Nieuwsbrief van de Nederlandse Vereniging van Autisme Regio Noord-Brabant
  Lees online  |  Afmelden
NVA
NVA
NVA
UWLOGO
Beste lezer,
Wat leven we momenteel in een bizarre tijd. Het coronavirus houdt ons in een stevige greep, maakt ons kwetsbaar en angstig. We houden afstand om elkaar niet te besmetten en niet besmet te worden.

Voor ons als NVA Noord-Brabant betekent dat dat er geen bijeenkomsten meer gehouden worden, geen activiteiten in de autismeweek plaats vinden en geen inloopmomenten meer zijn. En dat in ieder geval nog tot eind april. Natuurlijk kunnen we elkaar mailen en appen met vragen, maar wij zijn in Brabant nou juist zo gesteld op echt contact met elkaar. Juist nu is de behoefte aan een troostende arm om je heen erg groot, maar dat mag en kan nu even niet. We begrijpen dat deze tijd veel onzekerheid en stress met zich meebrengt. Onzekerheid over hoelang het nog gaat duren, en als het voorbij is wat er dan gaat gebeuren, wordt alles weer normaal of is de wereld om ons heen blijvend veranderd. Stress omdat iedereen nu thuis is, ouders die moeten werken en tegelijkertijd of tussendoor de kinderen met hun schoolwerk moeten helpen. In een ‘gewoon’ gezin is dat al stressvol, laat staan in een gezin met kinderen en/of ouders met autisme. Op al deze vragen hebben wij ook geen antwoord, maar we kunnen nog steeds een luisterend oor bieden.

We hebben als bestuur het plan om via skype met onze leden die daar behoefte aan hebben, te gaan communiceren. Dit wordt momenteel uitgewerkt en we hopen dat we hier snel mee kunnen starten. Verder willen we jullie vragen om eventuele tips om deze tijd goed door te komen met ons te delen, zodat we die in de nieuwsbrief op te kunnen nemen. Dan kunnen ook anderen daar gebruik van maken.

En laten we vooral niet vergeten om te genieten van elkaar, van de zon, van de lente en van alle mooie dingen die er nu ook binnen onze gezinnen gebeuren. Misschien kunnen we aan het eind van de dag een lijstje maken van alle dingen die fijn zijn geweest en proberen die lijst iedere dag een beetje langer te maken. Laten we vooral proberen elkaar zoveel mogelijk te helpen om deze tijd zo goed mogelijk door te komen.

Wellicht leert de huidige toch behoorlijk egoïstische maatschappij dat het omkijken naar en rekening houden met elkaar meer voldoening en zin geeft aan het leven.

Laten we vooral positief blijven. Ik wens iedereen heel veel sterkte toe, en vooral: blijf gezond en pas goed op elkaar en jezelf. Dan zien we elkaar hopelijk snel weer bij een van onze activiteiten.

 
Els Brommet
 
lees meer >
NVA Noord-brabant op youtube
NVA Noord-Brabant heeft haar social mediakanalen uitgebreid. Zoals u weet zijn wij al op de diverse social mediakanalen actief zoals Facebook, Instagram en Linkedin. Maar nu hebben we ook een eigen YouTube kanaal. De eerste film staat er al op. Dat is de promotiefilm die wij gemaakt hebben van onze eigen regio. Deze is vorig jaar in première gegaan tijdens onze ALV, en nu te bewonderen op ons eigen YouTube kanaal. Klik hier om naar de pagina van NVA Noord-Brabant te gaan.
Mocht u graag de film op DVD hebben, dat kan, neem dan na de coronacrisis contact op met een AIC bij u in de buurt, dan kunt u daar gratis een exemplaar ophalen.


 
skype met onze vrijwilligers
Het zijn lastige tijden voor iedereen. Je moet verplicht thuisblijven, onze AIC's zijn voorlopig nog gesloten en niemand weet wanneer we weer open mogen om u te mogen ontvangen.

U heeft natuurlijk altijd de mogelijkheid om met het AIC te mailen, maar achter de schermen zijn we hard bezig om met de AIC’s op gezette tijden een Skypeverbinding op te zetten. Hier zijn we nog mee in de beginfase. De verwachting is dat het niet lang meer zal duren.

Houdt onze website in de gaten voor meer informatie en wanneer het desbetreffende AIC bereikbaar is op Skype.

