Nieuwsbrief van NVA Noord Brabant
  Lees online  |  Afmelden
NVA
NVA
NVA
Beste lezer,
De kerstdagen staan voor de deur en het jaar is ook weer bijna ten einde. Voor het bestuur van NVA Noord Brabant was het een enerverend jaar weer. We hebben onze activiteiten verder uitgebreid en zijn ook gevraagd door het Landelijk Buro om de regio Zeeland onder onze hoede te nemen met als einddoel daar weer een zelfstandig opererend bestuur te hebben. Wij hebben deze mooi taak op ons genomen en zijn op de achtergrond druk bezig geweest met de overgebleven vrijwilligers alles in kaart te brengen waar de pijn punten liggen en waar we ons als eerste op gaan concentreren. Dit zullen we het komende jaar verder gaan ontwikkelen.

Vanuit het Landelijk Buro is er ook ondersteuning gekomen voor alle regio’s in de vorm van 2 regioconsulenten, te weten Ellen Hos en Saskia Buma. Helaas voor ons heeft Saskia besloten om ons te verlaten. Dit betreuren wij ten zeerste, maar we willen haar nog wel via deze weg bedanken voor de prettige samenwerking die we met haar gehad hebben het afgelopen jaar.

Onze AIC’s zijn ook weer druk bezig geweest met het plannen van nieuwe thema’s voor het komende jaar. U kunt deze terug vinden via onze website www.nva-nb.nl

Het is misschien nog ver weg maar op 28 maart tot en met 4 april vindt weer de jaarlijkse NVA Autisme week plaats. Het thema dit jaar is: Prikkels. Meer informatie over de autismeweek vindt u op www.autismeweek.nl

Namens het voltallige bestuur en alle vrijwilligers van NVA Noord Brabant wil ik u goede kerstdagen toewensen, en een gezond en prikkelarm 2020.
 
Met vriendelijke groet, namens het bestuur
Richard de Witte
Secretaris NVA Noord Brabant
 
lees meer >
vrijwilligers etentje 2019
Op 28 november was het weer zo ver. Het 2 jaarlijkse vrijwilligersetentje voor alle vrijwilligers van NVA Noord Brabant. Het ene jaar organiseren onze AIC’s zelf een etentje met hun eigen club, en het andere jaar wordt het door het bestuur georganiseerd met als doel zo veel mogelijk vrijwilligers bij elkaar te krijgen, zodat alle vrijwilligers met elkaar in contact komen.

De locatie dit jaar was de Druiventros in Berkel-Enschot. Gelukkig waren bijna al onze AIC’s vertegenwoordigd, en waren we met een grote groep vrijwilligers. Nadat door iedereen was genoten van het warm en koud buffet was het tijd voor de stellingen. De aanwezige vrijwilligers werden opgedeeld in groepen, en gingen met elkaar in gesprek. Dit gesprek werd in gang gezet door diverse luchtige stellingen. Het doel was om de vrijwilligers van de diverse AIC’s met elkaar in contact te laten komen. Er kwamen zeer interessante gesprekken op gang.

Nadat iedereen klaar was met de gesprekken, was het tijd voor het dessertbuffet. Ook hier werd gretig gebruik van gemaakt door de aanwezigen.
Traditioneel krijgen de vrijwilligers elk jaar een eindjaarpresentje. Dit jaar is er gekozen om al onze vrijwilligers te onderscheiden met het autismespeldje.
We kijken terug op een geslaagde avond, en we gaan hier zeker een vervolg aan geven.

Vrijwilligers van NVA Noord Brabant, hartelijk bedankt voor al jullie inzet, zonder jullie kunnen we geen goed draaiende regio zijn.


Wilt u ook graag vrijwilliger worden bij een AIC in Noord Brabant. Dat kan, neem contact op met een AIC bij u in de buurt, of stuur een mail naar henrimaartens@nva-nb.nl
 
 
autisme naar het voortgezet onderwijs - AIC Den Bosch 14 januari
Op 14 jan 2020 organiseert AIC Den Bosch een thema avond met als titel: met autisme naar het voortgezet onderwijs. Deze avond zal worden verzorgd door Dana van den Dungen.

