Nieuwsbrief van de NVA regio Noord-Brabant/Zeeland
  Lees online  |  Afmelden
Autinieuwsbrief
Autinieuwsbrief
Beste lezer,
Het jaar 2020 is weer bijna ten einde. Wat begon als een jaar waarin iedereen mooie plannen had, werd al snel doorkruist door het coronavirus, wat heel 2020 de gehele wereld sterk in zijn greep had. Na de eerste intelligente Lock down, leek het beter te gaan. Onze AIC’s mochten weer mensen ontvangen, hetzij onder strikte voorwaarden, maar we mochten weer van start. Helaas eindigt dit jaar in een mineur, we zitten opnieuw in een Lock-down. Gelukkig mogen sommige van onze AIC’s nu toch open blijven om mensen te ontvangen.

Maar er zijn dit jaar ook positieve zaken geweest, na ruim 1,5 jaar de regio Zeeland te hebben ondersteund, is er op de landelijke ALV besloten om deze 2 mooie regio’s samen te gaan voegen tot een nieuwe regio, Noord-Brabant/Zeeland. Als bestuur hebben we diverse gesprekken gehad met de vrijwilligers vanuit Zeeland, helaas hebben vele van deze gesprekken online plaats gevonden, maar we willen zodra het kan in 2021 weer vele activiteiten gaan ontplooien in deze regio. Houd voor de activiteiten de website van onze regio in de gaten.

Niet alleen de vrijwilliger vanuit Zeeland staan te trappelen om nieuwe activiteiten te gaan organiseren, maar ook de AIC’s uit het Brabantse land gaan weer diverse activiteiten organiseren. Helaas zijn we nog steeds gebonden aan een max aantal bezoekers, maar we mogen u gelukkig nog steeds ontvangen. Maar om alles te kunnen organiseren zijn wij steeds op zoek naar nieuwe enthousiaste vrijwilligers. Lijkt het u leuk om vrijwilliger te worden, neem dan contact met ons op.

We gaan ervan uit dat we ergens in 2021 weer terug kunnen naar ons “oude” leven waarin we ons geen zorgen hoeven te maken over het virus wat ons zolang beperkingen heeft opgelegd.

Namens het voltallige bestuur en de vrijwilligers van de regio Noord-Brabant/Zeeland willen wij u hele fijne kerstdagen wensen, maar vooral een prikkelarm en gelukkig 2021 toewensen.
 
Met vriendelijke groet,
Richard de Witte
Secretaris Noord-Brabant/Zeeland
 
 
lees meer >
Fietstoch voor het autismefonds
Van zaterdag 27 maart t/m zondag 4 april 2021 is de Nederlandse Autismeweek. Tijdens deze week willen we meer aandacht vragen voor autisme in Nederland. Nederlandse vereniging autisme (NVA) streeft naar een maatschappij waarin mensen met autisme optimaal geïntegreerd, geaccepteerd en zelfredzaam zijn. En dit jaar kan jij je hiervoor tijdens de Autismeweek op een bijzondere manier inzetten. 

In 4 dagen fietsen we 500 kilometer we langs verschillende Autisme Info Centra, om zo samen autisme letterlijk en figuurlijk zichtbaarder te maken. Met jouw bijdrage vragen we je geld in te zamelen en zo ons werk te steunen. En omdat we vinden dat iedereen mee moet kunnen doen, is het ook mogelijk een dag etappe te fietsen.


opgeven voor fietstocht >
 
 
Nieuws van AIC Tilburg
 Het AIC Tilburg is kortgeleden verhuisd. In coronatijd   was het niet mogelijk om bij MEE activiteiten te   organiseren. Omdat wij toch enigszins bereikbaar   wilden zijn voor u zijn wij rond gaan kijken naar andere   ruimte.

In de ruimtes van het buurthuis MFA De Symfonie, Eilenbergstraat 250 – 5011 EC Tilburg (noord),  hebben wij gevonden wat we zochten. Daarom hebben wij besloten om al onze activiteiten hiernaar te verhuizen. Het was nog even uitzoeken hoe het allemaal moest gaan lopen, maar wij zijn er inmiddels uit.