Op deze manier hopen we toch met u in contact te blijven en u zo van advies te mogen voorzien.

 
autisme steunpunt Lezing: leren leren
Helaas kon onze lezing over Autisme en Hechting niet doorgaan, maar onze lezing ‘leren leren’ gaat door. Als de maatregelen van het RIVM het dan nog niet toelaten om samen te komen dan verzorgen we een Webinar voor alle geïnteresseerden.


Hoor je thuis of op school van je leerlingen of zoon/dochter vragen zoals: Hoe maak je een boekverslag? Hoe maak je een goede samenvatting van de lesstof van geschiedenis? Hoe weet ik bij wiskunde welke afbeeldingen in het boek belangrijke informatie bevatten en welke afbeelding slechts ter versiering zijn?
Voor een leerling met een autismespectrumstoornis (ASS) kan het lastig zijn het schoolwerk op een goede, efficiënte manier aan te pakken. Als je moeite hebt met het scheiden van hoofd- en bijzaken, wat heel kenmerkend is voor een leerling met ASS, hoe kan je dan een goede samenvatting maken? Als je moeite hebt met het zien van samenhang, is het logisch dat je de opbouw van de lesstof bij Engels niet in één oogopslag ziet. In deze lezing geven we meer informatie over leren leren bij deze leerlingen. Aan de hand van praktijkvoorbeelden krijg je adviezen hoe je leerlingen hierbij kunt begeleiden.

De lezing wordt op 8 juni om 19:30 gegeven door Monique Schoenmakers van het Autisme Steunpunt Zuidoost-Brabant (onderdeel van Stichting Speciaal Onderwijs en Expertisecentra) of online of live.

De kosten zijn normaal gesproken
 €10,00 per deelnemer. We informeren t.z.t. over de kosten en de plaats.

Schrijf u in via deze link
Save the date voor onze komende lezingen


Mocht u meer tips willen lezen over hoe om te gaan met de impact van het coronavirus. Kijk op onze gezamenlijke nieuwsbrief die we uitgebracht hebben met de externe dienstverlening van SSOE: Corona tips
 
Mocht u vragen hebben of even willen bellen, weet dat het Autisme Steunpunt elke werkdag, ook in deze bijzondere tijd, bereikbaar is voor vragen. Je kan ons altijd bellen of mailen om bijv. te overleggen over de invulling en organisatie van thuisonderwijs aan leerlingen met autisme. T: 088 – 214 01 02 E: info@autismesteunpunt.nl
 
 
Graag tot ziens!
Medewerkers Autisme Steunpunt Zuidoost-Brabant

 
uitleg coronavirus
Op deze pagina krijgt u uitleg op een eenvoudige manier wat coronavirus nu precies inhoud. Klik op de foto om de uitleg te starten.

Geen alternatieve tekst opgegeven voor deze afbeelding


Bron corona.steffie.nl
 
thema-ochtenden en avonden voorlopig uitgesteld


Al onze activiteiten zijn voorlopig uitgesteld. NVA Noord-Brabant houdt hiervoor de regels aan die de regering oplegt. Tot 28 april zal er geen enkel evenement door de AIC’s worden georganiseerd. Of het na deze datum wel mogelijk is om weer evenementen te organiseren, is voor ons ook onduidelijk. Zodra het  mogelijk is om weer bij elkaar te komen, in welke vorm dan ook, zullen wij zeker de mogelijkheden gaan bekijken en u daarover informeren.

Op onze website www.nva-nb.nl kunt u de laatste stand van zaken vinden.

Helaas hebben we diverse evenementen moeten cancelen, deze zullen de AIC’s proberen zo snel mogelijk weer terug in te plannen. Eventueel gekochte toegangskaarten blijven geldig tot het evenement weer plaats zal vinden. U wordt hier dan tijdig over ingelicht. Mocht u op het moment niet naar het evenement toe kunnen komen, krijgt u het betaalde geld terug.

De gezondheid van u maar ook die van onze vrijwilligers zijn het belangrijkst, vandaar dat wij de richtlijnen van de regering aanhouden. Aangezien wij niet vergunning plichtig zijn hopen we weer zo snel mogelijk op te gaan starten, net als de rest van Nederland. Maar voorlopig moeten me afwachten en de richtlijnen in acht nemen.

