Nieuwsbrief van de Nederlandse Vereniging van Autisme en het AutismeFonds
  Lees online  |  Afmelden
NVA
NVA
NVA
Beste leden,
Hier is hij dan, de lang verwachte nieuwsbrief van uw eigen regio Zeeland! Vanaf nu zal hij regelmatig verschijnen zodat u op de hoogte blijft van de activiteiten die in uw regio georganiseerd worden op het gebied van autisme.

Zoals u weet heeft het bestuur van de regio Noord-Brabant de taak op zich genomen om op termijn een nieuw bestuur te vormen in Zeeland en om dat te kunnen doen hebben we uiteraard veel nieuwe vrijwilligers nodig. Inmiddels hebben we kennisgemaakt met een aantal daarvan en zal er in september een volgende kennismakingsronde volgen. We hebben met hen onze planning voor de korte, midden en lange termijn besproken. Voor de korte termijn ligt de aandacht vooral op het organiseren van thema avonden, het regelmatig uitbrengen van uw eigen nieuwsbrief en het aantrekken van voldoende nieuwe vrijwilligers. Voor de midden termijn geldt dat de vrijwilligers een team moeten gaan worden, dat zelf in staat is thema avonden en andere activiteiten zoals lotgenoten contactgroepen te kunnen organiseren. En daarna zullen we samen gaan onderzoeken waar de kwaliteiten van de verschillende personen liggen om te komen tot een bestuur dat zelfstandig kan opereren. We willen hier voldoende tijd voor uittrekken, omdat onze ervaring is dat een nieuw bestuur alleen goed kan functioneren als het bestaat uit mensen die samen een team zijn, op elkaar kunnen vertrouwen en op elkaar terug kunnen vallen als het nodig is. Immers, een bestuur bestaat ook uit vrijwilligers met hun eigen persoonlijke situatie, waardoor ook een bestuurslid soms ook wel eens een stapje terug moet doen. En dan is het fijn als je terug kunt vallen op elkaar. We hebben er alle vertrouwen in dat dit gaat lukken, omdat we immers allemaal hetzelfde willen: het voor de mensen met autisme en hun naasten een beetje makkelijker maken.

Op 16 oktober hebben we alvast een eerste thema avond gepland, die verzorgd zal worden door Anke van Wijk. Anke is een zeer inspirerende spreekster en zal u meenemen in het fenomeen ‘social talk’. Nadere informatie vindt u verderop in deze nieuwsbrief en uiteraard hoop ik u daar allemaal te ontmoeten.
 
Els Brommet
Voorzitter NVA regio Noord-Brabant
 
 
 
Klik hier >

VERSLAG VRIJWILLIGERBARBEQUE

                

               




Op vrijdag 5 juli j.l. kregen alle vrijwilligers uit heel Nederland een barbecue aangeboden door de N.V.A.  De barbecue was in Soest op het, prachtig in de bossen gelegen, terrein van de plaatselijke scouting vereniging.
Tussen half twee en twee uur werd iedereen die zich had aangemeld, en dat waren zo’n 60 vrijwilligers, verwacht.  We werden ontvangen met een hapje en een drankje en er was eerst tijd om met elkaar kennis te maken.
Vervolgens hebben we ons in twee groepen opgesplitst en hebben toen een boswandeling gemaakt. De ene  groep een wandeling van 3 km, de andere groep een wandeling van 5 km. Toen we terugkwamen was er vervolgens  volop tijd om met elkaar in gesprek te gaan, en om ervaringen uit te wisselen en van elkaar te leren. Heb o.a. nog mensen gesproken uit de regio Rotterdam, Overijssel,  Drenthe en Gelderland.
Vanaf vier uur was het tijd voor de barbecue. Deze was prima verzorgd. Dit werd door 
alle aanwezige vrijwilligers dan ook gezien als een blijk van waardering voor het werk dat we verzetten.
We kijken
dan ook met een voldaan gevoel terug op deze bijzonder geslaagde middag. Voor herhaling vatbaar, was dan ook het commentaar. Om zes uur was de barbecue afgelopen en gingen we weer huiswaarts; een ervaring rijker en weer nieuwe enthousiaste mensen kennen geleerd.