Lees hier verder >
 
 
De kempen specials

Het is alweer een tijdje geleden dat u iets van ons gehoord hebt. De coronacrisis hakt er ook bij onze Stichting enorm in.
De bijeenkomsten zijn vanaf maart 2020 niet meer door kunnen gaan; ook omdat regio De Kempen een enorme brandhaard van corona was en nog steeds is.

Om de Kids en de Teens in de periode dat ze niet naar school konden toch een beetje bezig te houden hebben we heel regelmatig gemakkelijke recepten op onze website gezet en ook knutselwerkjes hebben we online aangeboden.
Tevens hebben we een legowedstrijd gehouden waarbij de Kids en de Teens leuke cadeautjes konden winnen.


Om de binding te houden hebben we onlangs een roetveegpiet uitgenodigd. Hij deelde cadeautjes uit aan de kinderen die zich hadden aangemeld voor de sinterklaasbijeenkomst. Deze bijeenkomst konden we organiseren omdat iedereen op afstand van elkaar kon zitten en we de coronamaatregelen goed hebben kunnen handhaven.
Deze bijeenkomst werd door iedereen zeer op prijs gesteld en ze waren allemaal heel erg blij om elkaar weer eens te ontmoeten.


Het bestuur van de Stichting houdt de situatie steeds goed in de gaten en op het moment dat we denken dat de bijeenkomsten op wat voor manier dan ook opgestart kunnen worden, zal dat direct gecommuniceerd worden.
Kijk regelmatig op onze website: daar zullen we de informatie op vermelden die van belang is voor de Kids, de Teens en de ouders. www.dekempenspecials.nl.
 
We wensen iedereen hele fijne feestdagen en een zeer voorspoedig en veilig 2021 toe in goede gezondheid.
 
Bestuur Stichting De Kempen Specials
 
in kaatjes keuken


Ken je In Kaatjes Keuken van Karen den Dekker? Sinds 2006 geef ik kookles aan kinderen met (en zonder) autisme in mijn keuken in Geldrop. Het is voor kinderen en jongeren tussen 6 en 18 jaar. Er is plek voor maximaal vier kinderen per keer. Ik leer kinderen koken en ik gebruik koken als middel tot ontwikkeling. Aan hun manieren van koken zie ik bij kinderen welke problemen en uitdagingen ze ervaren door hun autisme. Ik kijk vooral naar taal, planning, motoriek en sociale ontwikkeling.

Er is geen vaste manier om te leren koken bij mij. Ik geef kinderen die recepten waardoor ze zich kunnen ontwikkelen. De recepten en de kookles zijn duidelijk en er wordt gevisualiseerd. Daarnaast kun je het zien als een fijne manier van vrijetijdsbesteding en een goede basis om te leren koken. Dat ook.
Op zaterdagmiddag is er nog plek in de kookgroep voor jonge mensen van 6 tot 18 jaar. Neem contact op met inkaatjeskeuken@onsmail.nl of bel/app naar 06-14623233, als je een vraag hebt of je wil een kookles afspreken.

Meer recepten van Kaatje vind je in “Autisme & Koken. Stap voor stap kookboek voor kinderen en jongeren” (2011) en in “O jee. Ik eet. Eetboek voor kinderen met autisme” (2017). Of kijk eens op www.inkaatjeskeuken.nl
 
Ben je ouder dan 18 jaar en wil je leren koken? Dan kun je één op één van mij leren koken. Je gaat dat leren wat jij nodig hebt. Meestal kom ik naar jou toe maar je kunt ook bij mij leren koken. Ik heb uiteraard een grote keuken met goede planken, messen, snijplanken en fijne raspen. En je krijgt alle ruimte. Ik ontwikkel en test mijn eigen recepten. Ook wanneer je een dieet volgt of een allergie hebt. Tot ziens?!

Recept van de maand: Kerstmenu

Een stressarm kerstmenu in de kleuren rood en wit voor jullie. Alle gerechten kun je ruim van te voren klaarmaken, behalve het toetje. Je hebt maximaal 1 pan tegelijk op het fornuis. Er is weinig of geen snijwerk. Geen ingewikkelde sausjes om klaar te maken.