Voor vragen kunt u terecht bij het desbetreffende AIC of het bestuur van NVA Noord-Brabant.


 
autismekracht ondersteunt je!
De Autisme Krachtdagen en workshops die door AutismeKracht georganiseerd worden, zijn momenteel on hold gezet. Maar wij beseffen als geen ander dat deze crisistijd door COVID-19 nieuwe uitdagingen geeft, zeker bij mensen waar autisme een rol speelt.
 
Omroep Brabant besteedde afgelopen maand al aandacht aan de impact van de Corona-crisis op mensen met autisme. Hiervoor is Stienke de Jager van AutismeKracht geïnterviewd. Omroep Brabant schrijft: De stress en onduidelijkheid rond de coronacrisis zit ons allemaal in de weg. Maar voor mensen met autisme is deze periode extra ingewikkeld. Autismecoach Stienke de Jager merkt dat als geen ander: "De impact op de levens van deze mensen is enorm groot."
 

 
Je kunt het nieuwsitem terug kijken via de volgende link: https://www.omroepbrabant.nl/nieuws/3173760/Stienke-helpt-autisten-en-haar-telefoon-staat-roodgloeiend-Zoveel-angsten-door-corona
Sylvia van Casteren en Stienke de Jager bieden gratis telefonische ondersteuning aan mensen die het moeilijk vinden in deze onzekere periode. Als je hiervoor in aanmerking wilt komen, kijk op onze websites: www.coachingbijautisme.nl en www.unicacoaching.nl/crisis-contact.
 
AutismeKracht is een samenwerking van Sylvia van Casteren van Unica Coaching en Stienke de Jager van Coaching bij Autisme. Sylvia en Stienke hebben allebei een partner met autisme en een kind met kenmerken van autisme. Zij weten als geen ander wat de impact is van autisme op je leven en je relatie. 
informatie over autisme 
Logo NVA

Op de website van www.autisme.nl kunt u vele interessante onderwerpen vinden over autisme. Zeker in deze tijd zullen mensen met autisme vele vragen hebben. Helaas zijn wij ook niet in staat om al deze vragen te beantwoorden, mede doordat niemand weet hoelang we nog in deze crisis zitten en hoe we er uit gaan komen. Wanneer worden de restricties volledig opgeheven, kan ik aankomende zomer nog op vakantie, wanneer mag ik een vriend of vriendin een knuffel geven. Dit zijn allemaal praktische problemen waar we tegen aan lopen, maar waar helaas niemand op dit moment een antwoord op heeft. 

De website van NVA heeft op hun website ook links staan naar andere websites die u wellicht verder kunnen helpen. Kijk ook op de diverse social media kanalen waar de NVA op te vinden is zoals Facebook, Instagram, Twitter en LinkedIn

Daarnaast bestaat er ook de I&A-lijn (informatie & Advies) die u kunt bellen. Deze lijn wordt dagelijks bemand door enthousiaste vrijwilligers, waarbij u uw vraag en of verhaal aan kunt vertellen. De Informatie en Advieslijn is op werkdagen bereikbaar van 10.00 tot 14.00 uur via tel. 030 – 22 99 800 (optie 3 in het keuzemenu). Ook zijn wij per mail bereikbaar: advies@autisme.nl

Wij helpen iedereen, óók als je nog geen NVA-lid bent. Maar we zouden het natuurlijk wel heel fijn vinden als je lid wordt! Lees hier welke voordelen dat biedt

 
per saldo

Budgethouder kan extra zorg inkopen

Na twee weken overleg zijn de eerste uitwerkingen, voor de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo), Jeugdwet, Wet langdurige zorg (Wlz) en Zorgverzekeringswet (Zvw), bekend. Het ministerie van VWS heeft deze opgeschreven in een nieuwsbericht. 

Bron Per Saldo


lees meer >
 
 
de kempen specials
Logo NVA

Ook De Kempen Specials heeft alle bijeenkomsten moeten cancelen.
In de plaats daarvan zijn we gaan nadenken of we toch iets kunnen betekenen voor onze jongeren. Op onze website is een speciale pagina gemaakt met allerlei activiteiten die je thuis kunt doen zoals knutselen en koken.
We proberen elke week iets nieuws op onze website te zetten. 
 
www.dekempenspecials.nl
 
De nieuwe pagina heet: DKS@HOME.
Daar kun je doorlinken naar KNUTSEL IDEE&HOME of naar KOOK IDEE@HOME.
 
