Nieuwsbrief van NVA Noord-Brabant
  Lees online  |  Afmelden
NVA
NVA
NVA
Beste lezer,
 
We vonden het weer hoog tijd worden voor een nieuwe nieuwsbrief, ondanks dat er in deze vreemde tijd weinig activiteit is binnen NVA Noord-Brabant. We hebben besloten om al onze activiteiten op te schorten tot september. Verder in deze nieuwsbrief vindt u een brief gericht aan u vanuit het bestuur, met meer uitleg en waarin wij vragen om mee te denken hoe we de AIC’s weer terug kunnen gaan opstarten, met in achtneming van de geldende richtlijnen van het RIVM.

Gelukkig zijn wel al onze AIC’s te bereiken via de mail. Heeft u vragen, blijf er niet mee zitten maar stel deze aan de vrijwilligers van onze AIC’s. Voor de juiste mailadressen kijk op onze website, www.nva-nb.nl Daar vindt u altijd de laatste ontwikkelingen en nieuws betreft de opstart van onze AIC’s.

Binnen NVA Noord-Brabant zijn we ook hard op zoek naar nieuwe enthousiaste vrijwilligers. Om al onze activiteiten te kunnen waarborgen en uit te breiden zijn we op zoek naar mensen die ons daarbij willen helpen. Het kost niet veel tijd, maar vrijwilligerswerk is het mooiste onbetaalde werk. Je krijgt er een hoop voor terug wat niet in geld is uit te drukken. En dat voor maar een aantal uurtjes per…… Dat kunt u ook helemaal zelf bepalen, alles gaat in goed overleg. We horen graag van u.

Op de website van de NVA (www.autisme.nl) vindt u regelmatig updates op het gebied van alles wat er speelt autisme. Op de diverse social media wordt dit ook gedeeld. Ook onze AIC's  en NVA Noord-Brabant zijn actief op social media. Volg ons daar op en blijf zo op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.

De volgende nieuwsbrief zal medio half eind augustus uitkomen. We hopen dan u meer duidelijkheid te geven hoe onze AIC's gaan opstarten en welke regels er dan gelden.

Namens het bestuur van NVA Noord-Brabant wil ik u alvast een prettige en zonnige vakantie toe te wensen. 
 
Met vriendelijke groet,
 
Richard de Witte
Secretaris NVA Noord-Brabant
 
 
lees meer >
brief aan de leden van NVA Noord-Brabant
Beste leden,

In overleg met de coördinatoren van de AIC’s hebben we besloten om per 1 september weer te starten met onze activiteiten. Doordat er diverse AIC’s zijn die door uiteenlopende omstandigheden niet open kunnen gaan voor september, is er in goed onderling overleg besloten om één lijn te trekken en dus alle AIC’s pas dan te openen. Uiteraard zullen we daarbij de dan geldende richtlijnen van het RIVM blijven volgen.

Onze vrijwilligers willen heel graag weer starten om jullie van dienst te kunnen zijn en zijn volop aan het nadenken hoe ze dat het beste kunnen doen. We zullen rekening moeten houden met de grootte en locatie van de beschikbare ruimtes. Dat kan betekenen dat niet overal evenveel mensen toegelaten kunnen worden en niet overal alle eerdere activiteiten op de oude manier voortgezet kunnen worden. Maar een veranderende maatschappij biedt ook weer mogelijkheden. We worden heel creatief in het bedenken van alternatieven.

Namens onze vrijwilligers willen wij jullie vragen om met ons mee te denken en je creativiteit in te zetten bij het zoeken naar alternatieven. Waar zouden jullie behoefte aan hebben en op welke manier zouden we dat vorm kunnen geven? We willen heel graag dat jullie daar met ons over nadenken, zodat we jullie in september weer optimaal van dienst kunnen zijn. We hopen dan ook op veel reacties, het liefst voor eind juli, zodat we die kunnen bespreken met de vrijwilligers en kunnen toetsen op haalbaarheid.

Alleen samen worden we corona de baas, maar ook alleen samen zorgen we voor een goede voortzetting van de activiteiten van de NVA Noord-Brabant. Daarbij hebben we elkaar nodig, nu meer dan ooit.

Blijf gezond, pas goed op elkaar dan zien we elkaar weer in september.