 

PER SALDO

 
               
     

           

  Bron per saldo
 
Ben je pgb-vaardig?
Wanneer je zorg en/of ondersteuning nodig hebt kun je kiezen voor zorg in natura of een pgb. Bij het eerste wordt alles voor je geregeld. Bij een pgb regel je alles zelf en houd je de regie.

Het is ontzettend belangrijk dat je bewust en weloverwogen kiest voor de zorg en ondersteuning die bij je past. Voordat je kunt kiezen voor een pgb moet je eerst goed weten wat er te kiezen is en wat een keus precies betekent.

Het ministerie van VWS heeft met een 10-puntenkader in kaart gebracht wat je moet kunnen en weten om met een pgb te werken.

Lees hier verder

      
Nieuwe maatregelen voor een aantal zorgprofielen in de Wlz
De profielen LVG (Licht Verstandelijk Gehandicapt) en SGLVG (Sterk Gedragsgestoord Licht Verstandelijk Gehandicapt) bleken in de praktijk niet goed aan te sluiten op de huidige wet- en regelgeving. Het ministerie van VWS heeft maatregelen genomen om dit te verbeteren. Dit heeft voor budgethouders binnen deze profielen gevolgen.

Lees hier verder
                        
  

VOOR ALLE VIJFHOEKJES IN EEN OVERWEGEND VIERKANTE WERELD

               
 
 
 
 
 
 
copyright: Landschip
Voor alle vijfhoekjes in een overwegend vierkante wereld.
 
In de wereld van de puntige vierkantjes werd eens een vijfhoekje geboren. Vijfhoekjes waren jammer genoeg niet gewenst bij de puntige vierkantjes.
 
De vierkantjes zeiden: 'We breken er wel een hoekje af, dan is het ook een vierkantje'.
Dat ging niet zo gemakkelijk als ze dachten. Ze timmerden erop los, maar het lukte niet om er een vierkantje van te maken.
 
Het vijfhoekje was nu flink beschadigd. De puntige vierkantjes waren teleurgesteld over het resultaat. Ze gaven het kapotte vijfhoekje toen maar een grote plank, een houten vierkant, met twee kijkgaten erin. Het vijfhoekje moest voortaan altijd die plank voor zich uit dragen, om op een vierkant te lijken. Zo kon het zich jarenlang in de wereld van de vierkantjes bewegen.
 
Dat vonden de vierkantjes best aanvaardbaar.
Het vijfhoekje werd doodmoe van altijd met die grote zware plank te zeulen. Het bleef maar zoeken en zoeken naar een oplossing om ooit echt een vierkantje te worden.
 
Na lange tijd kwam het uitgeputte vijfhoekje een paar wijze, afgeronde vierkantjes tegen. Die zagen er veel vriendelijker uit dan de puntige vierkantjes.
'Hoe kan ik ooit nog een echt vierkantje worden?' vroeg het vijfhoekje.
'Jij? Een vierkantje? Maar je bent gewoon een vijfhoekje!' zei één van de afgeronde vierkantjes. 'Leg die plank eens even neer.'
De andere afgeronde vierkantjes zagen het nu ook. 'Ja! Jij bent gewoon een vijfhoekje! Jij hoeft toch niet te doen alsof je een vierkant bent! Je hebt alleen maar een hoekje meer dan wij, daar is niks mis mee. Wij kennen er nog wel meer zoals jij, hoor!'
 
Bij de afgeronde vierkantjes mocht het beschadigde vijfhoekje dat zware stuk hout eindelijk weggooien. Een paar puntige vierkantjes hadden dat van ver gezien en zeiden: 'Oei, nu gaat het heel slecht met het vijfhoekje, het lukte altijd zo goed met die plank!'
Maar het vijfhoekje wist wel beter.
 
Vijfhoekjes, vierkantjes, rondjes en ovaaltjes in alle kleuren van de regenboog zoekende naar een luisterend oor m.b.t. autisme.