 
KNUTSEL IDEE@HOME
 
Welkom op deze nieuwe pagina voor alle KIDS & TEENS.
Zolang de maatregelen rond het coronavirus van kracht zijn, verschijnt hier wekelijks een nieuwe knutselopdracht.

Wat is de bedoeling?

Maak een foto van jouw creatie en stuur de foto door naar info@dekempenspecials.nl.
De foto’s van jullie creaties komen allemaal op de pagina DKS@HOME Foto’s.
Laat ook even weten of we je naam mogen vermelden bij je foto.

 
KOOK IDEE@HOME
 
Welkom op deze nieuwe pagina voor alle KIDS & TEENS.
Zolang de maatregelen rond het coronavirus van kracht zijn, verschijnt hier wekelijks een nieuwe kookopdracht.

Wat is de bedoeling?

Maak een foto van jouw creatie en stuur de foto door naar info@dekempenspecials.nl.

De foto’s van jullie creaties komen allemaal op de pagina DKS@HOME Foto’s.
Laat ook even weten of we je naam mogen vermelden bij je foto.

 
Op de pagina's staat het knutselidee en kookidee van die week.

 
gleveris 8e editie fringel festival


Ondanks de situatie m.b.t. het nieuwe coronavirus, waarvoor de organisatie en de accommodatie Muzelinck allerlei voorzorgsmaatregelen hadden genomen, werd de 8e editie van het Fringel Festival (8 maart jl.) weer een waar muziekfeest. Er was volop belangstelling (110 enthousiaste trouwe en nieuwe bezoekers), alle vijftien artiesten (uit alle windstreken) waren present. Zij brachten met verscheidene muziekinstrumenten (gitaar, saxofoon, cello, piano, viool, percussie, vleugel,) en zang weer een bijzonder afwisselend programma. Daarin werden nieuwe combinaties van artiesten en verrassende vertolkingen van bekende composities uitgeprobeerd. Verschillende positieve reportages in krant, radio en TV waren dan ook op zijn plaats
(Zie bijvoorbeeld hier)  

Tijdens de markt kregen allerlei boeken, Cd’s en organisaties de aandacht; dit onder het genot van een kopje koffie of thee en een gezellig gesprek.
Een afgevaardigde van het Papageno Huis was ook aanwezig en vertelde over de wens om een Papageno huis in regio Oss te vestigen.

Inmiddels is dit uniek festival een prachtige traditie van gepassioneerd muziek maken in een steeds vernieuwende programmering.

Voorbereidingen voor de 'On Tour' versie (Papageno Huis, Laren, datum nog te bepalen) en de 9e editie (met als motto: Versieringen; 7 maart 2021 in Oss) zijn alweer in volle gang. Wil jij er bij zijn of meer weten: kijk dan op onze website (www.probeerprojectenautisme.nl) of stuur ons een e-mail: info@gleveris.nl.


 
in kaatjes keuken recept van de maand

Autisme & wonen

Woon je (begeleid) zelfstandig? Iedere maand vind je hier een recept van In Kaatjes Keuken (www.inkaatjeskeuken.nl). Soms vind je hier een recept voor 1 persoon en soms een recept voor een groep mensen. Meer recepten van Kaatje vind je in “Autisme & Koken. Stap voor stap kookboek voor kinderen en jongeren” (2011) en in “O jee. Ik eet. Eetboek voor kinderen met autisme” (2017). Op zaterdagmorgen is er nog plek in de kookgroep voor jonge mensen van 6 tot 18 jaar. Neem contact op met inkaatjeskeuken@onsmail.nl als je meer informatie wil of je wil een kind aanmelden of een proefles afspreken.

Deze keer een recept voor patatas bravas, de Spaanse manier om de eenvoudige aardappel om te toveren in een heerlijk gerecht. Ook handig wanneer je bijna niets in huis hebt maar nog wel aardappelen.
Baktijd: 45 minuten


 Ingredienten Patatas bravas (4 porties) 1,5 kilo aardappelen (vastkokend)
2 eetlepels olijfolie
1 theelepel zout


recept van de maand >
 
 
 
Website  |   Contact  |  Doorsturen
 
|  Mijn gegevens   |   Aanmelden  |  Afmelden