere bestuursleden,
  • woont u de algemeen bestuursvergaderingen bij. Deze zijn ieder ongeveer 6x per jaar en vinden momenteel plaats in een locatie in de regio

Klik hier om de volledige vacature tekst te lezen

Aanmelden kan via secretaris@nva-nb.nl


Ook voor onze andere AIC kunnen we vrijwilligers gebruiken, lijkt het u leuk om vrijwilliger te worden bij een van onze AIC's, neem dan contact met ons op.
 
gleveris probeerprojecten


Geen regulier FringeL Festival, maar een besloten online versie op zondag 7 maart 2021 !
 
Eerder lieten we jullie weten dat het  9e FringeL Festival mét publiek op zondag 7 maart 2021 in Oss is uitgesteld tot later in het jaar vanwege Covid-19. Goed nieuws is dat intussen zes muzikanten zich hebben aangemeld voor de besloten ONLINE versie zonder publiek op zondag 7 maart. Op deze manier kunnen onze trouwe FringeL artiesten van elkaars optredens genieten en in deze moeilijke tijd met elkaar in contact blijven. In de eerstvolgende nieuwsbrief vertellen we over de deelnemende muzikanten en het programma dat zij op zondag 7 maart a.s. online presenteren.
 
Het jaarlijkse FringeL Festival is een gezellig, kleinschalig muziek/netwerk event, speciaal voor en door mensen met autisme en belangstellenden. In iedere act zit minimaal 1 persoon met autisme. Er is ook een kleine info markt/expositie. Heb je autisme en wil je - net als andere enthousiaste muzikanten - komen optreden in een echte concertzaal of exposeren? Stuur dan een e-mail naar: info@gleveris.nl
Meer info vind je op:www.gleveris.nl


 
groePSTRAINING “LAAT STRESS GEEN BURN-OUT WORDEN” START IN MAART 2021
In maart 2021 start er weer een groepstraining “Laat stress geen bur n-out worden” voor mensen met (kenmerken van) autisme. Deze training vindt plaats in Bergeijk (regio Eindhoven). In deze training krijg je de sleutels in handen om een burn-out te voorkomen en de juiste stappen te zetten naar meer rust in je leven. 
Aan het eind van de training weet je alles wat voor jou belangrijk is om stress hanteerbaar te houden. Een eigen handleiding naar meer rust, waar je altijd op terug kunt vallen. Je leert vaardigheden waar je voor de rest van je leven wat aan hebt. Zo hoeft stress nooit meer een burn-out te worden!

OPBOUW VAN DE TRAINING
  • De training bestaat uit 9 dagdelen, verdeeld over een half jaar.
  • In een kleine groep gelijkgestemden (maximaal 6 deelnemers) werk je aan je eigen doelen.
  • Ervaringen en tips uitwisselen, met elkaar meedenken.
  • Successen delen, stimulans om in actie te komen.
  • Uitproberen en toepassen wat jou helpt naar een fijner leven, werk en relaties.
 

VOORJAARSTRAINING 2021: ER IS NOG VOLDOENDE PLEK

Data: 3 en 17 maart, 7 en 21 april, 19 mei en 26 mei, 9 en 23 juni, 7 juli (woensdagmiddag)
Tijd: 13.30 – 16.30 uur

Meer informatie en aanmelden: Klik hier


Deze training wordt gegeven door Stienke de Jager Coaching bij Autisme en volgens de Corona richtlijnen en aanbevelingen van de overheid. Stienke de Jager is gecertificeerd wandelcoach en autismecoach. Ze coacht hoogopgeleide mannen en vrouwen in de regio Eindhoven met (kenmerken van) autisme naar een leven met meer rust en minder stress in hun werk en in hun relatie.

