Nieuwsbrief van de Nederlandse Vereniging van Autisme regio Zeeland
  Lees online  |  Afmelden
NVA
NVA
NVA
Beste lezer,
De 2e nieuwsbrief is weer een feit. We hebben weer hard gewerkt om voor u een informatieve nieuwsbrief te maken. Er is veel gebeurd sinds we de eerste nieuwsbrief voor u hebben gemaakt. Zoals u in de nieuwsbrief kunt lezen hebben we sinds lange tijd een thema-avond georganiseerd. Dit was een groot succes, en een verslag van deze avond vindt u terug in deze nieuwsbrief. Dit verslag is geschreven door een van de vrijwilligers van de regio Zeeland.

In november wordt traditioneel het autisme congres gehouden door de NVA. Dit jaar is er gekozen voor een compleet vernieuwde opzet dus zeker de moeite waard om te gaan. Het voltallige dagelijks bestuur van de regio Noord-Brabant samen met enkele vrijwilligers van uit de regio Zeeland staan voor u klaar om met u in gesprek te gaan. In deze nieuwsbrief vindt u de verdere informatie over dit congres en wat het allemaal te bieden heeft.

Er zijn ondertussen al verkennende gesprekken geweest met de vrijwilligers van de regio Zeeland, en we hebben allemaal een heel goed gevoel erbij om er samen weer een bloeiende regio van te gaan maken. Begin november zal er een vervolg komen voor de vrijwilligers in de vorm van een cursus middag.

Er is ook een start gemaakt met een eigen website voor de regio Zeeland. Deze is voorlopig ondergebracht onder de website van de regio Noord-Brabant, maar zal in de toekomst volledig zelfstandig gaan draaien. Via deze website, zult u zich bij toekomstige thema-avonden kunnen aanmelden en betalen. Hier zal ook nieuws uit uw eigen regio te vinden zijn. Het adres van de website is https://nva-nb.nl/nva-zeeland/ U bent natuurlijk ook van harte welkom op een van de thema’s die in het Brabantse land gegeven worden.

Heeft u een evenement die autisme gerelateerd is, en u wilt deze graag in de nieuwsbrief van de regio Zeeland geplaatst zien, stuur dan een mail naar zeeland@autisme.nl
 
Ik wens u veel leesplezier met deze nieuwsbrief voor de regio Zeeland.

Met vriendelijke groet,

Richard de Witte
Secretaris NVA Noord-Brabant 
 
lees meer >
lotgenotencontact zeeland

In de Nieuwsbrief van september jl. heeft u kunnen lezen hoe het bestuur van de regio Noord Brabant ons als Zeeuwen hebben omarmd. Gelukkig niet ingelijfd, want u hebt kunnen lezen over de plannen om uiteindelijk weer een Zeeuws bestuur in onze regio op te zetten.
 
We zijn blij met alle initiatieven, want Zeeland was de laatste jaren een schraal gebied als het om aanbod van activiteiten voor en met mensen met autisme ging.
 
Gelukkig bleven het magazine van de NVA en de website een bron om aan informatie over autisme te komen.
 
Wat wél bleef en wat zich gestaag uitbreidde waren de lotgenotengroepen in Zeeland.
In 2013 had Terneuzen de primeur om de toen enige gespreksgroep van de NVA in Zeeuws-Vlaanderen te huisvesten.
We waren daar best trots op.
Inmiddels kent ook Middelburg 2 lotgenotengroepen.
In alle gevallen gaat het om gespreksgroepen voor volwassenen (normaal IQ) met ASS.
 
Veel vraag is er ook naar een lotgenotengroep voor ouders van kinderen die een autismediagnose hebben gekregen. Logisch als je te horen krijgt dat je zoon of dochter autisme heeft. Hoe ga je daar mee om, wat moet je weten en dat soort vragen spoken dan als ouder door je hoofd.
Ook een partnergroep staat nog op ons wensenlijstje, maar zoals ook het samenstellen van een bestuur zorgvuldig moet gebeuren en daardoor tijd kost om zover te komen, zo geldt dat voor de lotgenotengroepen ook.
De toekomst zal leren wat er mogelijk is.
lees meer >
 
 
Autismecongres 2019 15 november
Logo NVA    
   Thema: werken aan perspectief




Het programma van het NVA AutismeCongres is dit jaar uitgebreider dan anders! Net als vorige jaren komen er interessante sprekers. En natuurlijk is er weer de bekende informatiemarkt. Je hebt genoeg tijd om lekker bij te kletsen met oude bekenden, of om nieuwe mensen te ontmoeten. Gelijkgestemden, die net als jij op zoek zijn naar meer informatie en contact.