Via onderstaande button kunt u een reactie achterlaten

 
Met vriendelijke groeten,
Bestuur NVA Noord-Brabant
 
reageer op brief >
 
 
autismepunt


Even voorstellen: Autismepunt
's-Hertogenbosch

Na 12 succesvolle jaren in Eindhoven hebben we de stap genomen om ook uit de regio 's-Hertogenbosch op te pakken, vanuit onze nieuwe locatie in Rosmalen.
Autismepunt heeft als doelstelling het bieden van specialistische zorg. We bieden het gehele pakket aan van begeleiding, re-intergratie, jobcoaching, begeleid wonen, diagnostiek en behandeling, zodat je voor alle benodigde zorg op een plek terecht kan.

Autisme of geen autisme, ieder mens is anders. Ook alle mensen met autisme zitten anders in elkaar. Autismepunt weer dit en biedt naast de expertise op autisme, ook maatwerk per persoon. Maatwerk begint bij ons al met het zorgvuldig matchen van de coach/begeleider met jou. In ieder traject wordt uitgebreid kennis gemaakt en wordt er naar de hele mens gekeken. In het bijzonder wordt er aandacht besteed aan de individuele drijfveren en kwaliteiten die kunnen bijdragen aan de oplossing voor hetgeen waar je vastloopt.

Mensen waar het goed mee gaat, hebben de taak om te zorgen voor mensen waar het minder goed mee gaat. Op die manier kunnen we allemaal een bijdrage leveren aan een betere wereld.

Contact:

Marieke Seesing 06-15245769 / mariekeseesing@autismepunt.nl
Kirstin van Meerkerk 06-40715935 / kirstinvanmeerkerk@autismepunt.nl
www.autismepunt.nl
 
Lees hier verder >
 
 
online inloopcontact AIC Eindhoven


Omdat onze fysieke inloopmomenten op dit moment niet door kunnen gaan, hebben we een online alternatief.
Elke woensdagavond tussen 9.30 uur en 11.30 uur zit onze vrijwilliger Boudewijn voor u klaar met een luisterend oor.

U kunt hem bereiken via Whatsapp/telefoon op 0623577117 of via Skype (gebruikersnaam: NVA AIC Eindhoven).

 
sporten met autisme

Uniek Sporten krijgt regelmatig vragen binnen van mensen met autisme die graag willen sporten, maar die niet weten waar dit het beste kan of mensen die een sportmaatje willen. Eindhoven Sport heeft nog geen overzicht met mogelijke sportmaatjes of verenigingen/sportaanbieders die geschikt zijn. Daarom is aan mij gevraagd om onderzoek te doen naar wat mensen met autisme nodig hebben om (zelfstandig) te kunnen sporten. Nu wil ik hiervoor vragenlijsten afnemen bij mensen met autisme om achter de drempels en behoefte van deze mensen te komen. Aan de hand van deze drempels en behoefte wil ik voorwaarden opstellen die ik wil voorleggen bij verschillende verenigingen/sportaanbieders. Zo wil ik gaan kijken welke verenigingen en sportaanbieders deze voorwaarden kunnen bieden en welke dus geschikt zijn voor mensen met autisme.
 
Nu is mijn vraag aan jullie of jullie eventueel mensen weten waarbij ik de vragenlijst af zou kunnen nemen, of kennen jullie iemand die dit zou weten? Ik ben op zoek naar mensen met autisme die graag sporten en die 18+ zijn. De vragenlijsten kunnen via de mail verstuurd worden of kunnen telefonisch afgenomen worden. Het hangt van de persoon af wat hij/zij graag wil. Uiteraard zijn deze interviews geheel vrijwillig en anoniem.
 
In de bijlage staat de vragenlijst in word. Hieronder staat de vragenlijst in een link, zodat de persoon zelf kan beslissen wat hij/zij het makkelijkste vindt. Als de vragenlijst via word wordt ingevuld dan ontvang ik deze graag via de mail terug. Als de vragenlijst via de link wordt ingevuld, dan komen deze resultaten automatisch bij mij terecht.
https://www.survio.com/survey/d/U2Q3K5Q2C7C4D5H9W
 
De informatie die ik uit de vragenlijst haal is geheel vertrouwelijk en anoniem. De gegevens worden opgeslagen op een beveiligde omgeving en zijn alleen inzichtelijk door de opleidingsdocent vanuit school, mijn werkplekbegeleider en mijzelf. Na 7 jaar worden deze gegevens automatisch verwijdert. Daarnaast bent u niet verplicht om antwoord te geven op alle vragen.
Wanneer u de vragenlijst ingevuld terug stuurt gaat de praktijk automatisch akkoord met de deze voorwaarden.
 