IN KAATJES KEUKEN


 

 

                                   
                           Zoete aardappel met kip voor 3 personen

Woon je (begeleid) zelfstandig? Iedere maand vind je hier een recept van In Kaatjes Keuken (www.inkaatjeskeuken.nl). Soms vind je hier een recept voor 1 persoon en soms een recept voor een groep mensen.
Meer recepten van Kaatje vind je in “Autisme & Koken. Stap voor stap kookboek voor kinderen en jongeren” (2011) en in “O jee. Ik eet. Eetboek voor kinderen met autisme” (2017).




Ingrediënten (voor 3 personen)
2 zoete aardappelen
500 gram kippendijfilet
2 eetlepels zonnebloemolie
1 rode paprika
2 rode uien
2 prei
bekertje crème fraîche
zout en peper
1 theelepel paprikapoeder
halve theelepel cayennepeper
                                                           
 







KLIK HIER VOOR HET RECEPT >
 

THEMA-AVOND NVA ZEELAND 16 OKTOBER


    
 
     
autisme en social talk  16 oktober 
 
Waarom ‘blabla’-gesprekken?
Een inhoudelijke thema-avond over gesprekken zonder inhoud.
 • Wat is een social talk?
 • Waarom vinden mensen zonder autisme een social talk belangrijk?
 • Wat is moeilijk aan een social talk?
Anke van Wijk verzorgt deze avond een introductie rond dit thema. Mensen zonder autisme kunnen moeiteloos zomaar over (n)iets praten. Dat noemen we ‘social talk’. Het is een hele belangrijke vaardigheid maar ook moeilijk    als het niet vanzelf gaat. Tijdens de thema avond gaan we in gesprek rond  ‘social talk’ en zullen deelnemers ideeën krijgen om een gesprekje wat makkelijker te kunnen voeren.

Anke is als autismespecialist/logopedist werkzaam bij Lunet zorg. Zij heeft ruim 25 jaar ervaring in de diagnostiek en behandeling van mensen met autisme en de begeleiding van hun sociale en professionele netwerk. Ze geeft  les over autisme in Nederland en Roemenië, werkt bij Fontys als gastdocent, is bestuurslid van de landelijke beroepsvereniging van autismespecialisten (IBvA).
 
 Locatie:
Wijkcentrum Pallet
Johan van Reigerbergstraat 2
4336 XA Middelburg

Tijd:
Deuren open om: 19:45 uur
Aanvang 20:00 uur

Eindtijd: 22:30 uur
 
Kosten:

Uiterste inschrijfdatum 16 oktober 12:00 uur



  


FLYER GESPREKSGROEP >
 

NAR NEDERLANDS AUTISME REGISTER

Prikkelgevoeligheid


 
                                   


                                                              

Op donderdag 18 juli ben ik naar Vrije Universiteit Amsterdam geweest vanwege het promotie-onderzoek van Drs. Ricarda Weiland betreffende prikkelgevoeligheid. Dit onderzoek loopt via het Nederlands Autisme Register. Informatie staat ook op de website van het NAR. Men is nog steeds op zoek naar mensen die aan
het onderzoek willen deelnemen. Als je deelneemt krijg je de reiskosten vergoed. Het onderzoek duurt nog ongeveer 2 jaar.
 
Het onderzoek nam 3,5 uur in beslag. Eerst moet je een vragenlijst invullen. Het onderzoek vond plaats in  de kelder van de VU. Daar is geen hinder van geluid. De onderzoekskamer is helemaal geïsoleerd. Het was  er werkelijk muisstil. Heb tal van tests gedaan op het gebied van beeld en geluid. De ene keer kreeg je voor-
werpen te zien en moest je aangeven of het object verschoven was ten opzichte van het vorige beeld, de  andere keer kreeg je een geluid te horen en moest je aangeven waar dat geluid vandaan kwam. Dat moest echter razendsnel, je had gemiddeld maar 1 seconde bedenktijd. Opperste concentratie was dus geboden.
Het was best behoorlijk inspannend, ondanks het feit dat je 3 uur op een stoel in een stille kamer zit. Na iedere (sub)test was er even een korte pauze.
  
 

NVA CONGRES 15 november


    
 
     



    Thema: werken aan perspectief

Het programma van het NVA AutismeCongres is dit jaar uitgebreider dan anders! Net als vorige jaren komen er interessante sprekers. En natuurlijk is er weer de bekende informatiemarkt. Je hebt genoeg tijd om lekker bij te kletsen met oude bekenden, of om nieuwe mensen te ontmoeten. Gelijkgestemden, die net als jij op zoek zijn naar meer informatie en contact.

