Nieuwsbrief van de Nederlandse Vereniging van Autisme en het AutismeFonds
  Lees online  |  Afmelden
Autinieuwsbrief
NVA
Autinieuwsbrief
Autinieuwsbrief
Beste lezer,
We hadden ons zo verheugd op de Autismeweek, met het eerste NAR-symposium, Auti-Doe-Dagen en een filmvertoning van Hors Normes, speciaal voor onze leden. Optredens bij talkshows waren geregeld. In heel Nederland stonden leuke activiteiten gepland.

En nu loopt alles ineens heel anders. We werken allemaal vanuit huis en in onze digitale vergaderingen bedenken we wat we nog wél kunnen doen. De komende maanden zien en spreken we elkaar digitaal. Ik heb alvast een filmpje opgenomen.

Donderdag is het Wereld Autisme Dag. Die vieren we met een digitale special, vol mooie artikelen. De Autismevriendelijkheids-prijs en de Hannemiekeprijs reiken we deze week digitaal uit en diverse gebouwen zullen blauw verlicht zijn.

Deze nieuwsbrief is speciaal voor de Autismeweek en ziet er daarom anders uit dan je gewend bent. Hierin lees je dat er nog veel wél door gaat. We houden contact!

Karol Henke, directeur NVA
 
bekijk de video >
gebruik de #autismeweek!
We zijn natuurlijk niet voor één gat te vangen. Had jij een evenement georganiseerd in de Autismeweek? Misschien heb je daar wel een digitale variant op bedacht? Organiseer jij een online activiteit in de Autismeweek? Gebruik dan de #Autismeweek. En laat het ons weten.

Zo kunnen we jouw online activiteit delen op onze social mediakanalen. En zijn we toch samen! Want juist nu is het belangrijk om samen te praten, al is het dan digitaal. 
lees meer >
 
 
'het geluid voelde als een mes in mijn hoofd'
Thema van de Autismeweek is 'Prikkels!' In een serie prikkelportretten vertellen vier mensen met autisme wat prikkels voor hen betekenen.
Zo is 
Rianne Jansen (45) vooral gevoelig voor geluid. ,,Als kind was ik al vaak overprikkeld", vertelt ze. ,,Ik moest een heel eind naar school fietsen en als er dan een vrachtwagen langsreed, kneep ik zo hard in mijn stuur dat mijn handen kapotgingen. Het geluid voelde als een mes in mijn hoofd!"
Rianne had vroeger de neiging om veel te hard te werken, waardoor ze overprikkeld raakte. Door mindfulness is haar stress flink afgenomen. ,,Om te zorgen dat ik niet overprikkeld raak, begin ik de dag niet meer met alles wat moet, maar met goed voor mezelf te zorgen."
lees meer >
 
 
Maak voordelig kennis met het autismepaspoort!
UWLOGO
In de Autismeweek kun je voordelig kennismaken met het autismepaspoort. Word je van 28 maart tot en met 4 april lid van de NVA, dan krijg je maar liefst 30 euro korting! Je betaalt dan geen 89, maar 59 euro.
Ben je al lid? Daar zijn we heel blij mee. Daarom krijg je als lid altijd een mooie korting. Je betaalt geen 89 euro, maar 69 euro voor het autismepaspoort. 
De onderdelen die op het autismepaspoort staan worden uitgelegd in het psycho-educatie boek ‘Vind je eigen weg met jouw autisme’ van Suzanne Agterberg. Zij ontwikkelde ook het autismepaspoort. Het boek is in de Autismeweek met 2,50 euro korting verkrijgbaar bij de webshop van Uitgeverij Pica.
lees meer >
 
Erik scherder: 'Zo versterk je je afweersysteem'
Neuropsycholoog Erik Scherder, naar eigen zeggen een hypochonder, weet precies welk deel van je brein actief is als je je zorgen maakt. En veel mensen maken zich nu zorgen over corona.
De hersenschors die piekeren in toom houdt, speelt ook een belangrijke rol bij prikkelverwerking. 
Verder kan muziek helpen om het brein te kalmeren. Tijdens het symposium zal Scherder uitleggen waarom muziek een rustgevende werking kan hebben bij angst. En hoe je door muziek beter bij je gevoel kunt komen.
lees meer >
 
 
gamen voor het autismefonds
Vandaag houdt Rienke Hummelen (26) een game-marathon. Daarmee zamelt ze onder meer geld in voor het Autismefonds. Van 10.00 tot 02.00 uur is ze online aan het gamen op twitch.
Tijdens haar game-marathon speelt ze een aantal spellen die laten zien hoe het is om autisme te hebben, zoals An aspie life (jongen met asperger), Max an autistic journey (klein kind) en Les 4 Alice (tienermeisje). Rienke zamelt nog de hele maand april geld in voor het Autismefonds. ,,Ik vind autisme awareness heel belangrijk.”
lees meer >
 
 
leer deze week zelf pictogrammen tekenen
Als ouder van een kind met autisme weet je hoe belangrijk het is om je woorden te ondersteunen met plaatjes. Je gebruikt thuis misschien wel pictogrammen en foto’s. Toch werkt het niet altijd goed. Dan staan er rode regenlaarzen op het plaatje, terwijl je kind blauwe heeft. En dan vertikt hij het om ze aan te trekken.
In de autismeweek kun je gratis en online meedoen met de "Hoe teken je.." challenge. Je leert hoe je zelf simpele tekeningen kunt maken van alledaagse voorwerpen en begrippen zodat je die kunt gebruiken om jouw kind uit te leggen wat er gaat gebeuren.
lees meer >
 
 
Samen bloggen over autisme
In de Autismeweek wordt dit jaar ‘Autisme is veelzijdig’ gelanceerd: een website waarop acht volwassenen met autisme uit Noord-Nederland bloggen over hun leven. ‘Autisme is veelzijdig’ onderscheidt zich van andere blogs over autisme doordat er een hele groep volwassenen met autisme aan meewerkt. ,,Door samen te bloggen op één website willen we laten zien dat autisme voor iedereen weer anders is. Van 28 maart tot en met 4 april publiceren we elke dag een nieuwe blog over het thema ‘prikkels’. Daarna plaatsen we elke vrijdagmiddag een nieuwe blog." 
lees meer >
 
 
Informatie & advieslijn per 1 april weer bereikbaar
Wij geven gehoor aan de oproep van de overheid om zoveel mogelijk thuis te werken. Door deze maatregelen is ons kantoor telefonisch verminderd bereikbaar. Je kunt ons met algemene vragen het beste mailen op info@autisme.nl
Doordat we veel minder op kantoor zijn, kan het ook langer duren voor we je aanvraag voor een Autipas hebben verwerkt.
Ben je lid geworden? Welkom, hartstikke leuk! Normaal gesproken zou je per post een welkomstpakket ontvangen. 
 
Ook dat loopt nu iets anders.
Wel hebben we inmiddels geregeld dat onze vrijwilligers van de Informatie & Advieslijn vanuit huis kunnen werken. Vanaf 1 april zitten er in heel Nederland mensen klaar om je vragen over autisme te beantwoorden of een luisterend oor te bieden. Je kunt ze elke werkdag bellen tussen 10.00 en 14.00 uur via tel. 030 – 22 99 800 (optie 3).
Je kunt je vragen voor de Informatie & Advieslijn ook mailen naar advies@autisme.nl.
lees meer >
 
 
 
Website  |   Contact  |  Doorsturen
 
|  Mijn gegevens   |   Aanmelden  |  Afmelden