Nieuw dit jaar zijn het Autismecafé, workshops, signeersessies, films en theater. Nog een primeur: je kunt een groot deel van het middagprogramma nu zelf samenstellen. Zo kun je kiezen voor de workshop die het beste bij jouw situatie past.


Het hoofdthema sluit aan op dat van de Autismeweek: werken aan perspectief.



Wat kun je verwachten?
  • Sprekers over werk, opleiding en dagbesteding
  • Gevarieerde workshops
  • Films: de bekroonde animatiefilm Mind my Mind en de film over Marc Evers
  • Theater: cabaretier Fabian Franciscus
  • Informatiemarkt met meer dan 70 exposanten
  • Signeersessies met auteurs
  • Gezellige lunch
  • Autismecafé voor ontmoeting
  • Silent disco
  • Regel ter plekke je Autipas
  • Speeddaten met werkgevers
  • Ontmoet het NVA-team op het NVA-plein
Zorg dus dat je erbij bent! Klik hier om je aan te melden.  We zien je op vrijdag 15 november in het Beatrixtheater in Utrecht. Tot dan!
lees meer >
 
 
verslag thema-avond social talk
   
   Social talk door Anke van Wijk




Woensdag 16 oktober was er in Middelburg een bijeenkomst – workshop – georganiseerd door de N.V.A. over small of social talk verzorgd door Anke van Wijk.
Er waren ruim dertig mensen, in leeftijd variërend van 20 t/m 60 jaar, op afgekomen: mensen met autisme, ouders van kinderen met autisme, en zorgverleners.

Eerst heeft Anke aan sommige mensen met autisme uit moeten leggen wat small of social talk eigenlijk is; praten over koetjes en kalfjes, de os en de ezel. 
Er ontstond vervolgens een levendige discussie over: hoe doe je dat, hoe voer je een small- social talk. Wat is het nut, hoe lang duurt zo’n gesprek(je), wat zijn “veilige” onderwerpen in zo’n gesprek.
Kortom, wat zijn de do’s and dont’s.

De do’s in een small- of social talk gesprek zijn:
- het gaat over bla, bla (dus eigenlijk niets),
- het gesprek verloopt ongestructureerd,
- het wordt gesproken over luchtige / veilige onderwerpen,
- het gesprek duurt kort, niet langer dan 5 minuten,
- functie van het gesprek is: contact maken – afstemmen.

De dont’s in een small- of social talk gesprek zijn:
- het draait niet om efficiency,
- het is niet: to the point,
- er worden geen zaken gedaan – beslissingen genomen.
Veilige onderwerpen om over te praten tijdens een small- of social talk zijn:
- het weer,
- actualiteit,
- sport (koetjes voetbal),
- muziek.

Ook vroegen sommige mensen met autisme zich af: waarom wordt eerlijkheid, in een gesprek, niet gewaardeerd. Het antwoord luidde: een eerlijk antwoord kan als
confronterend worden ervaren, is misschien ook wel niet correct wenselijk.
Wat ook bleek tijdens de discussie was dat; mensen met autisme problemen ervaren waar het communicatie met neurotypische mensen betreft, echter niet met mensen die ook autisme hebben. Dit laatste omdat men dan beide dezelfde regels volgt. Dat geeft zekerheid.

De algemene teneur aan het einde van de bijeenkomst was: een geslaagde avond, voorziet in een behoefte, dit vraagt om vervolg.
 
recept van de maand november


Dit is de rubriek van In Kaatjes Keuken. Om zelfstandig/begeleid te kunnen wonen is het nodig dat je een voedzame maaltijd kunt koken (of kopen). Om op jezelf te kunnen wonen is het nodig dat je jezelf kunt verplaatsen. Heb je teveel stress van het openbaar vervoer dan lukt op jezelf wonen en studeren moeilijk. Denk je er niet aan om op tijd te eten en te drinken, dan wordt studeren of werken moeizaam. Het hangt allemaal samen met elkaar.

Woon je (begeleid) zelfstandig? Iedere maand vind je hier een recept van In Kaatjes Keuken (www.inkaatjeskeuken.nl). Soms vind je hier een recept voor 1 persoon en soms een recept voor een groep mensen.
Meer recepten van Kaatje vind je in “Autisme & Koken. Stap voor stap kookboek voor kinderen en jongeren” (2011) en in “O jee. Ik eet. Eetboek voor kinderen met autisme” (2017).

Recept van de maand november

Perenflan (voor 8 à 12 personen)  

Een heerlijk dessert voor de herfst. Je hebt ongeveer 3 uur nodig om dit recept te maken.
Begin dus op tijd.