Nieuw dit jaar zijn het Autismecafé, workshops, signeersessies, films en theater. Nog een primeur: je kunt een groot deel van het middagprogramma nu zelf samenstellen. Zo kun je kiezen voor de workshop die het beste bij jouw situatie past.

Het hoofdthema sluit aan op dat van de Autismeweek: werken aan perspectief.


Wat kun je verwachten?

 • Sprekers over werk, opleiding en dagbesteding
 • Gevarieerde workshops
 • Films: de bekroonde animatiefilm Mind my Mind en de film over Marc Evers
 • Theater: cabaretier Fabian Franciscus
 • Informatiemarkt met meer dan 70 exposanten
 • Signeersessies met auteurs
 • Gezellige lunch
 • Autismecafé voor ontmoeting
 • Silent disco
 • Regel ter plekke je Autipas
 • Speeddaten met werkgevers
 • Ontmoet het NVA-team op het NVA-plein
Zorg dus dat je erbij bent! Klik hier om je aan te melden. Je krijgt tot en met 15 september early birdkorting, daarna worden de kaarten duurder! We zien je op vrijdag 15 november in het Beatrixtheater in Utrecht. Tot dan!

Voor meer info klik hier   

                                                         

 

PRIKBORD

                

               






Wilt u in de volgende editie komen van deze nieuwsbrief met uw organisatie of vereniging, die een activiteit heeft of organiseert op het gebied van autisme. Stuur dan een mail naar zeeland@autisme.nl
Na goedkeuring zal uw inzending geplaatst worden in deze nieuwsbrief.

Heeft u vragen dan kunt u deze ook stellen via bovengenoemd mail adres.

MIJN ASS EN IK, WAT NU? 6 SEPTEMBER


AIC Breda organiseert i.s.m. Loekje van Hooft van Mijn Kompas de workshop ‘Mijn ASS en ik, wat nu?’ over materialen rondom psycho-educatie voor ouders/verzorgers en hulpverleners.

Psycho-educatie is het geven van informatie aan cliënten, familie en/of kennissen over hoe zij kunnen omgaan met hun beperking of de beperking van hun familielid/kennis. Psycho-educatie kan worden aangeboden kort nadat iemand een diagnose heeft gekregen en kan zowel individueel als in groepsverband.

Verdere informatie over psycho-educatie krijgt u tijdens deze workshop.
Wat kunt u verwachten op deze ochtend:
• Een korte quiz over wat is nu ASS ?
• Wat kun je doen rondom psycho-educatie
• Uitproberen van allerlei psycho-educatie materialen
• Mogelijkheid om anoniem vragen te stellen

Locatie:
MEE West-Brabant
Heerbaan 100
4817 NL Breda

Tijd:
9:30 uur Inloop met koffie / thee
10:00 uur Aanvang
11:30 uur Einde ochtend

Uiterste inschrijfdatum: 5 september 2019 16:00 uur







FLYER mijn ass en ik, wat nu? >
 

KORT NIEUWS  AIC EINDHOVEN

 
Heeft mijn kind autisme? en nu? 28 augustus
Het moment waarop voor het eerst gesproken wordt over kenmerken van autisme bij een kind, of dat een diagnose ASS (autisme) wordt gesteld, wordt door ouders heel verschillend beleefd.
De ene ouder ziet zijn of haar vermoedens bevestigd, soms na een lange zoektocht naar hulp en voelt opluchting. De andere ouder is vooral geschrokken. Er kan ongeloof zijn, boosheid, schuld, schaamte en/of
een verschil in zienswijze tussen ouders.
In ieder geval hebben vrijwel alle ouders heel veel vragen en hebben het gevoel hier alleen in te staan.