Lisa Mertens, vierdejaars student Sportkunde op de Fontys Sporthogeschool in Eindhoven. Mijn afstudeerstage volg ik bij Eindhoven Sport bij Uniek Sporten.

 
vragenlijst >
 
 
vrijwilligers gezocht voor diverse AIC's in Noord- BrabantVoor diverse van onze Autisme Informatie Centrum in onze regio Noord-Brabant, hebben we dringend behoefte aan nieuwe, energieke vrijwilligers. Wij willen namelijk onze activiteiten voor mensen met autisme en hun netwerk behouden en waar mogelijk uitbreiden. 

Er worden met enige regelmaat bijeenkomsten georganiseerd. Denk hierbij aan lotgenotencontacten, thema-ochtenden en thema-avonden. Ook wandelingen behoren tot een van de activiteiten. Daarnaast zijn we ook te vinden met een informatiestand bij diverse infomarkten en geven op verzoek informatie aan belangstellende. Bij sommige AIC’s moeten we stoppen met deze activiteiten vanwege te weinig vrijwilligers. U ziet het, taken genoeg. Daarnaast willen we ook nog graag onze activiteiten uitbreiden met lotgenotencontactgroepen, onze PR en social media uitbreiden en nieuwe initiatieven ontwikkelen. Helaas ontbreekt het ons aan voldoende vrijwilligers om onze activiteiten te behouden en nieuwe te ontwikkelen en zo komen wij bij u terecht!

Heeft u, uw partner, uw kind, of een van uw ouders bijvoorbeeld autisme en wilt u uw ervaringen graag delen met anderen, dan is vrijwilliger bij het AIC wellicht iets voor u! Er zijn diverse mogelijkheden om als vrijwilliger te helpen bij het AIC, dus heeft u belangstelling, laat het ons weten via email: henrimaartens@nva-nb.nl, of neem contact op met een AIC bij u in de buurt.
 
Wij zoeken ervaringsdeskundigen die al lid zijn, of willen worden van de NVA. (Nederlandse Vereniging voor Autisme). Wij bieden ondersteuning door middel van cursussen. U krijgt natuurlijk reiskostenvergoeding en u komt in een enthousiast team met mede-vrijwilligers terecht om mee samen te werken.

Wat bieden wij u:

- Het werken met een enthousiast team
- Deskundigheidsbevordering middels bestuur
- Ondersteuning vanuit het regionaal bestuur
- Reiskostenvergoeding tegen de normaal geldende tarieven €0,19  per km, of volgens de tarieven van openbaar vervoer.


Horen wij van u?

 
Wilt u meer informatie over NVA Noord Brabant, kijk dan op www.nva-nb.nl of volg ons op de social media, zoals Linkedin, Instagram, Twitter of Facebook.
 
Flyer vrijwilliger NVA Noord-Brabant >
 
 
autismekracht
VIND JOÚW KRACHT BIJ AUTISME 

AutismeKracht is een samenwerking van Sylvia van Casteren van Unica Coaching en Stienke de Jager van Coaching bij Autisme. Sylvia en Stienke hebben allebei een partner met autisme en een kind met kenmerken van autisme. Zij weten als geen ander wat de impact is van autisme op je leven en je relatie.

Om mensen met autisme, en ook hun omgeving, meer handvatten te geven om beter met autisme om te gaan, organiseren Stienke en Sylvia diverse trainingen en workshops en coachen ze individueel in regio Eindhoven en Oss. In september starten beide de groepstraining “Laat stress geen burn-out worden”. Tijdens deze training krijg je inzicht in jouw stress, hoe die stress wordt veroorzaakt en wat jij er zelf aan kan doen om meer rust en minder stress te ervaren. De training biedt persoonlijke, individuele aandacht en maatwerk: oplossingen die voor jou werken. Daarnaast doe je extra kracht op door dit in een kleine groep met gelijkgestemden te doen. De (h)erkenning wordt door groepsdeelnemers steeds als waardevol en een warm bad ervaren.

Ben jij gewend om alsmaar door te zetten en alles te doen wat nodig is om ‘gewoon’ te zijn? Krijg je wel veel voor elkaar in je werk, relatie en/of gezin, maar je voelt je moe, uitgeput en somber? Voel je regelmatig een chaos in je hoofd en ben je aan het ‘overleven’ in plaats van leven? En hóe graag je dat ook wilt, eigenlijk heb je geen energie meer om met volle aandacht te werken of liefde en aandacht te geven aan je partner of kinderen.