Dana werkt als orthopedagoog voor het Steunpunt Autisme Zuidoost-Brabant. Haar ambitie is om de kennis over autisme binnen het onderwijs te vergroten, zodat deze leerlingen betere ontwikkelingskansen krijgen.

De overgang naar het voortgezet onderwijs is een spannende stap voor veel leerlingen met autisme. Er wordt in het voortgezet onderwijs namelijk een steeds groter beroep gedaan op planning, zelfcontrole, zelfreflectie, sociale en communicatieve vaardigheden. Hoe kies je een goed VO school? Hoe bereid je de leerling voor op het voortgezet onderwijs? Hoe zorg je ervoor dat mensen in het VO weten wat de leerling nodig heeft? Welke hulpmiddelen zijn er beschikbaar? Op deze vragen zal Dana deze avond in gaan.

Aanmelden kan via onderstaande button, of via dewebsite van NVA Noord Brabant
 
Datum: 14 januari 2020
Plaats: De Biechten, Rosmalen
Tijd: inloop:    19.30 uur
        aanvang: 20.00 uur
        eind:       21.30 uur

Aanmelden voor: 13 januari 2020


kLIK HIER VOOR DE FLYER >
 
 
in kaatjes keuken - recept januari
 


Autisme & wonen

Woon je (begeleid) zelfstandig? Iedere maand vind je hier een recept van In Kaatjes Keuken (www.inkaatjeskeuken.nl). Soms vind je hier een recept voor 1 persoon en soms een recept voor een groep mensen. Meer recepten van Kaatje vind je in “Autisme & Koken. Stap voor stap kookboek voor kinderen en jongeren” (2011) en in “O jee. Ik eet. Eetboek voor kinderen met autisme” (2017).

Op zaterdagmorgen is er nog plek in de kookgroep voor jonge mensen van 6
tot 18 jaar. Neem contact op met inkaatjeskeuken@onsmail.nl als je meer informatie wil of je wil een kind aanmelden.
Na de kerstvakantie start er een nieuwe groep. Een proefles hoort tot de mogelijkheden.

Aardappelkroketjes

Deze keer een recept voor aardappelkroketjes. Dit is een tamelijk bewerkelijk recept. Ik maakte het tijdens kookles met drie jongeren. Een meisje met autisme en een verstandelijke beperking, een jongen met autisme en een hoog IQ en een normaal begaafd meisje uit groep 6. Dat gaat samen heel goed. Ieder kind maakt hetzelfde maar krijgt andere opdrachten en andere hulp. Ik geniet van alle kinderen maar vind het super leuk wanneer die ene met Asperger een nieuwe
techniek verzint onder het koken. Hij heet Paul, weet veel van natuurkunde en scheikunde en koken en eten zijn zijn hobby’s. Deze keer bedacht hij de ultieme techniek om aardappelkroketjes een dun laagje paneermeel te geven. Vul een bord met paneermeel, leg er een staafje aardappelpuree in en schud met het bord zodat het kroketje als vanzelf door het paneermeel rolt. Prachtig.

Benodigde ingredienten 
                               1 liter frituurolie

750 gram kruimige aardappelen
40 gram boter
3 eieren (waarvan 1 voor de puree)
1 eetlepel mosterd
paneermeel
peper en zout


 
recept van de maand >
 
 
Autisme krachtdagen in 2020 

Begin 2020 goed en krachtig met deelname aan de Autisme Krac htdag! In het prachtige Oisterwijk organiseren wij speciale dagen voor vrouwen met autisme en mensen, die een partner hebben met autisme. Een geheel verzorgde dag met diverse workshops om op krachten te komen, krachten te verzamelen, veel (h)erkenning en met respect voor de eigenheid van een ieder. Een dag om weer even op te laden, helemaal voor JOU! 