Wanneer: Woensdag 28 augustus 2019
De koffie staat klaar om 9.30
Aanvang: 9.45
Eindtijd: 11.30
Locatie:
De Korenaer
Strausslaan 1
5653 AJ Eindhoven

 Aanmelden kan via onderstaande button






OP JE ZELF 11 september
In deze film vertellen twee jongeren met autisme hoe zij hun studie op de universiteit en de Hogeschool aanpakken.
Ze zijn ze op weg naar een zelfstandig leven en de invulling van hun carrière.
De film laat op een openhartige, positieve manier zien wat de mogelijkheden voor jongeren met autisme en studeren zijn.

Na de film gaan we samen in gesprek.

Wanneer: Woensdag 11 september 2019
De koffie staat klaar om 9.30
Start dvd: 9.45
Eindtijd: 11.30
Locatie:
De Korenaer
Strausslaan 1
5653 AJ Eindhoven

 Aanmelden kan via onderstaande button



LOSLATEN HOE DOE JE DAT 25 september

Wat doe je (nog) wel, maar wat zeker niet meer?
Wat verwacht "de buitenwereld" van je en wat mag nu ineens niet meer?
Wat wil jij?

Dillema's en vragen waar veel ouders van (jong)volwassenen met autisme mee rondlopen.
Je bent niet alleen. Kom naar deze thema-ochtend en deel je twijfels met andere ouders.

Wanneer: Woensdag 25 september 2019
De koffie staat klaar om 9.30
Aanvang: 9.45
Eindtijd: 11.30

Locatie:
De Korenaer
Strausslaan 1
5653 AJ Eindhoven


Aanmelden kan via onderstaande button






 

HET AUTISMECAFE 9 SEPTEMBER

Autisme en communicatie


 
                                   

Het Autismecafé is de plek om ervaringen en informatie uit te wisselen op het gebied van autisme en wordt georganiseerd voor en door ouders

Wij nodigen, vooral ouders, familieleden en andere belangstellenden uit deel te nemen aan deze avond van het autismecafé 073. Het thema van deze avond is:

                                  Autisme en Communicatie

Personen met autisme hebben vaker moeite met het begrijpen van communicatie en kunnen problemen ondervinden in het zich goed kunnen uitdrukken. De communicatie verloopt niet altijd vanzelf. Hoe verloopt de informatieverwerking, de manier van waarnemen en het proces van betekenisverlening bij personen met autisme en wat is de invloed daarvan op de communicatie? We proberen antwoord te krijgen op vragen als; waarom loopt het soms mis in de communicatie, waarom moet bij sommige mensen de boodschap vaker herhaald worden of duurt het langer voordat er reactie wordt gegeven. Hoe kunnen wij zorgen voor een goede communicatie. 
 
Onze gast Karin Schrijnemakers zal door veel concrete voorbeelden te gebruiken duidelijk maken waarom de communicatie niet altijd vanzelf verloopt en hoe we personen met autisme daarbij kunnen helpen. Karin is logopedist en autismeconsulent bij Amarant. Zij is gespecialiseerd in het doen van communicatieonderzoek bij mensen met autisme en geeft advies op het gebied van communicatie aan ouders en begeleiders.
 
Peter Giellissen, onze vaste gespreksleider, gaat vanavond met Karin in gesprek.
Zoals u van ons gewend bent, is er ruime gelegenheid tot het stellen van vragen en het uitwisselen van persoonlijke ervaringen.
Locatie:  HUB Stedelijk VSO, T.M Kortenhorstlaan 2 Rosmalen (naast Rodenborchsp College)   (LET OP NIEUWE LOCATIE!)
Tijd: 20.00 uur - 22.00 uur. Inloop vanaf 19.30 uur

Toegang:  Gratis, aanmelden is niet nodig

Gespreksleider: Peter Giellissen                                                                      Gast: Karin Schrijnemakers

Wees welkom namens de werkgroep van Autismecafé 073. Bij vragen kunt u contact opnemen via autismecafé 073@outlook.com
Autismecafé 073 autismecafe Den Bosch
 http://autismecafe-denbosch. nl

 



                                                              

 
 
 
  
 

GLEVERIS PROBEER PROJECTEN

 

                           





 
Meer info: www.gleveris.nl en/of stuur een e-mail naar info@gleveris.nl .