Wil je er nu echt mee aan de slag gaan en resultaten boeken? Lees dan welke mogelijkheden de training “Laat stress geen burn-out worden” geeft op:
https://coachingbijautisme.nl/index.php/groepstraining-laat-stress-geen-burn-out-worden/
https://unicacoaching.nl/groepstraining/.

Wil je inderdaad uit die stress-spiraal komen, maar is een groep niets voor jou? Kijk voor informatie over individuele (wandel)coaching op:
https://coachingbijautisme.nl/index.php/aanbod/
https://unicacoaching.nl/autismecoaching/

In onze activiteiten houden we rekening met de RIVM-richtlijnen tav Covid-19.

 

 
in kaatjes keuken

Autisme & wonen

Woon je (begeleid) zelfstandig? Iedere maand vind je hier een recept van In Kaatjes Keuken (www.inkaatjeskeuken.nl). Soms vind je hier een recept voor 1 persoon en soms een recept voor een groep mensen. Meer recepten van Kaatje vind je in “Autisme & Koken. Stap voor stap kookboek voor kinderen en jongeren” (2011) en in “O jee. Ik eet. Eetboek voor kinderen met autisme” (2017).

Op zaterdag is er nog plek in de kookgroep voor jonge mensen van 6 tot 18 jaar. Neem contact op met inkaatjeskeuken@onsmail.nl als je meer informatie wil of je wil een kind aanmelden of een proefles afspreken. We zijn gevestigd in Geldrop.


Deze keer een recept voor Spaanse tortilla met aardappelen. Lekker met een verse salade.

Spaanse tortilla (2 porties)

200 milliliter olijfolie
500 gram vastkokende aardappelen
1 grote ui
3 eieren


 
Recept van de maand juni >
 
 
per saldo


Hoe vraag je extra budget aan voor Wmo en Jeugdwet?
Als je een pgb hebt via de gemeente kun je nu via een speciaal formulier extra budget aanvragen voor kosten die je hebt gemaakt als gevolg van de coronamaatregelen.

Lees hier verder


Corona maatregelen verlengd
Je kan vervangende zorg of extra uren zorg blijven betalen tot 1 juli 2020. De zorg die niet geleverd kan worden, moet je ook doorbetalen. Denk bijvoorbeeld aan een zorgverlener die je nog niet in huis wil laten door angst voor corona. Of aan je dagbesteding die nog niet alle zorg kan bieden die je anders wel krijgt.

Lees hier verder


 
de kempen specials


 
Ook de Stichting De Kempenspecials heeft alle activiteiten en chill-bijeenkomsten moeten annuleren in verband met de coronacrisis.
Om toch in contact te kunnen blijven met alle leden hebben we wekelijks recepten/knutselwerkjes  op onze nieuwe speciaal daarvoor aangemaakte website: DKS@HOME.
De kinderen en de jeugd is hiermee aan de slag gegaan en hebben hun tijd hiermee heel nuttig kunnen besteden.


Eind mei bestonden we 1 jaar officieel als Stichting. Wij vinden dat we dat niet zomaar voorbij moeten laten gaan. Begin juni organiseren we daarom een heuse LEGO-fotowedstrijd.
In het kort komt het erop neer, dat je met je favoriete  Lego minifigure of Lego Friends figure een leuke, grappige of indrukwekkende foto maakt. Het lijkt dat de minifigure zelf de foto maakt in de ‘echte mensen wereld’… en daar moet dan een foto van gemaakt worden.
De minifigure hoeft niet per se een Legocamera stukje vast te houden. Het kan ook iets grappigs aan het doen zijn. Zoals “Batman bezig met z’n was uithangen”! Het kan ook zijn dat de ene minifigure een foto maakt van een andere minifigure!
 
 

 
Deze foto-opdracht kunnen de leden van DKS overal doen: tijdens een (bos)wandeling, op een speelplaats, in je eigen huis of tuin. Het beste kunnen ze erop uitgaan om zichzelf uit te dagen voor een mooie foto!

Deze foto-opdracht is uiteraard alleen voor leden van DKS. Aan deze fotowedstrijd zijn natuurlijk ook leuke Lego-prijzen aan verbonden.

Al met al een leuke opdracht voor ons 1-jarig Stichtingsbestaan.
 

             (voorbeeld)

Het bestuur van Stichting DKS is op dit moment aan het bekijken of en hoe we de bijeenkomsten na de zomervakantie weer op kunnen gaan starten. Hou in ieder geval onze website www.dekempenspecials.nl in de gaten voor de laatste informatie.
 
 
Website  |   Contact  |  Doorsturen
 
|  Mijn gegevens   |   Aanmelden  |  Afmelden