Nieuwsbrief van de Nederlandse Vereniging van Autisme regio Noord-Brabant
  Lees online  |  Afmelden
NVA
NVA
NVA
Beste lezer,
Het is alweer de oktober uitgave van de nieuwsbrief uit onze eigen regio Noord-Brabant. De herfst staat weer voor de deur en ook de daarbij horende vakantie. De tijd gaat stiekem hard ondanks de Covid-19 crisis waar we toch nog middenin zitten. Wat kunt u verwachten in deze uitgave? We hebben de standaardartikelen, maar u kunt ook een verslag lezen van de Auti-Doe-Dag die recentelijk in onze mooie regio heeft plaats gevonden. We waren te gast bij dierenpark ZieZOO in Volkel. Een echte aanrader om daar eens naar toe te gaan, mocht u de Auti-Doe-Dag gemist hebben. Hoe deze dag verlopen is leest u verder in deze nieuwsbrief.

Gelukkig zijn onze AIC’s weer opgestart, hetzij in aangepaste vorm, maar gelukkig weten velen van u de weg toch te vinden naar onze AIC’s waarvan een aantal al dan niet noodgedwongen zijn verhuisd. Wij zijn dan ook blij dat we u mogen begroeten tijdens een van de elementen die georganiseerd worden. In deze nieuwsbrief staat er meer over uitgelegd hoe u op de hoogte kunt blijven van de een AIC bij u in de buurt.

We hopen dat we ondanks de uitbreidende maatregelen die de regering oplegt i.v.m. het opnieuw oprukken van het virus we toch op de huidige voet verder kunnen blijven gaan. Maar mocht het zo zijn dat we de veiligheid van u of onze vrijwilligers niet meer kunnen garanderen zullen we toch een evenement af moeten lassen, hoe vervelend het ook is, maar veiligheid staat bij ons voorop.

Namens het bestuur van de regio Noord-Brabant wens ik u weer veel leesplezier met deze uitgave van de nieuwsbrief. Mocht u suggesties hebben of interessante artikelen voor de nieuwsbrief, dan kunt u deze sturen naar het volgende mailadres: nieuwsbrief@nva-nb.nl

Tot de volgende maand
 
Met vriendelijke groet,
Richard de Witte
Secretaris NVA Noord-Brabant
 
lees meer >
nieuws van NVA noord brabant
Zoals u weet kunnen we momenteel niet alle evenementen uit onze mooie regio in de nieuwsbrief plaatsen.

Doordat vele van onze AIC's met een beperkte ruimte te maken hebben, en wij de huidige regels van de RIVM respecteren, is hiertoe besloten. Wilt u graag naar een evenement in de regio toe, en u heeft van het organiserende AIC geen mail ontvangen, kijk dan op onze website www.nva-nb.nl daar vindt u de agenda waarin alle evenementen staan aangekondigd.

Wilt u graag de mailing ontvangen van een AIC, stuur dan een mailtje naar het desbetreffende AIC, en dan komt u automatisch op de mailinglijst te staan.

Op onze website vindt u buiten de agenda met de evenementen nog meer interessante items zoals onze webshop, blogs en nog veel meer

Algemene Leden Vergadering 2020

Door de huidige Covid-19 crisis is het helaas niet mogelijk voor ons om een fysieke ALV te organiseren dit jaar. We hadden aan het begin van het jaar een mooi programma voor u samengesteld, maar helaas kan dit niet doorgaan dit jaar.

Vandaar dat we hebben besloten om de ALV op een andere manier door te laten gaan. Begin oktober ontvangt u van ons een speciale nieuwbrief die over de ALV zal gaan. We presenteren dan alle gegevens zoals u van ons gewend bent, en u krijgt de mogelijkheid om hierop schriftelijk te reageren.
  
 
 
thema-avond aic de kempen "autisme en eten" 29 oktober


    Autisme en eten
Onze gastspreekster is : Jacqueline Heeren.
Ik wil jullie graag uitleggen welke problemen onze mensen met autisme bij voeding allemaal tegen kunnen komen. Ik werk al jaren met kinderen en volwassenen met problemen met voeding en autisme. Ik neem ook plaats in het expertiseteam van de NVA voor mensen met autisme en één verstandelijk beperking.

Al hoeft deze combinatie niet altijd aanwezig te zijn bij eetproblemen.
Het belangrijkste is dat je samen op zoek kunt gaan wat er moeilijk gaat en in het juiste tempo en dat is niet het tempo van ons, aan de slag gaan.
Ik ga uitleggen wat de invloed van de structuren is en onze zintuigen omdat dit vaak gepaard gaat.