Menu:
Schuimige paprikasoep
Geroosterde kippenbout met rijst en gestoofde rode kool
Kaatjes romige stoofpeertjes


Boodschappenlijstje:
1 zak gesneden rode kool (300 gram)
1 pot geroosterde paprika’s (minimaal 200 gram)
halve liter melk
5 deciliter slagroom
1 pak rijst
4 kippenbouten
1 fles troebel appelsap
1 zak witte meringues (schuimpjes)
1 kuipje stoofperen in siroop (350 gram)

Voorraadkast:
zout
peper
olie
vloeibare margarine
potje mosterd
bouillonblokjes (voor 1 liter)


recept Kerstmenu >
 
 
 lastig vaderschap
EXCLUSIEVE WORKSHOP VOOR VADERS MET (VERMOEDELIJK) AUTISME EN HUN PARTNER

Deze workshop leer je wat jullie mogelijkheden zijn om meer rust te gaan ervaren in het gezin en meer harmonie en begrip in jullie relatie. Een waardevolle workshop als er bij jullie steeds meer problemen ontstaan doordat de gezinshectiek teveel stress en overprikkeling geeft.

Als je als vader (kenmerken van) autisme hebt, kan dit flinke invloed hebben op de sfeer in het gezin, je partnerrelatie en de band met de kinderen. Je hebt genoeg rust en tijd nodig om de gebeurtenissen van die dag te verwerken en vervolgens weer op te laden voor wat gaat komen. Sinds je vader bent, is het vaak veel lastiger om die rust te vinden, want kinderen staan altijd ‘aan’. Regelmatig zorgt het voor veel stress in het gezin en je relatie, onenigheid, onbegrip, ruzies. De liefde kan dan nog ver te zoeken zijn.

Herken je dit:

-  De drukte van de ochtendroutines van partner en kind(eren) doorkruisen die van jou en geven je meer prikkels dan je eigenlijk kunt hebben. Het geeft irritatie onderling en je bent blij dat je aan het werk kunt, weg van de drukte van het gezin...

- Als je thuiskomt van je werk, zit je al aan je taks en het is nodig om even tijd te nemen voor jezelf om op te laden. Maar thuis wordt er meteen een beroep op je gedaan door kind(eren) en partner. Je kunt het niet meer hebben, verliest je geduld en schiet uit je slof…

- Je hebt amper tijd samen met je partner en als die er is wordt die meestal ingevuld door het bespreken van planningen en dingen die je moet doen of niet goed gegaan hebt. Je voelt steeds minder plezier en liefde.


Hoe kun je het fijner maken met elkaar in je gezin? Hoe krijg je de liefde weer terug? Welke invloed heeft jouw autisme in de dagelijkse praktijk en welke acties kun je ondernemen om daar beter mee om te gaan en meer rust te ervaren thuis? Wat kun je doen om meer te genieten van het vaderschap?
Krijg adviezen voor jullie situatie tijdens de workshop ‘lASStig Vaderschap’, exclusief voor jou en je partner. Kijk voor meer informatie en aanmelden hier  

Wil je alvast tips hoe je meer liefde kunt inbrengen in jullie relatie? Download het gratis E-book ‘VerrASSende Liefde’ hier

Even bellen of mailen om eerst kennis te maken kan ook:

Sylvia van Casteren
Tel: 06-41503727
Email:
sylvia@unica-autismecoaching.nl
www.unica-autismecoaching.nl

 
per saldo
 Sinds we te maken hebben met een tweede coronagolf kunnen budgethouders opnieuw zorg doorbetalen die niet is geleverd vanwege corona. Deze nieuwe regeling geldt van 1 oktober 2020 tot en met 31 december 2021. Je kan doorbetalen als je een pgb hebt uit de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo), de Jeugdwet of de Wet langdurige zorg (Wlz).

Heb je een pgb uit de Zorgverzekeringswet (Zvw)? Ook daarvoor komt een regeling die gaat gelden vanaf 1 oktober 2020. Begin januari verwachten we hierover meer duidelijkheid.