Op zaterdag 18 januari 2020 is er weer een Autisme Krachtdag voor vrouwen met (kenmerken van) autisme. Het thema is “Stress bij autisme”. Tijdens deze dag volg je een wandelcoach workshop en een spellenworkshop, die je meer inzicht geven in stress. Je krijgt meer inzicht in het herkennen van je stresssignalen herkennen, maar ook wat je kan doen om stress te verlagen, zodat je meer energie overhoudt op een dag.

De eerstvolgende Autisme Krachtdag voor partners is op zaterdag 1 februari 2020. Deze dag is zowel voor mannen als vrouwen die een partner met autisme hebben. Het thema van deze dag is “Stress bij autisme”. Deze vragen kunnen bijvoorbeeld aan bod komen: waar loop je tegenaan in je relatie met autisme? Hoe weet je hoe hoog jouw stressniveau is? Hoe herken je stress-signalen bij je partner? Wat voor invloed heeft stress op jullie relatie? Hoe zorg je ervoor dat je niet overbelast raakt? Hoe zorg je voor meer rust en minder stress binnen je relatie/jouw gezin?

Voor informatie en aanmelding, zie www.coachingbijautisme.nl/index.php/autisme-krachtdag en www.unicacoaching.nl/krachtdag.

Deze Autisme Krachtdag is een initiatief van AutismeKracht. Dit is een samenwerking van Sylvia van Casteren van Unica Coaching en Stienke de Jager van Coaching bij Autisme. Sylvia en Stienke hebben allebei een partner met autisme en een kind met kenmerken van autisme. Zij weten als geen ander wat de impact is van autisme op je leven en je relatie.

 

 
 
lotgenotencontactavonden aic tilburg 
 
Lotgen otencontactavonden 

AIC Tilburg is afgelopen jaar succesvol begonnen met het organiseren van ‘Gespreksavonden over Autisme’.  Ook in 2020 hebben wij één maal in de maand op woensdagavond een bijeenkomst om samen over het wel en wee van Autisme te praten.
Dit zal gebeuren op 8 januari, 12 februari, 11 maart, 15 april, 13 mei en 10 juni.

De avonden zullen plaatsvinden van 19.30 tot 21.00 uur in MFA De Symfonie, Eilenbergstraat 250, 5011 EC  Tilburg.
Samen willen wij graag praten over wat je zoal mee kunt maken en tegen kunt komen als je autisme hebt. De avonden zijn voor mensen met autisme en voor mensen die in hun familie of in hun omgeving te maken hebben met autisme. Wij hopen u daar te treffen.

Klik hier om de flyer met de data voor deze avonden te downloaden.
.
Verder zijn wij druk bezig om enkele thema-avonden te organiseren. Zodra er iets definitief is zullen wij dit zo snel mogelijk met u delen.

Verder gaan we natuurlijk door met onze inloop op elke vrijdagmorgen tussen 9.30 en 11.30 uur en onze lotgenotencontactgroepen op de laatste vrijdagmorgen van de maand

Opgave lotgenotencontact avond 8 januari kan via onderstaande button

Locatie:
MFA de Symfonie
Eilenbergstraat 250
5011 EC Tilburg

Deuren open om: 19:00 uur
Aanvang: 19:30 uur
Eindtijd: 21:00 uur

Uiterste inschrijfdatum: 7 januari 2020 16:00 uur

Graag aanmelden via de website, en geen mail sturen naar AIC Tilburg. Dit i.v.m. met de juiste registratie van de aanmeldingen
 