Ik hoop dat U gezellig aansluit en met vele vragen komt. En hopelijk weet ik het antwoord.

Mogelijk hebt u zich vorige keer al aangemeld voor de lezing Autisme en voeding. Deze kon niet doorgaan door de maatregelen rond COVID -19 .
De lezing zal opnieuw worden georganiseerd op donderdag 29 oktober.
Graag opnieuw aanmelden.
Mocht u zich destijds hebben aangemeld en een betaling hebben gedaan, dan blijft deze geldig .
Hopelijk tot 29 oktober op een andere lokatie !

Locatie:

ontmoetingscentrum De Buitengaander
Dorpstraat 9
5563 BC Westerhoven

Deuren open om: 19:00 uur
Aanvang 19:30 uur
Eindtijd: 21:00 uur, napraten tot 21:30 uur

Kosten: 5 euro voor niet leden (NVA leden gratis)

Uiterste inschrijfdatum: 27 oktober 16:00 uur


 
Flyer thema-avond aic de kempen >
 
 
nar kinderen gezocht met autisme


    Kinderen met autisme gezocht voor          onderzoekAutisme is zeer divers en adequate ondersteuning kan veel uitmaken. Maar welke ondersteuning werkt bij wie het beste? ,,Door kinderen en volwassenen over langere tijd te volgen zien we veranderingen in functioneren. We onderzoeken waaraan dat ligt, en hoe we het welzijn van mensen met autisme kunnen verbeteren”, vertelt Sander Begeer, universitair hoofddocent ontwikkelingspsychologie aan de Vrije Universiteit in Amsterdam.

Het Nederlands Autisme Register (NAR) is een initiatief van de NVA en de VU. Het NAR verzamelt gegevens over de levensloop van een grote groep mensen met autisme. Jaarlijks vullen ouders, wettelijk vertegenwoordigers en mensen met autisme een online vragenlijst in. Vragen kunnen bijvoorbeeld gaan over de vroege jeugd, school, vriendschap, welbevinden, persoons- en familiekenmerken, diagnostiek, behandeling, wonen, werk of onderwijs. Daarnaast komen jaarlijks wisselende onderwerpen als Covid-19 of stigma aan bod.

Lees meer in de bijgevoegde flyer
Flyer Nar kinderen met ass gezocht >
 
 
UNICA AUTISMECOACHING - OSS 


 

  WORKSHOP ‘LASSTIG VADERSCHAP’ –
DE INVLOED VAN AUTISME IN HET GEZIN

Vaak versterkt het vaderschap autistische kenmerken flink. Dit kan een nadelige invloed hebben op de sfeer in het gezin, de partnerrelatie en de band met de kinderen.
Dan kan dit heel herkenbaar zijn:

  • Als je ’s morgens wakker wordt, duizelt het je al als je denkt aan wat de dag gaat brengen. Het zit tegen, de drukte van de ochtendroutines van vrouw en kind(eren), doorkruisen die van jou en je meer prikkels geven dan je eigenlijk kunt hebben. Het brengt veel onaangenaam gedoe onderling en je bent blij met de rust als je onderweg gaat naar het werk, weg van de drukte thuis...
  • Als je thuiskomt van je werk, zit je al aan je taks en je wilt heel graag even tijd nemen voor jezelf, om op te laden. Je valt echter middenin de hectiek van het gezin, met vermoeid(e) kind(eren). Je vrouw is blij dat je er bent en doet meteen een beroep op je. Gejengel, gehuil, allemaal triggers voor jou die de volle emmer doen overlopen. Je verliest je geduld en schiet uit je slof…
  • De momenten samen met je vrouw zijn spaarzaam. In plaats van fijne, rustige momenten, blijken deze vaak uit te lopen in onenigheid. Jullie hebben beide een ander idee. Zij wil van alles bespreken over jullie kind(eren), logistieke gezinsplanning, dingen waar ze mee zit. Je hoofd zit vol, je kunt je er niet op concentreren. De verwachte rust keert ineens om in boosheid, teleurstelling. Je snapt er niets van; wat gaat er nu steeds fout…
Lees hier verder >
 
 
 webinairs


Doordat we tijdens deze huidige Covid-19 crisis niet met veel mensen bij elkaar in een ruimte mogen zitten, organiseert het landelijk buro regelmatig Webinars. Deze Webinars zijn vrij toegankelijk en zijn bovendien gratis.