Wanneer mag je doorbetalen?
Je mag alleen doorbetalen als jij besmet bent of je zorgverlener besmet is met corona. Moeten jij of je zorgverlener in quarantaine? En kun je door deze situaties tijdelijk geen (volledige) zorg of ondersteuning krijgen? Dan mag je dus doorbetalen. De regeling geldt niet als je vrijwillig in quarantaine gaat uit angst voor besmetting.

De regeling geldt ook wanneer je dagbesteding gedeeltelijk of helemaal sluit, omdat er besmettingen zijn. Of wanneer je dagbesteding door de RIVM-richtlijnen niet de volledige zorg aan jou kan leveren.
Het is  belangrijk dat je je zorgverlener en/of je dagbesteding laat opschrijven waarom je geen zorg meer kunt krijgen. Je zorgkantoor of gemeente kan hier later naar vragen.

Lees hier verder
 
oproep vervangend secretaris/penningmeester
          

                     Wij zijn per direct op zoek naar: 

                     Vervangend secretaris/penningmeester

De NVA Regio Noord-Brabant/Zeeland is één van de actiefste regio’s van de
NVA in Nederland. Door de grootte van de provincie, en het aantal leden
(
± 2000) is er veel werk te verzetten. Tevens heeft Noord Brabant de meeste
regionale AIC’s, namelijk 8.
Het huidige bestuur bestaat uit 8 personen;
voorzitter, vicevoorzitter/penningmeester, secretaris, 1 bestuurslid AIC,
3 algemeen bestuurslid en 1 notulist.
Wij zijn op zoek naar enthousiaste vrijwilligers die in het bestuur willen
plaatsnemen.
Momenteel hebben wij alle functies geborgd, behalve de secretaris en de
penningmeester functie.

Wij vragen:
Hart voor- en ervaring met mensen met autisme,
Gezicht van de regio voor leden en vrijwilligers
- Bestuurder die het menselijke vóór de regels kan waarborgen,
Inzicht in communicatieproblematiek inherent aan de doelgroep,
- Een actieve bijdrage aan het inhoudelijke beleid van de NVA:
belangenbehartiging, lotgenotencontact en voorlichting,
De nodige IT kennis zoals Excel, Word, Powerpoint.
U heeft tijd! Een en ander vergt de nodige ad hoc tijd. Een vast aantal
uren is niet aan te geven.

Wij bieden:
- Een enthousiast, gedreven en collegiaal team,
Deskundigheidsbevordering,
- Samenwerking met maatschappelijk ondernemers,
NVA nog meer op de kaart zetten (beter vindbaar, meer leden),
Voldoening en energie omdat je wezenlijk iets betekent voor de
doelgroep,
- Onkostenvergoeding.

Lees de volledige vacature omschrijving in de bijlage.

Voor informatie en aanmelding kunt u contact opnemen met onze
voorzitter, Els Brommet, via elsbrommet@nva-nb.nl

onze vice voorzitter/penningmeester,
Ron Wilting, via ronwilting@nva-nb.nl

of met onze secretaris, Richard de Witte, via richarddewitte@nva-nb.nl


vacature vervangend secretaris/penningmeester >
 
 
gleveris probeer projecten

 
 


Mogelijk toch online versie van het FringeL Festival op zondag 7 maart 2021 !
 
We berichtten al eerder dat het  9e FringeL Festival mét publiek op zondag 7 maart 2021 in Oss geen doorgang kan vinden vanwege Covid-19. Daarom zijn we nu samen met onze muzikanten aan het bekijken of toch een ONLINE versie van dit jaarlijkse muziek- en netwerk event mogelijk is. Het zou fijn zijn als op deze manier onze trouwe bezoekers van hun optredens kunnen genieten en onze muzikanten met elkaar in contact blijven. In de eerstvolgende nieuwsbrief lezen jullie daar meer over!
 
Het jaarlijkse FringeL Festival is een gezellig, kleinschalig muziek/netwerk event, speciaal voor en door mensen met autisme en belangstellenden. In iedere act zit minimaal 1 persoon met autisme. Er is ook een kleine info markt/expositie. Heb je autisme en wil je - net als andere enthousiaste muzikanten - komen optreden in een echte concertzaal of exposeren? Stuur dan een e-mail naar: info@gleveris.nl

Meer info vind je op: www.gleveris.nl




 
AUtisme steunpunt

Onderweg naar 2021
 




In 2021 staan er al weer mooie activiteiten gepland. Onder andere een interessante lezing over executieve functies en autisme en een AutismeBelevingsCircuit.
Kijk voor meer informatie en inschrijven
op onze website.