Ingrediënten
3 handperen
250 gram boter
6 eieren
250 gram poedersuiker
250 gram bloem
Kwart theelepel zout
recept van de maand >
 
 
thema-avond aic bergen op zoom 14 november

   Het inzicht kwam met de jaren



Tijdens deze avond wordt de film “Het inzicht kwam met de jaren" vertoond, een film over
Annemiek en Rens, twee oudere mensen met autisme.
Er is nog weinig bekend over hoe autisme eruitziet wanneer volwassenen ouder worden.
Vaak is het in de jaren ervoor niet herkend en volgt de diagnose dus pas op latere leeftijd.

De film kan een eye-opener zijn voor mensen die met dezelfde problematiek te maken hebben.
Deze avond is bedoeld voor iedereen,
die in haar of zijn dagelijkse leven of werk te maken heeft met autisme.
Na deze film gaan we verder praten over deze film.

Aanmelden kan via onderstaande button

Locatie:
Gertrudishof Recreatiezaal
Goudenbloemstraat 2
4611 RH Bergen op Zoom

Tijd:
Deuren open om: 19:00 uur
Aanvang 19:30 uur
Eindtijd 21:00 uur

Uiterste inschrijfdatum: 14 november 12:00 uur




 
Brussen bijeenkomst

Hoe is het om op te groeien met een broer of zus die extra zorg nodig heeft?

Afbeeldingsresultaat voor brussen Een bijzondere broer of zus heeft impact op het hele gezin. Ze worstelen soms met tegenstrijdige gevoelens. Broers en zussen kunnen bang zijn voor het onvoorspelbare gedrag van hun broer of zus met autisme of zich daarvoor schamen of zich er aan ergeren. Anderzijds kunnen broers en zussen samen ook veel plezier beleven. En boos worden als andere mensen vervelend reageren op hun broer of zus. Ook jaloezie komt voor. Ouders besteden relatief veel tijd aan het kind met autisme, waardoor de brussen zich mogelijk achtergesteld voelen. Sommigen maken zich al op jonge leeftijd zorgen over de toekomst, bijvoorbeeld over wie voor de broer of zus gaat zorgen als de ouders dat niet meer kunnen.
Veel brussen  - afkorting van broers en zussen van mensen met een beperking - hebben  last van dit soort dilemma’s. Er is allerlei hulp voor het gehandicapte kind, maar de broers of zussen worden vaak vergeten. Terwijl zij ook wel wat extra informatie en begeleiding kunnen gebruiken.

Het opgroeien in een gezin met een zorgintensief kind heeft invloed op brussen. Soms positief, soms negatief. Brussen zitten in een kwetsbare situatie. Ze laten het vaak niet aan hun ouders merken als ze ergens moeite mee hebben, en dus weten ouders heel lang van niets.

Heeft u interesse om samen met andere brussen (niveau normaal tot hoog begaafd) een contactdag bij te wonen in Goes, neem dan contact op met Rita Meester.

U kunt haar bereiken via: ritameester@zeelandnet.nl
 
prikbord

Wilt u in de volgende editie komen van deze nieuwsbrief met uw organisatie of vereniging, die een activiteit heeft of organiseert op het gebied van autisme. Stuur dan een mail naar:        zeeland@autisme.nl
Na goedkeuring zal uw inzending geplaatst worden in deze nieuwsbrief.

Heeft u vragen dan kunt u deze ook stellen via bovengenoemd mail adres.
per saldo
bron: nieuwsbrief per saldo


In de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) en de Jeugdwet staat dat tarieven toereikend moeten zijn om goede zorg en ondersteuning in te kunnen kopen. Per Saldo ziet helaas te vaak dat gemeenten de tarieven steeds  verder willen verlagen. Dit terwijl de meeste werknemers jaarlijks worden geïndexeerd door middel van in cao’s afgesproken loonsverhogingen.
Het verbaast Per Saldo dan ook dat tarieven van zorgverleners die vanuit een persoonsgebonden budget (pgb) werken niet worden geïndexeerd maar juist worden verlaagd.
Lees verder

Krachten bundelen in het belang van ouderinitiatieven

Per Saldo komt al jaren op voor de belangen van ouder- en wooninitiatieven. Daarbij zijn belangrijke resultaten geboekt. Ook anderen zetten zich hiervoor in. Dat is prima zolang het de doelgroep ten goede komt. Helaas is hierover recent onrust ontstaan. Een andere partij stuurde tot twee keer toe een manifest rond en geeft aan met een nieuwe vereniging op te zullen komen voor de belangen van ouderinitiatieven. Wij betreuren deze ontwikkeling, temeer omdat we juist in overleg zijn met deze groep en we onze krachten willen bundelen in het belang van de ouderinitiatieven.

Lees verder
 
Website  |   Contact  |  Doorsturen
 
|  Mijn gegevens   |   Aanmelden  |  Afmelden