Lees hier verder over Stienke de Jager op 
 
Kort nieuws noord-brabant/zeeland


Lezingen online website Noord-Brabant/Zeeland
         


De afgelopen jaren voor de coronacrisis zijn er in de regio Noord-Brabant/Zeeland vele lezingen gegeven. Vele van deze lezingen staan nu online op onze eigen website zodat u deze nog eens kunt nalezen.


U vindt de lezingen hier
Blogs


Op onze website www.nva-nb.nl staan ook leuke blogs. Lijkt het je leuk om ook een blog te schrijven voor onze website, neem dan contact op met onze secretaris via secretaris@nva-nb.nl

P
rikbord

Wist u dat op onze website ook een prikbord staat. hier kunt u autisme gerelateerde oproepen op plaatsen. 
 
per saldo

Bron nieuwsbrief Per Saldo


Slim Lijstje: Pgb en corona

Corona beheerst nog altijd ons leven. In deze slimme lijst beantwoorden we vragen die belangrijk zijn voor budgethouders. Tip: regelmatig even doorlezen, we passen deze informatie aan op het hier en nu!

Lees hier verder


Animaties pgb
Eind 2020 deelden we onze eerste uitleg-animatie 'is een pgb iets voor jou?'. Bekijk nu de nieuwe uitleg-animaties.

Klik hier voor: Een persoonlijk of familiegroepsplan
Klik hier voor:   Zelf doen, met hulp of met een vertegenwoordiger


Animaties bij Toolkit Wonen

Voor de informatie in de Toolkit Wonen hebben we vanaf nu ook korte uitleg-animaties gemaakt. Nieuwsgierig naar deze reeks? Bekijk ze hier:

* Oriëntatiefase

* Opstartfase – Organisatie worden
* Opstartfase – Woning regelen
* Opstartfase – Zorg regelen
* Opstartfase – Geld regelen
* Realisatiefase

Eind deze maand komen de laatste twee animaties over de onderwerpen kwaliteitseisen en huren.
 
muziekschool plus


Kleine uitleg wie ik ben:

Mijn naam is Wilma van der Draaij en ben eigenaar van de Muziekschool Plus. 
Muziekschool Plus is gespecialiseerd in het begeleiden van kinderen en volwassenen met behulp van muziek. Het betreft alleen privé muzieklessen van 30 minuten aan reguliere kinderen/volwassenen en zowel kinderen/volwassenen met een bijzondere eigenschap (b.v. autisme). 

Waarom benader ik u?
De gemeente Gilze en Rijen ondersteund mij in de vorm van een innovatiesubsidie, zodat Muziekschool Plus de mogelijkheid heeft om 5 cliënten te ondersteunen met muzieklessen in samenwerking met zorg bij zorginstellingen. Dit om te onderzoeken of samenwerking tussen Muziekschool Plus en zorgaanbieders leidt tot betere/effectievere/efficiëntere ondersteuning voor cliënten die affiniteit met muziek hebben. Vanwege het bewezen positieve effect van muziek in zorgtrajecten en omdat de aanpak van de begeleiding dan ook in de vrije tijdsbesteding van de cliënten kan worden voortgezet. 

Inmiddels heb ik een samenwerking met meerdere autisme centra. En zou het op prijs stellen als het mogelijk is om ook met u samen te werken. 
Momenteel zijn er al 3 cliënten die gebruik maken van deze regeling. Er is zijn nog 2 plaatsen vrij voor 2 cliënten. Nu weet ik niet of u cliënten woonachtig in Gilze en Rijen behandeld? Heeft u dus ook cliënten onder de 18 jaar woonachtig in Gilze en Rijen, hebben ze het financieel iets lastiger, dan komen deze in aanmerking voor deze regeling. 

Het zou vooral nu in deze tijd fijn zijn om 2 cliënten meer rust te kunnen geven met het maken en beleven van muziek in samenwerking met uw goede zorg. 