kLIK HIER VOOR DE FLYER >
 
 
unicacoaching workshop:leer meer lachen 14 januari
 


WORKSHOP: LEER MEER LACHEN!  – 14 JANUARI IN OSS


Zou je wel wat meer vrolijkheid willen ervaren? De dingen wat luchtiger willen zien? Aardiger overkomen? Meer en makkelijker contact met anderen? Wil jij weten hoe je de lach kunt inzetten om je beter te gaan voelen? Hoe je het voor elkaar kunt krijgen om meer te lachen? Waarom de lach gezond is? Zou je vaker willen lachen? Wil je ervaren hoe krachtig de lach is? En tips krijgen hoe je de lach een plek in je leven kunt geven?
Als je veel stress ervaart, of merkt dat je in het dagelijks leven weinig te lachen hebt, dan kun je veel baat hebben bij deze workshop. Ben je bereid bent om nieuwe mogelijkheden te ontdekken, ervaar dan wat de workshop Leer meer lachen! voor jou doet. Ga actief en positief aan de slag, waardoor je ontspannen en rijker weer naar huis gaat.  Lachen kun je leren en lachen heeft heel veel voordelen!

Deze workshop over stress bij autisme is op maandag 14 januari van 19.30-20.30 uur in Oss. Voor aanmelding en informatie zie www.unicacoaching.nl/leer_lachen.

Sylvia van Casteren van Unica Coaching organiseert elke 2e maandag van de maand een workshop in Oss. Meer informatie vind je op www.unicacoaching.nl/workshops.

Volgende workshop:
Maandag 10 februari 19.30-21.00 uur – De 5 liefdestalen ♥


 
 
 
aic ROOSENDAAL - mijn kind gaat naar het voortgezet onderwijs 24 januari
     mijn  kind gaat naar het voortgezet          onderwijs 24 januari


Hoe maken we samen met ons kind de juiste keuze. Voor kinderen met autisme kan de overgang naar voortgezet onderwijs ingrijpender zijn dan gemiddeld.

We nodigen jullie uit voor een kringgesprek
- Welke aspecten spelen een rol
- Iedereen kan vragen stellen, adviezen tips en eventueel ervaringenuitwisselen.

Geef je snel op want we hebben maar plaats voor maimaal 15 personen deze ochtend. De opgave zal volgens aanmelding plaats vinden.


Aanmelden voor deze ochtend kan via onderstaande button of via de website www.nva-nb.nl

Locatie:
De Kameleon
Gerard ter Borchstraat 51
4703 NL Roosendaal
Ingang bij de beachvlag rechts van de hoofd ingang


Openingstijd: 9:15 uur
Aanvang 09:30 uur
Eindtijd 11:30 uur

Uiterste inschrijfdatum: 23 januari 2020 16:00 uur


 

kLIK HIER VOOR DE FLYER >
 
 
aic breda - nieuwjaarsreceptie 10 januari
    Nieuwjaarsreceptie 10 januariOp 10 januari 2020 organiseert het AIC Breda traditie getrouw een nieuwjaarsbijeenkomst. 
Onder het genot van diverse hapjes en drankjes luiden we graag met u het nieuwe jaar in.

Onze nieuwjaarsbijeenkomst is altijd een gezellige, informele ochtend,
waarop u de gelegenheid heeft om na te praten over de feestdagen,
lotgenoten te ontmoeten en ervaringen uit te wisselen.
Op deze ochtend is een ieder, die in haar of zijn leven te maken heeft met autisme van harte welkom.

Locatie:
Gebouw van MEE West-Brabant 
Heerbaan 100
4817 NL Breda

Openingstijd: 9:30 uur
Aanvang 10:00 uur
Eindtijd 11:30 uur

Je hoeft je niet aan te aan te melden voor deze bijeenkomst

 kLIK HIER VOOR DE FLYER >
 
 
hoe ontwikkelen kinderen angst voor eten
  Ken je ARFID?


      
   


Hoe ontwikkelen kinderen angst voor eten? Wat kun je daar aan doen als ouder of als hulpverlener?

Data: 13 februari 2020  of

19 maart 2020 of
18 juni 2020

Lezing 20:00. Inloop vanaf 19:45.
Entree gratis. Graag vooraf aanmelden.
 