Klik hier om de flyer te downloaden

                      


                                         

  

VACATURES BINNEN NVA NOORD BRABANT

 

                           




                              Diverse vacatures 
 
Vanuit het bestuur van de regio Noord Brabant zijn wij op zoek naar diverse vrijwilligers die onze diverse teams kunnen versterken. Zonder uw hulp kunnen onze Autisme Informatie Centra niet blijven bestaan. Het is leuk en dankbaar werk.
We hebben in Brabant 8 AIC centra, die allemaal op diverse niveau's vrijwilligers kunnen gebruiken.

Wat bieden wij u:

· Het werken met een enthousiast team
· Deskundigheidsbevordering middels cursussen
· Ondersteuning vanuit het regionaal bestuur
· Reiskostenvergoeding tegen de normaal geldende tarieven, €0,19 per km,
of volgens de tarieven van openbaar vervoer.

Het betreft een vrijwilligersfunctie waar geen vergoeding tegenover staat

Deze vacatures staan momenteel open:

- Coördinator AIC Eindhoven
- Coördinator AIC Tilburg
- Organiseren van thema bijeenkomsten AIC Den Bosch
- Organiseren van thema bijeenkomsten AIC Eindhoven
- Administratieve vrijwilliger AIC Eindhoven
- Vrijwilligers voor bemanning AIC's (diverse taken)



Klik op de beschrijving voor meer informatie of om te reageren op een van de vacatures.

We hopen dat we deze vacatures snel kunnen invullen, want er is geen waardevoller werk dan vrijwilligerswerk bij NVA Noord Brabant.

                                         
  

ACTIVITEITEN VAN DE KEMPEN SPECIALS IN JULI

 

                           


De Kempen Specials is een vrijwilligersinitiatief voor kinderen en jongeren met autisme en een normale begaafdheid. Inmiddels bestaan we al 8 jaar, waar wij uiteraard ontzettend trots op zijn, en hebben wij een bijzondere samenwerkingsband met AIC De Kempen, een onderdeel van de NVA  ( Nederlandse Vereniging Autisme).



De activiteiten van komende maand van DKS:

KIDS

Activiteit in het weekend van 7/8 september.
De informatie over de te organiseren activiteit kunt u binnenkort lezen op www.dekempenspecials.nl



TEENS

Mini-pizza’s maken
Zondag 1 september
13.30 – 16.00 uur
D’n Achterum, Voortseweg 9 Eersel

Paintball
Zondag 15 september
13.30 – 16.00 uur


IETS DRINKEN EERSEL


Iets drinken 18+ 
Woensdag 4 september.
19:00 – 23:00 uur
Cafe de Mert
Markt 12, Eersel


Al onze activiteiten zijn te bekijken/aan te melden op www.dekempenspecials.nl

                                        
  
 
FLYER DE KEMPEN SPECIALS KIDS
 

ABC CIRCUIT



Autisme Beleving Circuit
Ervaar een leven met autisme
 
 
Altijd al benieuwd hoe het is om te leven met autisme (ASS)? Beleef het zelf eens en meld je aan!
 
Via tien korte opdrachten ervaar je wat een intense prikkeling van de zintuigen met je doet en hoe je reageert als de omgeving niet aansluit bij jouw manier van denken. De workshop geeft je inzicht in een leven met ASS en tips om meer autismevriendelijk te zijn. Deze eenvoudige aanpassingen maken vaak een groot verschil voor mensen met en zonder autisme.
 
Voor wie:
Familieleden, vrienden, collega’s en andere betrokkenen van mensen met autisme, scholieren en studenten

Wanneer:
Zaterdag 31 augustus 2019, 09.30 – 12.30 uur

Zaterdag 28 september 2019, 09.30 – 12.30 uur

Locatie:
Magazijn076, Nassausingel 26, Gebouw E, nr 3, 4811 DG Breda

Aantal deelnemers:
Het aantal deelnemers per workshop is maximaal twaalf. Vol is vol!

Kosten:
Volwassenen: 35 euro per persoon
Kinderen en jongeren tot 18 jaar: 25 euro per persoon

Aanmelden en meer info:
Mail: info@magazijn076.nl / tel: 06-13320892

 
FLYER DE KEMPEN SPECIALS KIDS
 
 
Website  |   Contact  |  Doorsturen
 
|  Mijn gegevens   |   Aanmelden  |  Afmelden