Graag zou ik met u hierover in contact willen komen. Ik ben bereikbaar via dit email adres of telefonisch op maandag van 10 tot 11 uur, dinsdag van 11 tot 13 uur, donderdag ochtend vanaf 10 uur en vrijdag ochtend vanaf 10 uur. Mijn beide telefoonnummers zijn: 0161-224224 of 06-22221083. 
Ik hoor graag van u. 


info@muziekschoolplus.nl
www.muziekschoolplus.nl
papagenohuis

Stichting Papageno

Jaap en Aaltje van Zweden kregen een kind met autisme. Zij  gebruikten de kracht van muziek om met hem in contact te komen. In 1997 richtten ze de Stichting Papageno op om in Nederland ook  andere kinderen en jongeren met autisme te helpen. In de Papageno Huizen kunnen jong volwassenen terecht voor woonbegeleiding, vrijetijds en dagbesteding en werkervaringsprogramma’s. Het idee: de  buitenwereld binnenhalen en de jongeren actief voorbereiden  op een zo zelfstandig mogelijke toekomst. In het Papageno Huis  mogen de jongeren zijn wie ze zijn. Ze leren er hun talenten  waarderen en gebruiken. En accepteren dat ze anders zijn.  

De Stichting Papageno heeft subsidie ontvangen om in iedere provincie in Nederland een Papagenohuis op te zetten. Zo is de intentie dat in de omgeving te gaan realiseren voor de provincie Noord-Brabant. Voor hier aan begonnen kan worden is er een behoeftepeiling noodzakelijk. En hiervoor heeft men de hulp ingeroepen van de NVA regio Noord-Brabant/Zeeland.

Wanneer u dus behoefte heeft aan een Papagenohuis in Noord-Brabant/Zeeland, wellicht op een andere plaats, vragen wij u dit ons te melden door een mail te sturen naar ons secretariaat via secretaris@nva-nb.nl. Meer informatie over de Stichting Papageno en het Papagenohuis kunt u vinden op www.papageno.nl.

autisme steunpunt
Webinar  ‘Autisme en motivatie’
 
  Jeroen (groep 8) gaat ‘écht geen huiswerk    maken’. Huiswerk is ‘saai’ en ‘stom’! “Ik ga    niet twee uur huiswerk maken, dan heb ik    geen tijd voor mijn vrienden.”
  Hij verscheurt zijn huiswerkopdracht en        gaat onderuit gezakt zitten. ‘Hij is                ongemotiveerd!’, ‘hij heeft geen zin!’ of ‘als het niet in zijn straatje past, wil hij er niet aan beginnen!’ Regelmatig horen we deze opmerkingen over leerlingen met een autismespectrumstoornis op scholen.

 
Het is echter belangrijk om er achter te komen waarom een leerling ongemotiveerd is.
 
Is hij eigenlijk wel ongemotiveerd?
Speelt het autisme een rol?
Wat maakt dat hij niet aan een taak begint?
Waarom toont hij geen interesse?
Waarom werkt hij niet samen?
Helpt straffen en belonen?
Wat kun je doen om toch de ontwikkeling te stimuleren?
Vaak heeft ongemotiveerd gedrag te maken met onduidelijkheid, onvoorspelbaarheid, gebrek aan overzicht en vaardigheden. En als je denkt dat het toch niet gaat lukken, dan begin je er liever niet aan.
 
De lezing wordt gegeven door Saskia Sliepenbeek van het Autisme Steunpunt Zuidoost-Brabant (onderdeel van Stichting Speciaal Onderwijs en Expertisecentra).
 
Doelgroep
- Professionals uit alle vormen van onderwijs, kinderopvang en hulpverlening,
- Ouders
 
Datum
8 maart 2021
 
Kosten en inschrijven
€ 10,00 per deelnemer, tickets te bestellen via Eventbrite.
 
De lezing gaat door bij minimaal 15 aanmeldingen.
 