Karen den Dekker, kookpedagoog auteur van "O jee, ik eet"
Genoenhuizerweg 5 Geldrop

inkaatjeskeuken@onsmail.nl
www.inkaatjeskeuken.nl

 
kLIK HIER VOOR DE FLYER >
 
 
thema-avond Aic bergen op zoom - autisme bij peuters    23 januari
                  AUTISME BIJ PEUTERS 23 JANUARI


In samenwerking met de peuteropvang in Tholen organiseren wij een thema-avond met als uitgangspunt de vraag: hoe herken je autisme bij peuters en hoe ga je er mee om. In de inleiding geven we aan waaraan je autisme kunt herkennen.

Vervolgens willen we na het bekijken van de film “Onwil of onmacht?”
in gaan op de communicatie met peuters met autisme.
Er is uiteraard alle ruimte om vragen te stellen en wij hebben ook het nodige informatiemateriaal beschikbaar.

Deze avond is bedoeld voor iedereen die in zijn/haar werk te maken heeft
met peuters tussen de 2 en 4 jaar.

Aanmelden kan via onderstaande button of via de website van NVA Noord Brabant

Locatie:
Peuteropvang Fabeltuin
Zoekweg 2b
4691 HT Tholen

Tijd:
Deuren open om: 19:00 uur
Aanvang 19:30 uur
Eindtijd 21:00 uur

Uiterste inschrijfdatum: 22 januari 2020 16:00 uur
kLIK HIER VOOR DE FLYER >
 
 
autisme steunpunt
 
Alweer een jaar voorbij……….

Terugkijkend was het een mooi jaar: we deden veel consultaties, gaven heel veel Autisme Belevings Circuits, verzorgden coaching, begeleiding, lezingen, studiedagen en workshops voor scholen.

We bezochten zelf studiedagen en congressen, met als klap op de vuurpijl het European Autism Congress in Nice. Wat hebben we veel gedaan en veel geleerd!

Op het einde van het jaar hebben we ook de herregistratie voor het CrKBO binnen gehaald.
2020 beloofd ook een interessant jaar te worden. Op het programma staan de volgende lezingen:
Inschrijven kan via onze site https://www.autismesteunpunt.nl/wat-we-doen/lezingen-autisme-steunpunt

 

 


 
 
thema-avond aic de kempen locatie oirschot - motivatie en beloning   22 januari
                 


            MOTIVATIE EN BELONING 22 JANUARI
Een avond voor naasten, begeleiders, leerkrachten en anderen die omgaan met mensen met een autismespectrumstoornis (ASS).

Deze mensen kunnen ongemotiveerd overkomen, tot ergernis van de omgeving. Maar is het ongemotiveerd zijn of zit daar mogelijk iets anders onder? Wat maakt dat bijvoorbeeld leerlingen niet reageren, onderuitgezakt zitten, werk niet inleveren of niets doen aan huiswerk? Welke componenten maken dat een persoon gemotiveerd kan zijn? Hoe krijg je hem weer bij de les? Heeft belonen dan zin?

Saskia Sliepenbeek werkt als autismespecialist in het onderwijs voor het Autisme Steunpunt Zuidoost Brabant en als consulent voor het CCE.

Aanmelden kan via onderstaande button of via de website van
NVA Noord Brabant


Locatie:

Ontmoetingscentrum Ons Mevrouw
Doornboomstraat 32
5091 CB MIDDELBEERS

Tijd:

Vanaf 19.00 uur staat koffie en thee voor u klaar
Aanvang 19.30 uur
Eindtijd 21:30 uur


Uiterste inschrijfdatum: 21 januari 2020 16:00 uur
Flyer motivatie en beloning 
 
kempen specials - activiteiten januari
 KIDS
 
Woensdag 15 januari 2020
​Bezoek aan VDL
15.00 - 16.00 uur
 
TEENS
 
Zondag 12 januari 2020
Nieuwjaarsbijeenkomst met alcoholvrije champagne en lekkernijen.
Spelletjes, gamen en misschien gaan we nog iets bakken.
13.30 - 16.00 uur
D'n Achterum, Voortseweg 9 in Eersel
 