Wat is een Webinar?  Het is een evenement op internet waarbij er alleen een online publiek aanwezig is. Dit in tegenstelling tot een webcast, daar is ook een fysiek publiek bij aanwezig. Het klinkt erg ingewikkeld, maar dat is het niet. U kunt zich voor een Webinar naar keuze opgeven. Het enigste wat u hoeft te doen is klaar zitten op het tijdstip van uitzending, en de knop aanklikken dat u wilt meekijken. Het makkelijkste om een Webinar te bekijken gaat via Google Chrome.

Voor, na en tijdens de uitzending van het Webinar zullen er mensen klaar zitten om uw vragen te beantwoorden, of te helpen met instellingen.
In de (nabije) toekomst zullen er ook van uit de diverse regio’s die onder de NVA-vlag vallen Webinars georganiseerd worden.

Heeft u interesse gekregen, kijk dan op www.autisme.nl wanneer er een Webinar georganiseerd gaat worden.
 
 
Auti doe dag ziezoo volkel 2020
Op zaterdag 19 september was het eindelijk zo ver, de eerste AutiDoeDag bij dierentuin ZieZoo in Volkel. ZieZoo is niet zo maar een dierentuin, het is een dierentuin met een speciale filosofie. Ze bieden een dagbesteding aan mensen met autisme. De dieren in het park, zijn dieren die je niet snel in een andere dierentuin zult zien.

Het was een mooie zonnige dag en er waren er vele mensen uit heel het land op dit evenement afgekomen. Tussen de 200 en 250 mensen hadden de moeite genomen om naar deze eerste AUtiDoeDag te komen in Volkel. Nadat ze door de regio coördinator en leden van het rots team waren welkom geheten, kon de reis door het park beginnen. Doordat het park erg autisme vriendelijk is ingericht, is er weinig kans op overprikkeling.

Op het park was er ook een gelegenheid om vragen te stellen aan de medewerkers van het Regionaal Autisme Centrum en aan vrijwilligers van de NVA. De stand van de NVA was de gehele dag bemand door vrijwilligers uit onze eigen regio Noord-Brabant, waarvoor veel dank. We hebben de mensen vooral uit Noord-Brabant goed de weg kunnen wijzen naar onze eigen 8 AIC’s en de bijbehorende activiteiten, maar ook mensen die buiten onze regio kwamen zijn natuurlijk goed te woord gestaan, en hebben de juiste weg gekregen naar een locatie binnen hun eigen regio.

Mede doordat de weergoden ons erg gunstig gezind waren was het een erg geslaagde dag. We hebben van diverse deelnemers goede en positieve geluiden gehoord. Hopelijk komt er op deze succesvolle dag volgend jaar een mooi vervolg.
 
AUTISME KRACHTDAG VOOR PARTNERS – AUTISME IN JE RELATIE

Aan elke relatie moet gewerkt worden om het leuk te houden samen. Veel relaties waarin autisme een rol speelt, hebben echter nog extra uitdagingen. Je loopt tegen dingen aan, waar de mensen om je heen niets van lijken te snappen. Ze bagatelliseren wat je vertelt of vinden je moeilijk doen. Als je partner (vermoedelijk) autisme heeft, kan het verschil in ervaren, communiceren, aanvoelen, echter veel energie kosten. Dan kan het goed zijn dat je het volgende herkent:
  • Je partner lijkt niet goed aan te voelen wat en wanneer je hem nodig hebt. Het geeft jou regelmatig het gevoel er alleen voor te staan.
  • Je zorgt voor alles en iedereen, bent druk met werk, gezin, partner. Voor jezelf zorgen schiet er vaak bij in, waardoor je je steeds vaker moe voelt.
  • Je mist saamhorigheid met je partner, zoals het delen van de dagelijkse leuke en vervelende dingen.
  • Je partner is veel bezig met eigen interesses en heeft veel tijd voor zichzelf nodig. Je weet niet goed hoe je jullie relatie boeiend en plezierig kunt houden.
  • Gesprekken tussen jullie lopen vaak uit in onenigheid en onbegrip. Je hebt geen idee hoe jullie weer op één lijn kunnen komen.
Lees hier verder >
 
 
 in kaatjes keuken  
Autisme en wonen

Woon je (begeleid) zelfstandig? Iedere maand vind je hier een recept van In Kaatjes Keuken (www.inkaatjeskeuken.nl). Soms vind je hier een recept voor 1 persoon en soms een recept voor een groep mensen. Meer recepten van Kaatje vind je in “Autisme & Koken.
Stap voor stap kookboek voor kinderen en jongeren” (2011) en in “O jee. Ik eet. Eetboek voor kinderen met autisme” (2017).