Graag tot ziens!
Medewerkers Autisme Steunpunt Zuidoost-Brabant
www.autismesteunpunt.nl
info@autismesteunpunt.nl
088 – 2140102
 
Meld je via de homepage aan voor onze digitale nieuwsbrief!
 Zelfhulpgroepen autisme in best
Stichting Zelfhulp Netwerk Zuidoost-Brabant (ZHNW) en de Nederlandse Vereniging voor Autisme Regio Noord Brabant (NVA-NB) zijn een prachtige samenwerking aangegaan. 

Gezamenlijk ondersteunen zij het inwonersinitiatief van Esther, vrijwilliger bij Autisme Informatie Centrum (AIC) De Kempen. Zij is in deze hoedanigheid de contactpersoon van 3(!) zelfhulpgroepen rondom het thema autisme.

De NVA (Noord Brabant) is er voor mensen met autisme en hun naasten, maar ook voor iedereen die meer wil weten over autisme, zoals hulpverleners, studenten en mantelzorgers. Zij hebben 8 Autisme Info Centra (AIC) verspreid door heel Brabant, waar men terecht kan voor praktische ondersteuning, informatie over autisme, lotgenotencontact en thema-avonden. Men kan lid worden van de NVA, maar om bij één van de AIC’s terecht te kunnen, is dit niet verplicht.

Het Zelfhulp Netwerk ondersteunt en faciliteert al 30 jaar zelfhulpgroepen en heeft uitgebreide expertise op het gebied van zelfhulp. Er zijn ongeveer 100 groepen actief onder de vlag van het Zelfhulp Netwerk in de regio Zuidoost-Brabant. Zelfhulp is lotgenotencontact waar geen professionals bij aanwezig zijn. Deelnemen aan een groep is gratis en kan (bijna altijd) zonder wachttijd.

Esther is ervaringsdeskundige, als partner en moeder van man/kinderen met autisme. Zij heeft in haar functie als vrijwilliger bij het AIC, het initiatief genomen om 3 lotgenotengroepen te starten waar inwoners uit Best en omgeving bij aan kunnen sluiten. Het gaat om de volgende groepen:

  • Partners van mensen met autisme.
  • Ouders van kinderen met autisme van 15 jaar en ouder.
  • Ouders van kinderen met autisme in de leeftijd tussen 6 en 14 jaar.
 
Voor meer informatie over de groepen en het Zelfhulp Netwerk, kijk op www.zelfhulpnetwerk.nl

Voor meer informatie over NVA Noord Brabant, kijkt u op www.nva-nb.nl of op de landelijke website via www.autisme.nl
autisme en vaderschap
Als de komst van de kinderen je relatie op scherp zet - exclusieve workshop

Uit eigen ervaring weet ik dat autisme flinke invloed kan hebben op je relatie, zeker als het gezin verrijkt is met kinderen. Als je vader bent, is het vaak veel lastig om rust te vinden, want kinderen staan altijd ‘aan’. Herken jij dat ook, dat je zonder voldoende rust niet goed meer kunt functioneren? Dat je om het minste of geringste uit je slof schiet en veel onaardiger reageert dan je zou willen? Dat door onenigheid, onbegrip en ruzies de liefde regelmatig ver te zoeken is?

Loop jij hier tegenaan:
  • De drukte van de ochtendroutines van partner en kind(eren) doorkruisen die van jou en geven je meer prikkels dan goed voor je zijn. Het geeft irritatie onderling en je zoekt naar een moment dat je even weg kunt...
  • Door de lockdown zijn de kinderen veel meer thuis. Je ziet nauwelijks mogelijkheid om de tijd te nemen voor jezelf om op te laden. Er wordt thuis bijna continue een beroep op je gedaan door kind(eren) en partner. Je hoofd zit vol, de spanning loopt op en je ziet geen licht meer aan het einde van de tunnel.
  • Je hebt amper tijd samen met je partner. Jullie overleggen steeds minder en lijken van elkaar te verwijderen. Je voelt steeds minder plezier en liefde in jullie relatie.
 