Zondag 19 januari 2020
Schaatsen op de Schaatsbaan in Eindhoven.
13.30 - 16.00 uur
 
IETS DRINKEN

Woensdag 8 januari 2020
Café de Mert, Eersel
19.00- 23.00 uur.
 


 
thema-ochtend aic eindhoven - aan de slag met autisme    08 januari
                  AAN DE SLAG MET AUTISME 08 JANUARI


Samen bekijken we de DVD Aan de slag met autisme waarin Paula, Roel en Marco) die vertellen over de invloed van ASS op hun leven en werk.
Voor mensen met autisme valt het vaak niet mee om passend werk te vinden en te behouden.

De drie mensen in de film is het wel gelukt om werk te vinden dat bij hen past. Duidelijk wordt dat dit niet vanzelf is gegaan, in het verleden waren er de nodige negatieve ervaringen en teleurstellingen.
Maar dankzij doorzettingsvermogen en ondersteuning vanuit de (werk)omgeving is een aantal aanpassingen en oplossingen gevonden.

Hierdoor is een nieuw perspectief ontstaan in hun werk en dagelijks leven.
Na het bekijken van de DVD gaan we samen in gesprek rondom het thema autisme en werkAanmelden kan via onderstaande button of via de website van NVA Noord Brabant

Wilt u komen? Meld u dan snel aan. De beschikbare ruimte is beperkt.
Mocht u een plaatsje gereserveerd hebben, maar door omstandigheden toch niet kunnen komen,meld u dan af, zodat de plaats beschikbaar komt voor iemand anders.

Locatie:
De Korenaer
Strausslaan 1
5653 AJ Eindhoven
Tijd:
9.30 uur inloop met koffie of thee
9.45 uur Aanvang DVD
10.15 uur korte break
10.20 uur aanvang gesprek
11.30 uur einde bijeenkomstUiterste inschrijfdatum: 07 januari 2020 16:00 uur
kLIK HIER VOOR DE FLYER >
 
 
LAAT STRESS GEEN BURN-OUT WORDEN IN BERGEIJK EN OSS
 
Veel mensen met autisme ervaren dagelijks veel stress en een gevoel van onmacht om dit te veranderen. Geldt dat voor jou ook? Ben jij gewend om alsmaar door te zetten en alles te doen wat nodig is om ‘gewoon’ te zijn? Je krijgt wel veel voor elkaar in je werk, relatie en/of gezin, maar je voelt je moe, uitgeput en somber. Je voelt regelmatig een chaos in je hoofd. Je bent aan het ‘overleven’ in plaats van leven. En hóe graag je dat ook wilt, eigenlijk heb je geen energie meer om met volle aandacht te werken of liefde en aandacht te geven aan je partner of kinderen. En dat vreet van binnen…

Je kunt er iets aan doen om dit te voorkomen!
Met de gloednieuwe groepstraining “Laat stress geen burn-out worden” krijg je inzicht in jouw stress, hoe die stress wordt veroorzaakt en wat jij er zelf aan kan doen om meer rust en minder stress te ervaren. De training biedt persoonlijke, individuele aandacht en maatwerk: oplossingen die voor jou werken. Deze training start in maart 2020 (na de carnavalsvakantie) en wordt op 4 plaatsen in Nederland gegeven, waaronder 2 in Noord-Brabant: Bergeijk (omgeving Eindhoven) en Oss. De andere plaatsen zijn Hattem en Pijnacker.

Nieuwsgierig naar de inhoud van dit programma? Lees verder op:
https://coachingbijautisme.nl/index.php/groepstraining-laat-stress-geen-burn-out-worden/
https://unicacoaching.nl/groepstraining/

 
 
 
Website  |   Contact  |  Doorsturen
 
|  Mijn gegevens   |   Aanmelden  |  Afmelden