Graag tot ziens!
Medewerkers Autisme Steunpunt Zuidoost-Brabant
www.autismesteunpunt.nl
info@autismesteunpunt.nl
088 – 2140102
 
Meld je op onze homepage aan voor onze digitale nieuwsbrief!

 
Activiteiten AIC's Noord-brabant/zeeland
 Ond anks de Lock down mogen sommige van onze AIC's toch open blijven. Echter zijn we nog steeds gebonden aan een beperkt aantal bezoekers. 

Kijk op onze website (www.nva-nb.nl) welke activiteiten er georganiseerd worden. Aanmelden kan ook via deze site. Mochten er onverhoopt voor het evenement naar uw keuze geen tickets meer zijn, dan kunt u zich opgeven voor de reservelijst.

Helaas gaan de lotgenoten in Zeeland nog niet van start, dit doordat de locaties nog steeds gesloten zijn. Zodra we weer van start mogen gaan, zullen we u daar over gaan inlichten. Als de mogelijkheid daar is gaan we voor de regio Zeeland ook weer meer evenementen ontplooien. We hebben daar al diverse gesprekken over gehad met onze vrijwilligers. We gaan door met de voorbereiding zodat we klaar zijn als we weer van start mogen gaan.
 
autisme krachtdag
AUTISME KRACHTDAG VOOR PARTNERS – MINDER STRESS BIJ AUTISME

Zou je graag ervaringen willen uitwisselen met gelijkgestemden? Mannen en  vrouwen, die net als jij een partner hebben met (kenmerken van) autisme? Heb jij te maken met dagelijkse stress, waar je soms geen raad mee weet? Dan is de Autisme Krachtdag op zaterdag 6 februari 2021 in Oisterwijk wellicht iets voor jou!

Op deze dag organiseert AutismeKracht een speciale Autisme Krachtdag voor partners. Een dag om op krachten te komen, krachten te verzamelen en te delen in een veilige omgeving met andere partners, die te maken hebben met autisme in hun gezin, op een prachtige plek midden in de bossen van Oisterwijk (in en rond hotel Boschoord).

Tijdens deze dag kan je een aantal workshops volgen, zoals een wandelcoach workshop en een interactieve, inspirerende workshop binnen. Workshops, die je meer inzicht geven in jouw stress en hoe je stress signalen en stressoorzaken kan herkennen bij jezelf én bij je partner. Je gaat naar huis met praktische handvatten en tips, die meteen toepasbaar zijn.

Voor informatie en aanmelding, zie hier

NB: Hotel Boschoord heeft i.v.m. Covid-19 diverse maatregelen genomen om de gezondheid en veiligheid van gasten en medewerkers te garanderen. De Autisme Krachtdag wordt gegeven volgens de Corona richtlijnen en aanbevelingen van de overheid.

AutismeKracht organiseert sinds 2018 Autisme Krachtdagen voor vrouwen met autisme en voor mensen, die een partner hebben met autisme. 
 
NB: de geplande Autisme Krachtdag voor vrouwen met autisme op zaterdag 16 januari 2021 kan helaas niet doorgaan i.v.m. de Corona-maatregelen van de overheid.

De eerstvolgende Krachtdag voor vrouwen met autisme is gepland op zaterdag 20 maart en heeft als thema Inzicht in jouw autisme. Meer informatie en aanmelden klik hier


KLIK H
 
 eindejaarsgroet platform VG


Geachte heer, geachte mevrouw, 

Aan het einde van dit bijzondere jaar wil Platform VG regio Midden en West Brabant haar waardering uitspreken voor de inzet van allen die betrokken zijn bij zorg en begeleiding van mensen met een verstandelijke beperking.

De impact van de Coronatijd binnen gezinnen en woonsituaties is groot en vraagt extra inzet en creativiteit.

Voor ouders /familieleden en mantelzorgers was dit jaar een zorgelijke tijd.