De workshop ‘Autisme & Vaderschap’ laat je zien wat jullie mogelijkheden zijn om meer harmonie en begrip te vinden in jullie relatie en meer rust te gaan ervaren in het gezin. Een waardevolle workshop als er bij jullie steeds meer problemen ontstaan doordat de gezinshectiek teveel stress en overprikkeling geeft.

Kijk voor meer informatie en aanmelden op: Klik hier

Wil je alvast tips hoe je meer liefde kunt inbrengen in jullie relatie? Download het gratis E-book ‘Leer Juiste Liefde Geven’: Klik hier
THEMA-OCHTEND aic eINDHOVEN 10 februari
                                                 Thema-ochtend Mind my Mind

  Wat gebeurt er in het hoofd van iemand met      autisme?



Hoe komen indrukken binnen en hoe worden complexe sociale situaties zoals
boosheid en verliefdheid verwerkt? Het is niet eenvoudig uit te leggen…
Maar zoals wel vaker zeggen beelden meer dan woorden.
En sommige beelden doen dat op een ronduit prachtige manier!

De animatiefilm “Mind My Mind” van de Nederlandse Floor Adams is daar een uitstekend voorbeeld van. De kortfilm brengt het verhaal van Chris, een man met autisme, en het mannetje in zijn hoofd.
Samen worden ze geconfronteerd met de sociale en emotionele uitdagingen
van het leven waarin ze zich staande proberen te houden.

We starten de bijeenkomst met deze korte film. Vervolgens gaan we hierover in gesprek.

Corona-maatregelen:
Om de veiligheid te waarborgen, is de maximale groepsgrootte op 5 deelnemers gesteld.
Wacht dus niet te lang met opgeven, vol = vol.
Verder zullen we de op dat moment geldende RIVM maatregelen in acht nemen.

Bent u verhinderd of heeft u milde klachten? Stuur dan een e-mail naar coordinatoreindhoven@nva-nb.nl om anderen de kans te geven om deel te nemen.

Wanneer: Woensdag 10 februari 2021
Deur open: 9.30 - 9.45 
Aanvang: 9.45 aanvang
Einde: 11.30 

Locatie:
Wijkcentrum de Dommel “Cavalliruimte”
Bennekelstraat 131
5654 DD Eindhoven

Uiterste inschrijfdatum: 9 februari 2021 16:00 uur
fLYER tHEMA-OCHTEND >
 
in kaatjes keuken

Ken je In Kaatjes Keuken van Karen den Dekker? Sinds 2006 geef ik kookles aan kinderen met (en zonder) autisme in mijn keuken in Geldrop. Het is voor kinderen en jongeren tussen 6 en 18 jaar. Er is plek voor maximaal vier kinderen per keer. Ik leer kinderen koken en ik gebruik koken als middel tot ontwikkeling. Aan hun manieren van koken zie ik bij kinderen welke problemen en uitdagingen ze ervaren door hun autisme. Ik kijk vooral naar taal, planning, motoriek en sociale ontwikkeling.

Er is geen vaste manier om te leren koken bij mij. Ik geef kinderen die recepten waardoor ze zich kunnen ontwikkelen. De recepten en de kookles zijn duidelijk en er wordt gevisualiseerd. Daarnaast kun je het zien als een fijne manier van vrijetijdsbesteding en een goede basis om te leren koken. Dat ook.
Op zaterdagmiddag is er nog plek in de kookgroep voor jonge mensen van 6 tot 18 jaar. Neem contact op met inkaatjeskeuken@onsmail.nl of bel/app naar 06-14623233, als je een vraag hebt of je wil een kookles afspreken.