Op zaterdag is er nog plek in de kookgroep voor jonge mensen van 6 tot 18
jaar. Neem contact op met inkaatjeskeuken@onsmail.nl als je meer informatie wil of je wil een 
kind aanmelden of een proefles afspreken. We zijn gevestigd in Geldrop.

                                 Kip in het pannetje (voor 6 personen)


Ingrediënten
6 drumsticks
2 uien
1 bakje champignons
100 gram worteltjes
2 zakken voorgekookte krielaardappels
50 gram margarine
peper en zout
Recept van de maand >
 
 
Peter vermeulen - autisme en geluk 14 oktober middelburg
Voor mensen met autisme kan het leven bij momenten bijzonder lastig zijn. Het is dan ook niet verrassend dat wetenschappelijk onderzoek aantoont dat veel mensen met autisme te kampen hebben met mentale gezondheidsproblemen, zoals depressie of angst.

Kunnen mensen met autisme dan wel gelukkig worden?
Dat kan, maar dan zullen we in onze kijk naar autisme de kijker 180 graden moeten draaien en een meer positieve insteek nemen, waarbij de nadruk niet zozeer ligt op preventie en aanpak van negatieve gevoelens maar op het bevorderen van positieve gevoelens.

Tijdens de lezing beschrijven we een aantal strategieën die geluk en emotioneel welzijn bij mensen met een autismespectrumstoornis kunnen bevorderen.
De lezing richt zich tot iedereen die wil bijdragen aan het geluk van mensen met autisme: ouders, onderwijsmensen, zorgverleners, mensen met autisme…Praktisch:
Start om 19u30 en einde om 21u30. Inloop vanaf 19u00.
Prijs: 39,50 Euro (BTW inclusief)

De lezing zal verlopen volgens de geldende Coronamaatregelen. Het aantal plaatsen is beperkt.
Vooraf inschrijven en betalen is vereist.
Inschrijven via mail: info@autismincontext.be
 
flyer autisme en geluk >
 
 
met een klein ego en een groot zelf vertrouwen
Als partner en moeder van gezinsleden met autisme weet ik welke impact het heeft op het functioneren van een gezin. Omdat bekenden met een soortgelijke leefsituatie aangaven geïnspireerd te zijn door de wijze waarop ik daar invulling aan geef, is mijn verhaal en visie gepubliceerd in onderstaand boek. In de hoop meer mensen te bereiken, informeer ik u hierover, zodat we elkaar een steuntje in de rug kunnen geven. Deze e-mail mag u delen. Voor meer informatie kunt u terecht op de website www.mariablauw.nl.

Gegevens boek:

Titel: Met een klein ego en een groot zelfvertrouwen functioneren in een gezin met autisme’

Auteur: Maria Blauw

Te koop bij alle grote websites en boekwinkels.
 
 
de kempen specials

Door de huidige coronacrisis zijn wij helaas niet in staat om nieuwe evenementen te starten. We hopen dat we weer zo snel mogelijk evenementen kunnen gaan organiseren voor jullie.

Houdt onze website in de gaten voor het laatste nieuws en de aankondiging van nieuwe evenementen. Onze website is: www.dekempenspecials.nl

Hopelijk tot snel
 
 
autisme steunpunt


LEZINGEN SCHOOLJAAR 2020-2021

ma. 02-11-2020: Autisme en hechting
ma. 14-12-2020: Autisme en het jonge kind
ma. 25-01-2021: Autisme en executieve functies
ma. 08-03-2021: Autisme en motivatie
ma. 17-05-2021: Autisme en prikkelverwerking
ma. 28-06-2021: Autisme bij meisjes
De lezingen zijn van 19:30 tot 21:00 uur.

De entree is € 10,00 per deelnemer, bij voorkeur via pinbetaling bij binnenkomst (inclusief koffie en thee).

De lezingen gaan door bij minimaal 15 aanmeldingen.

Klik op de betreffende training voor meer informatie over de lezing of om je aan te kunnen melden.

Locatie
MBS Eindhoven
Venetiëstraat 43
5632 RM Eindhoven (gratis parkeren)
 
 
 
Website  |   Contact  |  Doorsturen
 
|  Mijn gegevens   |   Aanmelden  |  Afmelden
 
Deze e-mail is verzonden met Spotler.
Spotler