Wij hopen dat het Coronavirus in 2021 beheersbaar wordt en dat daardoor het normale leven weer op gang komt.

Hou vol en heb aandacht voor elkaar!

In 2021 hopen ook wij u weer te kunnen ontmoeten.

Wij wensen allen prettige feestdagen en een Gelukkig Nieuwjaar toe.

 

Met hartelijke groet,

namens het bestuur van Pf VG,

Leo Pierse

voorzitter

 
magazijn076 brengt jong volwassenen met elkaar in gesprek
Ben jij een  tussen de achttien en vijfentwintig jaar oud, heb jij een vorm van autisme en zoek je leeftijdgenoten om ervaringen mee te delen?
 
Magazijn076 in Breda startte begin november met een gespreksgroep voor jong-. Iedere eerste donderdagavond van de maand komen ze bijeen om elkaar te ontmoeten, hun verhaal te delen en ervaringen uit te wisselen.
 
Voor deze avonden kiezen de deelnemers zelf een onderwerp. Dit zijn meestal uitdagingen, interesses, problemen of struikelblokken uit hun eigen dagelijkse leven. Denk bijvoorbeeld aan het regelen van de financiën of administratie, het zoeken naar of bijhouden van je eigen woonruimte, studeren, solliciteren, werken, hobby's en omgaan met relaties en emoties. Verder kunnen de deelnemers beslissen om te beginnen met een activiteit. Of nodigen zij een gastspreker uit voor verdieping.
 
De gespreksgroep jong-volwassenen heeft maximaal tien deelnemers en wordt geleid door Sandra Kok en een stagiair van Magazijn076. Aan de gespreksgroep zijn kosten verbonden.
 
De eerstvolgende bijeenkomst is donderdagavond 7 januari van 19.30 tot 21.30 uur.
 
Wil je meer informatie of jezelf aanmelden? Stuur een mail naar Magazijn076 of bel vanaf maandag 4 januari naar 06-13320892.



 
laat stress geen burn-out worden
GROEPSTRAINING “LAAT STRESS GEEN BURN-OUT WORDEN” START IN MAART 2021
​In maart 2021 start er weer een groepstraining “Laat stress geen burn-out worden” voor mensen met (kenmerken van) autisme. Deze training vindt plaats in Bergeijk (regio Eindhoven). In deze training krijg je de sleutels in handen om een burn-out te voorkomen en de juiste stappen te zetten naar meer rust in je leven. 
Aan het eind van de training weet je alles wat voor jou belangrijk is om stress hanteerbaar te houden. Een eigen handleiding naar meer rust, waar je altijd op terug kunt vallen. Je leert vaardigheden waar je voor de rest van je leven wat aan hebt. Zo hoeft stress nooit meer een burn-out te worden!

OPBOUW VAN DE TRAINING
  • De training bestaat uit 9 dagdelen, verdeeld over een half jaar.
  • In een kleine groep gelijkgestemden (maximaal 6 deelnemers) werk je aan je eigen doelen.
  • Ervaringen en tips uitwisselen, met elkaar meedenken.
  • Successen delen, stimulans om in actie te komen.
  • Uitproberen en toepassen wat jou helpt naar een fijner leven, werk en relaties.
 

VOORJAARSTRAINING 2021: ER IS NOG VOLDOENDE PLEK

Data: 3 en 17 maart, 7 en 21 april, 19 mei en 26 mei, 9 en 23 juni, 7 juli (woensdagmiddag)
Tijd: 13.30 – 16.30 uur
Meer informatie en aanmelden:  klik hier

Deze training wordt gegeven door Stienke de Jager Coaching bij Autisme en volgens de Corona richtlijnen en aanbevelingen van de overheid. Stienke de Jager is gecertificeerd wandelcoach en autismecoach. Ze coacht hoogopgeleide mannen en vrouwen in de regio Eindhoven met (kenmerken van) autisme naar een leven met meer rust en minder stress in hun werk en in hun relatie. Lees hier verder over Stienke de Jager

 
 
Website  |   Contact  |  Doorsturen
 
|  Mijn gegevens   |   Aanmelden  |  Afmelden
 
Deze e-mail is verzonden met Spotler.
Spotler