Meer recepten van Kaatje vind je in “Autisme & Koken. Stap voor stap kookboek voor kinderen en jongeren” (2011) en in “O jee. Ik eet. Eetboek voor kinderen met autisme” (2017). Of kijk eens op www.inkaatjeskeuken.nl
 
Ben je ouder dan 18 jaar en wil je leren koken? Dan kun je één op één van mij leren koken. Je gaat dat leren wat jij nodig hebt. Meestal kom ik naar jou toe maar je kunt ook bij mij leren koken. Ik heb uiteraard een grote keuken met goede planken, messen, snijplanken en fijne raspen. En je krijgt alle ruimte. Ik ontwikkel en test mijn eigen recepten. Ook wanneer je een dieet volgt of een allergie hebt. Tot ziens?!

Recept van de maand: Chocoladetaart

Deze taart smaakt heel zacht en luchtig. Als je ergens golden syrup kunt bemachtigen, dan is dat heel lekker in de taart. Het is te vervangen door honing. Deze taart is gemakkelijk mee te nemen wanneer je wilt trakteren.

De glazuur gaat over heel de taart.
 



Boodschappenlijstje:

175 gram zelfrijzend bakmeel
1 theelepel bakpoeder
2 eetlepels cacao
150 gram lichtbruine bastaardsuiker
150 milliliter zonnebloemolie
150 milliliter melk
2 eieren (losgeklopt)
2 eetlepels golden syrup of honing
                                

Ingrediënten glazuur:

100 gram pure chocolade (een reep of druppels)
100 milliliter slagroom

Recept van de maand chocoladetaart >
 
autismekracht
AutismeKracht organiseert sinds 2018 Autisme Krachtdagen voor vrouwen met autisme en voor mens en, die een partner hebben met autisme. 
 
AutismeKracht is gestart als initiatief van Sylvia van Casteren (Unica Coaching) en Stienke de Jager (Coaching bij Autisme). Vanaf januari 2021 zal Stienke de Jager de Autisme Krachtdagen gaan begeleiden en daarbij regelmatig hulp inroepen van collega coaches. Stienke is gecertificeerd wandelcoach en autismecoach. 
 
De eerstvolgende Autisme Krachtdagen zijn gepland op zaterdag 16 januari 2021 (voor vrouwen met autisme) en op zaterdag 6 februari 2021 (voor partners). Het thema van deze Krachtdagen is Minder Stress bij Autisme.
 
Meer informatie en aanmelden via deze link(voor vrouwen met autisme) en via deze link (voor mensen, die een partner hebben met autisme)
THEMA-OCHTEND aic eINDHOVEN  24 februari 
                                                 

  Thema-ochtend Sociale contacten




Tijdens deze bijeenkomst gaan we in gesprek over sociale contacten, vriendschappen. Wanneer ben je vrienden? Hoe maak je contact? Vertel je dat je autisme hebt?

Wat is jouw ervaring met sociale contacten? Wat vind je lastig? Wat zou je met lotgenoten willen delen?
 
En zit er nog verschil in hoe je contact aangaat als kind en nu als volwassene? Wat zie je bij je kinderen?

Corona-maatregelen:
Om de veiligheid te waarborgen, is de maximale groepsgrootte op 5 deelnemers gesteld.
Wacht dus niet te lang met opgeven, vol = vol.
Verder zullen we de op dat moment geldende RIVM maatregelen in acht nemen.

Bent u verhinderd of heeft u milde klachten? Stuur dan een e-mail naar coordinatoreindhoven@nva-nb.nl om anderen de kans te geven om deel te nemen.

Wanneer: Woensdag 24 februari 2021
Deur open: 9.30 - 9.45 
Aanvang: 9.45 aanvang
Einde: 11.30 

Locatie:
Wijkcentrum de Dommel “Cavalliruimte”
Bennekelstraat 131
5654 DD Eindhoven

Uiterste inschrijfdatum: 23 februari 2021 16:00 uur
fLYER tHEMA-OCHTEND >
 
 
Website  |   Contact  |  Doorsturen
 
|  Mijn gegevens   |   Aanmelden  |  Afmelden
 
Deze e-mail is verzonden met Spotler.
Spotler